Hukuk Öğrencisi Neden Sadece Hukuk Alanı ile Kısıtlı Kalmamalı?

Büşra Canpolat
Yetkin Yayın
Published in
3 min readAug 14, 2023

Sizce birey sadece bir alanda mı uzmanlaşmalı? Yoksa farklı disiplinleri bir araya getirerek ortaya yeni uzmanlık alan(lar)ı mı çıkartmalı? Benim tercihim sanırım ikinci seçenek.

Geçtiğimiz yüzyılda tek bir alanda uzmanlaşmak tercih ediliyorken daha önceki yüzyıllarda neden çok yönlülük ön plandaydı? Peki ya içerisinde bulunduğumuz yüzyılda neden çok yönlülüğe dönüş var?

Günümüz teknoloji çağında artık birden fazla uzmanlık alanı bir araya gelerek ortaya farklı uzmanlık alanları çıkıyor. Örneğin hukuk ve teknoloji birleşiyor teknoloji hukuku alanı oluşuyor. Veyahut bir meslek birçok farklı alandan yararlanabiliyor. Teknoloji çağında olduğumuz bu çağda bir mesleğin sadece kendi duvarlarında sıkışması pek makul değil. Farklı disiplinlerden yararlanmanın da ötesinde o disiplinlere hakim olmanın önemi şu dönemde ön planda. Şöyle düşünelim örneğin bir hukukçusunuz ve elinizde veri ihlali ile ilgili bir vaka var. Bu durumda işin uzmanından yararlanabileceğiniz gibi teknolojiye dair ilginiz ve bilginiz olması durumunda vakanın hem hukuki boyutunu hem de teknolojik boyutunu ele alarak çözüme gidebilirsiniz. Eski anlayışta gözlemlediğim kadarıyla genellikle hukuk öğrencileri hukuk alanı ile kısıtlı kalarak alan dışına pek çıkmıyorlardı. Ancak hukuk hayatın her yönü ile çok yakından ilgili olan bir alan. Fikri haklar, sağlık, teknoloji gibi birçok alanda hukukun gereklerini ve izlerini görebiliyoruz. Bir hukukçu aynı zamanda kendini hukuk dışında bir alanda geliştirdiği takdirde değeri artacaktır.

Okuduğum bir yazıda Uzmanlaşmak mı Çok Yönlülük mü? sorunsalına geniş bir bakış açısıyla bakılan şu yorumu sizlerle paylaşmak istiyorum:

“Farklı alanlarda kendinizi geliştirdikçe edindiğiniz becerileri yeni durumlarda kullanma şansınız artıyor. Bu deneysel süreçte ayrıca ilgi alanlarınızı ve güçlü yönlerinizi keşfediyor, kendinizi daha iyi tanıyorsunuz. Zaman kaybetmiyor, aksine esneklik kazanıyorsunuz. Bizce dünyanın hem uzmanlara hem de çok yönlülere, hatta ‘çok yönlü uzmanlar’a ihtiyacı var. Forbes dergisinde de belirtildiği üzere günümüz koşullarında kimi zaman uzmanlaşma, kimi zaman çok yönlülük ön plana çıkıyor. Hangi durumda hangi şapkayı takacağını bilmek kişiye avantaj sağlayabilir.”

Hukuk veya başka bir disiplin alanı olsun fark etmez… İnsan kendisini belirli bir kalıba sokarak tek bir yön ile yaşamını devam ettirirse o kalıp muhtemelen onu sıkıştıracak ve yenilikleri görmesinin önüne bir duvar çekecektir. Çok yönlülük ise yönlerinizi sağlam tuttuğunuz sürece sizi yönleriniz adedince ileri taşıyacaktır.

&B.C.

Kaynakça:

Diğer içeriklerime göz atmak isterseniz:

--

--