Oyunlaştırma Nedir?
Oyunlaştırma; pedagoji, psikoloji, yöneticilik, eğitim, sağlık, pazarlama vb. alanlarda ilgi çekmek ve devamlılığı temin etmek için kullanılan bir tekniktir.
Oyunlaştırma, sizi bir nevi “oyunun içinde” tutmaya çalışır. Eğer bir uygulama kullanıyorsanız, kullanmaya devam etmeniz için çeşitli metotlara başvurur. Puanlama sistemleri, takipçiler, beğeniler, çeşitli rozetler vb. kazanımlarla aktif kalmanızı sağlar.
Spor yapmaya karar verdiniz ve telefona sarılıp bir uygulama indirdiniz. Farkettiniz ki attığınız her 10.000 adım için telefonunuza bildirimler geliyor. TEBRİKLER yeni bir rozet kazandınız. Rozetleri biriktirdikçe adınıza 10 fidan dikilecek ve sağlıklı kalmaya devam edeceksiniz. Gerçekten harika bir teklif öyle değil mi? İşte “oyunun içinde” kaldınız.
Oyunlaştırma sizi bir uygulama bağımlısı yapabildiği gibi eğitiminizi baştan aşağı değiştirebilir. Duolingo, Scratch, Drops ve saymakla bitiremeyeceğimiz birçok uygulama eğitim sürecinizde motivasyonunuzu yüksek tutmak için tasarlandı. Siz eğitim görmeye devam ederken çeşitli elementler ile kullanıcıların platformda kalmalarını sağlıyorlar. Kazan kazan mantalitesi de aynen böyle işliyor.
Kazan kazan demişken çalışanlarının motivasyonunu yüksekte tutmaya çalışan şirketlerden bahsetmeden geçemeyiz. Her ayın en çok satış yapan elemanlarını çerçeveletip duvara asan zincir restoranlar, oyunlaştırmanın etinden sütünden faydalanıyorlar. Şirket içinde rekabet oluşturarak her daim yüksek verim alıyorlar.
Hayata geçen her proje için konser bileti veren şirketlerden tutun, yakıt aldığınızda mobil uygulamanıza kupon yollayan benzin istasyonlarına kadar hepsi bu tekniği kullanıyorlar.
Verilen örnekler ve sektörler saymakla bitmez. Fakat yukarıdaki tabloda da görebileceğiniz üzere oyunlaştırmanın temel prensipleri hiç değişmiyor.
İlginç ve sürekliliğe sahip metotlar yarat. Beyin de bu metotlara şaşırıp “oyunun içinde” kalmaya devam etsin. Aslında oyunlaştırmanın en basit ve sade anlatımı bu şekilde. Umarım artık bu kavramı tanımaya başlamışsınızdır. Daha detaylı öğrenmek isteyenler için aşağıya bazı kaynakları bırakıyorum.