Crypto gerangschikt naar aantallen gebruikers

Aat de Kwaasteniet
5 min readDec 18, 2018

--

(English Version)

Uit eerder onderzoek kwam naar voren dat cryptocurrencies rangschikken in belangrijkheid met als criterium Marketcap een lijst oplevert die weinig tot geen nut heeft en eigenlijk alleen wat zegt over de marketing inspanning en hoeveel de circulating supply is gemanipuleerd van de betreffende coin. De meest gestelde vraag naar aanleiding van het eerder genoemde onderzoek was dan ook: Is er een andere, betere manier om de belangrijkheid van een Crypto-coin te presenteren?

Andere methoden

Ja, die zijn er. Maar diepgravend onderzoek naar de munten ligt daaraan ten grondslag en heeft ook als nadeel dat het altijd interpretaties zijn van de onderzoeker en zijn methode. Zo is eerder door de schrijver een onderzoek gedaan naar welke crypto de beste kansen maakt om een nieuw betaalsysteem te worden. En later is een poging gedaan om munten te classificeren. Beide pogingen worden door veel mensen gewaardeerd maar er zijn ook critici die zich afvragen waarom het éne aspect belangrijker gevonden wordt dan het andere aspect.
Daarnaast is zo’n uitgebreid onderzoek natuurlijk niet makkelijk uit te voeren.

In beide bovengenoemde onderzoeken is niets gedaan met het gegeven van het aantal gebruikers van een cryptomunt. Terwijl het aantal gebruikers wel degelijk iets zegt over de waardering die het publiek heeft voor een munt en hoe de kenmerken blijkbaar een bepaalde groep mensen aanspreekt. Tenslotte een munt zonder gebruikers is geen munt.
Daarom wordt hier een onderzoekje gepresenteerd naar aantallen gebruikers van Cryptomunten. Maar bedenk wel dat ook het aantal gebruikers alleen natuurlijk niet zaligmakend is want de munt met het grootste aantal gebruikers hoeft niet de beste te zijn. Om een analogie te maken: ondanks dat wereldwijd Volkswagen de meeste auto’s verkoopt kan je niet zeggen dat Volkswagen dus de beste auto’s produceert. Maar het is wel het automerk dat blijkbaar het grootste aantal mensen aantrekt die het merk Volkswagen als goed beoordelen op punten als bijvoorbeeld, degelijkheid, prijs/kwaliteit, veiligheid e.d. Dit zelfde geldt natuurlijk ook voor Cryptomunten.

Bepalen van het aantal gebruikers.

Het aantal gebruikers van een cryptomunt achterhalen blijkt trouwens ook niet gemakkelijk. Geen enkele serieuze munt heeft dat getal zomaar ergens vermeld op de website en dat is natuurlijk ook moeilijk omdat Crypto nu eenmaal gedecentraliseerd is. Zo is er geen instantie die bijhoud hoeveel gebruikers een munt heeft. Toch is er wel iets over te zeggen.

Gebruikers is eigenlijk een fout woord want gebruikers houdt in dat mensen het product “gebruiken” Maar in de crypto-wereld is daar praktisch geen sprake van. Hooguit koopt en verkoopt men de munten en eventueel houden ze ze vast, het zogenaamde “Hodlen”. Maar van gebruik is dus zelden sprake. Wie heeft er wel eens wat met Bitcoin, Litecoin of Dash gekocht of betaald?
Crypto-bezitter zou een betere benaming zijn maar we blijven in de rest van het verhaal het woord “Gebruikers” gebruiken.

Alle blockchains van de cryptomunten zijn openbaar en daar kunnen we het aantal adressen in tellen. Het aantal gebruikte adressen met inhoud kan een maat zijn voor het aantal gebruikers. We gaan dit testen aan de hand van mijn favoriete munt Gulden (NLG) omdat ik daar inzage heb in de data.

Controle

Via de blockexplorer van Gulden Dactual kunnen we achterhalen dat er nu 2,1 miljoen adressen gebruikt zijn waarvan ruim 131.000 Guldenadressen nu een inhoud >0 bezitten. Uit deze telling kunnen we destilleren dat er maximaal 131.000 gebruikers bestaan want er kunnen nu eenmaal niet meer gebruikers dan aantal adressen met inhoud zijn. Maar waarschijnlijk zijn er een stuk minder omdat een aantal gebruikers meerdere adressen zullen hebben. De moderne wallets maken iedere keer nieuwe adressen aan bij een transactie maar maken ook kleine adressen leeg. Over het algemeen kan je zeggen dat wie veel transacties doet al snel een tiental adressen heeft waar wat munten in staan. Maar het overgrote deel van de gebruikers bezit maar één of twee adressen. Als we naar de verdeling kijken zien we dat het grootste aantal adressen (zo’n 70%) tussen de 10–10.000 gulden hebben. Dat zijn gebruikers die eenmaal wat munten hebben ingeslagen in de hoop dat ze veel waard zullen worden en nu maar zitten te wachten op betere tijden.

Downloads.

We weten ook vanuit de downloadgegevens dat er ruim 175.000 unieke downloads van de Gulden walletsoftware zijn geweest. Het aantal downloads overtreft het maximaal aantal gebruikers. Maar dat is niet verwonderlijk, waarschijnlijk zijn er veel gebruikers die een mobiele wallet en een desktop wallet hebben draaien. Ook veel mensen downloaden wel maar besluiten dan toch om niets te investeren. Ook weten we dat ongeveer 30% van de downloads vanuit het buitenland komt en 70% uit Nederland.

Onderzoek

Door een onderzoek van Kantar TNS (het vroegere NIPO) onder 35.040 consumenten weten we dat in augustus-september 2018 er +/- 100.000 Nederlandse huishoudens Guldens in hun bezit hadden. In dit aantal zitten dus geen buitenlandse gebruikers want het onderzoek besloeg alleen het Nederlandse grondgebied.

Alle gegevens in aanmerking genomen kunnen we zeggen dat het huidig aantal Guldengebruikers ongeveer 100.000 bedraagt en dat verhoudt zich tot het aantal Guldenadressen 100.000 : 131.000. We kunnen stellen dat het aantal gebruikers dus +/-75% is van het aantal Guldenadressen met inhoud.

Ranking

Met deze kennis is bij iedere cryptomunt gekeken of er een blockexplorer beschikbaar is welke het aantal gebruikte adressen prijs gaf in de vorm van een distribution overzicht of zelfs maar een richlist o.i.d. En zo ja, dan wordt het aantal adressen vemenigvuldigd met 0,75 om zo de multiple-adressen accounts en exchangeadressen uit te filteren en tot het aantal gebruikers te komen.
Bij tokens op de Ethereum blockchain wordt het aantal holders netjes aangegeven in Etherscan.io. Dat getal wordt vermenigvuldigd met 0,98 om de adressen van exchanges e.d. eruit te filteren.

Helaas was niet bij alle explorers het aantal gebruikers te vinden, zodat lang niet alle Coins beoordeeld konden worden. Maar degene die wel beschikbaar waren gaven toch wel een opmerkelijk beeld te zien.
Dat Bitcoin als grootste uit de bus zou komen verbaast waarschijnlijk niemand maar dat bijvoorbeeld Lisk (LSK) met een CMC van $160.000.000 slechts 24.000 gebruikers heeft, of NEM met een CMC van een half miljard Dollar ook niet verder komt dan 112.000 gebruikers verbaast de schrijver wel.

Er zijn ook echt kleine muntjes te vinden. Neem USD coin, een marketcap van 188 miljoen dollar op CMC plaats 27, maar met slechts 3206 gebruikers. Dex (DEX)spande de kroon met slechts 286 gebruikers waarvan de top 10 adressen ook nog 91,6% van het aantal Tokens bezit. Maar wel gewoon op Plaats 77 in Coinmarketcap met een Marketcap van 36 miljoen Dollar. Met andere woorden opgeklopte rommel.

Ook mooi om te zien is dat “kleinere” munten zoals Vertcoin (VTC) en Gulden (NLG) met rond de 100.000 gebruikers behoorlijk in deze lijst scoren.

--

--