Англосакси

Чому Україна живе бідно 24

Англосакси

В епоху колоніалізму з усіх народів Західної Європи найбільшого успіху досягли англосакси. У поняття “англосакси” входить 1% англійців, описаний вище.

Велика Британія — невеликий острів з мізерною кількістю природних ресурсів. Це й змусило англосаксів шукати ефективні методи управління людьми та захоплення чужих ресурсів. Один відсоток англійців зміг створити стійку соціальну систему з мільярдів людей — Британську імперію.

Британська імперія була найбільшою імперією в історії, а також більше ста років була головною глобальною силою у світі.

У назві цього народу йдеться про ДНК (англи та сакси). Але ідеологія важливіша. Ідеологія англосаксів — протестантизм.

Вище ми розглянули, як єдине християнство розкололося на католиків та православних. Пізніше від католиків відкололися протестанти. Ідея відокремлення була така: “Ми не хочемо, щоб священики пояснювали нам, як розуміти священне писання. Нехай кожен віруючий розуміє його як хоче”.

В результаті, сьогодні (у 2022-му) найбільша кількість християнських сект грунтується саме на протестантизмі. Найвідоміші секти — Мормони та Свідки Єгови.

Розберемося у протестантській ідеології. Протестантизм — це релігія грошей: якщо людина багата, значить бог її любить і дав їй гроші. Якщо людина бідна, значить бог її не любить і не дав їй гроші. Це називається “релігійна фіксація класовості”.

Хитро 1% вигадав, правда?

Якщо людина торгує рабами, то має багато грошей. А якщо вона багата, значить бог її любить. Якщо людина народилася в бідній сім’ї, то це бог її покарав. Бідному треба все життя молитися про прощення і знизу вгору дивитися на тих, хто багатий, бо їх бог любить, значить вони — кращі, вони — благословенні богом.

На користь ідеології протестантизму є цікавий психолінгвістичний ланцюжок: “god — good — goods”. Слова “god” (бог) та “good” (добрий) мають однаковий склад літер. Різниця лиш в тім, що одна буква дублюється. Знак, що повторюється, відразу ідентифікується сигнальною системою та заохочується мозком, оскільки йому не треба витрачати енергію на його визначення.

До слова “good” (добрий) додали букву і вийшло “goods” (товари). Ланцюжок у повному вигляді: “god (бог) — good (добрий) — goods (товари)”. Можна інтерпретувати його так: “Товари — це добре, а добре — це від бога. У кого багато товарів, у того багато божественного, той благословенний богом, той ближчий до Бога”.

Росія розпочала військову спецоперацію в Україні.

--

--