Bak, Geçiyor Zaman

Damla Büyük
Yetkin Yayın
Published in
3 min readOct 31, 2023

Zaman; belirli bir ritimle amansızca akıp giden, yitirildiğinde geriye dönüşü mümkün olmayan..
Ne biriktirilen ne ödünç alınan ne de tekrarlanan..

“Şimdi ona ayıracak vaktim yok.
Zamanım olunca nasıl olsa hallederim.”

sözlerini kendinizden çok fazla duyuyor ve artık bir şeyleri değiştirmeniz gerektiğini fark ettiyseniz, işte tam da doğru yerdesiniz!

Çevremdeki insanların “Nasıl her şeye yetişebiliyorsun? Okul, iş, özel hayat dengesini nasıl kurabiliyorsun? “ sorularıyla yola çıktığım bu yazımda sizlere farkındalık oluşturup, ilham kaynağı olmak istiyorum.

Üniversite öğrencisi olmakla birlikte, yakın gelecekteki iş hayatım için uzun süredir staj yaparak deneyim kazanıyorum. Kendimi ve zamanımı daha kolay yönetebilmek için her hafta sonu, yeni haftanın planını yapıyorum. Sabahları güne erken başlayıp, ofisteki önceliklerimi gözden geçiriyor, görev ve sorumluluklarımı sırasıyla yerine getiriyorum. Sorumluluklarımı yerine getirdikten sonra, kendime yarattığım ufak boşluklar var. Bu boşlukları ise dinlenme ve hafta sonu katıldığım derslerin ön çalışmalarını yapmakla değerlendiriyorum. Öğleden sonra okuldaki derslerime katılıyor, eve geldiğimde ise gün içerisinde okulda gördüğüm dersleri tekrar ediyorum.

Hafta sonu ise düzenli bir şekilde online derslerimi takip ediyor, yarattığım diğer boşlukları ise sosyalleşmeye ve kendime vakit ayırarak geçiriyorum. Tabii birde gelecek yeni haftanın planlamalarını yaparak.

Çoğu insana baktığımızda, gün içerisinde hiç zamanının olmadığından yakınırlar. Oysa ki gün, herkes için aynı zaman diliminden oluşur. Sınırlı bir ömre sahip olduğumuz bu yaşamda zamanı etkin kullanma becerisini kazanmamız işimizi kolaylaştıracaktır. Buna, kendini yönetme becerisini geliştirmeye çalışmakla başlayabiliriz(Kendimize hedefler koyup, içsel kaynaklar ile destekledikten sonra, konfor alanının dışına çıkmak gibi).
Çünkü kendini yönetmeyi bilen insan, tüm hayatını, tüm zamanını yönetebilir; ortaya çıkacak stres, başarısızlık ve yetersizlik duyguları ile baş edebilir, vakti verimli kullanır.

Hedef belirleme ve belirlenen hedefe ulaşma konusunda zamanı verimli ve etkin kullanma çabası olarak tanımlanan zaman yönetimi; kişinin zamanını belirli etkinlik ve alanlar arasında nasıl paylaştıracağını organize etme ve planlama sürecidir.
Bu açıdan hem sosyal hem de iş hayatımızda, değişen ve gelişen düzene ayak uydurmak, görev ve sorumluluklarımızı yerine getirmek için zamanı yönetmek önemlidir.

Son olarak önemli bulduğum ve uyguladığım birkaç maddeyi eklemek istiyorum:

  • Farkındalık: Güçlü ve gelişmeye açık yanlarınızı bilin. Kendimizi yönetebilmemizin ilk kuralı farkındalığımızın yüksek olmasıdır.
  • Kendini yönetmek: Sahip olunan duygu, düşünce ve davranışları kontrol edip, olumlu amaçlar için yönlendirmektir.
    Unutmayın, bireyler farkındalıkları ile kendisini yönetebilmeyi öğrendiğinde zamanını ve hayatını da çok rahat yönetirler.
  • Yapılacakları belirlemek: Yapılacak işleri belirlemek, düzenli bir şekilde takibini yapmak, unutmamak için to do list / yapılacaklar listesi oluşturmak önemlidir. Günlük, haftalık, aylık, yıllık planlarınızı; fiziksel veya dijital ajandalar kullanarak kolaylıkla oluşturabilir aynı zamanda hatırlatmalar ekleyip, kontrolünü sağlayabilirsiniz.
  • Öncelikleri tespit etmek: Yapılacak işleri önem ve değerine göre sıralamak daha hızlı karar vermeye ve daha etkin sonuçlar elde etmeye yardımcı olacaktır.
    Diğerlerine göre daha önemli ve acil olan işleri listenizin en başına ekleyebilirsiniz.
  • Zaman sınırı: Neyi, ne kadar sürede yapacağınızı önceden belirleyip odaklanmak daha verimli çalışmanıza yardımcı olur.
  • Mola: Ara vermeden uzun süreli yapılan işler odaklanmanızı zorlaştırabilir, dikkatinizi dağıtabilir, hataya yol açabilir. Doğru zamanda doğru molalar vermeyi ihmal etmeyin.

“Zaman en az bulunan kaynaktır. Eğer doğru yönetilemiyorsa, hiçbir şey doğru yönetilemiyor demektir.” -Peter Drucker

--

--