LİDERLİK,DİKSİYON VE SUNUM BECERİLERİ:TOASTMASTERS 🗣️

Simay karagöz
Yetkin Yayın
Published in
3 min readJul 29, 2022

Hepimiz hayatımızın bir yerinde topluluk önünde konuşmak ya da sunum yapmak zorunda kalmışızdır ve bu durum cidden gerici olabiliyor. Ya da dersin ortasında pat diye bizi sözlüye kaldıran hocaların sorduğu sorulara cümle kuramayabiliyoruz. Bu konularda birçok yazı ve video içeriği bulsak bile bilirsiniz yani bu konular pratik yaparak kendimizi geliştirebiliriz. İşte bize bu konularda pratik yapma imkanı sunan bir interaktif eğitim programı Toastmasters.

Toastmaster ABD merkezli uluslararası liderlik, diksiyon ve sunum becerileri geliştirme becerileri için kurulmuş bir kar amacı gütmeyen bir kurum. Türkiye’de de hizmet veren Toastmasters hem İngilizce Türkiye topluluğuna hem de Türkçe topluluğuna erişmek mümkün.

Eğer ki sizde bu konularda kendinizi eksik hissediyor ve geliştirmek için ortam arıyorsanız Toastmasters’a bir göz atın derim. Ben de size Toastmasters’ın işleyişi ve içeriği hakkında bu yazımda bilgilendirmek isterim. Vakit kaybetmeden başlayalımmm 🥸

Toastmasters’a üye olmadan önce iki kez misafir olarak katılıyor ve sonra devam etmek isterseniz üyelik kaydı yaptırıyorsunuz. Her ayın 2. ve 4. pazartesi 20.30’da gerçekleşen Toastmasters’ın içerisinde belli görevler var. İşleyişi anlamak için önce bunları tanıyalım:

-Doğaçlama ustası: Her toplantının bir konusu olur ve bu toplantı konuları üzerine soru hazırlayıp onları diğer üyelere sormak doğaçlama ustasının görevidir.

-Genel değerlendirici: Aslında toplantıyı genel değerlendirici yönetir. Toplantı konuşmacılarını değerlendiren kişilerin çağırılmasında görev alır.

-Dinleyici: Konuşmacıları dinlerler ve her konuşmacının sunumu hakkında üçer soru hazırlayıp diğer üyelere sorarlar.

-Dil bilgisi uzmanı: Etkinlik boyunca konuşulanları dinlerler ve dil bilgisi hataları fark edip düzetirler. Etkinlik sonunda rapor sunarlar ve kimseyi rencide etmeden eleştiride bulunurlar.

-Zaman tutucu: Konuşmacıların hangi mevkide konuştuklarına göre sürelerini renkli kağıtlarla ifade eder ve konuşma sürelerimizi takip eder

-Sözcük ustası: Her toplantıda çok kullanılmayan kelimeler seçerek bu kelimelerin kullanılması için özen gösterir ve kimin kaç kere kullandığını sayar

-Oy sayıcı: En Başarılı Hazırlıklı Konuşmacı, En Başarılı Doğaçlama Konuşmacı ve En Başarılı Değerlendirici için oyları sayar ve Ek olarak hazırlıklı konuşmaların yorumlarını konuşmacıya teslim eder.

-Aaa sayısı: Toplantı içinde ııı, aaa vb. kelimeleri herkesin kaç kere kullandığını sayar ve toplantı sonunda rapor olarak sunar

-Medya ustası: Toplantı kayıtları ile ilgilenir ve toplantı sonunda kayıtları başkan ya da yardımcıya teslim eder.

Toplantı içindeki görevleri artık bildiğimize göre şimdi toplantının nasıl işlediğine geçebiliriz:

Öncelikle toplantı genel değerlendiricinin açılışı ile başlanıyor ve kişiler ve görevler anlatılıyor. Ondan sonra toplantı konusu ile ilgili bir sunum gerçekleştiriliyor. Sunum esnasında doğaçlama ustası sorularını hazır ediyor ve yerini alıyor. Sunumdan sonra sıra hazırlıklı konuşmacıların konuşmalarını yapmalarında. Onların konuşmalarını teker teker dinledikten sonra doğaçlama geçiyoruz. Üyelere ağırlıklı olmak üzere misafirlere de yöneltilen kendilerinin bilmediği soruları yanıtlayarak doğaçlama yapıyorlar. Sonra hazırlıklı konuşmacıların ve doğaçlama konuşmacıların oylamaları yapılır ve değerlendirme etabına geçilir. Her hazırlıklı konuşmacıyı başka bir kişi değerlendirir ve oylama sonuçları açıklanır. En iyi hazırlıklı konuşmacı en iyi doğaçlama konuşma ve en iyi değerlendirici. Kapanıştan önce dinleyicinin hazırladığı soruları toplu olarak cevaplarız ve toplantı biter.

Şimdi Toastmasters hakkında bahsetmediğim son bir şey kaldı. O da ücretleri 🤑. Sizden iki kere misafir olarak katılıktan sonra üye olmak isterseniz 20 dolarlık bir giriş ücreti alıyorlar ve yılda iki kere üyelik yeniletmeniz gerekiyor o da her yeniletme başına 50 dolar oluyor. Bana biraz fazla geldi bu ücretler ancak sizin için uygunsa üye olup Toastmasters’da ilerleyebiliyorsunuz.

Neyse bu yazılık bu kadar. Sayfamı takip edip diğer yazılarım hakkında bildirim alabilirsiniz ve yazılarıma alkış atabilirsiniz. Biliyor musunuz Medium içerisinde bir yazıya 1–50 arası alkış atabilirsiniz. Şimdilik görüşürüz MENTAL OLARAK AKILLI VE SAĞLIKLI KALIN 😽

--

--

Simay karagöz
Yetkin Yayın

#İş #Teknoloji #FRC #Robot #yetgen #sürdürülebilirlik #etkileyici #barış #iyilik