Not Tutarken Zihin Haritalama Tekniği

İlk Çağdan beri not tutuyoruz; Güneşin ne zaman doğduğunu, depoda kimin ne kadar mahsulünün olduğunu ya da topluluktaki görev dağılımını. Tabi her şey gibi o zamandan bu zamana not tutma yöntemi de çok değişti. Nasıl not tutmalıyım diye araştırırken en hoşuma giden tekniği sizlerle dilim döndüğünce paylaşmak istedim. Günümüzün en çok kullanılan tekniklerinden biri olan: Zihin Haritalama.

Oğuz Aykut Emekci
Yetkin Yayın
3 min readJun 29, 2022

--

1) Zihin Haritalama Nedir?

Temel olarak baktığımızda not tutma yöntemidir. Oluşturduğumuz şekil, yol, anahtar kelimeler ve bağlantılarla varmak isteğimiz hedefleri hiyerarşik bir şekilde tasnif eder. Yukarıdaki görselde de görüldüğü gibi tek bir kavram üzerinden oluşturulur dolayısıyla ana fikirler doğrudan merkeze bağlanır. İkincil fikirlerse ana fikirlerin dallandırılmasıyla ve bağlantı kurulmasıyla oluşur. Bu yapısıyla, birçok alanda çok yönlü fayda gösterir ve kullanıcının ihtiyaçlarına göre de kolayca uyarlanabilir. Hangi fikir ve veri üzerine çalışmak istiyorsanız zihin haritanızı o doğrultuda oluşturabilirsiniz. Örümcek ağına da benzetilir.

2) Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Temeli 3. yüzyılın tanınmış bir düşünürü olan Tyros’lu Porphyry tarafından Aristoteles’in kavramsal düşüncelerini görselleştirmek için geliştirilmiştir. Günümüzde popülerleşmesinin sebebi ise klinik psikolog olan Tony Buzan’ın araştırmaları ve geliştirmeleridir. Leonardo Da Vinci, Walt Disney ve Albert Einstein’ın da kullandığı “kavram haritası” tekniğinden esinlenmiştir. ve zihin haritalama tekniği ile bir çok araştırması olmuştur. Ayrıca bu yöntemle ilgili kitapları da vardır.

3) Hangi Amaçlarda Kullanılır?

Kitaplarca bilgiyi birkaç sayfalık nota düşürürken bu teknik oldukça fayda sağlar bu yüzden ezbere dayalı günümüz eğitimini gören öğrenciler ve hukukçular arasında oldukça kullanılan bir tekniktir. Ayrıca sunum yaparken, bir fikrinizi geliştirirken, kitap özeti hazırlarken ya da araştırma yaparken de kullanılabilir.

Zihin Haritası Örneği

4) Faydaları Nelerdir?

”İnsan beyninin de güçlü olmak için bir kas gibi eğitilmeye ihtiyacı vardır. Zihin haritası yaratıcılığınızı, hafızanızı ve düşünme yetinizi geliştirerek beyninizin ‘egzersiz’ yapmasını sağlar.” — Tony Buzan

a) Not tutma becerinizi geliştirir, daha verimli notlar oluşturmanızı sağlar.

b) Merkezindeki ana kavram sayesinde dikkat dağılmasını engeller ve odaklanılmasını sağlar.

c) Kullandığınız anahtar kelimeler ve görselle sayesinde not tutmak eğlenceli hale gelir.

d) Tek bakışta bir çok detayı görebileceğinizden dolayı hatırlamayı kolaylaştırır.

e) Yaratıcılık önemlidir, geliştirmenize yardımcı olur.

5) Zihin Haritası Nasıl Çıkarılır?

En basitinden bir kalem ve kağıt yeterli olacaktır fakat renkli kalemler kullanmanız tekniğin verimini artıracaktır. Ayrıca teknolojik ortamda da oluşturmak mümkün. IOS ve Android’de zihin haritası oluşturmanızı sağlayan birçok uygulama var. Beğendiğim uygulamalardan bazıları:

a) Lucidchart

Kullanımı kolay, diyagramlarla zihin haritanızı özelleştireceğiniz zihin haritası uygulaması. İnternet bağlantısı olmadan da çalışabiliyor. Ayrıca hem bireysel olarak hem de ekip halinde kullanabilirsiniz.

b) Mind Map and Concept Map

Kullanıcı değerlendirmesi en yüksek zihin haritası uygulamalarından biri. Başarılı bir ara yüzü sayesinde çeşitli zihin haritalarını kolayca oluşturmanızı sağlıyor ve yine internet bağlantısı gerekmeden.

c)MiMind

Hazır tasarımlı şemaları sayesinde size sadece doldurmak kalıyor. Önceki uygulamalar kadar özgürlük sunmasa da daha hızlı bir şekilde not tutmanızı sağlayabilir.

d)Microsoft Visio Viewer

İş dünyası için özer tasarlanmış bir uygulama. Sadece zihin haritalama değil daha birçok proje planlama imkanı sunuyor. Hazır diyagramları da oldukça kullanışlı. Microsoft hesabınız varsa ücretsiz kullanabilirsiniz.

Yararlandığım Kaynaklar:

a)https://www.mindmapping.com,

b)The efficacy of the `mind map’ study technique by Paul Farrand and Enid Hennessy 2002

c)https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/484738

d)https://en.wikipedia.org/wiki/Mind_map

--

--