21 oppituntia

20. oppitunti: Kyberpunkkarit kirjoittavat koodin

Thomas Brand
Brandin kirjasto
4 min readNov 6, 2019

--

Hiiri kertoo Liisalle, linnuille ja ravuille tarinan (Kuvalähde: John Tenniel, 1865)

“No niin! Mikä sinä sitten olet?” sanoi kyyhkynen. “Huomaan, että koetat sepitellä jotain juttua.”

Monien muiden hyvien ajatusten tavoin Bitcoin ei syntynyt tyhjästä. Sen teki mahdolliseksi monien matematiikan, fysiikan, tietojenkäsittelytieteen ja muiden alojen innovaatioiden ja löydösten hyödyntäminen ja yhdistely. Satoshi oli epäilemättä nero, mutta hän ei olisi voinut keksiä Bitcoinia jollei hän olisi seissyt jättiläisten hartioilla.

Arvind Narayanan & Jeremy Clark: Bitcoin’s Academic Pedigree (Security)

Se, joka vain toivoo ja toivoo, ei puutu aktiivisesti tapahtumien kulkuun ja oman kohtalonsa asettamiseen.
- Ludwig von Mises

Eräs näistä jättiläisistä on Eric Hughes, yksi kyberpunkkariliikkeen perustajista ja kyberpunkkarismin manifestin kirjoittaja. On vaikea kuvitella, että Hughesin manifesti ei olisi vaikuttanut Satoshiin. Manifestissa käsitellään monia sellaisia asioista, jotka Bitcoin tekee mahdolliseksi ja joita se hyödyntää, kuten suoria ja yksityisisiä siirtotapahtumia ja liiketoimia, sähköistä rahaa ja käteistä, nimettömiä järjestelmiä ja yksityisyyden puolustamisesta salaustekniikalla ja digitaalisin allekirjoituksin.

Yksityisyydensuoja on välttämätöntä sähköisen aikakauden avoimessa yhteiskunnassa. — Haluamme yksityisyyttä, joten meidän on varmistettava, että jokaisella tapahtuman osapuolella on tieto vain siitä, mikä on suoraan kyseisen tapahtuman kannalta välttämätöntä. —

Tämän vuoksi yksityisyydensuoja avoimessa yhteiskunnassa edellyttää nimettömiä tapahtumajärjestelmiä. Tähän asti ensisijaisesti käteinen on ollut tällainen järjestelmä. Nimetön tapahtuma- ja siirtojärjestelmä ei ole salainen tapahtumajärjestelmä. —

Me kybherpunkit olemme omistautuneita nimettömien järjestelmien rakentamiselle. Me puolustamme yksityisyyttämme salaustekniikalla, nimettömällillä [sähkö]postin välitysjärjestelmillä, digitaalisilla allekirjoituksilla ja sähköisellä rahalla.

Kybehrpunkit kirjoittavat koodin.
- Eric Hughes

Kybherpunkit eivät luota toivoon ja toiveisiin. He puuttuvat aktiivisesti tapahtumien kulkuun ja muovaavat oman kohtalonsa. Kybherpunkit kirjoittavat koodin.

Satoshi siis toimi niin kuin todellinen kybherpunk ja ryhtyi kirjoittamaan koodia. Koodi, joka nojasi abstraktiin käsitykseen ja osoitti maailmalle, että se todella toimii. Koodi, joka istutti uuden taloudellisen todellisuuden siemenen. Tämän koodin ansiosta jokainen voi halutessaan varmistaa, että tämä uusi järjestelmä todella toimii, ja noin joka kymmenes minuutti Bitcoin todistaa maailmalle, että se on yhä edelleen hengissä.

Otteita Bitcoin-version 0.1.0:n lähdekoodista

Varmistaakseen sen, että hänen innovaationsa ylittää fantasian rajan ja muuttuu todeksi, Satoshi kirjoitti koodin toteuttaakseen ajatuksensa ennen kuin hän kirjoitti ja julkaisi nyt kuuluisan Bitcoin-paperinsa. Hän myös piti huolta siitä, että hän ei vitkuttele liikaa sen julkaisemisen kanssa. Onhan “aina vielä yksi asia tehtävänä”.

Minun piti kirjoittaa koko koodipohja ennen kuin pystyin vakuuttamaan itseni siitä, että pystyn ratkaisemaan kaikki ongelmat, vasta sitten kirjoitin paperin.
- Satoshi Nakamoto

Tämän päivän loputtomien lupausten ja epäilyttävien toteutusten maailmassa tarvittiin epätoivoisesti omistautumista rakentamiselle. Ole tietoinen, vakuuta itsesi ongelmien tosiasiallisesta ratkaisemisesta ja toteuta ratkaisut. Meidän kaikkien tulisi pyrkiä olemaan hiukan enemmän kybherpunkkeja.

Bitcoin opetti minulle, että kybherpunkit kirjoittavat koodin.

Alas kaninkoloon

--

--

Thomas Brand
Brandin kirjasto

Curious observer. Interested in economics, fintech, Bitcoin, philosophy, strategy, innovation & existential risks.