Bilgisayarların Dili : Kodlama

Gamze Gulbahar
Yetkin Yayın
Published in
4 min readMay 8, 2020

Teknoloji günden güne gelişiyor ve teknoloji geliştikçe hayatımızın her alanında değişimler meydana geliyor. Biz de yetkin bireyler olmak istiyorsak, 21. yüzyılın vazgeçilmezlerinden olan kodlamanın temellerini öğrenmeliyiz. Yazılımcı olmayacaksanız bile günlük hayatlarınızda yapmanız gereken ve tekrar eden işleri otomatize etmek için kodlamayı kullanabilir, hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz.

Peki, sen de “Nedir bu kodlama?”, “Bilgisayar ve bilişim sistemleri ile alakalı bir bölüm okumadım, ben nereden başlayabilirim?”, “Hangi programlama dili ile başlamalıyım?” gibi sorular soruyorsan; yazımızı okumaya devam et, Teknoloji Okur Yazarlığı dersimizde kodlama üzerine yapılan oturumda bu konulara değinen değerli konuşmacılarımız ile hepsini konuştuk ve sizin için 3 dakikalık bir okuma haline getirdik.

Photo from Hacker Noon

Nedir Bu Kodlama?

Aslında kabaca kodlama; bilgisayarların dilidir diyebiliriz. Nasıl ki İngiliz biri ile İngilizce, Polonyalı biri ile Lehçe iletişim kurmanız gerekiyor; aynı biçimde bilgisayar ile konuşmak için kodlamayı kullanmanız gerekiyor. Kodlamanın temelinde ise algoritmik düşünme yatıyor. Algoritmik düşünme, size zor gelen karmaşık yapıların içerisindeki küçük ve basit adımları görme yetisi kazandırır. Herhangi bir işlemi bilgisayara yaptırmak istiyorsanız; algoritmik düşünmeniz, adım adım bütün işlemleri bilgisayarın dilinde tarif etmeniz yeterli olacaktır.

Bilgisayar ve bilişim sistemleri ile alakalı bir bölüm okumadım, ben nereden başlayabilirim?

Photo by Adi Goldstein on Unsplash

Bilgisayar mühendisliği ve benzeri bölümlerde kodlamanın temelleri atılıyor olsa da, farklı bir bölümde okumuş veya okuyor olmanız bu temelleri atmanıza engel değil. Önemli olan; başaracağınıza inanarak bir yol haritası oluşturmak ve yola çıkmak. Bu haritada yer ayırmanız gereken bir kaç noktaya değineceğiz.

1- İngilizce Öğrenin

Yazılım dünyasının dili İngilizce, internetten ulaşabileceğiniz bir çok kaynak İngilizce. Coursera, edX, Udemy, Udacity gibi platformlarda çok güzel içerikler var ve çoğu İngilizce. Ayrıca ilk adımları attıktan sonra karşınıza çıkabilecek problemlerin çoğuna çözüm bulabileceğiniz bir platform olan Stack Overflow’da da sorular ve cevaplar çoğunlukla İngilizce. En azından bu dilde okuduğunuz bir yazıyı anlıyor olmak, kodlama konusunda daha hızlı gelişmenize yardımcı olacaktır. İlk başta İngilizce öğrenmeye vakit ayırmak, daha sonra kodlama ile alakalı karşılaştığınız bir problemi çözerken size vakit kazandıracaktır.

2- Pes Etmemek ve Devamlılık

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Anlama tarzınıza en uygun içeriği bulduktan sonra sabırla bu içeriği tamamlamanız, sindirmeniz çok faydalı olacaktır. İlk başlarda taşlar yerine oturmayabilir, anlamakta güçlük çekebilirsiniz. Bu noktada pes etmemek çok önemli. Zaman geçtikçe çalışmalarınız meyve verecek, taşlar yerine oturacak ve siz kodlamayı kavramış olacaksınız.

3- Medium ve GitHub Gibi Platformlarla Bilgilerinizi Besleyin

Farklı projeler okumak ve takip etmek sizi çok geliştirecektir. Medium’da kodlama ile alakalı çok fazla “Nasıl Yapılır?” sorusunun anlatıldığı yazı bulabilirsiniz. GitHub’ta açık kaynak yürütülen bir çok proje var. Öğrenmek istediğiniz dildeki projeleri inceleyebilir, neyi nasıl yaptıklarını gözlemleyebilirsiniz. Hatta projeyi kendi bilgisayarınıza indirebilir ve üzerinde geliştirmeler yapabilirsiniz. Öğrenmek istediğiniz dil ile alakalı blog yazıları okumak ve projeler incelemek çok verimli olacaktır.

Hangi programlama dili ile başlamalıyım?

Photo by Kevin Ku on Unsplash

Başlangıç dilini seçerken uygun elemeyi yapmanızda yardımcı olabilecek bazı özellikler şunlar olabilir;

1- İlgili Kaynakların Yeterliliği

Öğrenmek istediğiniz programlama dili ile ilgili ne kadar çok kaynak varsa sizin için o kadar iyidir. Tek bir eğitim veya yazının bir dili baştan aşağıya eksiksiz anlatması pek mümkün değildir. Eksik kalan veya derinine inilmeyen noktalar illaki olacaktır. Takıldığınız ve eksik kaldığınız durumlarda başvurabileceğiniz kaynak ve kişi sayısının çokluğu elinizi güçlendirecektir. Python bu anlamda önerilen bir dildir.

2- Geniş Kullanım Kapsamı

Yazılımda farklı çalışma alanları vardır. Yazdığınız kodun çıktısının hedefi bu çalışma alanına yöneliktir. Örneğin hedefiniz yazdığınız kodu bir web tarayıcısında görüntülemekse, frontend; arkada çalışan, veri işleme veya hesaplama gibi operasyonlar gerçekleştiren bir program oluşturmaksa, backend; bir mobil cihazda çalıştırmaksa, mobil alanındasınızdır. Bu alanların bir kaçını birden kapsayan bir dil öğrenmek farklı alanları deneyimlemenizi sağlayacaktır.

Örneğin JavaScript öğrendiğinizde, NodeJs ile bir backend servisi yazabilir, ReactJS ile frontend alanında güzel çıktılar elde edebilir, React Native ile hem Android hem iOS cihazlarda çalışan bir mobil uygulama yazabilirsiniz. NodeJS, ReactJS ve React Native, JavaScript ile backend, frontend ve mobil alanlarda kod yazmak için geliştirilmiş kütüphanelerdir. Bu kütüphanelerin kullanımını öğrenmek için de zaman ve emek harcamanız gerekecektir tabii ki. Ancak yine de her bir alan için yeni bir dil öğrenmeye göre daha pratik olacaktır.

Kodlamayı öğrenmek istediğinizde çok geniş bir dünyanın kapılarını aralamış oluyorsunuz. İçeride size heyecan verecek, günlük hayatınızı kolaylaştıracak, 21. yüzyıl yetkinliklerden birini daha sepetinize koymanızı sağlayacak çok geniş içerikler ve topluluklar var. Yukarıdaki görselde de belirtildiği gibi;

“Herkes kodlayabilir!”

Sevgiler,

Gamze Gülbahar

--

--

Gamze Gulbahar
Yetkin Yayın

Okumayı, paylaşmayı ve fotoğraf çekip düzenlemeyi seven biri.. CmpE @boun | #yetgen20 | vs.co/vosvoslugocebe