Oyunlaştırma: Uyarı ve Takip Sistemleri

Oytun Ayan
Akbank Teknoloji
Published in
4 min readJun 27, 2021

Oyunlaştırmaya dair kavramları incelediğimiz ve oyunlaştırmanın Bankacılık/Finans uygulamalarında kullanılan örneklerine göz gezdirdiğimiz yazı dizimize “Uyarı ve Takip Sistemleri” ile devam ediyoruz. Oyunlaştırma ile ilgili yazılarımıza bu yazı ile denk gelen okuyucular için kısa bir özet geçmek adına Oyun ve Oyunlaştırma kavramlarını tanımlamaya çalıştığımız ilk yazımızla birlikte oyunlaştırmanın çeşitli unsurlarını birlikte ele almaya çalışmış, bir sonraki yazımızda puan ve skor tabelası elemanlarını detaylıca incelemiştik. Oyun kavramını içeren sistemlerde kazanılan puanın neden önemli olduğu ve ne denli kullanıldığına ise puan kullanımı ve sadakat sistemlerinden bahsettiğimiz bir sonraki yazımızda değinmiştik.

Yazı dizimizdeki bu sıranın elbetteki bir mantığı vardı :) Kavramları pekiştirme amaçlı bir kullanıcı hikayesi gibi okuduğunuzda göreceksiniz ki oyunlaştırma unsurları barındıran herhangi bir sistemin temel amacı kullanıcıya hoşça vakit geçirmesini sağlamak iken bu saf ve iyi niyetli çabanın arkasında temelde üç ana ticari unsur yatmaktadır:

i. Sağlanan hizmet ve/veya ürünün aktif şekilde kullanıma devam edebilmesi (yakın zamanlılık kavramını ifade eden İngilizce terim diliyle: Recency)

ii. Sağlanan hizmetin ve/veya ürünün sürekli olarak tekrar edebilmesi (sıklık kavramını ifade eden İngilizce terim diliyle: Frequency)

iii. Sağlanan hizmet ve/veya üründeki talep hacminin olabildiğince yüksek olması (mali kavramını ifade eden İngilizce terim diliyle: Monetary)

Pazarlama “biliminde” bu kavramlar yan yana geçmekte ve kısaca RFM olarak bahsedilmektedir, bunun sebebi bu üç unsurun aslında birbirinden ayrı düşünülmeden ortak amaca hizmet edecek şekilde birbirleriyle iç içe kullanılmasıdır.

Özetle sunduğumuz üründe ya da hizmette oyunlaştırma anlamında yaptığımız her şey kullanıcıya bu üç temel indikatör üzerinden yaklaşabilmek ve kullanıcıyı “oyun içinde tutmaya” devam edebilmek içindir.

https://i.ytimg.com/vi/fhuiRBPEwt8/hqdefault.jpg
Street Fighter II — Oyun’a Devam Ekran Örneği

Çocukluğumuzun geçtiği Atari salonlarında hepimizin bildiği jeton atıp kaldığımız yerden devam edelim diye bayram harçlıklarımızı bitiren sevimsiz oyun :) Street Fighter II bu noktada güzel bir RFM örneğidir. Oyuna kaldığınız yerden devam etmek için jeton satın alıp oyun içinde kalmaya devam etmek zorundasınızdır. Aksi halde başta karşılaştığınız ve alt ettiğiniz rakiplerinizle tekrar yüzleşmek ve onları tekrar yenmek durumunda kalırsınız.

Peki her ne kadar kullanıcıyı oyunda tutmaya çalışıp sunduğumuz ürün ya da hizmeti daha fazla kullanmaya çalışsak da ikna edemediğimiz anda ne yapılıyor dersiniz? Evet farkındayım uzun bir giriş oldu ama burada bu yazımızın ana konusu olan Uyarı ve Takip Sistemleri devreye girmektedir.

Uyarı ve Takip sistemleri temelde iki şekilde çalışır bunlar Hatırlatıcı (Reminder) ya da Tetikleyici (Trigger) mesajlardır, arasındaki temel fark bir tanesi kullanıcı aksiyonu bırakmışken devreye girerken (hatırlatıcılar) diğeri ise henüz kullanıcı oyun içindeyken kullanılır (tetikleyiciler).

Özellikle kampanya sistemlerinde kullanılan bu mesaj örnekleri temelde şu şekilde işler: İlgili ürün ya da hizmeti kullanmak için uygulamayı açtığınız anda birden “Size Özel” bir fırsat olduğunu belirten bir mesaj görürsünüz. Elbette o an ürünü kullanmaktan vazgeçmeyip devam ettiğinizde yani başka bir deyişle atariye jeton attığınızda bu faydadan yaralanabilecek aksi halde oyundan çıktığınız için tekrar size bir fırsat sunulması için beklemek durumunda kalacaksınızdır. Konuyu pekiştirmek adına günlük hayatta çokça kullandığım N11 ve Yemek Sepeti uygulamalarından güzel birer tetikleyici mesaj örneği paylaşıyorum:

Tetikleyici Mesaj Örnekleri

Ya da bir başka güzel örneği Akbank’ın alışveriş uygulaması Axess Mobil’de gezinirken devam eden sıralı işlem kampanyalarında görebilirsiniz: Sizlere işlem yaptıkça hatırlatma yapan ve “X işlem daha yap Y TL Chip-Para Kazan!” şeklindeki bildirimlerle oyunu kazanabilmek adına size verilen bilgilendirmeye uygun şekilde hareket etmenizi isteyen kampanya sayfalarıdır bunlar. Kampanya dönemi içinde bu tetikleyici mesajları doğru şekilde izleyip “oyunun içinde" kaldığınız sürece vadedilen faydayı kazanmaya biraz daha yaklaşırsınız:

Oldu da uygulamaya tekrar girmediniz diyelim. Hiç sorun değil bu durumda sizleri hatırlatıcı mesajlar SMS ya da PUSH bildirimi şeklinde karşılayacaktır. Unutmanız ya da atlamanız durumuna karşı da siz mesajı görene kadar uygulamanın notif ikonu aktif kalmaya push mesaj kutunuz gün be gün size bu mesajları “hatırlatmaya" devam edecektir. Görüyorsunuz ya aslında herşey oyunda kalmanızı sağlamak için :)

Yazıma burada son verirken aslında aklımda olan Oyunlaştırma ile ilgili akışı da tamamlamış oluyorum. Oyun nedir ve niçin oynanır sorularıyla başladığımız bu yolculuğa oyunda kalmanın önemi ve bunu sağlayan temel unsurları anlatarak tamamlayıcı bir bakış açısı sunduğumu düşünüyorum. Elbette ki eksikleri çok ve duymak isteyebileceğiniz bir sürü kavrama değinmemiş olabilirim. Ancak oyunlaştırma dışında değinmek istediğim çokça konu var ve aslında bu yazı dizisini bir mantık çerçevesinde sonlandırırken sizlerin yorumlarına istinaden değerlendirmemizi istediğiniz kavramlar çıktıkça ara hikayeler vermeye devam edebiliriz, neden olmasın :) O zamana kadar şimdilik hoşça kalın.

Oytun Ayan

Akbank Bilgi Teknolojileri — Ödeme Sistemleri

Kampanya ve Kanal Yönetimi Ürün Sahibi

KAYNAK:

https://en.wikipedia.org/wiki/Marketing_science#:~:text=Marketing%20science%20is%20a%20field,the%20arts%20or%20in%20humanities.

https://en.wikipedia.org/wiki/RFM_(market_research)

https://i.ytimg.com/vi/fhuiRBPEwt8/hqdefault.jpg

https://bp.com/content/dam/bp/country-sites/tr_tr/turkey/home/%C3%BCr%C3%BCn-ve-hizmetler/kampanyalar/axess-bp-de-kazandirir-125-tl-ve-uzeri-4-akaryakit-otogaz-alimina-40-tl-chip-para.jpg

https://www.axess.com.tr/axess-mobil/#axess-mobil

--

--

Oytun Ayan
Akbank Teknoloji

Payment Systems Business Architect, Campaign and Loyalty Systems Tech Designer, Fintech Lover and Pseudo Gamer