Kapak resmi kendi tasarımımdır

4 Ufuk Açıcı Bilimsel ve Teknolojik Gelişme

Rüveyda Sarı
Yetkin Yayın

--

Merhabalar bugün sizler ile beraber son birkaç haftada teknolojik ve bilimsel anlamda değişen, gelişen, sizleri şaşırtabilecek olacağına inandığım hatta ufuk açabileceğini düşündüğüm 4 gelişmeyi sunmak isterim.
1-Fotonik Çipler
Teknoloji ilerledikçe veri merkezlerini gitgide daha fazla ihtiyaç duymaktayız. Ancak veri merkezleri normal enerji tüketiminden onlarca kat fazla enerji harcamaktadır. Örneğin ABD’de hali hazırda bulunan veri merkezleri harcanan tüm elektriğin %2’sini oluşturmaktadır
Bu denli büyük bir enerji tüketiminin ise önüne geçmek için bilim insanları ve mühendisler farklı alternatifler üzerinde çalışıyorlar. Normal çiplerde elektronlar kullanılırken fotonik çiplerde fotonlar yani ışık parçacıkları kullanılıyor. Bu sayede veriler hem çok daha hızlı hem de çok daha verimli bir şekilde iletilmiş oluyor. Ancak bu durumda da ortaya büyük bir sıcaklık çıkıyor oluşu bu teknolojinin büyük bir sorunu beraberinde getiriyor . Çünkü bu artan sıcaklıkları kontrol etmek için de elektrik kullanılıyor . Maalesef bu da elektrik ihtiyacı doğurduğundan dolayı gereken enerjiyi karşılamak için Dünya’ya çok daha büyük zararlar vermemize sebep oluyor.
Geliştirilen yöntem ile beraber bu elektrik ihtiyacının azaltılması hedeflense de yöntem sadece ufak çaplı alanlarda verim oluşturuyor yani mekanizma büyüdükçe yetersiz kalıyor. Ancak hayal edilenler gerçekleştirilebilirse enerji tüketiminin azalacağı gibi başka bir açıdan da getirdiği avantaj ise verileri kullanılarak işleyen ChatGPT gibi yapay zeka uygulamalarının çok daha kolay ulaşılabilir olabilmesidir.

2- Giyilebilir Ultrason Bantları
Aslında bu teknoloji önceden yapılan bir buluşun devamı niteliğinde . Çünkü var olan görüntüleme teknolojileri ilerletilerek enerji sistemi bandın bünyesine eklenmiş bulunuyor. Önceden bandın enerjisi ve verileri bilgisayarlara bağlıyken getirilen son hali ile bant tam olarak giyilebilir bağımsız bir hâl almış bulunmaktadır. Bunu lityum pilleri ve uzaktan kontrolü sağlayabilen ve verileri depolayan telefon uygulamaları ile sağlamış oldular.
Eş zamanlı olarak iç organlar işleyişini takip etmeye mümkün kılan bu bantlar sayesinde pek çok erken teşhis gerçekleşebileceği gibi tedavilerde de oldukça işe yarayacağı düşünülüyor.
3- Selüloz Nano Kristaller
Doğada rahatça bulunabilen selüloz , sülfürik asit ile işlenerek nano kristaller oluşturuluyor. Oluşturulan bu kristaller sayesinde Deri üzerinde bir katman oluşturularak sivrisinekleri canlılara çeken cilt kimyasalları muhafaza ediliyor ve yayılma engelleniyor.
Canlıları sinekler için adeta görünmez kılan bu teknolojinin yaygınlaşması ile beraber sivrisinek nüfusunun kontrol edilebilir hale getirileceği ve sivrisineklerden bulaşan hastalıkların büyük oranda önüne geçilebileceği düşünülüyor.
4- Yumurta Alerjisine Karşı Yumurta Genetiği ile Oynanması
Yumurtada alerjiye sebep olan OVM proteinleri bulunmaktadır . Üstelik bu proteinler yumurtanın hem sarısında hem de beyazında bulunmaktadır. Ancak bazı insanların bu proteinlere karşı hassasiyetleri olduğundan dolayı alerjik reaksiyonlar verebiliyorlar. Bu alanda bilim insanları yumurta genetiği üzerinde oynayarak bu proteinin büyük oranda yumurtadan çıkarıldığı çalışmalar yaptı. Ancak bu proteinin çıkarımının canlıya ne tür olumlu etkileri olacağı ve ne tür yan etkilerin olabileceği hakkında kesin bilgiler için deneyler devam etmektedir. Bu sebeple yumurtaya alerjisi olan bireyler için yapılan inceleme ve gelişmeler her ne kadar umut vadetse de çalışmaya dair henüz bütün netlikler elde edilmemiştir.

Kendi tasarımım

1- https://www.gercekbilim.com/fotonik-ciplerin-enerji-verimliliginde-devrim-yaratacak-teknoloji-gelistirildi/
2- https://www.gercekbilim.com/giyilebilir-ultrason-bantlari-hareket-halindeyken-izlemede-devrim-yaratabilir/
3- https://www.gercekbilim.com/seluloz-nano-kristaller-sayesinde-sivrisineklere-karsi-gorunmez-olacaksiniz/
4- https://www.gercekbilim.com/genetigi-degistirilmis-yumurta-sayesinde-yumurta-alerjisi-tarihe-karisacak/

--

--