Joseph Murphy | Bilinçaltının Gücü Kitap İncelemesi

Sadiye Arsoy
Yetkin Yayın
Published in
6 min readJan 27, 2023

Hepimizin içinde değerli bir hazine var. Bazılarımız bu hazineyi keşfetmek için yaşar, bazılarımız ise yokluğuna inandırır kendini… Her iki durumda da bilinçaltımıza mesajı biz veriyoruz. Yani; hazinenin varlığına inanıp inanmamayı biz seçiyoruz :)

Merhaba herkese🥰 Nasılsınız? (Yazıyı okumaya geldiğinizde ne hissettiğinizi merak ediyorum. Paylaşmak isterseniz, okumak isterim🐣) Bana soracak olursanız; iyi olmaya çalışıyorum. Bu sıralar hayatımla ilgili soru işaretlerine boğulduğum bir dönemden geçiyorum. Hayatı, hayallerimi, isteklerimi, ihtiyaçlarımı, dünyayı, insanları… her şeyi sorguluyorum. Bu durum bir yandan endişe verirken bir yandan da benliğime garip bir ferahlık veriyor. Neden? Zaman zaman bu tarz duygu yoğunluklarına ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Elimden geldikçe de “kendimi yıpratmadan bu süreçten nasıl bir şeyler öğrenebilirim” sorusu üzerine yoğunlaşıyorum. Bu sayede yaşadıklarımın içindeki en ufak güzellikleri bile görme fırsatı yakalıyorum. Her zaman bunu başarmak mümkün mü? Evet, mümkün…

Peki, ama nasıl?

Ben, 2022 yılının ilk çeyreğinde okuduğum Joseph Murphy tarafından kaleme alınan “Bilinçaltının Gücü” adlı kitaptaki “Düşüncelerinizi değiştirirseniz hayatınızı da değiştirebilirsiniz” öğretisi sayesinde başardım. “Başardım” kelimesi lütfen sizi yanıltmasın. Çünkü, “Başardım” kelimesine yüklediğim anlam şu şekildeydi: her an hayatımızda her şey olabilir. Olumlu veya olumsuz. Önemli olan hem olumlu hem olumsuz anlarda, almam gereken şeylerin farkındalığına sahip olmakta yatıyor.

Hayata farklı bir perspektiften yaklaşmamı sağlayan bu farkındalıkla sizi de tanıştırmak istediğim için “Bilinçaltının Gücü” kitabının incelemesini yazmaya karar verdim.

Keyifli okumalar! 🧡

1: Kitabın Künyesi

  • Kitap Adı: Bilinçaltının Gücü
  • Yazarı: Joseph Murphy
  • Sayfa Sayısı: 286
  • Türü: Kişisel Gelişim
  • Basım Yılı, Baskı ve Yayınevi: 2021, Diyojen Yayıncılık

2: Anahtar Kavramlar

Bilinçaltı- İnanç Yasası- Öznel ve Nesnel Zihin- Dini İnançlar- Yaşlanma- Başarısızlık Korkusu- Zenginlik- Hayal Gücü-Olumlama Tekniği- Öznel İnanç- Devretme Tekniği- İmgeleme Tekniği- Zihinsel Film Tekniği- Baudoin Tekniği- Uyku Tekniği- Teşekkür Ederim Tekniği- Oto Telkin- Hetero Telkin- Yer Değiştirme Yasası- Affetme Teknikleri- Odaklanmak- Empati- Sebat Etmek

3: Beğendiğim Alıntılar

“Duygusal açıdan olgunlaşın ve başkalarının sizinle aynı fikirde olmamasına izin verin. Başkalarının sizinle aynı fikirde olmama hakkı vardır; siz de onlarla aynı fikirde olmama özgürlüğüne sahipsiniz.”

“Başarıya giden ve hayati önem taşıyan adımların ilki, sevdiğiniz şeyin ne olduğunu keşfedip bunu yapmaktır.”

“Neye inanırsanız, başınıza o gelir.”

“Hayat yüzünden değil, hayatına bakış şekli yüzünden hastaydı.”

“Sizi neyin iyileştirdiğini keşfedin. Bilinçaltına verdiğiniz doğru talimatların zihninizi ve bedeninizi iyileştireceğini bilin.”

4: Kısa Özet

1963 yılında yayımlanan bu kitap 20 bölümden oluşmaktadır. Murphy, tüm bölüm başlıkları altında bilinçaltını hayatımızın kritik noktalarında kullanmamızın mümkün olduğunu ve nasıl kullanabileceğimizi vurgulamıştır. Yazarın her cümlesi ayrı ayrı derin anlamlar taşıdığı için anladıklarımı detaylara girmeden yalın bir şekilde aktarmaya çalışacağım.

✅ Bilinçaltı, yaşamı odağa alan bir yaklaşıma sahiptir. Doğru telkinlerle beslenirse insanın kendisinde de hayatında da büyük değişimler yaratır. Yapmamız gereken tek şey; zihnimizi ve gözlerimizi açarak hayatımızdaki ve içimizdeki hazineleri keşfetmeye çalışmaktır.

✅ Murphy, zihnimizde yer verdiğimiz iyi veya kötü düşünceler neyse hayatımızda “o” olur diyor. Sanırım atalarımız “İyi düşün, iyi olsun” derken bunu kastediyordu. Oturup yaşamımızı sorguladığımızda gerçekten öyle olduğunu görebiliriz. “Yapamam, başaramam, bittim, çaresizim” gibi olumsuz şeyleri ne kadar çok tekrar edersek bilincimiz zihnimizden aldığı etkiyle bize onu yansıtır. İşte bundan dolayı böyle zamanlarda “seçme özgürlüğümüz” olduğunu hatırlamalıyız. Zihnimizi başta kendimiz olmak üzere tüm insanlığı iyileştirmek ve ilham vermek için kullanabiliriz. Evet evet doğru duydunuz. Bunu seçebiliriz… 🤍

Bilinçaltının gücü | Joseph murphy

✅ Her gece uyumadan önce gerçekleşmesini istediğiniz şeylerle ilgili bilinçaltınızdan ricalarda bulunabilirsiniz. Örneğin; sabahları güne gülümseyerek başlamak. Her gün bunu istekle ve inançla tekrarlayıp uyursanız bilincinizin sizlere sunduğu nimetleri tadarak deneyimlemiş olacaksınız.

✅ Murphy, inancı toprağa ekilmiş bir tohuma (fikir) benzetir. Tohumu zihninize ektikten sonra, çabayla sulayıp gübreleyin, der. Daha sonra tohumun filizleneceğini göreceksiniz. Buradaki anlatımında bir nevi, şifalı gücün bilinçaltımızda bulunduğunu anlatır. Hatta bir başkası için dua ederken bile içimizden geçirdiğimiz bütünlüğün ve güzelliğin, dua ettiğimiz kişinin bilinçaltındaki olumsuz kalıpları değiştirebileceğini ifade eder.

✅ Size iyi gelen şeyleri sürekli arayın, deneyin, üzerine düşünün. Ne istediğinizi bildiğiniz zaman bilinçaltına gönderdiğiniz şeyleri inancınızla beslemeye başlıyorsunuz. Bu da size sahip olmak istediğiniz şifalı yaşantının kapısını aralayacaktır.

✅ Gerçek zenginliğin asıl kaynağı zihninizdeki fikirlerdir. Zihninizle barışık olun. Kötü düşüncelere yer vermeyin. Özellikle haset ve kıskançlık gibi düşüncelerin sahip olduğunuz en büyük zenginliğin akışını engellediğini unutmayın. Başkalarının mutluluğuyla sevinmeyi, bollukları için bereket dilemeyi, kötü zamanlarda onlar için dua etmeyi ihmal etmeyin. Çünkü, almadan önce vermek gerekir. Verici olduğunuzda evrenin size gönderdiği güzellikleri keyifle karşılayabilecek durumda olursunuz.

5. Sonuç ve Genel Değerlendirme

Genel anlamda savunduğu görüşle oldukça beğenimi kazanan bir kitap oldu. Bazen hayatımda yaşadığım durumlar için de bilinçaltına mesaj verdiğimi ve bunu şekillendirdiğimi fark ettim. Ayrıca kitabı okurken bilinçaltının hayatımızın seyrini değiştirebileceğini düşündüm. İlk bölümlerde üzerinde durulan düşüncelerden biri olan “içimizdeki hazine” ile tanımlanması da bence derin anlamlar taşıyor. Hepimizin içinde bu hazine var ama arayıp, bulması ve keşfetmesi çoğu zaman kişinin inisiyatifine bağlı. Eee o zaman sorun nedir?

İyi olmayı yeterince istemiyor muyuz? Belki de farklı yöntemlerle istemeyi denemeliyiz. Vazgeçmeden ve olumsuzluğa kapılmadan önce yeni yollar inşa etmeye çalışmalıyız…Bilmiyorum belki de çok toz pembe bir dünyada yaşıyorumdur. Varsın toz pembe olsun! Evrenin güzelliğine ve ruhumdaki iyileştirici güce inanmak benim tercihim. Vee bu bana çook iyi hissettiriyor. İlham, mutluluk, güç, sevgi, şefkat, sebat, azim gibi birçok duyguyu derinden hissedip yaşayabiliyorum. Şükürler olsun! 💙

Kısacası; Murphy, birçok bölümde iyi olmayı, sağlıklı olmayı ve mutlu olmayı seçebileceğimizi; bu özgürlüğün bize verildiği detaylı bir şekilde anlatmaktadır. Tamamen bilinçaltının gücüne bunu bağlamak ne kadar doğru sorgulamak gerek. Ancak, insan neye inanırsa gerçekten “o”na dönüşüyor. Örneğin, gülümsemenin güzelliğine inanırsanız gülmekten benim gibi yanaklarınız kas yapabilir. 😅Neyse, konuyu dağıtmadan devam edeyim.

İlgimi çeken ve beni düşündüren bir diğer konu ise inanç yasası oldu. Aslında inançlar hayatın her alanında yoğun bir şekilde yer alıyor. Bazen psikolojik anlamda bazen mutluluk söz konusu olduğunda bazen dini boyutta… Esas konu biz bu inançlarla hayatımızı besliyor muyuz? Neye inandığımızı, nasıl inandığımızı, ya da neden inanmadığımızı sorguluyor muyuz? Günümüzde mutsuzluğun, öfkenin, nefretin, şiddetin bu kadar artmasını inanç yasasının bilinçli olarak kullanılmamasının bir sonucu olabileceğini düşünüyorum. Çünkü, insanlar neye inanabileceğini de nasıl inanacağını da seçebilir (Her ne kadar çevreden, konuşulanlardan, elalemin söylediklerinden etkilensek de…). Neticede bu seçimi yapabilecek iradeye sahip varlıklarız. İnanç yasasının üzerinde durduğu temel konu da budur.

Bilinçaltının Joseph Murphy | Bilinçaltının Gücü Kitap İncelemesi

Son olarak kitabın bütünlüğüyle ilgili birkaç görüşüm olacak. Murphy, tüm bölümlerde aktarımlarını kısa öykülerle, örnek olaylarla veya düşünceleriyle somut hale getirmeye çalışmış. Bu durum bölümler arasındaki ilişkiyi güçlendirmiş. Birbiriyle bağlantısını beğendim. Ayrıca her bölümün sonunda asıl vurgulanan kısımlara yer verilmesi çok hoşuma gitti. Sadece birkaç yerde Murphy’nin tekrara düştüğünü hissettiğim anlar oldu. Ancak çok rahatsız edici olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Bilinçaltının sonsuz gücünün nasıl harekete geçirileceğine ilişkin yöntemlerin sunulması da okuyucuyu teşvik edici nitelikteydi. Bundan sonra bilinçaltının sonsuz gücünden daha çok yararlanacağım. Çünkü, bilinçaltının gücüne inanmayı seçme farkındalığına sahibim. ✨

Her şey daha güzel olacak, evet inanıyorum çok güzel olacak. 🥰💚

6: Sorgulama & Düşünme Alanı

→ Bilinçaltı gücünü dini inançlarla bağdaştırmamız mümkün mü? Eğer mümkünse; dini inançların farklılığı esas alındığında, bilinçaltının varlığına ilişkin görüşler nasıl bir anlayış etrafında şekillenir?

→ Bilinçaltına eriştiğinizi hissettiğiniz an oldu mu? Olduysa bunu tetikleyen temel faktörün veya faktörlerin ne olduğunu düşünüyorsunuz?

→ Bilinçaltı gücünü hayatın her alanında kullanmanın mümkün olduğunu düşünüyor musunuz?

Umarım okurken keyif almışsınızdır ve ufak da olsa size bir katkısı olmuştur. Görüşlerinizi paylaşmanız beni çok mutlu edecektir. İlginiz, alakanız ve vaktinizi ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim.

Tekrar görüşene dek hoşça kalın! 💜

--

--

Sadiye Arsoy
Yetkin Yayın

Sağlık Yönetimi-Sağlık Bilişimi | Necmettin Erbakan Üniversitesi 🌎 Koordinatör - YetGen