Nedir Bu YetGen?
Selam!
Bugün sizlere YetGen’i enine boyuna açıklayacağım. Öncelikle YetGen, YetGen nedir bu YetGen? Hemen anlatayım;
YetGen’in açılımı aslında Yetkin Gençler ve tanımını ise şu şekilde yapabiliriz; 21. Yüzyıl Yetkinlikleri Farkındalık Programı. Mehmet Zorlu Vakfı ve MEF Üniversitesi işbirliği ile Prof. Dr. Erhan Erkut öncülüğünde hayata geçirilen bir farkındalık programı aslında ve bu program asla bitmiyor!
YetGen 21. Yüzyıl Yetkinlikleri Farkındalık Programı 2023–2. döneminde 3 aşamalı bir eleme süreci sonrasında yer almaya hak kazandım. Bu program 21. yüzyıl yeterliliklerini kazandırmayı amaçlayan 12 haftalık bir eğitimi kapsamaktadır.
Bu program bünyesinde ekip çalışmasının yanı sıra etkili sunum teknikleri, excel ile modelleme , temel algoritma, 21. yüzyıl okuryazarlıkları, kariyer planlama, aktif vatandaşlık, liderlik ve girişimcilik konularında ön plana çıkan içerikler bulunmaktadır.
Programda Takım Çalışması, Sunum Teknikleri gibi temel becerilerin yanında Algoritmik Düşünme, Excel ile Modelleme gibi teknik becerileri geliştirmeyi hedefleyen eğitimler yer almaktadır.
Bunun yanında 21. yüzyıl temalı okuryazarlıklarının (Bilgi, teknoloji, finans, dijital, medya) geliştirilmesini amaçlayan ve bilinçli farkındalık, stres yönetimi, sağlıklı yaşam gibi kişisel gelişim temalarına da yer veren bir içeriğe sahiptir.
Eğitimin ana temaları ise BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, teknoloji ve girişimciliktir. Bu içerikler asenkron ve senkron olarak sunulmaktadır.
Öncelikle ben bu programı LinkedIn ve Youtube üzerinden sürekli görüyordum ve sıkı takipçisi olmuştum diyebilirim. Program içeriklerini Youtube’dan gördüğüm başlıklar ile listelemiştim ve kendi çabalarımla bu yetkinliklerimi geliştirmeye çalışıyordum. Sonra bir gün kendi kendime dedim ki: Eeee neden ben bu programa başvurmuyorum o halde? Bu sorunun cevabını kendime veremedim o an ve hemen bir sonraki başvuruları takip etmeye başladım.
Beklemeye başladım ve bazı arkadaşlarımın da mutlulukla içerisinde bulundukları bir program olduğunu gördükçe de daha fazla heyecanlanıyordum. Bir an önce başvuru zamanı gelmesini istiyordum ve o başvuru zamanı geldi.
İnanılmaz heyecanlıydım. 3 aşamadan oluşan bir başvuru süreci olduğunun bilincindeydim ama bir o kadar da sabırsızdım. Öncelerinde daha kısa başvurular ile alınıyormuş fakat şimdilerde bilinirliği artıkça daha eleyici süreçlerden geçiyor olabilir.
İlk aşamada bizi tanımalarını gerektirecek bir form doldurduk. İkinci aşamada YetGen’ e katılma motivasyonumuzu içeren bir video ile bizi tanımak isitiyorlardı. Bu videoyu da heyecanla çekerek, editleyip gönderdim. Hala çok heyecanlıyım ve bir sonraki aşama için mail beklemeye başladım. Sürekli mail kutumu kontrol ediyorum ve her an açıklanabilirmiş gibi geliyordu fakat üçüncü aşama sanki bir türlü açıklanmıyordu.
Hiç beklemediğim bir araba yolculuğunda o maili aldım ve artık ben de YetGenliydim!
İnanılmaz mutluydum değil mi? Elbette!
İnanılmaz mutlu ve heyecanlıydım hemen yapılması gereken aşamaları tamamladım. Liderim belliydi, moodle eğitim sistemine kayıt olmam için kişisel bilgilerim belliydi ve de discord sunucusuna girmem gerekiyordu.
Hemen bu aşamaları tamamlayarak ilk asenkron eğitim içeriklerini ve oryantasyon programını beklemeye başladım. Bu süreçte liderimiz bizimle iletişime geçmişti ve takım arkadaşlarımızla da tanışıyorduk.
Liseli ve üniversiteli birçok gencin belli bir amaç için bir araya gelmesi beni çok heyecanlandırmıştı ve grup içerisinde de iyi bir dinamik oluşmuştu. Herkesin amacı o yetkinlikleri öğrenmekti, bu çok belliydi!
İlk hafta buluşmasını sabırsızlıkla beklerken şimdilerde üçüncü hafta buluşmasını beklediğimi düşündükçe şaşırıyorum. Zaman nasıl bu kadar hızlı geçebiliyor? Asıl inanılmaz olan ise; meğer bu üç hafta bu kadar dolu, bu kadar verimli geçebiliyormuş!
Bu doğrultuda eğitimlere başladık ve ilk hafta oryantasyon olmak üzere 3. eğitim haftasına ulaştık.
İlk hafta oryantasyon haftasını;
YetGen Team ekibi, liderlerimiz, Sayın Erhan Erkut ve Murat Yalnızoğlu’ nun YetGen ve yetkinlikler hakkındaki konuşması ve discord takım çalışması ile tamamladık.
İkinci hafta Kariyer Planlama haftasını;
Öncelikle tüm hafta yoğun içerikli modülleri tamamlayarak, ödevlerimizi ilettik. Bu hafta oldukça verimli geçti ben kariyer yolculuğumun gerektirdiği ilk profesyonel adımı düzenledikçe düzenlemiştim ve içime çok sinen bir süreç oldu. Hafta sonu buluşmamızda ise;
Sayın Erhan Erkut hocamızın soru- cevap seansı ile açtık ve sonrasında CV incelemeleri ve discord takım çalışması ile tamamladık. CV incelemelerine baktığımda her adımı eksiksiz tamamlayabilmek beni oldukça mutlu hissettirmişti. Hiçbir eksiği kendi CV’ me baktığımda göremiyordum ve evet sanırım artık CV nasıl hazırlanır biliyordum!
Şu anda devam eden üçüncü hafta Yazılı İçerik Hazırlama, Sunum Teknikleri ve Takım Çalışması haftamızda ise modülleri tamamlamış bulunmaktayım ve haftasonu buluşmasını sabırsızlıkla bekliyorum. Ayrıca bu hafta ekip sunumlarımızı gerçekleştireceğiz. Bunun için de ayrıca heyecanlı olduğumu belirtmek isterim!
Önümüzde dolu dolu 9 hafta daha bulunduğunu düşündükçe eğitim sonunda olacağım yeni Özlem beni heyecanlandırıyor. Eğitim sonunda aynı zamanda GirişGen ile yeni bir Girişim fikri ortaya koyarak yoğun çalışmalar yapacağız. Hemde Kasım ayında olacak YetGen Zirvesi ile bu eğitimi taçlandıracağız.
Beni asıl heyecanlandıran diğer bir konu ise; YetGen’ in bitmeyecek olması ve Basic eğitiminden sonra da bu yolculuğa devam edecek olduğumu hissetmem aslında.
YetGen neden bitmez?
Hemen biraz da bu konudan bahsedeyim.
Benim şu anda içerisinde bulunduğum YetGen Basic eğitimi yanı sıra bu eğitimler şöyle sıralanabilir:
Aynı zamanda YetGen Basic eğitimini bitirdikten sonra bir sonraki dönem veya sonraki dönemler için de YetGen lideri olmak üzere başvuru yapabilirsiniz.
Aslında burada bahsettiklerim Kafdağı’nın görünen yüzü diyebilirim. Benim için süreç çok taze ama ben kendimi dolu dolu YetGenli hissetmeye başladım bile!
Bu eğitimin getirdiklerine inanamayacağınız bir yolculuğa çıkmak istiyorsanız siz de başvuruları takip ederek YetGenli olma şansı elde edebilirsiniz!!
#YetGenBitmez