YetGen — Paribu Hub Blockchain Temelleri Eğitim Programı 1.Hafta Çıktılarım

Said Yeter
Yetkin Yayın
Published in
4 min readApr 29, 2023

Eğitimin ilk haftasında sevgili İsmail Hakkı Polat hocamız blokzincirin tarihsel evrimi, temel tanımlamalar, web 3.0 ve çok daha fazlasını anlattı.

UYARI: Bu yazı benim kendi çıktılarımdır, ulen sana güvendim bu böyle değilmiş demek yerine araştırmanızı önerir, (Twitter’da en sevdiğim profil “araştırmanızı öneriyorum” yazan tayfa, profesörün yorumu altına bile yazarlar :D) kendinize verilen akla haksızlık etmemenizi tavsiye eder, olumlu ve yapıcı olmak üzere olumsuz tüm geri dönüşlerinizi beklerim.(Ufak bir dipnot : “Paylaştığın senindir biriktirdiğin değil”-Yunus Emre)

Blockchain / Blokzincir = İnternet üzerinde herhangi bir merkeze bağlı kalmadan kullanıcı mahremiyetini kripto şifrelemeyle koruyup işlem kayıtlarını şeffaflaştırarak aracısız ve güvenli bilgi transferi sağlayan bir dijital güven protokolüdür.

Kriptopara= İnternet üzerinde herhangi bir merkeze bağlı kalmadan kullanıcı mahremiyetini kripto şifrelemeyle koruyup işlem kayıtlarını şeffaflaştırarak aracısız ve güvenli para transferi sağlayan bir dijital finans protokolüdür.

Bitcoin = İnternet üzerinde herhangi bir merkeze bağlı kalmadan kullanıcı mahremiyetini kripto şifrelemeyle koruyup işlem kayıtlarını şeffaflaştırarak aracısız ve güvenli para transferi sağlayan bir kriptoparadır.

Yukarıdaki tanımlardan gözünüze çarpan ortak kısımlar vardır ve noktaları birleştirdiğimizde blokzincirin şu 4 özelliği gözümüze çarpıyor ;

1-Merkezsiz İşleyiş

Burada hatırlanması gereken tek bir motto olduğunu söyleyebilirim :

“Dijitalleşen her şey merkezsizleşir”

Bu konu Web 3.0 ile de çok ilgili. Bu kısımda bir üçlememiz var.

Centralized — Decentralized — Distrubuted

Haberleşmenin Merkezsizleşmesi : Posta-E-posta

Haberleşme konusunda geldiğimiz son noktada çok farklı kanallar bulunuyor öyle ki bir yerde bir olay olduğunda olay yerinde kamerası olan kişi medyaya dönüşüyor.

Paranın Merkezsizleşmesi : Dolar-Bitcoin

Para buradaki en zor denklem. Bu denklem 2008 yılında malum makale ile çözülmeseydi bugün duyduğumuz metaverse gibi terimler web 2 zemininde devam ederdi. İşte bu yüzden Bitcoin teknik altyapısı ve felsefesi ile çok değerli.

Kısa Bir Web 3.0 arası

Web’in Evrimi
Web’in Dönüşümü

Yukarıda görüldüğü üzere son noktada read-write-trust-verifiable noktasına gelmişiz. Sorgulamak ve doğrulamak kısımları farkı oluşturuyor, sosyal medyada buna oluşan ihtiyaç artık göz ardı edilemiyor.

En etkilendiğim 2.slayt

Web 1.0 ile tüketim, Web 2.0 ile üretim ve tüketim, Web 3.0 ile üretim, tüketim ve mülkiyet var. Mülkiyet kavramı kendisiyle beraber sahiplik ilişkilerini daha hakkaniyetli, daha denetlenebilir ve daha şeffaf bir hale getiriyor. Sonucunda da fikri mülkiyet, telif hakları gibi konular yeniden tanımlanıyor. Olaylar nerede kopuyor derseniz, Web 2.0'dan büyüyüp gelen firmaların bu yeniden tanımlamaların anarşik bir şekilde olmaması adına çabası ile kendi kurallarını kendisi yazan oyun, moda vb. şirketlerin bütün hepsinin bir araya gelip kendi yaşayış biçimlerinin protokolünü yazmaları ve bu kuralların bir kere belirlendikten sonra akıllı kodlar üzerinden denetim ve işleyişin sorunsuz akmasını beklemesi arasında geçiyor. Bu konuda bütün dilemma bu.

Blokzincirin 4 özelliğinden ikincisi ile devam edelim.

2-Kamuya Açık İşlem Kayıtları

Bu başlık altında blokzincirin finans uygulamaları örnekleri dikkatimi çekti. Şeffaflık açısından harika olduğunu düşünüyorum. Kamuya açık olmayan ve Bitcoin blokzincirinin orijinal işleyişinden farklılaşan para-finans uygulamaları varmış ; Ripple, Monero.

En etkilendiğim slayt

Yukarıda en etkilendiğim slaytın fotoğrafı bulunuyor, bu şekilde bir şeffaflık muazzam olur diye düşünüyorum ve dünya üzerinde devletlerin tutumunu incelediğimizde https://www.bitrawr.com/terminal/legality-map haritada görüldüğü üzere yasaklayan da var, resmi para birimi olarak ilan eden de.

3-Kullanıcı İnisiyatifinde Mahremiyet

Bu başlık neden trend olarak kriptopara, Web 3.0, blokzincir kavramlarını duyduğumuzun sebebi diyebiliriz. Devlet ve finans kurumlarında sahiplik arttı, bireylerde sahiplik azaldı. Bu başlık çok derin kavramlar içeriyor. Özgürlük, güven, kontrol ve çok daha fazlası. Daha önce değinmiştik.

4-Kriptografik tekniklerle sağlanan sistem güvenliği

Bitcoin’in blockchain / blokzincir protokolünde kullanılan hash fonksiyonu SHA-256 olarak geçiyor. Merkeziyetsizlik ve güvenlik bu fonksiyon sayesinde sağlanıyor. Tabiki sadece algoritma ile sağlanmıyor ; güvenlik, gizlilik ve doğruluk diğer kullanıcılar tarafından da sağlanıyor. Toplam arz 21 milyon. 21 milyoncu işlemde dükkan kapanıyor ve bunun tahmini olarak 2140 tarihinde olacağı öngörülüyor. Değeri ve değerinin korunması sınırlı olmasından geliyor.

Eğitimde başka noktalar da vardı ama kendi adıma çıktılarım bu şekilde oldu, buraya kadar okuduğunuz için teşekkür eder ve başka bir yazıda görüşmeyi umarım.

--

--