21 oppituntia

14. oppitunti: Kestävä raha

Thomas Brand
Brandin kirjasto
7 min readNov 2, 2019

--

Liisan ja äärettömän suuren koiranpennun kohtaaminen. Koiranpentu “tuijotti häneen isoilla pyöreillä silmillään koettaen arasti koskettaa häntä käpälällään. “Pieni raukka”, lausui Liisa hyväilevällä äänellä ja koetti viheltää sille. Mutta samalla hän kovasti pelkäsi, että se olisi nälissään, jolloin se yks kaks saattaisi nielaista hänet suuhunsa, hyväilystä sen enempää piittaamatta.” (Kuvalähde: Lewis Carroll)

“Ensi työkseni koetan päästä entiseen kokooni taas”, arveli Liisa harhaillessaan metsikössä, “ja sitten koetan löytää tien tuohon ihanaan puutarhaan. Eiköhän se liene viisain tuuma?”

Tärkein Bitcoinista oppimani asia on, että pitkällä aikavälillä kovaraha on parempaa kuin pehmeä raha. Kova raha (engl. hard money), jota kutsutaan myös kestäväksi, terveeksi tai toimivaksi rahaksi (engl. sound money), on mikä tahansa maailmanlaajuisesti vaihdettu valuutta, joka toimii luotettavana arvon säilyttäjänä.

Tosin Bitcoin on edelleen nuori ja epävakaa. Kriitikot sanovat, että se ei säilytä arvoa luotettavasti. Volatiliteetti- eli hintaheilunta-argumentti ei kuitenkaan ymmärrä ydinasiaa. Volatiliteetti on odotettavissa. Markkinoilta vie jonkin aikaa selvittää tämän uuden rahan todellinen hinta. Lisäksi, kuten usein leikillisesti todetaan, se perustuu mittausvirheeseen. Jos ajattelet dollareissa, et ymmärrä, että yksi bitcoin on aina yhden bitcoinin arvoinen.

Kiinteä rahan tarjonta tai tarjonta, jota muutetaan vain objektiivisen ja laskettavissa olevan kriteerin mukaisesti, on välttämätön edellytys merkityksellisen rahan hinnan kannalta.”
- Isä Bernard W. Depsey, S.J.

Nopea vierailu unohdettujen valuuttojen hautausmaalla osoittaa, että rahaa, jota voidaan painaa, painetaan. Toistaiseksi yksikään ihminen historiassa ei ole kyennyt vastustamaan tätä kiusausta.

Bitcoin poistaa houkutuksen luoda rahaa nerokkaalla tavalla. Satoshi oli tietoinen ahneudestamme ja erehtyvyydestämme — siksi hän valitsi jotain luotettavampaa kuin ihmisten itsehillinnän: Satoshi otti käyttöön matematiikan.

Tämä kaava on hyödyllinen Bitcoinin tarjonnan kuvaamiseksi, mutta sitä ei oikeastaan löydy mistään itse lähdekoodista. Uusien bitcoinien liikkeeseenlasku tapahtuu algoritmisesti hallitulla tavalla vähentämällä louhijoille maksettavaa palkkiota joka neljäs vuosi. Yllä olevaa kaavaa käytetään nopeana yhteenvetona siitä mitä Bitcoinin konepellin alla tapahtuu. Se, mitä todella tapahtuu, voidaan nähdä parhaiten tarkastelemalla lohkopalkkion muutosta, palkkiota, joka maksetaan kelvollisen lohkon löytäjälle noin kymmenen minuutin välein.

Kaavoja, logaritmisia funktioita ja eksponentteja ei ole kovin helppo oivaltaa. Kestävyyden, toimivuuden ja vakauden (engl. soundness) käsitteet saattavat olla helpompia ymmärtää, kun niitä tarkastellaan toisella tavalla. Kun tiedämme, kuinka paljon jotain on, ja kun tiedämme, kuinka vaikeaa tätä jotain asiaa on tuottaa tai saada käsiimme, ymmärrämme välittömästi sen arvon. Se, mikä pätee Picasson maalauksiin, Elvis Presleyn kitaroihin ja Stradivarius-viuluihin, pätee myös fiat-valuuttoihin, kultaan ja bitcoineihin.

Fiat-valuutan kovuus riippuu siitä, kuka on vastuussa rahan luomisesta. Jotkut valtiot saattavat olla halukkaita luomaan suurempia määriä valuuttaa kuin toiset, mikä johtaa valuutan arvon heikkenemiseen. Muut valtiot voivat olla pidättyväisempiä luomaan lisää rahaa, mikä johtaa vahvempaan ja kestävämpään valuuttaan.

Ennen fiat-valuuttoja rahan kestävyys ja vakaus määriteltiin rahana käytettyjen asioiden luonnollisten ominaisuuksien perusteella. Fysiikan lait rajoittavat kullan määrää maan päällä. Kulta on melko harvinaista, koska supernovien ja neutronitähtien törmäykset ovat harvinaisia. Kullan “virtaus” on rajallista, koska sen kaivaminen maasta on melko vaivalloista. Se on raskas alkuaine, joten sitä on käytännössä merkittävissä määrin vain maankuoren alla.

Kultakannan lakkauttaminen loi uuden todellisuuden: uuden rahan luominen vaatii vain pisaran mustetta. Nykymaailmassa, jossa muutaman nollan lisääminen pankkitilin saldoon vaatii vielä vähemmän vaivaa, muutaman bitin pyöräytys pankkitietokoneessa riittää uuden rahan luomiseksi.

Eräs tärkeä näkökohta uudessa todellisuudessa on se, etteivät Yhdysvaltain keskuspankin kaltaiset instituutiot voi ajautua konkurssiin. Ne voivat luoda minkä tahansa tarvitsemansa summan rahaa käytännössä nollakustannuksin.
- Jörg Guido Hülsmann

Edellä hahmoteltu periaate voidaan ilmaista yleisemmin “varannon” ja “virtaus” suhteeksi. Yksinkertaisesti sanottuna varanto kuvaa sitä, kuinka paljon jotain on tällä hetkellä olemassa. Meidän kannaltamme varanto on mittari nykyiselle rahan tarjonnalle. Virtaus puolestaan kuvaa sitä, kuinka paljon jotain tuotetaan tietyn ajanjakson aikana (esim. vuodessa). Varanto-virtaussuhteen ymmärtäminen on avainasemassa kestävän ja toimivan rahan ymmärtämisessä.

Juha Tervala: Raha ja rahapolitiikka (KT34 Makroteoria I)

Fiat-valuutan varanto-virtaussuhteen laskeminen on vaikeaa, koska se, kuinka paljon rahaa on, riippuu siitä, kuinka rahan tarjontaa ja rahavarantoja tarkastellaan. Voit Yhdysvalloissa ottaa huomioon vain niin sanotun “korkeatehoisen rahan” eli keskuspankkirahan, joka ilmenee keskuspankin velkoina käytännössä liikkeessä olevana käteisenä ja kolikoina ja pankkien (ja muiden tilinhaltijoiden) talletuksina keskuspankissa (M0 = rahaperusta, monetary base). Mukaan voidaan lisätä myös kierrossa oleva valuutta, käyttelytilitalletukset, sekkitilit ja matkasekit (M1). Kun M1-raha-aggregaattiin lisätään pienet määräaikaistalletukset, säästötilit ja rahamarkkinarahastot, niin syntyy uusi raha-aggregaatti eli M2. Viimeinen raha-aggregaatti, joka syntyy lisäämällä M2:een suuret määräaikaistalletukset (> $100 000), rahamarkkinarahastot ja ulkomaisissa pankkikonttoreissa olevat määräaikaistalletukset, on nimeltään M3. Lisäksi se, miten tämä kaikki määritellään ja mitataan, vaihtelee maittain ja koska Yhdysvaltain keskuspankki on lopettanut M3-raha-aggregaatin lukujen julkaisemisen, meidän on nojattava M2:n ilmaisemaan rahan tarjontaan. Haluaisin tarkistaa nämä numerot, mutta meidän on kai nyt vain luotettava viranomaisiin.

Kullalla, joka on yksi harvinaisimmista metalleista maapallolla, on korkein varanto-virtaussuhde. Yhdysvaltain Geologian tutkimuskeskuksen (engl. United States Geological Survey) mukaan kultaa on tähän mennessä louhittu hieman yli 190 000 tonnia. Viime vuosina kultaa on louhittu noin 3100 tonnia vuodessa.

Voimme helposti laskea kullan varanto-virtaussuhteen näiden lukujen avulla: 190 000 tonnia / 3100 tonnia ≈ 61

Millään muulla resurssilla ei ole niin korkeaa varanto-virtaussuhdetta kuin kullalla. Kulta on näin ollen toistaiseksi kovin ja kestävin kaikista olemassa olevista rahoista. Usein sanotaan, että kaikki toistaiseksi louhittu kulta mahtuu kahteen olympialaisissa käytetyn kokoiseen uima-altaaseen. Omien laskelmieni mukaan tarvitsemme kuitenkin neljä uima-allasta. Ehkä tätä laskelmaa on päivitettävä tai sitten olympialaisissa käytetyt uima-altaat ovat kooltaan aiempaa pienempiä.

Otetaan Bitcoin mukaan. Bitcoinin louhinta oli todella suosittua vielä muutama vuosi sitten, kuten varmasti tiedät. Tämä johtuu siitä, että olemme vielä niin sanotun palkkioaikakauden alkuvaiheessa, jonka aikana louhintasolmut saavat palkkioksi runsaasti bitcoineja laskennallisesta vaivannäöstään. Olemme tällä hetkellä kolmannella palkkioaikakaudella, joka alkoi vuonna 2016 ja päättyy vuoden 2020 alkupuolella, luultavasti toukokuussa. Vaikka bitcoinien tarjonta on ennalta määrätty, Bitcoinin sisäisen toiminnan vuoksi voimme esittää vain likimääräisiä päivämääriä. Voimme tästä huolimatta kuitenkin ennustaa varmasti, kuinka suuri Bitcoinin varanto-virtaussuhde tulee olemaan. Spoilerivaroitus: se on suuri.

Kuinka suuri? On käynyt ilmi, että Bitcoinista tulee äärettömän kovaa ja kestävää.

Varanto- ja suhteet Yhdysvaltain dollarin, kullan ja Bitcoinin tapauksessa

Louhintapalkkion eksponentiaalisen alenemisen vuoksi uusien bitcoinien virtaus vähenee, mikä johtaa räjähdysmäiseen varanto-virtaussuhteen kasvuun. Bitcoin saavuttaa kullan jo vuonna 2021 ja ylittää sen nelinkertaisesti vain neljä vuotta myöhemmin tuplaamalla uudelleen varanto-virtaussuhteensa. Kaksinkertaistuminen tapahtuu yhteensä 64 kertaa. Eksponenttien voiman ansiosta vuosittain louhittujen bitcoinien määrä putoaa alle 100 bitcoiniin 75 vuodessa ja alle yhteen bitcoiniin 75 vuodessa. Bitcoin-hana, joka on lohkopalkkio, tiputtaa viimeiset pisaransa vuoden 2140 tietämillä. Uusien bitcoinien tuotanto loppuu siihen. Tämä on pitkän aikavälin peliä. Jos luet tätä, olet vielä aikaisessa.

Bitcoinin kasvava varanto-virtasuhde kultaan verrattuna

Bitcoinin lähestyessä ääretöntä varanto-virtaussuhdetta, siitä tulee kaikkein kestävin ja toimivin raha. Ääretöntä kestävyyttä ja toimivuutta on vaikea voittaa.

Taloustieteen näkökulmasta katsottuna Bitcoinin vaikeusasteen säätömekanismi on luultavasti sen kaikkein tärkein osatekijä. Se, kuinka vaikeaa bitcoinien louhinta on, riippuu siitä, kuinka nopeasti uusia bitcoineja louhitaan.* Verkon louhintavaikeuden dynaaminen säätäminen antaa keinon ennustaa verkon tulevaisuuden tarjonnan.

* Oikeastaan tämä riippuu siitä, kuinka nopeasti kelvolliset lohkot löydetään, mutta meidän näkökulmastamme tämä on sama asia kuin “bitcoinien louhinta” ja näin tulee olemaan seuraavat 120 vuotta.

Vaikeudensäätöalgoritmin yksinkertaisuus saattaa hämmentää niin paljon, että emme ymmärrä sen merkitystä, mutta vaikeudensäätö on todellakin einsteinmaisen mittakaavan vallankumous. Se varmistaa, että riippumatta siitä, kuinka paljon tai vähän louhintaan käytetään vaivaa, bitcoinien hallittu toimitusaikataulu ei häiriinny. Toisin kuin kaikkien muiden resurssein tapauksessa, riippumatta siitä, kuinka paljon energiaa joku käyttää bitcoinien louhintaan, kokonaispalkkio ei kasva.

Siinä missä E=mc² sanelee maailmankaikkeuden nopeusrajoituksen, Bitcoinin vaikeudensäätö sanelee Bitcoinin maailmankaikkeutta koskevan raharajoitteen.

Jos tätä vaikeudensäätöä ei olisi olemassa, kaikki bitcoinit olisi jo louhittu. Jos tätä vaikeudensäätöä ei olisi ollut olemassa, Bitcoin olisi todennäköisesti kärsinyt kätkytkuoleman. Vaikeudensäätö turvaa Bitcoin-verkon sen palkkioaikakaudella. Se varmistaa uusien bitcoinien vakaan ja reilun jakelun ja jakautumisen. Se on termostaatti, joka säätelee Bitcoinin rahapolitiikkaa.

Einstein osoitti jotain aivan uutta: riippumatta siitä, kuinka voimakkaasti jotain yritetään liikuttaa, tietyssä vaiheessa tuo jokin ei voi enää liikkua nopeuden ylärajaa nopeammin. Satoshi osoitti myös jotain aivan uutta: riippumatta siitä, kuinka voimakkaasti yrität louhia tätä digitaalista kultaa, tietyssä vaiheessa et voi enää louhia uusia bitcoineja sen ylärajaa nopeammin. Ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa on olemassa rahahyödyke, jota, riippumatta siitä, kuinka kovaa yrität, ei voi tuottaa ylärajaa enemmän.

Bitcoin opetti minulle kestävän ja toimivan rahan olevan keskeistä.

Peilimaailma

Alas kaninkoloon

Varanto-virtasuhdekuvion tietolähteet:

Fiat-rahan tuotantoarvio perustuu Yhdysvaltain valtiovarainministeriön lukuihin [0], kullan tuotantoarvio perustuu Yhdysvaltain geologisen tutkimuskeskuksen arvioihin [1] ja Bitcoinin tarjonta kirjoittajan arvioihin [2]
[0]
https://www.treasury.gov/resource-center/faqs/Currency/Pages/edu_faq_currency_production.aspx
[1]
https://minerals.usgs.gov/minerals/pubs/mcs/2018/mcs2018.pdf
[2]
http://bit.ly/btc-stock-to-flow

--

--

Thomas Brand
Brandin kirjasto

Curious observer. Interested in economics, fintech, Bitcoin, philosophy, strategy, innovation & existential risks.