21 oppituntia

Kolmas luku: Teknologia

Thomas Brand
Brandin kirjasto
Published in
2 min readNov 3, 2019

--

Hatuntekijä (Hattu Hassinen) esittelee puhetaitojaan teekutsuvierailleen (Kuvalähde: John Tenniel, 1865)

“Tällä kertaa olen viisaampi”, hän arveli, otti pienen kulta-avaimen ja avasi oven, joka johti puutarhaan.

Kultaiset avaimet, kellot, jotka toimivat vain sattumalta, kilpailu outojen arvoitusten ratkaisemiseksi ja rakentajat, joilla ei ole kasvoja tai nimiä. Se, mikä kuulostaa Ihmemaan saduilta, on arkipäivää Bitcoinin maailmassa.

Suurin osa nykyisestä rahoitusjärjestelmästämme on systemaattisesti rikki, kuten edeltävässä luvussa opimme. Liisan tavoin voimme vain toivoa, että asiat menisivät tällä kertaa paremmin. Kiitos salanimeä käyttäneen keksijän, meillä on uskomattoman edistyksellinen teknologia, joka on tällä kertaa turvanamme: Bitcoin.

Ongelmien ratkaiseminen radikaalisti hajautetussa ja ristiriitaisessa ympäristössä edellyttää ainutlaatuisia ratkaisuja. Se mikä muuten vaikuttaisi olevan vähäpätöinen ongelma ratkaistavaksi on kaikkea muuta kuin vähäpätöistä tässä oudossa solmujen maailmassa. Bitcoin perustuu useimmissa tapauksissa vahvaan salaukseen, ainakin jos sitä tarkastellaan teknologian silmälasien läpi. Se, kuinka vahvaa tämä kryptografia eli salaustekniikka tosisiassa on, on seuraavien oppituntien aiheena.

Kryptografia on sitä mitä Bitcoin käyttää keskusvastapuoliin ja viranomaisiin kohdistuvan luottamuksen poistamiseen. Sen sijaan, että järjestelmä luottaisi keskitettyihin toimijoihin, järjestelmän toiminta perustuu maailmankaikkeuden viimeiseen auktoriteettiin: fysiikkaan. Joitakin luottamuksen jyviä on kuitenkin edelleen olemassa. Tutustumme näihin jyviin tämän luvun toisella oppitunnilla.

Muutaman viimeisen oppitunnin aikana tarkastellaan Bitcoinin teknologisen kehityksen eetosta, joka on kiistatta yhtä tärkeää kuin teknologia itsessään. Bitcoin ei ole seuraava kiva sovellus älypuhelimeesi. Se on uuden taloudellisen todellisuuden perusta, minkä vuoksi Bitcoinia pitäisi kohdella reaktoriluokan finanssiohjelmistona.

Missä vaiheessa olemme tätä rahoituksellista, yhteiskunnallista ja teknologista vallankumousta? Menneisyyden verkot ja teknologiat voivat toimia vertauskuvina Bitcoinin tulevaisuutta tarkasteltaessa. Tämä on itse asiassa viimeisen oppitunnin aihe.

Turvavyöt kiinni ja nauti matkasta. Olemme muiden eksponentiaalisten teknologioiden tavoin etenemässä parabolisella nopeudella.

--

--

Thomas Brand
Brandin kirjasto

Curious observer. Interested in economics, fintech, Bitcoin, philosophy, strategy, innovation & existential risks.