21 oppituntia

8. oppitunti: Taloudellinen tietämättömyys

Thomas Brand
Brandin kirjasto
3 min readOct 30, 2019

--

Kuvalähde: Alice’s Adventures Under Ground (1866)

Sellainen pieni tietämätön tyttö! Ei, parempi olla kysymättä, ehkä näen sen jossain kirjoitettuna.

Yksi yllättävimmistä asioista minulle oli se määrä rahoitusteoriaa, taloustiedettä ja psykologiaa, joka vaaditaan sellaisen ymmärtämiseksi, mikä ensi silmäyksellä vaikuttaa olevan puhtaasti tekninen järjestelmä — tietokoneverkko. Karvajalkaista ystäväämme mukaillen: “On kamalan vaarallista kävellä ulos ovestaan Bitcoiniin. Luet Satoshin artikkelin ja jollet pidä jalkojasi kurissa, tie voi pyyhkäistä sinut kuka tietää minne.”

Kuvalähde: rupixen / Unsplash

Uuden rahajärjestelmän ymmärtämiseksi sinun on perehdyttävä vanhaan. Ymmärsin hyvin pian, että koulutusjärjestelmämme talousopetuksen määrä oli lähes olematonta.

Viisivuotiaan tavoin ryhdyin kysymään itseltäni paljon kysymyksiä: Miten pankkijärjestelmä toimii? Miten osakemarkkinat toimivat? Mitä fiat-raha on? Mitä on tavallinen raha? Miksi velkaa on niin paljon? Kuinka paljon rahaa todella luodaan ja kuka päättää siitä?

Sain lievän paniikkikohtauksen tajuttuani tietämättömyyteni, mutta sain kuitenkin uutta varmuutta huomatessani olevani hyvässä seurassa.

Eikö olekin ironista, että Bitcoin on opettanut minulle enemmän rahasta kuin kaikki nämä vuodet, jotka olen viettänyt työskennellen finanssialalla? … mukaan lukien aloitettuani urani keskuspankissa.
- aarontaycc

Olen oppinut enemmän rahoituksesta, taloustieteestä, teknologiasta, kryptografiasta, valtio-opista, peliteoriasta, lainsäädännöstä ja itsestäni viimeisen kolmen vuoden kuukauden aikana tutustuessani kryptomaailmaan kuin viimeisen kolmen ja puolen vuoden yliopistorupeaman aikana.
- bitcoindunny

Kuvalähde: 🇸🇮 Janko Ferlič - @specialdaddy / Unsplash

Nämä ovat vain kaksi monista Twitterissä tehdyistä tunnustuksista. Bitcoin, kuten ensimmäisellä oppitunnilla opimme, on elävä olio. Ludwig von Mises väitti, että myös taloustiede elää. Ja kuten me kaikki tiedämme henkilökohtaisesta kokemuksesta, elävät oliot ovat luonnostaan vaikeasti ymmärrettäviä.

Tieteellinen järjestelmä on vain yksi asema loputtomasti etenevissä tiedonhaussa. Siihen vaikuttaa väistämättä luontainen inhimillisten ponnistelujen riittämättömyys. Näiden tosiasioiden tunnustaminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että nykyinen taloustiede olisi takapajuista. Se tarkoittaa vain sitä, että taloustiede on elävä olio — ja eläminen tarkoittaa sekä epätäydellisyyttä että muutosta.
- Ludwig von Mises

Kuvalähde: John Moeses Bauan / Unsplash

Olemme kaikki lukeneet uutisista finanssikriiseistä. Ihmettelemme, miten nämä suuret pelastuspaketit toimivat ja olemme hämmästyneitä siitä, että kukaan ei koskaan näytä ottavan vastuuta vahingoista, jotka voidaan laskea biljoonissa. Olen edelleen ymmälläni, mutta ainakin olen saanut vilauksen siitä, mitä finanssimaailmassa tapahtuu.

Jotkut ihmiset menevät jopa niin pitkälle syyttääkseen yleistä tietämättömyyttä systeemisestä, tietoisesta tietämättömyydestä. Historia, fysiikka, biologia, matematiikka ja kielet ovat kaikki osa koulutustamme, mutta rahataloutta ja rahoitusta tutkitaan yllättävän pinnallisesti — jos ollenkaan. Ihmettelen, olisivatko ihmiset halukkaita velkaantumaan niin paljon kuin nykyisin, jos kaikki oppisivat henkilökohtaisen taloudenpidon ja rahan ja velan perusteet. Näin ollen ihmettelen, kuinka monta kerrosta alumiinia muodostaa tehokkaan foliohatun. Luultavasti kolme kerrosta.

“Nuo romahdukset, nämä pelastuspaketit, eivät ole sattumia. Eikä myöskään ole sattumaa, että koulussa ei ole talousopetusta. — Se on ennalta harkittua. Aivan kuten ennen sisällissotaa oli laitonta kouluttaa orjia, meillä ei suoda mahdollisuutta oppia rahasta koulussa.”
- Robert Kiyosaki

Kuvalähde: twm1340 / Foter.com / CC BY-SA

Aivan kuten kirjassa Ihmemaa Oz, meitä kehotetaan olemaan kiinnittämättä verhon takana olevaan ihmiseen. Meillä on nyt todellista velhoutta toisin kuin Ihmemaa Ozissa: sensuroimaton, avoin, rajaton arvonsiirtoverkko. Ei ole verhoa, ja taikuus on kaikkien nähtävissä.

Bitcoin opetti minua kurkistamaan verhon taakse ja kohtaamaan taloudellisen tietämättömyyteni.

Alas kaninkoloon

--

--

Thomas Brand
Brandin kirjasto

Curious observer. Interested in economics, fintech, Bitcoin, philosophy, strategy, innovation & existential risks.