Online Agile & Scrum Eğitimi

Gonca Atabek
4 min readJun 16, 2020

--

Sizlere daha önce hazırlamış olduğumuz Online Agile & Scrum Eğitimimiz’e nasıl hazırlandığımızı bu yazıda anlatmıştık. Şimdi de biraz içeriğinden bahsetmek istedim.

Haydi hangi başlıklardan bahsettiğimize bakalım:

  • Waterfall vs Agile: Waterfall çalışma yönteminin ne olduğunu hatırladığımız sonrasında da Iron Triangle’dan bahsettiğimiz bu bölümde katılımcılara daha önce hangi yöntemlerle çalıştıklarını soruyoruz. Katılımcılara Agile anlattıktan sonra da Waterfall ile Agile’ın karşılaştırmasını yapıyoruz.
  • Agile: Waterfall’u anlattıktan sonra Validated Learning’in ve çöp üretmemenin ne kadar önemli olduğunu anlatıp MVP kavramına giriyoruz. Burada MVP’ye örnek vererek önemini anlatıyoruz ve gerçek örnekler gösteriyoruz (Twitter’ın ilk halini siz hatırlıyor musunuz?). Sonrasında MVP Cycle’ı anlatıp Agile’a giriş yapıyoruz. Burada Agile Manifesto’nun yazılma sürecinden bahsedip Manifesto maddelerini karışık halde katılımcılara veriyoruz ve doğru sıraya getirmelerini bekliyoruz.

Daha sonra Agile Principles üzerinde onlara en önemli gelen kelimelerin altını çizdirerek devam ediyoruz. Agile’ın detaylarına bakıp Agile Şemsiye’yi kontrol edip Scrum’a giriş yapıyoruz.

  • Scrum Values: Scrum’ın tanımını kelime kelime inceledikten sonra Ralph Stacey’in Complexity Model’ini inceliyoruz ve buradan Empirik Model’in detaylarına bakıyoruz. Katılımcılara “Birlikte çalışmak için nelere dikkat etmeliyiz?” diye soruyoruz ve Scrum’ın değerlerini teker teker örneklerle inceliyoruz. İncelemenin sonunda da minik bir eşleştirme oyunu oynuyoruz, oyun için tıktık
  • Scrum Artifacts: Değerleri işledikten sonra eserlere geçiyoruz ve Product Backlog ile başlıyoruz, karakteristiği ve içeriğinde olması gerekenlerden bahsettikten sonra Product Backlog’u oluşturan PBI’a yani tasklara geçiyoruz. Burada bir PBI’ın içeriğinde User Story ve Acceptance Criteria’sının olmasının öneminden bahsedip örneklendiriyoruz. Sonrasında User Story Mapping anlatarak eğitimimizin bizim için en önemli oyununa geçiyoruz. Burada Mural’ın USM template’ini kullandık, ekiplerin yapacakları projenin önce ana adımlarını sonra da detaylarını çıkardıktan sonra ilk MVP’lerini çıkarmalarını istiyoruz.

Çıkardıkları MVP adımlarını sıralamalarını istiyoruz ve burada Product Owner’ların ne hissettiklerini anlamalarını sağlıyoruz, bu sayede rollere de bir giriş yapıyoruz.

Sonrasında ise Sprint Backlog, Sprint Board üzerine konuşuyoruz ve Increment hakkında konuşuyoruz. Increment’i anlatırken de DoD (Definition of Done) konuşuyoruz ve ekiplerin çamaşır yıkarken hangi adımlardan geçtiklerini belirlemelerini istiyoruz. Sonundan basit bir çamaşır yıkamanın bile ekipten ekibe değiştiğini göstererek eserler bölmünü tamamlıyoruz.

Eserler bölümünde aynı zamanda Agile Planing Culture’ı da işliyoruz. Bu bizim için değerli çünkü eğitimlerimize sadece IT ekibi değil ürün ekibimizden ve Stakeholder’larımızdan da katılımcılar oluyor. Onlara bu bölümle birlikte hem konuştuğumuz jargonlardan bahsetmiş oluyoruz hem de ekiplerin boardlarına baktıklarında daha iyi anlamalarına yardımcı oluyoruz. Peki burada neler anlatıyoruz:

  • Agile Planing Culture: Bu noktaya Estimation yapmanın ve estimation için bir referans noktası belirlemenin öneminden bahsederek başlıyoruz, verdiğimiz örnek binaların uzunluklarını tahmin etmelerini bekliyoruz.

Estimation’ı nasıl kullandığımızı anlatıyoruz bu sayede Velocity ve Burndown Chart’lardan bahsediyoruz. Velocity’i kullanarak ise Release Planing’in nasıl yapılabilineceğinden bahsederek bu bölümü de tamamlıyoruz.

  • Scrum Roles: User Story Mapping anlatırken PO’yu anlatmıştık onu hatırlatıp Scrum Master’a geçiyoruz ve burada çok sevdiğimizi bir video’yu izliyoruz. Veeee Development Team’e geçiyoruz. Burada Multitasking’i iyi anlatan bir oyun oynuyoruz. Sonrasında da Development Team’in özelliklerinden bahsediyoruz. Cross-functional takımların özelliklerinden de bahsettikten sonra bu rollerin hepsinin bulunduğu takımın adına da Scrum Team diyor ve bu bölümü de tamamlıyoruz.
  • Scrum Events: Scrum’ın ritüelleri olan etkinliklerinden bahsediyoruz. Bir Sprint’in Sprint Planning ile başlayıp hedef belirlemenin öneminden bahsediyoruz. Her gün yapılan Daily Scrum ile devam ettiğini, Sprint Review toplantısı ile Stakeholder’lar ile buluştuğumuzu ve Sprint Retrospective ile iyileşmeleri de konuşarak yeni Sprint’e hazırlandığımızı anlatıyoruz. Burada ufak bir önemli bir nokta da her bir etkinliğin sorunlu olduğunda neler olabileceğini de konuşuyoruz ki etkinlikler tam anlaşılsın istiyoruz.

Tüm anlatımlar tamamlandıktan sonra da sıra geliyor tüm ritüelleri katılımcılara yaşatmaya. Burada oyunumuza başlıyoruz ve User Story Mapping ile çıkan Product Backlog’u Sprint’ler halinde Mural yada istedikleri herhangi bir alanda gerçekleştirmeye başlıyorlar. Burada biz eğitmenler Stakeholder oluyoruz ve ekipleri zorluyoruz arada tek tek dürtüyoruz ve eğitimde anlattıklarımız ile bize cevap vermelerini bekliyoruz. Gördüğümüz bazı hataları dikkat etmeleri adına oyunun sonunda onlara iletiyoruz.

Veeeee kapanış, en son Scrum Framework’ünü eşleştirebilecekleri ufak bir oyun ile eğitimi tamamlıyor, müzik eşliğinde katılımcıların geribildirimlerini alıyoruz.

Sevgili Gözde Berberoğlu Özen’in ACM firmasının da desteği ile hazırladığı ve üzerine benim ve Eylul Cesmeci’nin Agile Koç olarak katıldıktan sonra üçümüzün beraber onlinelaştırdığı eğitimin içeriğini okudunuz. Umarım faydalı olmuştur.

--

--