Dijital Yerliler/Dijital Göçmenler

Halil Enes Özdemir
Yetkin Yayın
Published in
4 min readMar 29, 2022

Teknoloji çağındaki yeni gelişmelere hızlı bir şekilde adapte olmaktayız değil mi? Peki nasıl oldu da bir anda böyle adapte olabilir hale geldik, hiç merak ettiniz mi. Yoksa doğuştan mı geldi bu özellik bizlere?

Ne tam olarak EVET, ne de tam olarak HAYIR…

Bu sorunun cevabına geçmeden önce başlığımızdaki kavramların ne anlama geldiğini öğrenelim.

Toplumda bireyler teknolojiyi kullanım yeteneklerine göre “Dijital Göçmen” ve “Dijital Yerli” olmak üzere iki gruba ayrılırlar. 1985 yılı öncesinde doğmuş olan bireyler “Dijital Göçmen”, 1985 yılı sonrasında doğmuş olan bireyler de “Dijital Yerliler” olarak tanımlanır.

Konuyu özetleyen güzel bir karikatür

Dijital Göçmenler

1985 yılı öncesinde doğmuş olan bu bireyler yeni teknolojiyi, interneti sadece ihtiyaçları ve zorunlulukları olduğu zamanlarda tercih eden bireylerdir. Dijital medya araçlarını etkin kullanamazlar. Onlar için iletişim ve bilgi edinme araçları genellikle kitaplar, dergiler, gazeteler, radyo, televizyon vb. olur. Dijital göçmenler sürekli gelişen, yenilenen teknolojiye yetişmekte zorlanırlar.

Bu bireyler için “Reel Hayat ve Dijital Hayat” çok farklıdır. Yerlilerin aksine sınırlı sayıda kullanmaya çalıştıkları dijital dünyanın çok tatmin edici olduğunu düşünmezler. Bunun en büyük etkeni; dijital göçmenlerin duygu, konuşma, yüz yüze iletişim ve dokunma gibi olgularla harmanlandıkları için, online ve sayısal kavramlarda duygu eksikliği olduğunu varsayıyor olmalarıdır.

Digital Immigrants (Dennis Stauefer)

Dijital Yerliler

Dijital yerliler teknoloji ile birlikte dijital mecra ve internet dünyasında adeta yeni bir hayat oluşturan, kendine bu mecralarda sanal bir yaşam tarzı inşa eden bireylerdir.

Bireylerin internet ve dijital dünya ile tanışmaları reel dünya ile tanışmalarına paraleldir. Yani reel hayatlarının yanında dijital hayatları da mevcuttur. İnternet, teknoloji ve iletişim araçları yaşamlarının olmazsa olmazı haline gelmiştir. Kendi hayatlarını online yaşamla harmanlayabilir ve çok hızlı sürede yeni gelişmelere adapte olabilirler.

Digital Natives | Nature.com

Dijital yerliler için zaman ve mekan kavramı çok önemli değildir. Anlık olarak istedikleri zaman istedikleri yerde bilgiye ulaşabilip istediği gibi dijital ortamda kendilerine bir yaşam inşa edebilirler. İletişim ve bilgi toplama konusunda internet ve dijital platformların yeterli olduğu kanısındadırlar.

Yüz yüze iletişimi de haliyle pek tercih etmezler. Alışkanlıkları, becerileri ve eğlence tarzları yüksek oranda sanal çevrelerine göre değişkenlik gösterir.

Evet, bu sözde dijital yerliler teknolojik cihazları kullanırken çok başarılılar. Stratejileri ise çok basit “ Bas, dene, tıkla, tekrar dene” .

Dijital göçmenler ise mevzuya daha doğrusal yaklaşırlar, çözümleri ise daha algoritmiktir. Dijital yerlilerin bilinçsiz özgüvenlerinin aksine dijital yerlilerde görülen tedirginlik ve kontrol edebilme ihtiyacı onları adaptasyon sürecinde geri bırakmaktadır.

Yazımızın başındaki soruya kısa bir cevap vermek gerekirse…

“Dijital yerliler, sanıldığının aksine dijital yerli olarak doğmuyorlar. Zaman içerisinde dijital göçmenlerin de yüksek katkısıyla yerli unvanına erişiyorlar.”

Örneğin:
Annenin bebek arabasını sürerken telefonla konuşması, müzik dinlemesi, ya da bir sosyal medya içeriğini incelemesi; babanın çocuğa banyo yaptırırken telefonuyla mesajlaşması; çocuklarını besleyen anne ve babanın tabletlerinde bir video izlemesi, mail okuması; veya çocuk kendi arabasından izlerken anne veya babanın telefonuyla bir sosyal medya içeriği göndermesi gibi…

Difference between “Digital Native” and “Digital Immigrant”

Bir diğer değinmek istediğim konu ise bu iki grup arasındaki belirgin ayrımlar.

Öncelikle bu belirgin ayrımlar nedeniyle iki kuşak arasında ufak tefek çatışmalar yaşanabilir değil kesinlikle yaşanır. Dijital göçmenler teknolojiye yetişmeye çalışırken dijital yerliler ise bu konuda çok daha avantajlıdırlar.

Eski kuşak, orta kuşak ve genç nesil arasındaki gerginlik dijital kuşak sorunu ile açıklanabilir. Genellikle bu durumlara farklı alışkanlıklar, yanlış anlamalar, yanlış algılamalar, çatışma, uyumsuzluk ve iletişim aksaklıkları sebep olur.

Yanlış anlaşılmasın kesinlikle dijital göçmenler teknik açıdan beceriksiz değillerdir. Tam aksine yukarıdaki örnekte belirttiğimiz gibi dijital yerlileri yetiştirenlerin ta kendileridirler. Ayrıca dijital göçmenler dijital yerliler tarafından kullanılan teknolojiyi üretmiş olan kişilerdir.

Dijital yerlilerden sonraki gelecek kuşaklarda, bu durumun nasıl şekilleneceği ise büyük bir merak konusudur. Peki sizler bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yorumlara bekliyorum :)

KAYNAKÇA

Closing The Gap Between “Digital Native”and “Digital Immigrant”

Erişim adresi: Medium

Dijital Göçmen ve Dijital Yerli Nedir? Arasındaki Farklar Nelerdir?

Erişim Adresi: www.protopars.com

Dijital Yerliler ve Göçmenler

Erişim adresi: Dijital Hayat Akademisi

--

--