Uzaktan Eğitimde Erteleme Alışkanlığı
Kafamdaki dikkat dağıtıcı sesleri artık sonlandırmış, iç sükunetimi sağlamış bir şekilde masamın başına ders çalışmak için oturmuştum. Ertelemekten muzdarip olan beni çalışmaktan alıkoyacak bir iç faktörün kalmadığından emindim. Binbir güçlükle topladığımı sandığım dikkatim meğerse telefonumda beliren tek bir bildirimle dağılmaya yetecek kadar pamuk ipliğine bağlıymış. Evet, arkadaşımdan gelen komik video bildirimi…
Henüz pandemi döneminden kalan online eğitim sorunlarını atlatamamışken geçtiğimiz şubat ayında yıkıcı bir depremin etkisiyle sarsıldık. (Depremde ailesini kaybeden, yaralı kurtulan herkese sabır ve başsağlığı diliyorum.) Sonrasında tekrar online eğitime geçiş yaptık. Sosyal medyada birer dakikalık videolar izlemekten hemen sonuç alma isteğimizle orantılı olarak artan sabırsızlığımız ve bununla beraber gelişen dikkatsizlik sorunu sanırım bizim için en büyük olumsuz faktörlerin başında geliyor. Bu dönemde dikkatimizi dağıtıp yapacağımız işleri ertelemeye sebep olacak birçok içsel ve dışsal faktör de bizim aleyhimizde işliyor tabi.
Sosyal medya, evdeki düzenin çalışmaya uygun ortamı oluşturamaması, isteksizlik, tükenmişlik…
Tüm bu olumsuzluklara karşı kolay yol olan boş vermişliğe düşmek de bir tercih olabilir pekala. Fakat sonrasında karşımıza çıkacak olan pişmanlık ve biriken konularımızdan kaynaklı olan yetersizlik gibi hisler de bu tercihin bir sonucu olarak karşımıza çıkabilir. Peki, bu davranışlarımız sonucunda benzeri sonuçları elde edeceğimizi biliyoruz, senin önerin var mı? diyecek olursanız cevabım tabii ki evet.
Henüz tam anlamıyla istediğim düzen içinde çalışamasam da derslerime bir yerden başlamak iyidir diyerek naçizane tavsiyelerimi sunacağım sizlere.
Dopamin Detoksu
Dikkatimizin ve sabrımızın ne kadar pamuk ipliğine bağlı olduğunu sanırım hepimiz farkındayız. Hatta bu yazıyı okumaya başlayanlardan bile birçoğu bu kısma gelmeden okumayı bırakmış olabilir :). Son zamanlarda popüler bir terim olan dopamin detoksunu duymuşsunuzdur. Kısa süreliğine de olsa kendi belirleyeceğiniz sürelerle sosyal medyaya biraz ara verebilirsiniz. Kullandığımız her dakika yüzlerce farklı uyarana maruz kaldığımız bu tür mecralar bizim odağımızı asıl gerekli olan alanlara taşımakta bir engel olacağı için zaman zaman ara vermek iyi gelecektir. Ama şu da unutulmamalıdır ki, aradan sonra oluşacak olan, adeta bir yoksunluk belirtisi gösterircesine tekrar sosyal medyaya sarılmak durumu daha kötü hale de getirebilir.
Spor Yapmak
Uzaktan eğitimin bir kötü yanı da hareketsiz kalmaktır. Zamanımızın büyük bir çoğunluğunu evde geçirdiğimiz için oluşacak mental yorgunluk ve uyuşukluk hissini atmanın en faydalı yolu spor yapmaktır diyebilirim. Herkesin fiziksel yeterlilikleri ve maddi durumu farklıdır. Bu konuda herkes kendi zevkleri ve maddi durumu çerçevesinde bir spor branşına yönelebilir. Fitness, yoga, yürüyüş veya koşu gibi örnekleri çoğaltmak mümkündür. Seçeceğiniz herhangi bir branş ile hayatınıza biraz olsun hareket katabilirsiniz.
Rutin Oluşturmak
Eğer benim gibi küçük bir kardeşiniz varsa sıkıldıkça onunla uğraşmak yerine kendinize bir rutin oluşturabilirsiniz :). Oluşturacağınız rutinler sizin hobilerinizden oluşabileceği gibi ilk defa deneyimleceğiniz şeyler de olabilir. Veyahut iki farklı rutini birleştirmek de pekiştirici olarak etki edebilir. Bu durumun daha iyi anlaşılması açısından kendimden örnek vermek isterim. Daha düzenli yaşamak adına arkadaşımla beraber ne yapsak diye düşünürken Barış Özcan’ın eski videolarından “40 Sabah Erken Kalk” adında bir videoyu keşfetimde gördükten sonra bunu beraber yapabileceğimizi ve birbirimize destek olabileceğimizi söyledim. Önerim karşısında arkadaşım da bana sadece erken kalkmakla bir amaç edinemeyeceğimizi bunun üzerine bir rutin eklersek daha pekiştirici olacağını söyledi ve her sabah erken kalktıktan sonra belli bir süre kitap okumaya başladık. Bu sayede sabahları erken kalkmamızın da bir amacı oldu. Oluşturacağınız rutinlerle birlikte edineceğiniz yeni uğraşlar size iyi gelecektir.
Elbette tam anlamıyla muntazam bir düzende yaşamak her zaman mümkün olmuyor. Örneğin, yapmaya çalıştığımız 40 sabah erken kalk-kitap oku etkinliğimiz 22. günde Ramazan ayının gelmesiyle beraber uyku düzenimiz değiştiği için sonlanmış oldu. Bu noktada düzenimizi sağlamak için her zaman mükemmeliyetçi davranmaz ve işlerimiz aksadı diye harekete geçmeyi ertelemezsek, çok uzun sürmeyen dikkatimizi daha verimli bir şekilde kullanabiliriz. Bu şekilde ertelemeyi de en aza indirebiliriz.