Critical Minds Slimste bedrijf van Nederland 2015

MKB Krachtcentrale
4 min readNov 4, 2015

--

Voor het 6e jaar op rij verkoos de MKB Krachtcentrale Het Slimste bedrijf van Nederland. Critical Minds viel in de prijzen, evenals Meurs HRM, Luyten adviesgroep en Museum IJsselsteijn (MIJ) . Het Slimste bedrijf van Nederland heeft zich door slim ondernemen ontwikkeld tot de beste versie van zichzelf. Het is met hun grootse groei (sociale én financiële groei) een lonkend perspectief voor het Nederlandse bedrijfsleven. Het is een bedrijf waar de missie de baas is, medewerkers Baas in eigen leerloopbaan zijn en een bedrijf die dat op unieke wijze organiseert. Bij de MKB Krachtcentrale is samen winnen normaal.

Al vele jaren geleden was Floris Groeneveld gegrepen door de verhalen van Ricardo Semler, the Vision Web en Finext. Zo wilde hij ook wel ondernemen. Hij is echter een man van Learning by doing, dus niet zomaar kopiëren, maar zelf ontdekken en zelf ontwikkelen. Flink wat ervaringen en teleurstellingen rijker en 3 bedrijven verder, richtte hij 3,5 jaar geleden Critical Minds op. Niet veel later vond hij zijn compagnon Tjardo Meulenbroek die hem fantastisch aanvulde. Het moest een bedrijf worden waarin iedereen zichzelf kon ontdekken en ont-wikkelen zoals Floris dit zelf had geleerd van zijn martial arts meester.

We gaan bij Critical Minds in Barendrecht langs om te kijken waarom zij zijn genomineerd voor het Slimste bedrijf van Nederland. Critical Minds doet consultancy in de industriële sector, met name de scheepsbouw.

De missie van Critical Minds is pasgeleden door het gehele team opnieuw aangescherpt en luidt: “Het verschil maken door onszelf te zijn”. “Dit is nog mooier dan ik had durven dromen”, bekent Floris. Dit betekent dus ook dat als mensen andere ambities hebben dan de scheepsbouw, ze daar ook vorm aan proberen te geven. Zo zijn ze al aan het nadenken over Sustainable Minds en heeft medewerker Okke plannen om iets met sport te gaan doen. Het grote fundament blijft daarbij ‘jezelf kunnen zijn’.

De medewerkers bij Critical Minds zijn vooral starters op de arbeidsmarkt. In de eerste twee jaar van hun loopbaan bij CM doorlopen zij een intensief programma van persoonlijke ontwikkeling. Daarin worden ze begeleid door een psychologe die ze helpt zichzelf te ontdekken en te leren dromen, maar inmiddels wordt ook de martial art meester van Floris in het proces betrokken. Voor deze jonge mensen is het soms shocking om te mediteren en bezig te gaan met energie en Chi, maar ‘in de stilte is ruimte voor de pure potentie’ merkt Floris wijs op.

Als we hem vragen waarom hij juist met deze jonge net-afgestudeerden werkt, komt er een marketingantwoord over de toegevoegde waarde bij klanten. Dan geeft hij toe, ik weet het eigenlijk niet, ze passen misschien beter bij mij. Als we aan collega Okke Scholtes, die nu een jaar in dienst is, hoe hij het werken bij Critical Minds tot nu toe ervaart, komt er een mooi verhaal over de weerstand, het ontscholen en het ontdekken en uiteindelijke de verdieping en de snelle groei tot kartrekker van een van de net gevormde teams. Floris is zichtbaar geraakt door het verhaal. Dit is waarom Floris het werkelijk doet: “iedereen verdient het toch om meer zichzelf te worden?”. Wij zijn werkelijk ontroerd omdat wij ook weten dat er maar weinig bedrijven zo’n cadeau aanbieden aan jonge talenten. Floris geeft starters een prachtige start in hun leerloopbaan en wij weten inmiddels hoe waardevol en verrijkend dat is.

Het bedrijf bestaat uit een aantal werkgroepen zoals Finance, HR, Sales & Marketing, Recruitment, Software, en Critical Minds 2.0. Een Critical Mind kan zich aansluiten bij een werkgroep en binnen de werkgroepen worden verschillende gerelateerde onderwerpen behandeld. Bij een beslissing is de werkgroep leidend en kan de input vragen van het complete team. Dit kan in de vorm van een Disney loop, waarbij we in 3 fases afgaan: droom fase, realisten fase, en criticaster fase. Gelijkwaardigheid en eigenaarschap zijn bij Critical Minds heel normaal. Omdat de medewerkers nog niet veel andere ervaringen hebben, gaan ze hier heel natuurlijk mee om, maar Floris heeft zelf ervaring met worstelen in systemen. Hij weet heel goed dat wat ze hier doen het nieuwe normaal is, maar dat hij wel degelijk een Slimste bedrijf is dat een voorbeeld wil zijn voor anderen. Hij is dan ook meer dan bereid om de wereld te laten weten dat zo organiseren en met elkaar omgaan leuker, waardevoller en slimmer is.

Voor oprichters Floris en Tjardo is de volgende stap het coachen en begeleiden van de groei van de teams. Dit jaar 2, maar mogelijk volgend jaar al 3 of 4. De grootste worsteling van Floris is: wanneer grijp je in en wanneer laat je los? Dit zal vermoedelijk ook altijd blijven in een groeiend en ontwikkelend bedrijf. Daarnaast is het bedrijf aan het nadenken over het verdelen van het aandeelhouderschap op een vernieuwende wijze. We zijn benieuwd hoe dat bij dit learning-by-doing-bedrijf vorm gaat krijgen.

Wij willen namens de MKB Krachtcentrale de mooie mensen van Critical Minds welkom heten in het Slimste netwerk van Nederland en feliciteren met hun titel: Het slimste bedrijf van Nederland 2015.

--

--