Hedefi 12'den Vurmak

Vahit Fatih Küçükiba
Yetkin Yayın
Published in
3 min readAug 8, 2023

Her yazıya başlarken vurucu cümle kurmaktan bahsedilir. Her zaman 12'den vuramasam da, belki de çoğu zaman konunun özünde; hedeflerimizi 12'den vurmak yattığından bu işi beraber yapacağımıza inanıyorum.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Yeteneklerimizi keşfederek işe koyulalım. Şu an herhangi bir yetenek keşfedemem ancak bunun yöntemi ile ilgili kullandığım birkaç yöntemi paylaşacağım.

  1. Sora Sora Bağdat’ı Buldu.
  2. Yokluğun Acı Veriyor.
  3. Bi’ İmkan Geçse, Bak Neler Neler Yaparım.
  4. Dünyayı Gezdim, Ben Buradayım.
Photo by Matt Walsh on Unsplash

Bu 4 temel nüktedanlı cümlemsiler ile yaklaşıyoruz. Detayları aşağıda:

1. Öncelikle soru soruyoruz kendimize. Soruları bilmiyorsak, cevaplardan geri gidelim. Holland Meslek Yönelim anketi yapalım kendimize. Burada bir tane örneğini bırakıyorum. Daha detaylı ve farklı varyasyonları için araştırma yaparak da ulaşabiliriz.

Tabii ki, 160 soru ya da 90 soru mesleki yönelimimizi belirlemede yardımcı olamaz. Ancak ihtimalleri azaltarak odağımızı keskinleştirebilir.

2. Oyun oynamanın saatlere döküldüğü anlarda ve o zamana sevgiyle bağlıyken birileri geliyor ve artık vakit bitti diyor. Nasıl sinirleniyoruz ama nasıl, anlatamam. İşte bu tür aktivitelerin özünde yatan duyguları yakalamamız gerekiyor. Engellerin daha da ruhumuzu kamçıladığı ve yaptığımız işleri düşünelim.

3. Ticareti kafaya koymuşuz mesela. Bir imkan olsa, acayip bir fikir aklımda, hemen yapsam, bir imkan olsa şunu alıp satsam ya da bir imkan olsa bir daha imkansızlık yaşamasam. Tanıdık geldi mi bu duyguda?

4. Tüm dünyayı gezerken bir doku arıyorduk, o doku bizi çağrıştıran ya da bizim biz olduğumuz doku: hobilerimiz. Bu da mümkün değil mi? Hobilerimiz de hedefimiz olabilir. Belki de DNA’mız da çabalamak yoktur. :) Keyif alarak geçimimizi giderebiliriz.

Bütün bu sorular, çoktan seçmeli olmayıp, açık uçlu. Bir kağıda / dijital nota son 3 maddeyle eşleşen cevaplarımızı alt alta yazalım. Hiçbir cevabı değersiz ya da saçma görmeden yazmayı sürdürelim. Bu cevapları 1–10 arası puanlayalım. 5 puanı geçen cevapları, alt alta başka yere aktaralım. Yeniden 1–10 puanlaması yapalım. 7 ve üzeri puanlı cevaplarımızı ilk sorudaki anket sonucu ile eşleştirelim. Özünde yapılan işe benzer cevaplardan maksimum 3 tane bırakalım. Bunlar hobimiz, geçimimizi sağlayacağını düşündüğümüz işimiz ve yeteneklerimiz olsun. Ayrı ayrı bu başlıklarla eşleşsin. Bütün cevaplar aynı olabilir, işte o zaman hayatta hep neşeli ve keyifli olacaksınız.

Hedeflerimizi keşfetme; yeteneklerimizi tanıma ve geliştirme ile hayattaki arzularımızın kesişim kümesini belirleme mümkün olacağını unutmadan bu konuda derin bir yazı gelmesi gerektiğine de inanmıyor değilim.

Bu yazı ile merak ettiğiniz kısım, detaylandırmamı istediğiniz bölüm ve devamı gelsin diyorsanız, yorumlarda buluşalım.

VFK — 8.8.23, Ankara

--

--