21 oppituntia

19. oppitunti: Yksityisyys ei ole kuollut

Thomas Brand
Brandin kirjasto
3 min readNov 4, 2019

--

Teloittaja väittelee Kuninkaan kanssa Irvikissan pään katkaisemisesta (Kuvalähde: John Tenniel, 1865)

Pelaajat eivät rahtuakaan välittäneet vuoroistaan, pelasivat vain umpimähkään ja riitelivät koko ajan siileistänsä. Kuningatar joutui melkein heti vihan vimmoihin, polki jalkaansa ja kirkui lakkaamatta: “Pää poikki! Pää poikki!”

Jos on asiantuntijoihin uskominen, niin yksityisyys kuoli jo 1980-luvulla. Bitcoinin salanimeä käyttänyt keksijä ja muut lähihistorian tapahtumat kuitenkin osoittavat, että näin ei ole. Yksityisyys on hengissä, vaikka valvontavaltiota ei ole kovin helppo paeta.

Kuvalähde: Lianhao Qu / Unsplash

Satoshi Nakamoto teki valtavasti työtä jälkiensä ja henkilöllisyytensä piilottamiseksi. Emme vielä kymmenenkään vuoden jälkeen tiedä oliko Satoshi Nakamoto yksi ihminen vai ryhmä ihmisiä, mies vai nainen tai pikemminkin tulevaisuudesta vuoteen 2009 matkannut tekoäly, joka itse itsensä käynnistäen haluaa valloittaa maailman hieman myöhemmin. Salaliittoteorioista ei kannata välittää, mutta Satoshi kuitenkin päätti ilmoittaa olevansa japanilainen mies, jonka vuoksi en oleta, vaan kunnioitan hänen valitsemaansa sukupuolta ja viittaan häneen miehenä.

Minä en ole Dorian Nakamoto

Olipa Satoshin todellinen henkilöllisyys mikä tahansa, hän onnistui piilottamaan sen. Hän oli rohkaiseva esimerkki kaikille niille, jotka haluavat pysyä nimettöminä: yksityisyys verkossa on mahdollista.

Salaus toimii. Oikein toteutettuna vahvat salausjärjestelmät ovat yksi niistä harvoista asioista, joihin voit luottaa.
- Edward Snowden

Satoshi ei ollut ensimmäinen salanimeä käyttänyt tai nimetön keksijä, eikä hän jää myöskään viimeiseksi. Jotkut ovat jäljitelleet nimettömyyttä, kuten MimbleWimblestä tunnettu Tom Elvis Yesudor, kun taas toiset ovat julkaisseet edistyksellisiä matemaattisia todisteluita pysytellen täysin nimettöminä.

Elämme kummallisessa maailmassa. Maailmassa, jossa henkilöllisyys on valinnaista, panostukset arvioidaan niiden ansioiden perusteella, ja ihmiset voivat tehdä vapaasti yhteistyötä ja kauppaa. Näihin uusiin paradigmoihin sopeutuminen vie jonkin verran aikaa ja vaivaa, mutta uskon vahvasti siihen, että kaikki tämä voi mahdollisesti muuttaa maailman paremmaksi paikaksi elää ja olla.

Meidän kaikkien pitäisi muistaa, että yksityisyys on perusihmisoikeus. Niin kauan kuin ihmiset käyttävät ja puolustavat oikeuksiaan, taistelua yksityisyyden puolesta ei ole hävitty.

12. artikla. Älköön mielivaltaisesti puututtako kenenkään yksityiselämään, perheeseen, kotiin tai kirjeenvaihtoon älköönkä loukattako kenenkään kunniaa ja mainetta. Jokaisella on oikeus lain suojaan sellaista puuttumista tai loukkausta vastaan.

YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus

Bitcoin opetti minulle, että yksityisyys ei ole kuollut.

--

--

Thomas Brand
Brandin kirjasto

Curious observer. Interested in economics, fintech, Bitcoin, philosophy, strategy, innovation & existential risks.