Kariyer Serüveninde “Tutku”nun Yeri

Buğra Kansu
Yetkin Yayın
Published in
3 min readSep 20, 2023
(Resim: https://www.freepik.com/search?format=search&query=Career)

Kariyer yolculuğunda ilgi başarıyı ve tatmini büyük ölçüde etkileyen bir faktördür. İlgi duyulan bir iş, her gün motivasyonu artırır ve kişiyi yeni beceriler geliştirmeye teşvik eder. İlgi ilkesini ön plana alabilmek ise kariyer planlamasında işimizi kolaylaştıran bir faktör olacaktır. Kariyer planlaması aslında, bireylerin mesleki hedeflerini belirlemelerine, bu hedeflere ulaşmak için gerekli adımları atma yeteneğini geliştirmelerine ve daha tatmin edici bir iş yaşamı kurmalarına yardımcı olan önemli bir süreçtir. Bu süreç, birçok farklı avantaj sunar.

Örneğin, kariyer planlaması, bireylerin yeteneklerini, ilgi alanlarını ve değerlerini daha iyi anlamalarına olanak tanır. Bu, daha uygun bir meslek seçimine yol açar ve iş tatmini artırır. Aynı zamanda kariyer planlaması, kişisel ve profesyonel hedeflerin netleştirilmesini sağlar ve bu hedeflere ulaşmak için gereken eğitim, deneyim ve becerilerin belirlenmesine yardımcı olur. Ayrıca kriz durumlarına hazırlık sağlar. İş değişiklikleri, iş kayıpları veya farklı bir sektöre geçiş gibi zorlukları daha etkili bir şekilde yönetmeyi mümkün kılar. Ek olarak kişisel büyümeyi teşvik eder ve uzun vadeli kariyer başarısı için bir yol haritası sunar. Aslında bireylerin kendi potansiyellerini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı olan bir süreçtir. Daha tatmin edici ve başarılı bir iş yaşamı için temel bir araçtır. Kişisel ve mesleki gelişim için vazgeçilmezdir.

Az önce değindiğim kariyer planlaması süresince (yani soluğu toprakta alana kadar!) ilgi alanlarımızla uyumlu meslek seçenekleri, uzun vadede mutluluğu arttırabilir. Mutluluğu bir bireyin ömrü boyunca peşinden koştuğu, hayalini kurduğu ve arzuladığı bir hedef olarak belirterek ele alabiliriz. Ancak, hayatlarını sürdürebilmek ve temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için çalışması gereken insan bazen mutluluk hedefini denk getiremeyebiliyor ya da basitçe unutabiliyor. Bu gereklilik, bireylerin büyük bir kısmının sosyal hayatlarının bir parçası olarak çalışmaya odaklanmasını gerektirir. Bu noktada, mutluluğun iş hayatından ayrı bir varlık olarak ele alınmasının veya değerlendirilmesinin mümkün olamayacağı barizdir.

Özellikle bu konu hakkında araştırma ve yayınları olan Korkmaz (2021), çalışanların iş yaşamlarında enerjik ve canlı hissetmelerinin, mesleki canlılık kavramının oluşumuna önemli bir etki yaptığını söylemektedir.

Meslek hayatı ya da herhangi bir sektör üzerine yapılan araştırma ve makalelerde karşılaşabileceğiniz “mesleki canlılık” adlı bir kavram bulunmaktadır. Mesleki canlılık özetle (biraz erken olacak ama!), bireyin işine tutkulu bir şekilde bağlı olmasını ve bu tutkunun kişinin kendisini enerjik hissetmesini sağlamasını içerir. Kişinin mesleki canlılığı, onu hevesli, şefkatli, adanmış, güçlü, yaratıcı, esnek, risk alabilen ve üretken özelliklere sahip kılar. Bu canlılık uzun vadeli bir perspektife sahiptir ve kişilerin işleri ve kariyerleriyle ilgilidir. Mesleki canlılıkla iş ortamında bulunan kimseler işlerinde başarılı olmak, iş rollerine ilgi duymak ve enerjilerini işleriyle ilgili çabalarına odaklamak konusunda yetkin kişiler haline gelirler. Yüksek mesleki canlılığa sahip olanlar, olumlu bir bakış açısına sahiptir ve olumlu sonuçları beklerler. Araştırmalar, mesleki canlılığın iş performansı, kişisel iyilik hali, kariyer memnuniyeti, işte devam etme ve stresle başa çıkma gibi olumlu iş sonuçlarıyla ilişkili olduğunu göstermektedir. İşe tutkuyla bağlılık, kişinin işinde ustalaşmasını teşvik eder. İşte usta olma süreci ise iş tatminini artırır.

Böylelikle rengarenk kariyer yelpazesinde genişçe yer alan meslek/iş bölümü için tutkulu ya da ilgimiz olanı seçmek ve bu yolda kendimizi geliştirerek, mesleki canlılığı kendimize ait bir değer olarak adeta bir rozet gibi üstümüzde taşımak yaşam kalitemizi de arttıracaktır.

Diyebilirim ki, nihai mutluluğa ulaştıran anahtarlardan sadece biri…

Kaynakça:

  • Murat, B. A. Ş. (2023). İşe Adanmışlık ve Bilgi Paylaşımı Arasındaki İlişkide Mesleki Canlılığın Aracı, Lider-Üye Etkileşiminin Düzenleyici Rolü. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 13(1), 1–23.
  • Tortumlu, M., & Kıvanç, U. Z. U. N. (2021). Öğretmenlerin Yaşam Doyumları ile Kariyer Tatminleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Trakya Eğitim Dergisi, 11(3), 1314–1325.
  • Yurdakul, S., & Kosa, G. (2023). Hizmetkâr Liderliğin İş Yaşam Kalitesine Etkisinde: Mesleki Canlılığın Aracı Rolü. İşletme Araştırmaları Dergisi, 15(2), 1100-1115.

--

--