Excel ile Nüfus Piramidi Hazırlama

Büşra ESKİYURT
Yetkin Yayın
Published in
4 min readJul 15, 2021

Merhaba,

Bu yazımda nüfus piramitlerini ve Türkiye’nin 2000–2010–2020–2025 yıllarına ait nüfus piramitlerinin excel ile yapılışını anlatacağım.

İlk olarak nüfus piramitleri hakkında bilgi vermek istiyorum.

Nüfusun, yaş grupları ve cinsiyete göre dağılımının işlendiği grafikler nüfus piramidi olarak adlandırılır.

Nüfus piramitleri 5'e ayrılır.

  • İkizkenar Üçgen Nüfus Piramidi : Doğum oranı yani nüfus artışı fazladır. Ortalama yaşam süresi az olduğu için yaşlı nüfusu azdır. Az gelişmiş ülkelerin nüfus piramitleri genelde bu şekilde olur.

Kenarları İçe Bükük Üçgen Piramidi: Doğum oranı yüksektir. Ölüm oranı çok yüksek değildir ve sağlık alanında gelişmeler yaşanmaktadır.

Asimetrik Biçimli Nüfus Piramidi: Doğum yılları son yıllarda azalmıştır. Ortalama yaşam süresi ve dolayısıyla yaşlı nüfusu fazladır fakat nüfusun çoğunu orta yaş oluşturmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerin nüfus piramitleri genelde bu şekildedir.

  • Arı Kovanı Modelli Piramit: Doğum oranı azalmıştır ve ölüm oranı düşmüştür. Yaşlı nüfus oranı fazladır. Gelişmiş ülkelerin piramidi genelde bu şekildedir.
  • Çan Şeklinde Nüfus Piramidi: Yaşlı nüfus fazladır. Uzun bir süre doğum ve ölüm oranı düşük fakat son yıllarda doğum oranı yükselmiştir.

Nüfus piramitleri bize sadece nüfus hakkında bilgi vermez. Ayrıca ülkelerin gelişmişlik düzeyleri hakkında da bilgi verir.

Gelişmiş ülkelerin nüfus piramitleri nasıl olur?

•Doğum oranı azdır.
•Genç nüfus azdır.
•Yaşlı nüfus fazladır.
•Ölüm oranı azdır.
•Nüfus artış hızı düşüktür.
•Sosyal hizmetler gelişmiştir

Kısaca nüfus piramitlerinden bahsettim. Şimdi ana konumuza geçelim.

DOSYAYI İNDİRMEK İÇİN: TÜİK⇨ NÜFUS VE DEMOGRAFİ ⇨ Nüfus PROJEKSİYOMALRI⇨ İstatiksel Tablolar ⇨ Yıl, Yaş Grubu ve Cinsiyete Göre Nüfus(https://bit.ly/3wHA3bG)

TABLOYU NÜFUS PİRAMİDİNE DÖNÜŞTÜRME

▸TÜİK’ den indirdiğimiz excel dosyasında istediğimiz yıla ait; yaş, erkek, kadın, ve toplam nüfus bilgilerini başka bir sayfaya kopyalayıp yapıştırıyoruz.

▸Ardından en küçük yaş aralığını genel erkek ortalamasına oranlıyoruz(bölüyoruz) ve formülü aşağı doğru çekiyoruz. Toplam nüfusu, formülü aşağıya çekeceğimiz için sabitlememiz (dolarlamamız) gerekiyor. Aynı işlemi kadınlar için de yapıyoruz.

▸Yatay çubuk grafiğini oluşturduğumuzda erkek ve kadın grafik çubukları sağ tarafta olacaktır. Erkek nüfus değerlerinin sol tarafa doğru oluşması için erkek sütunundaki değerlerin eksi olması gerekmektedir. Bunun için boş bir kareye “-1” yazıyoruz ve ctrl-c ile kopyalıyoruz. Erkek sütununu seçip sağ tık ile özel yapıştır seçiyoruz ve ardından çıkacak olan sayfadan “çarp” ı seçiyoruz. Tamama tıklıyoruz

Böylece erkek değerlerini eksiye çevirmiş olduk. Son olarak erkek kadın bölümlerini seçip gösterim biçimini yüzde olarak ayarlıyoruz. Yaş kısmını bulduğumuz erkek ve kadın değerlerinin yanına alıyoruz ve önerilen grafikler kısmından bir yığılmış çubuk grafik seçiyoruz.

▸Ardından piramidimizin üstünde yaş aralıkları çıkacak üstüne iki kez tıklayıp eksen seçenekleri ,etiketler kısmını “düşük” olarak seçip piramidimizin görünüşünü düzeltebiliriz.

TÜRKİYE’NİN 2000–2010–2020 ve 2025 YILLARINA AİT NÜFUS PİRAMİTLERİ

Umarım yazım size faydalı olur.

KAYNAKÇA:

https://data.tuik.gov.tr/

https://bit.ly/3wHUEgi

--

--