Blokzincirin Geleceği: YetGen & Paribu Hub’un Blokzincir Temelleri Eğitim Programı İkinci Hafta Değerlendirmesi
Herkese Merhaba,
Geçtiğimiz hafta Yetkin Gençler ve Paribu Hub iş birliğiyle düzenlenen Blokzincir Temelleri Eğitim Programı’nın ilk haftasında İsmail Hakkı Polat hocamız, Bitcoin’den Metaverse’e Blokzincir'in Tarihsel Evrimi konusunu ele aldı. Önceki yazımda ders boyunca üzerinde durulan konulara, kavramlara, önemli noktalara ve örnek olaylara yer vermiştim. O yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Bu hafta ise, eğitimin ikinci haftasında neler öğrenildiğini paylaşacağım.
Eğitim programının ikinci haftasında, Cemil Şinasi Türün hocamız, Blokzincir İşleyişi; Temel Kavramlar, Kullanım Alanları ve Gelecek konusunu ele aldı. Ders içerisinde, Açık/Kapalı Blokzincirler, Coin-Token Nedir?, DeFi/DAO/NFT ve Metaverse Kavramları, Akıllı Sözleşmeler ve Kullanım Alanları, Blokzincir Gelecekte Nereye Evrilecek?, Kamusal Blokzincir Uygulamaları ve Merkez Bankası Dijital Paraları gibi konu başlıklarına değinildi.
Ders boyunca Madencilik, Sha256, Bitcoin Core ve Geth, Coin ve Token, Stable Coin, DAO, ERC-20 ve ERC-721 kavramları ele alındı.
Madencilik: Kripto para birimi işlemlerinin doğrulanması için kullanılan bir işlem gücü sağlama sürecidir.
Sha256: Kriptografi alanında yaygın olarak kullanılan bir hash fonksiyonudur ve Bitcoin’de madencilik sürecinde kullanılır.
Bitcoin Core ve Geth: Bitcoin ve Ethereum için resmi istemci yazılımlarıdır.
Coin ve Token: Blok zinciri tabanlı kripto para birimlerinin iki temel türüdür ve farklı amaçlar için kullanılırlar.
Stable Coin: Kripto para birimleri arasında, değerlerinde sabitlik sağlamak için tasarlanmış bir coin türüdür.
DAO: Merkeziyetsiz bir organizasyonu yönetmek için akıllı sözleşmelerin kullanıldığı bir otonom örgütlenme sistemidir.
ERC-20: Ethereum blok zincirinde yaygın olarak kullanılan bir token standardıdır.
ERC-721: NFT (Benzersiz ve Değiştirilemez Token)’lerin oluşturulmasını sağlayan bir Ethereum token standardıdır.
Dersin devamında, Bitcoin ve Ethereum arasındaki farklar üzerinde daha ayrıntılı bilgi verildi ve Ethereum’un neyi farklı yaptığı sorusu üzerinde duruldu. Bitcoin’in sadece para transferi için kullanılabildiği ve üzerinde programlama yapılamadığı, sadece basit bir script diline sahip olduğu belirtildi.
Ethereum ise, Solidity adı verilen özel bir dil ile baştan sona bir program yazılabilmesine olanak tanıdığı ve bu dilin EVM (Ethereum Virtual Machine) platformunda kullanılabildiği ifade edildi. Ethereum’un üzerine yazılan programlara Smart Contract (Akıllı Sözleşme) adı verildiği de vurgulandı.
Dersin son bölümünde, ERC-721 ve ERC-1155 token standartları arasındaki farklar örneklerle anlatıldı. Ayrıca Layer 1 ve Layer 2 Blockchain Ekosistemleri ve Para Nasıl Yaratılır & Merkezi Sistemin Çalışma konuları hakkında yukarıdaki görseller üzerinde detaylı bir şekilde konuşuldu. Yer verilen konular hikayeleştirilerek doğru örneklerle açıklandı. Ders sonunda soru-cevap kısmı yapıldı ve hocamızın daha önce çalıştığı bir metaverse projesi hakkında bir video izlenerek sonlandırıldı.
Sonuç olarak, blokzincir teknolojisi, kripto para birimleri ve metaverse konuları, günümüzde ve gelecekte birçok sektörde devrim niteliğinde değişikliklere sebep olacak. Bu nedenle, bu konular hakkında bilgi sahibi olmak ve kendimizi geliştirmek önemlidir. Yetkin Gençler ve Paribu Hub’un ortak düzenlediği Blokzincir Temelleri Eğitim Programı, bu konulardaki temel bilgileri öğrenmek ve kendimizi geliştirmek için sunduğu eğitimin ikinci haftasını da bu şekilde tamamladık.
Üçüncü haftada görüşmek üzere!