İlaçların Yıkımı

Muhammet Enes Kaya
Yetkin Yayın
Published in
3 min readOct 7, 2023

Ömrümüz boyunca sürekli ilaçlara maruz bırakıldık. Ne olduğunu nelere yol açtığını veya açacağını bilmediğimiz ilaçlara. Peki insan neden bile bile kendi canına kasteder? Ne alakası var dediğinizi duyar gibiyim. İlaçları bilinçsizce ve kullanılması gerekenden daha fazla kullanan binlerce insan var. Normal öğünlerde verdiği zararlar yetmezmiş gibi vücudumuzu harabeye dönüştürmek için ekstra ilaç alıyoruz. Fazla ve gereksiz ilaç kullanımının faydadan ziyade adeta bir zehre dönüştüğü doğrudur. İlaç dozu azaltılmış zehir anlamına geliyor. Hastaların iyileşmek için aldığı ilaçlar, yanlış kullanılması halinde ölüme dahi yol açabiliyor. Her ne kadar ilaçların ortaya çıkış serüveni hakkında detaylı bilgilere ulaşamasak da ticari amaçlı bir sömürü aracı olduğu açıkça ortadadır. Büyük kapitalist devletler ürettikleri ilaçların formüllerini küresel pazarda diğer ülkelere satarak sağlık hakkını da “ticari bir mesele”ye dönüştürdü. Bu sektörde giderek tekelleşen şirketler halkları denek olarak kullanarak zenginleştiler. Örneğin ilaç endüstrisinin oldukça gelişmiş olduğu ABD’de 1977–1997 yılları arasında yurttaşlar üzerinde gizli askeri deneyler yapılması yasaldı. 1997’de gelişen tepkiler üzerine bu durum ‘yasal olarak’ kaldırıldı. Avrupa’da da dev ilaç şirketleri giderek büyüyor. Almanya’da ilaç fabrikalarının kurduğu futbol kulüpleri bile var. (Bayer Leverkusen)

Peki ilaçlar hangi amaçlar doğrultusunda kullanılmalıdır?

  1. Tedavi Edici Amaç: Bir hastalığı tedavi etmek veya semptomları hafifletmek için kullanılır.
  2. Önleyici Amaç: Belirli bir hastalığı veya durumu önlemek için kullanılabilir, örneğin aşılar.
  3. Semptom Yönetimi: Belirli semptomları, örneğin ağrı veya ateşi kontrol etmek için kullanılabilir.
  4. Diyagnostik Amaç: Bazı ilaçlar, tanı koymak veya tıbbi testleri desteklemek için kullanılabilir.

Bunların yanı sıra ilaç kullanımında yapılan en büyük yanlışlardan biri de öneriyle alınan ilaçlar ya da evdeki mevcut ilaçların zayi olmaması için kullanılmasıdır. Bu durum insan sağlığı için büyük bir sorun oluşturuyor. ‘İnsanlık adına’ sınırsız sayıda ilaç üretiliyor. Hükümetlerin söylediklerine göre bugün tedavi olmak da ilaçlara ulaşmak da çok kolay. Gerçekten de aşırı derecede ilaç üretimi ve tüketimi söz konusu. Başı ağrıyanlardan morali bozuk olanına kadar bilinçsiz ilaç tüketimi giderek yaygınlaşıyor. Fakat bunun yanı sıra gerçekten ihtiyacı olan yerlere gerekli ilaçlar ulaşmıyor.

Peki sağlığı iyileştirmek veya hastalıkları tedavi etmek için kullanılan ilaçların ne gibi zararları var?

  1. Yan Etkiler: İlaçlar, istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Bu yan etkiler, ilacın türüne ve kullanımına bağlı olarak değişebilir. Örneğin, baş ağrısı, mide rahatsızlığı, cilt döküntüleri gibi yan etkiler olabilir.
  2. Alerjik Reaksiyonlar: Bazı kişiler belirli ilaçlara alerjik reaksiyonlar gösterebilir, bu da ciddi sorunlara yol açabilir.
  3. İlaç Etkileşimleri: Birden fazla ilaç kullanıldığında, bu ilaçlar arasında olumsuz etkileşimler olabilir, bu da tedaviyi etkileyebilir.
  4. Bağımlılık ve İstismar: Bazı ilaçlar bağımlılığa neden olabilir ve yanlış kullanımı veya kötüye kullanımı ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
  5. Doz Aşımı: İlaçlar belirtilen dozun üzerinde kullanıldığında toksik etkilere yol açabilir ve hayati tehlikelere neden olabilir.
  6. Diğer Sağlık Sorunları: İlaçlar bazen belirli sağlık sorunlarını tetikleyebilir veya mevcut sağlık sorunlarını kötüleştirebilir.

İlaçları mümkün olduğunca hayatımızdan çıkarmamız gerekir. Bir hastalığı giderirken diğer yandan organlarda çeşitli tahribatlara yol açıyor. Yeni ve daha ciddi rahatsızlıklar meydana getiriyor. Sağlıklı ve ilaçlardan uzak bir yaşam sürmeniz dileğiyle…

Kaynakça

Uzmanlardan uyarı: Yanlış ilaç kullanımı ölüme yol açabilir! — Yeni Akit

İnsanlığın yeni oyuncağı: ‘İlaçlar’ — Evrensel

--

--