Karakaleme Başlayacaklara Tavsiyeler

Hüsna Civelek
Yetkin Yayın
Published in
2 min readDec 22, 2022

Herkese merhaba. İlk yazımda uzun zamandır ilgilendiğim ve kendimce belli bir seviyeye geldiğimi düşündüğüm karakalem hakkında bir yazı yazmak istedim. Küçüklüğümden beri çizimle ilgilensem de yaklaşık son 1 yıldır üstünde düzenli duruyorum ve kendimi geliştirmeye çalışıyorum. O yüzden kendimi yeni başlayan biri olarak tanımlayabileceğimi düşünüyorum. Henüz üstünden çok zaman geçmemişken ve bilgilerim tazeyken yeni başlayan birinin gözünden karakaleme başlamadan önce bilmesi gereken üç konu üzerinde duracağım.

1) Malzemeler

Karakalem için başlangıçta elinizdeki herhangi bir kurşun kalemi veya uçlu kalemi bile kullanabilirsiniz. Ama ayrıca kalem almak isterseniz dereceli kurşun kalem alabilirsiniz. Dereceli kurşun kalemler çok çeşitlidir ve hepsi farklı sertlikte ve koyuluktadır. Dereceleri ve bunların ne anlama geldiğini detaylı öğrenmek isterseniz yazının sonunda bulunan kaynakça kısmındaki linkten ulaşabilirsiniz. Başlangıçta genel çizimler ve hat belirlemek için bir HB, resmi belirginleştirmek ve koyu işaretlemeler için bir 2B, daha koyu gölgelendirmeler için ise bir 4B kalem yeterli olacaktır.

2) Kaynaklar

Youtube ve benzeri birçok platformda bulabileceğiniz çeşitli kaynaklar ile pratik yapmanız mevcut elbette. Ama benim gözlemim bunların birçoğu belli bir sistematik içinde ilerlemiyor. İlerlese bile devamı gelmeyebiliyor. Yeni başlayan biri olarak basitten zora doğru ilerlemeniz lazım. Karakaleme portre çizimi ile başlamak gerçekçi bir yaklaşım olmaz. Bunun için Barrington Barber’ın kitaplarını kullanabilirsiniz. Kendisinin çizim ile alakalı birçok kitabı var. Hepsinde aşamalı olarak size nasıl ilerleyeceğiniz konusunda yol gösteriyor ve yapmanız için yüzlerce örnek bulunuyor.

3) Yetenek mi Azim mi?

Sadece son bir yıldır düzenli çizim yapan biri olarak yaptığım ilk çizim ile şu anki çizimlerim arasında azımsanmayacak derecede fark var. Üstelik buna başlarken yetenekli biri olduğumu düşünerek başlamamıştım. Tek bildiğim sanatı ve çizimi sevdiğim, kendimi geliştirmek istediğimdi. Bu kadar. Bazen bir şeylere başlamak için istemenin yeterli olduğunu düşünüyorum. Önemli olan azimli bir şekilde devam etmeniz. Her gün oturup bir saat ilgilenmek zorunda değilsiniz, sadece 10 dakikanız varsa 10 dakika bir şeyler karalayın. İstikrar sağladıktan sonra sonuca siz de şaşıracaksınız.

Kaynakça:

Sevgiler,

Hüsna Civelek

--

--

Hüsna Civelek
Yetkin Yayın
0 Followers
Writer for

Yazılım Mühendisi | YetGen 22'2