Umudunuzu Yeşertecek İklim Teknolojisi Girişimleri -1

Nisa Karabacak
Yetkin Yayın
Published in
4 min readNov 18, 2023

Türkiye’ de faaliyet gösteren ilham verici çalışmaları merak ediyorsanız bu yazı sizin için…

Climate Tech Nedir?

Kaynak: thenextweb.com

Türkçesi “İklim Teknolojileri” olarak çevrilebilir. Tanımı “Sera gazı emisyonlarını ve küresel ısınmanın etkilerini azaltmayı amaçlayan teknolojiler” olan bu kavram, 3 ana uygulama alanında değerlendirilir:

  1. Direkt olarak emisyonları azaltan
  2. İklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlamamızı kolaylaştıran
  3. İklim anlayışımızı geliştiren

Kavramın kapsamını öğrendiğimize göre artık girişimlere geçebiliriz!

Ecording

2017'de temelleri atılan sosyal girişim, İngilizce “according to-” edatından türeyerek “doğaya göre” anlamına geliyor ve iklim krizine yönelik ecoDrone, ecordingApp gibi teknolojik çözümler sunuyor.

Kaynak: ecording.com

EcoDrone

Ulaşılması zor alanlara tohum ve tohum topu atışları gerçekleştirerek, ormanlaştırma ve biyoçeşitlilik çalışmalarına destek veren insansız hava araçları olarak önümüze çıkıyor. Daha detaylı bilgi edinmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Kaynak: ecording

EcordingApp

Verilen görevler doğrultusunda ecoPuan’lar kazanarak bireysel olarak küresel iklim krizine karşı harekete geçmenizi sağlayan bir uygulama. Hemen bugün indirerek siz de çevresel etkinizi ölçebilir, diğer bireylerle tatlı bir rekabete girebilirsiniz!

Kaynakça: ecording.com

The Purest Solutions

2020 yılında iki kardeş tarafından kurulan bu cilt bakım markasını duymuş olabilirsiniz. Kozmetik sektöründeki sürdürülebilirliği amaçlayan bu girişim “Az ama Öz” felsefesi doğrultusunda doğaya saygılı, hayvanlar üzerinde test edilmeyen, hayvansal içerik bulundurmayan cilt bakım ürünlerini bizim için ulaşılabilir kılıyor.

Kaynak: thepurestsolutions.com

Ürünleri dışında “Giving Back!” fikri çerçevesinde SKA hedefleri için birçok çalışmaya imza atıyorlar. Hangi hedef kapsamında neler yaptıklarını incelemek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

Aynı zamanda üniversite öğrencisi iseniz “The Purest Solutions Academy”e dahil olarak yürüttükleri projelerin bir parçası olma fırsatını yakalayabilirsiniz!

Fazla

Sürdürülebilir bir iş modeli oluşturma ve sosyal girişimcilik alanında Türk gençlerine örnek olma misyonuyla 2016 yılında yola çıkan bu ekip, 12. SK amacı Sorumlu Üretim ve Tüketim başlığı altında kişi başına düşen küresel gıda atığının yarıya indirilmesi ve gıda kayıplarının azaltılması doğrultusunda çözümler geliştirmeye başlamış.

Kaynak: fazla.com

Sizde fazla olan ürünleri;

  1. Fazla Market üzerinden satıp kazanç elde edebileceğiniz veya bağışlayabileceğiniz,
  2. İnsan tüketimi için uygun olmayanları hayvan yemi üretiminde kullanarak döngüsel ekonomiye kazandırabileceğiniz,
  3. Detaylı bir şekilde ölçüp; veriye dayalı raporlar ile atığınızı, satın alım maliyetlerinizi ve karbon emisyonunuzu azaltabileceğiz harika bir platform.

Bu hizmetleri sayesinde ileriki süreçte Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından Dünya’da desteklenen ilk Türk girişim olma gibi birçok ödüle sahip olmuşlar.

Kaynak: fazla.com

Daha detaylı bilgi edinmek için web sitelerini inceleyebilir, fazla akademi kapsamında blog ve bültenlerini takip edebilirsiniz.

Köstebek (Mol-E)

2021 yılında bir kadın girişimcinin klasik madencilik ile üretilen ham madde miktarının cihazlardan kurtarılan ham maddelere eş olduğunu öğrenince çalışmalarına başladığı, elektronik atık toplama özelinde çalışan ve MVP aşamasında olan bir sosyal girişimdir.

Kaynakça: girisimler.net

Nasıl bir sistem kurgulanmış? Kullanıcıların yükledikleri atığı değerlendirerek bir puan verir ve kullanıcı bu puanı anlaşmalı bağış kanalları üzerinden bağışlayabilir. Arka planda köstebek ekibi atığı ilk olarak atık tanıma sisteminden geçirerek elektronik atık kategorisine girdiğinden emin olur devamında geri dönüşüm firmalarına götürerek süreci takip eder. Atıkların firmaya verilmesinden elde ettiği geliri kullanıcıya (dolaylı olarak bağış kanallarına), toplama/taşıma sürecine ve operasyonel gelişmeye harcar.

Kaynakça: garantibbva.com

Bu projeyle kurucu Müge Baltacı, Ekonomist Dergisi ve KAGİDER iş birliğiyle düzenlediği yarışmada “2023 Yılı Türkiye’nin Sosyal Etki Yaratan Kadın Girişimcisi” ödülüne layık görüldü.

Ekstralar

Bu teknolojiler konusunda güncel kalmak için “Climate Tech Türkiye” linkedin sayfasını takip edebilirsiniz.

Kaynakça: linkedin.com/climate-tech-türkiye

Diğer “Climate Tech Girişimleri” yazımda görüşene dek…

Kaynakça

--

--