6 Sigma

Muhammet Enes Kaya
Yetkin Yayın
Published in
4 min readOct 27, 2023

“Eğer yürüdüğünüz yolda hiçbir engel yoksa, o yol sizi hiçbir yere götürmez.” Bernard Shaw.

1990 yılında Toyota, General Motors’un yarısı ve Ford’un da üçte ikisi kadardı. Bugün ise Toyota’nın, Ford’u rahatlıkla geçtiğini ve şu sıralarda da General Motors’u geçmek için ve dünyanın en büyük ve en sürekli şekilde başarılı endüstriyel kuruluşu olma yolunda ilerlediğini söyleyebiliriz. Henry Ford 1927’de bugün ve gelecek için kendi üretim felsefesini oluşturdu ve Ford Üretim Sistemi adı altında bir devrimi temel prensipleriyle kurdu. 1937 tarihinde Toyota Motor Şirketi Japonya Koroma’da kuruldu. Toyota kuzenler Kiichiro ve Eidji, Taiichi Ohno ile birlikte Ford Üretim Sistemi üzerine çalışarak Toyota Üretim Sistemi‘ni geliştirdiler. Toyota Üretim Sistemi‘nin ana fonksiyonu ise “tam zamanında üretim” idi. 1978 tarihinde Taiichi Ohno “Toyota Production System(TPS)”i Japonca dilinde yayınladı. Ohno’ya göre Toyota üretim sisteminin öncelikli tek amacı maliyetleri düşürmekti, yani israfları ortadan kaldırmak, bu da ancak miktarın kontrol edilmesi, kalite güvencesi ve insan haklarına saygı ile başarılabilirdi. Taichi Ohno sadece ihtiyaç duyulan zamanda ihtiyaç duyulan miktarda üretilmesini öneriyordu. Pazarda söz hakkı yok iken TPS sistemi vasıtasıyla Ford ve birkaç büyük firma ile rekabet etme imkanı buldu hatta birçoğunu geride bıraktı. 1973 tarihinde Kuzey Amerika’yı vuran petrol krizi Japon imalat ve yönetiminde yapılan uygulamalarda büyük bir ilgi ve merak meydana getirdi.

Altı Sigma, Motorola’da mühendis ve istatistikçi olan Bill Smith tarafından 1986 yılında geliştirildi. İlk başta kalite kontrol süreçlerini iyileştirmek amacıyla ortaya çıktı. Daha sonra General Electric (GE) şirketi tarafından büyük bir başarıyla uygulandı ve popülerlik kazandı. Jack Welch, GE’nin CEO’su olarak Altı Sigma’yı şirket içinde yaygınlaştırdı ve şirketin büyük ölçüde mali ve operasyonel başarı elde etmesine yardımcı oldu. Bu başarı, Altı Sigma’nın birçok başka şirket ve endüstriye uygulanmasına yol açtı.

Altı Sigma (Six Sigma), bir süreç veya ürünün kalitesini artırmak için kullanılan veri odaklı ve istatistiksel bir yaklaşımdır. Bu metodoloji, hataları azaltmak, verimliliği artırmak ve sürekli iyileştirmeyi teşvik etmek amacıyla kullanılır. Altı Sigma, özellikle iş süreçlerini iyileştirmek için yaygın olarak kullanılır, ancak aynı prensipler ürün geliştirme, hizmet sektörü, sağlık hizmetleri ve diğer birçok alanda da uygulanabilir.

Peki bu 6 Sigma’nın faydaları nelerdir?

MALİYET DÜŞÜRME

VERİMİN ARTIRILMASI

PAZAR PAYININ BÜYÜMESİ

MÜŞTERİ SÜREKLİLİĞİ

ÇEVRİM ZAMANININ KISALMASI

HATA ORANI AZALMASI

KÜLTÜR DEĞİŞİMİ-DÜNYA GÖRÜŞÜ

ÜRÜN/HİZMET GELİŞTİRME

Yukarıda bahsedilen hedefler birçok firmanın amaçladığı hedeflerdir. Ulaşılan her hedef firmanın büyümesine basamak görevi görmektedir.

TÖAİK

6 Sigma Kavramının Uygulama Aşamaları

6 Sigma sisteminin uygulayıcıları, tanımlamak, ölçmek, analiz etmek, iyileştirmek ve kontrol etmek anlamına gelen DMAIC adlı bir yaklaşımı takip eder. Kullanıcıların 6 Sigma sertifika programıyla eğitim almaları veya şirketlerin iş akışlarını iyileştirmek için uyguladıkları istatistiksel olarak yönlendirilen bir metodoloji kavramıdır. DMAIC metodolojisiyle yorumlayabilme becerisinin ölçülmesi, iş analizi yapılması ve iyileştirme sonuçlarının denetlendiği sistemin kurulmasının sağlanması hedeflenmiştir.

  • Tanımlama: 6 Sigma tarafından yönetilen bir ekip, şirketin hedeflerinin, ihtiyaçlarının ve amaçları doğrultusunda karar verdikleri üzerinde çalışacakları bir süreç tanımlar. Bu tanımlama sayesinde proje için gerekli problem, hedef ve çıktılar tanımlanır.
  • Ölçme: İkinci ekip, iş akışında olabilecek sorunların, sıkıntıların, neden olabilecek problemleri belirler ve iş sürecinin performansını ölçer.
  • Analiz: Söz konusu ekip sürecin her aşamasını ve başarısız olma nedenini bırakarak sorunun temel nedenine ulaşmak için süreci analiz eder.
  • İyileştirme: Analiz neticesinde ekip projedeki hataların sebebini bulur. Bu aşamadan itibaren ekip proje geneli için iyileştirme çalışmalarına girer.
  • Kontrol: Ekip son olarak tüm süreçten emin olmak için kontroller ekler.

Kısaca Altı Sigma, müşteriye değer yaratmayan işleri, problemleri görünür hale getirir, insanları geliştirerek bu problemlerin işi yapanlar tarafından çözülmesini sağlar. Bu döngüyü sürekli devam ettirerek mükemmele yolculuk etmeyi sağlar. Doğru şekilde uygulandığında birçok organizasyon için önemli avantajlar sağlayabilir, ancak her işletme için uygun olmayabilir. Başarı, doğru stratejilerin uygulanması ve sürekli bağlılık gerektirir. Altı Sigma teknik bir mükemmellikten ziyade “insan mükemmelliği” ile ilgilidir. Yaratıcılık, işbirliği, adanmışlık, iletişim çok önemli işletme değerleridir. Büyük liderler her şeyde en iyi değildir. Farklı şeylerde en iyi olan insanları bulurlar ve hepsini aynı takıma alırlar.

Kaynakça

6 Sigma Nedir? 6 Sigmanın Amacı Nedir? | IIENSTITU

--

--