Yeni Bir Dil Öğrenmek

Dilara Onur
Yetkin Yayın
Published in
3 min readSep 20, 2023

Kendimizi geliştirmek için atacağımız en güzel adımlardan biri farklı bir dil öğrenmek.

1.Öncelikle neden bu dili öğrenmek istediğimizle ilgili motivasyonumuzu bulmamız gerekir. Ben bu dili ne için öğrenmek istiyorum? Bu dili öğrendiğimde bana hangi yollar açılacak? Yeni bir dil öğrenmek sizi her anlamda ileriye taşıyacaktır. Bu sayede farklı kültürdeki insanlarla tanışabilecek, öğrenmek istediğiniz herhangi bir konuyla alakalı sadece ana dilinizdeki kaynaklarla yetinmeyip farklı dillerdeki kaynaklara da ulaşıp daha çok bilgi öğrenme fırsatı yakalayabilirsiniz ve bakış açınızı genişletebilirsiniz.

2. Motivasyonu belirledikten sonra ve bu motivasyonu hep kendimize hatırlattıktan sonra gerçekçi hedefler koyup o ay ne kadar vakit ayırabilecek ona göre kendimize hedef koymalıyız ki eğer bunu gerçekleştiremezsek motivasyonumuz kırılmasın. Küçük hedefleri yaptıkça kendimize olan güveni tazeleyip süreci daha kolay geçirmemiz sağlanacak, kendimize güvenimiz artacaktır.

3. Gramerinizi geliştirin. Youtube’da birçok içerik bulunmakta ister oradan bakabilirsiniz isterseniz bir çok sitede de içerik bulunmakta onlardan örnek olarak;

Lingua sitesine bakabilirsiniz hem reading hem gramer hem listening için bir çok içerik var.

İngilizce özelinde www.basicenglishspeaking.com sitesini de önerebilirim.

4. Dil öğrenmek için kendimizi bu dile çok maruz bırakmak da çok önemli, bunu nasıl yapacağız?

  • Öğreneceğiniz dili konuşan arkadaşlar edinmeye çalışın. Bunun için okulunuzdaki yabancı arkadaşlarla iletişime geçebilirsiniz. Belki bu amaçla kurulan siteleri deneyimleyebilirsiniz. Aslında sosyal medya da bu konuda güzel bir araç olarak kullanılabilir.
  • Yabancı diziler, filmler izlemek buna podcast de ekleyebiliriz. Filmi veya diziyi seviyenize uygun olarak altyazılı ve altyazısız tercih edebilirsiniz. İzlediğiniz içerikle ilgili kısa bir (İngilizce veya başka bir dil) özetini çıkarmaya çalışabilirsiniz. Podcast dinlemek kelimelerin telaffuzlarını öğrenmemizi listening becerimizin gelişmesine katkı sağlar. Podcasti de uyumadan önce dinlememiz iyi olabilir. Ama yürüyüş yaparken, bir şeyi veya kişileri beklerken gibi bir çok zamanlarda da tüketebilirsiniz. Hem böylece kısa veya ölü zamanlarımızı da boş geçirmemiş olursunuz.
  • Seviyenize uygun hikaye/roman okuyun. Bunun için de ‘idiom’ uygulamasını önereceğim bu uygulamada bilmediğiniz kelime veya cümlenin üsteni basıp Türkçesini görme fırsatı yakalıyorsunuz. Uygulamada bir çok türde yazı bulunmakta.
  • Yabancı dilde sevdiğiniz şarkıları Türkçe’ye çevirmeye çalışın. Bu da kelime dağarcığınızı geliştirecektir.
  • Gününüzün nasıl geçtiğiyle neler yaptığınızla ilgili yabancı dille günlük tutun. Bu yöntem de en etkili yöntemlerden biri.

Bütün bunları yaparken bilmediğiniz kelimeleri not alın ve belirli aralıklarla sık sık tekrar edin. Tekrar etmediğimiz takdirde hepsini unutuyoruz. Kelimeleri kartın üzerine yazarak da tekrar edebiliriz. Her gün bu kartlardan çekerek de tekrar edilebilir böylelikle öğrenme biraz daha eğlenceli hale gelir.

5. Hiç ara vermemeliyiz. Dil nankördür derler haklılar da aslında çünkü öğrendiklerimizi uygulamadıktan ve kullanmadıktan sonra dil çok köreliyor. Ona iyi bakmalıyız ve uzun aralar vermeden aktif kalmalıyız.

6. Birçok konuda olduğu gibi burada da hata yapmaktan korkma. Çevremde sırf konuşurken hata yapacak diye yabancı biriyle hiç iletişime geçmeyenler var ama hatalar yapılmadan bir dili öğrenmek ve konuşmak imkansız. Zaten verdiğimiz çabanın sonunda o gelişimi göreceğiz ve hatalarımız da azalacaktır.

Dün neden başlamadığın için keşke deme yarın için de çok geç olmadan bugün başla…

--

--