Bitcoin on rahan sienirihmasto

Brandon Quittemin essee

Thomas Brand
Brandin kirjasto
41 min readJun 5, 2021

--

Esipuhe

Tämä kirjoitus tiivistää koko bitcoin+sienikunta -esseesarjan yhdeksi artikkeliksi. Minulla on lisää julkaisematonta materiaalia, joten pitäisiköhän kirjoittaa kirja? Lähetä minulle viestiä Twitterissä.

Haluan antaa tunnustusta Dan Heldille hänen neliosaisesta kirjoitussarjastaan, jossa hän vertasi bitcoinin syntyä puun istuttamiseen. Pidin hänen kirjoituksistaan, mutta uskon, että parempi analogia on verrata bitcoinia sienikuntaan. Jos aihe ei ole tuttu, ota mukava asento ja perehdy sienikunnan kiehtovaan maailman.

Monitietäjän haasteesta: Siinä missä Satoshi yhdisti erillisiä tieteenaloja luodakseen frankenteknologia, jota kutsumme bitcoiniksi... Uskon, että jokainen meistä on vastuussa ainutlaatuisen tietämyksemme poikkileikkausalueita. Tässä on minun tutkimukseni sienikunnasta ja bitcoinista — yhtäläisyydet ovat hämmästyttäviä.

1. Bitcoin on hajautettu organismi (sienirihmasto)

Bitcoin vaikuttaa ensi silmäyksellä yksinkertaiselta, mutta järjestelmän todellinen ymmärtäminen on valtava tehtävä.

Matkan varrella on “älyllisiä ansoja”, jotka huijaavat katsojat tekemään hätiköityjä johtopäätöksiä. Vertaan bitcoinin ymmärtämistä vuorikiipeilijään, joka kiipeää jatkuvasti “väärälle huipulle” ja saavat kiipeilijän hetkellisesti luulemaan, että hän on saavuttanut tavoittelemansa vuorenhuipun.

Adaptiivinen maisema voi olla petollinen. [Lähde]

Heti kun luulee, että nyt bitcoin on ymmärretty, huomaa, miten vähän oikeasti asiasta tietää (väärä huippu).

Kilpailevat kertomukset tekevät tästä vieläkin haastavampaa… Taianomainen internet-raha, spekulatiivinen mania, fintech-vallankumous, bitcoin kiehauttaa valtameret, pahempaa kuin rotanmyrkky, libertaristinen idealismi, digitaalinen kulta, rahatalouden peto, toisiinsa kytkeytyneiden kannustimien Gordionin solmu ja niin edelleen.

Kaiken kukkuraksi bitcoin on elävä järjestelmä, joka muuttuu jatkuvasti ympäristön palautteen perusteella. Todellinen ymmärrys on liikkuva maali, johon osuminen on vaikeaa.

Yrittäessäni vastata kysymykseen “mikä on bitcoin”, tajusin, että bitcoinia on erityisen valaisevaa verrata luonnosta löytyviin ihmeisiin.

Erityisesti jotkin bitcoinin parhaista ominaisuuksista ovat yksinkertaisia heijastuksia luonnossa, erityisesti sienten valtakunnassa, tavatuista onnistuneista evoluutiostrategioista.

Sienet koostuvat pääasiassa “myseelistä” (sienirihmasto) — maanalaisesta hajautetusta älyverkosta, jota Paul Stamets kuvailee “maan luonnolliseksi internetiksi”.

Kuva: John Upton

“Uskon, että sienirihmasto on luonnon neurologinen verkosto. Sienirihmastojen lomittuvat mosaiikit täyttävät elinympäristöt tietoa jakavilla väliseinillä. Nämä väliseinät ovat tietoisia, reagoivat muutoksiin ja huolehtivat isäntäympäristön pitkän aikavälin hyvinvoinnista. Sienirihmasto pysyy jatkuvassa molekyylikommunikaatiossa ympäristönsä kanssa, ja kehittää erilaisia entsymaattisia ja kemiallisia reaktioita monimutkaisiin haasteisiin.”

— Paul Stamets, Mycelium Running: How Mushrooms Can Help Save the World

Tässä artikkelissa tarkastelen sienien ja bitcoinin yhtäläisyyksiä. Kirjoituskokonaisuus jakautuu neljään pääosioon:

  • Luku 1: Bitcoin on hajautettu organismi (sienirihmasto).
  • Luku 2: Bitcoin on sosiaalinen olento (sieni)
  • Luku 3: Bitcoin on makroepävarmuuden vastalääke (lääketiede)
  • Luku 4: Bitcoin on ihmisen kehityksen mahdollistaja

Nautinnollisia lukuhetkiä!

Johdanto sienikuntaan

Sienet muodostavat hyvin runsaslajisen erillisen kunnan aivan kuten kasvit ja eläimetkin. Sienilajeja on enemmän kuin kasveja ja eläimiä yhteensä.

Eläimet ovat läheisempää sukua sienille kuin me kasveille. Sienet ja eläimet tarvitsevat happea ja tuottavat hiilidioksidia. Kasvit tuottavat oman ravintonsa Auringon valoenergialla tapahtuvan yhteyttämisen eli fotosynteesin avulla (autotrofiset eli omavaraiset), kun taas eläinten ja sienten on löydettävä ravintonsa muulla tavalla (heterotrofiset eli toisenvaraiset). Eläimillä on kehittynyt sisäinen vatsa/aivot-kokonaisuus, kun taas sienillä on ulkoinen vatsa/aivot-kokonaisuus.

Sienifakta #1: Ihmiset jakavat yli 50 prosenttia DNA:sta sienten kanssa. Tutkijat ehdottivat uutta superkuntaa nimeltä opisthokonta, johon kuuluvat sienet ja eläimet.

Sieniä voi esiintyä monissa muodoissa. Useimmat järjestäytyvät maanalaiseen “juurirakenteeseen”, jota kutsutaan sienirihmastoksi ja jota esiintyy lähes kaikkialla planeetallamme.

Oikeissa olosuhteissa sienirihmastot tuottavat sienen maanpäällisiä osia itiöemiä (sieniä), jotka sitten vapauttavat itiöitä (siemeniä). Itiöt leviävät lähiympäristöön itiöemästä, joka on sienen lisääntymiselin. Itiöemät eli puhekielen sienet ovat yksinkertaisesti lisääntymiselin. Itiöemät ovat sienirihmastolle sama asia kuin omenat ovat puulle.

Sienet ovat ensiarvoisen tärkeitä maapallon elämälle:

Sienet ovat hajautettuja älyverkkoja

Sieniverkoilla ei ole keskitettyjä “aivoja”. Sen sijaan ne ovat yksisoluinen seinämäinen “juurijärjestelmä” (rihmastojänne, kun sienirihmat kasvavat vierekkäin), jota kutsutaan sienirihmastoksi. Se koostuu jonomaisesti päästään kasvavista sienisoluista, joka voi haarautua muista osistaan. Tämä maanalainen mahalaukku ja hajautettu älyverkko kykenee lähettämään tietoa kaksisuuntaisesti pitkiä etäisyyksiä ja jopa yli lajirajojen. Nämä sieniverkot kehittyvät jatkuvasti ympäristöstään saamansa palautteen perusteella.

Sieniverkossa on kerrallaan miljoonia päätepisteitä, jotka kaikki etsivät ravintoa, puolustavat aluettaan tai keksivät uusia molekyylejä kilpailijoidensa (muiden sienten, bakteerien ja vastaavien) kukistamiseksi. Nämä verkot muodostavat hajautetun yhteisymmärryksen siitä, miten resursseja käytetään, milloin lisääntyä ja mikä strategia, milloinkin puolustaa organismia parhaalla mahdollisella tavalla.

Tämä kuvastaa bitcoinissa muodostuvaa hajautettua konsensusta (yhteiskuntasopimusta). Solmut määrittelevät, mitä ohjelmistoja ne haluavat käyttää, ja panevat sen mukaisesti täytäntöön tukemansa konsensussäännöt. Louhijat päättävät, mitkä siirtotapahtumat sisällytetään lohkoihin. Pörssit, lompakot ja kauppiaat hoitavat kukin suuria käyttäjäryhmiä. Jokainen bitcoinin käyttäjä valitsee vapaaehtoisesti, miten hän haluaa osallistua, ja kokonaiskonsensus edustaa verkkoa.

Hajautetut verkot ovat ihmiskuntaa vanhempia

Hajautettuja verkkoja on ollut olemassa jo kauan ennen kuin ensimmäistäkään ihmistä oli olemassa. Itse asiassa sienet ovat muodostaneet hajautettuja verkkoja menestyksekkäästi 1,3 miljardin vuoden ajan, mikä tekee niistä planeettamme menestyneimmän kunnan.

Sienikunnan lisäksi luonnosta löytyy useita esimerkkejä hajautettujen verkkojen perusrakenteista (sienirihmasto, pimeä aine, neuronit, internet ja niin edelleen). On selvää, että tämä strategia toimii, koska muutoin sitä ei luonnossa nähtäisi kerta toisensa jälkeen.

Tarkasteltaessa tätä hajautetun verkoston arkkityypin pitkää historiaa, hajautetun digitaalisen rahan syntymä ei vaikuta niinkään uudelta tapahtumalta, vaan pikemminkin väistämättömältä.

Hajautetun verkon arkkityyppi on Lindy.

Miljardeja vuosia jatkuneen evoluution tuloksena sienikunnasta on tullut selviytymisen mestareita

Sienikunta on ainutlaatuisen sopeutumiskykyinen ja selviytynyt monista joukkosukupuutoista.

Noin 65 miljoonaa vuotta sitten Maahan iskeytyi jättimäinen asteroidi, joka tappoi suurimman osan elämästä planeetallamme (mukaan lukien dinosaurukset). Törmäys synnytti niin paksun savupilven, että auringonvalo ei päässyt maan pinnalle useamman vuoden ajan. Kasvit kuolivat ilman auringonvaloa, ja siinä mukana myös eläimet. Sienten selviytyminen ei kuitenkaan riipu auringonvalosta, vaan ne sopeutuvat nopeasti ja imevät itseensä hajottamansa ravintoa kasvualustastaan.

Jokaisen sukupuuton jälkeen sienet “perivät maan” ja kasvavat hitaasti uudelleen, kunnes olosuhteet vakiintuvat ja elämä voi jälleen jatkua.

Bitcoinista tulee menestyksekkäin rahalaji, koska se on hajautettu, sopeutuu (suhteellisen) nopeasti, löytää oman ravintonsa (tyydyttämätön kysyntä) ja se ei tarvitse hallituksen tukea pysyäkseen hengissä. Jos rahan massasukupuutto käynnistyy, Bitcoin “perii maan”.

Japanin hallitus vastaan nöyrä limasieni

Olipa kyse keskuspankeista, jotka yrittävät ohjata taloutta, tai hierarkkisista yrityksistä, jotka yrittävät maksimoida arvonsa informaatioaikakaudella… Keskussuunnittelussa on monia puutteita.

Hajautetut tai litteät organisaatiot ovat tehokkaampia, kun päätöksiä tehdään “tietotaloudessa”. Niitä on vaikea turmella, ne minimoivat byrokratian ja siirtävät päätöksenteon äärilaidoille, joissa yksilöillä (solmuilla) on eniten ajankohtaista tietoa ratkaistavasta ongelmasta.

Tarkastellaanpa Tokion metrojärjestelmää. Se havainnollistaa hajautettujen verkkojen voimaa.

Tutkijat tekivät kokeen, jossa muinaista sientä (limasientä) kannustettiin luomaan uudelleen Tokion metrojärjestelmä. Jokainen metropysäkki (solmu) oli merkitty limasienen suosikkiruualla (kaurahiutaleilla).

Lyhyen ajan kuluttua limasieni kasvoi ja yhdisti kaikki solmut/pysäkit tehokkaammin kuin Japanin hallituksen nimittämä tekninen komitea, joka suunnitteli sen keskitetysti.

Limasienen suunnittelema Tokion metrojärjestelmä

Tutkimuksen tiivistelmästä:

Liikenneverkot ovat läsnä kaikkialla sekä sosiaalisissa että biologisissa järjestelmissä. Verkon kestävään suorituskykyyn liittyy monimutkainen kompromissi, johon sisältyy kustannuksia, kuljetustehokkuutta ja vikasietoisuutta. Biologiset verkot ovat hioutuneet monien evolutiivisten valintakierrosten aikana, ja ne tuottavat todennäköisesti kohtuullisia ratkaisuja tällaisiin kombinatorisiin optimointiongelmiin. Lisäksi ne kehittyvät ilman keskitettyä ohjausta, ja ne voivat olla helposti skaalautuva ratkaisu kasvaville verkoille yleensä. Osoitamme, että limasieni Physarum polycephalum muodostaa verkkoja, joiden tehokkuus, vikasietoisuus ja kustannukset ovat verrattavissa reaalimaailman infrastruktuuriverkkoihin — tässä tapauksessa Tokion rautatiejärjestelmään. Adaptiivisen verkonmuodostuksen edellyttämät keskeiset mekanismit voidaan sisällyttää biologian innoittamaan matemaattiseen malliin, joka voi olla hyödyllinen verkonrakentamisen ohjaamisessa muilla aloilla.

Kun ajattelee tällaiseen infrastruktuurihankkeeseen liittyviä kustannuksia ja monimutkaisuutta, on varsin hienoa huomata, että limasieni voi suunnitella paremman verkon päivässä.

Satoshi ymmärsi limasienen voiman.

Bitcoin on ei-valtiollinen rahahyödyke, joka ajaa monimutkaisuuden ja päätöksenteon äärilaidoille sienikunnan tavoin. ajan mittaan tämä vapaiden markkinoiden edistämä markkinoiden hajauttaminen mahdollistaa sen, että bitcoin voi kilpailla erilaisten perinteisten rahoitusjärjestelmien kanssa, joilla (a) ei ole juurikaan oma nahka pelissä, (b) jotka kärsivät innovaattorin dilemmasta, (c) joista tulee ajan mittaan hauraampia ja (d) jotka usein hukkuvat byrokratiaan (tai johonkin pahempaan)

Elämä ilman keskitettyä vikapistettä

Sienirihmastossa ei ole “keskitettyä hallintapistettä”. Mikä tahansa yksittäinen osa voidaan poistaa, mutta järjestelmä kokonaisuutena pysyy hengissä.

“Jos hyökkäät kuninkaan kimppuun, sinun on parasta olla ampumatta ohi.”
Omar Little, The Wire

Kansallisvaltioilla ja keskuspankeilla on edessään paradoksaalinen haaste. Jos ne yrittävät tuhota kilpailijansa, niiden toiminta korostaa juuri sitä, että bitcoin on tarpeellinen. Ja silti, mitä kauemmin ne odottavat, sitä vahvemmaksi bitcoin tulee.

Vihamielisyyden vahvistama

Sienirihmasto ja bitcoin pärjäävät planeettamme kilpailluimmissa ekosysteemeissä, ja niiden on jatkuvasti sopeuduttava selviytyäkseen. Niillä on oma nahka pelissä, ja ne vahvistuvat vihamielisyydestä.

Sienet elävät 24/7-tyylisessä kilpailuympäristössä ja käyvät jatkuvasti pienimuotoisia maanalaisia taisteluja erilaisia bakteereja, mikrobeja ja kilpailevia sieniä vastaan.

Jos yksi sienirihmaston “solmu” havaitsee saalistajan/saaliin, se lähettää tietoa “sienitutkijoille”, jotka sitten luovat uuden entsyymin, jolla saalistaja/saalis voidaan torjua. Sieniverkko siirtää entsyyminen sinne, missä sitä tarvitaan.

Sienifakta #2: Ihmisinä hyödymme sienien luomista lääkeyhdisteistä. Tunnetuimpia niistä ovat penisilliinit, jotka Alexander Fleming löysi vahingossa. Penisilliiniä on käytetty bakteeritautien torjunnassa, jotka ovat historiallisesti olleet kuolettavia ihmisille. Penisilliinin keksimisen jälkeen ihmisväestö on kolminkertaistunut.

Bitcoin reagoi ympäristöönsä samalla tavalla. Kun järjestelmässä havaitaan vikoja/uhkia/mahdollisuuksia, tieto kulkee “bitcoin-tutkijoille” (kehittäjille”, jotka luovat “entsyymin” (ohjelmistokorjauksen/-parannuksen), ja tämä päivitys leviää järjestelmän kautta. Tämä tekee myös bitcoinin ekologisesta menestyksestä todennäköisempää. Bitcoin on antihauras.

Sekä sienet että bitcoin vahvistavat ajan myötä puolustuskykyään ja oppivat kuluttamaan uusia ravinnonlähteitä. Tällä on yhteisvaikutus, joka lisää sekä niiden antihaurautta että elinajanodotetta ajan myötä.

Strange but True: The Largest Organism on Earth Is a Fungus

Eräs ääritapaus on planeettamme suurin organismi eli keltamesisieni (Armillaria). Tämä itäisen Oregonin Blue Mountains -vuoristossa löydetty yksittäinen organismi oli yli 3,8 kilometrin levyinen. Sen arvioidaan olevan noin 1900–8650 vuotta vanha, ja se kasvaa ympäri metsää.

Kilpailun kohtaaminen

Sieniverkot vievät naapuriensa kilpailuedun geneettisen tiedon muodossa aivan kuten bitcoin imee vaihtoehtoisten kolikoiden (altcoin) kilpailuedut itseensä.

Jotkut uskovat (harhaanjohtavasti), että altcoineissa on hienoja uusia ominaisuuksia, joiden vuoksi bitcoin lopulta kukistuu.

Vastakkainen leiri uskoo, että bitcoin imee lopulta itseensä kaikki parhaat ominaisuudet sen jälkeen, kun ne on testattu markkinoilla, minkä vuoksi vaihtoehtoiset valuutat/kolikot eivät kykene kilpailemaan bitcoinin kanssa kovinkaan kauaa. Minä uskon tähän näkemykseen.

Katsotaan seuraavaksi, miten sienet kohtaavat kilpailun…

Ensin meidän on ymmärrettävä perusgenetiikkaa. Geenit siirtyvät yleensä vanhemmilta jälkeläisille niin sanotun “vertikaalisen geeninsiirron” välityksellä, joten jälkeläisen genomi on peräisin samaa lajia olevalta vanhemmalta.

Mielenkiintoista on, että sienikunnassa ilmenee “horisontaalista geeninsiirtoa” [Wiki]. Käytännössä geenien siirtoa tapahtuu yksilöiden välillä ilman lisääntymistä, joten käytännössä sienet imevät geneettistä tietoa eri lajeista, jotka kilpailevat samassa ekosysteemissä niiden kanssa.

Tämä sienissä ilmenevä horisontaalinen geeninsiirtoprosessi ennakoi tulevaisuutta, jossa bitcoin integroi kaikki vaihtoehtoisissa kolikoissa ilmenneet markkinatestatut ideat itseensä.

Esimerkiksi Lightning Joule Browser -laajennuksen yhdistäminen solmuun (käynnistä oma, käytä Casaa tai muuta) mahdollistaa selainpohjaiset mikrotransaktiot. Tämä poistaa käytännössä BAT-poletin kaltaisten ratkaisujen tarpeen.

Voidaan jopa väittää, että bitcoinissa on ilmennyt horisontaalista geeninsiirtoa siitä lähtien, kun Satoshi yhdisti ensimmäisen kerran teknologioita, joita oli käytetty aiemmissa sähköisissä rahajärjestelmissä, kuten Hashcashissa, E-goldissa ja vastaavissa.

Arbitraasi, kannustimet ja ekologisen lokeron löytäminen

Sienillä on kaksi ekologista tehtävää planeetallamme: ne kiertävät ravinteita ja sienet toimivat planeettamme immuunijärjestelmänä.

“Sienirihmastot ovat luonnon suuria purkajia.”

— Paul Stamets

Sienet viettävät päivänsä kaikessa hiljaisuudessa hajottaen orgaanista ainesta. Ne muuttavat kivet, oksat, lehdet, kuolleet eläimet ja öljyvuodot alkuaineiksi (hiileksi, typeksi, hapeksi ja vastaaviksi). Näin sienet voivat vaihtaa nämä arvokkaat alkuaineet niiden lähistöllä olevien eliöiden kanssa.

Sienifakta #3: Metsämme hautautuisivat satojen metrejä korkeiden lehti ja oksapinojen alle, jos sienet eivät hajottaisi niitä ja jakaisi ravinteita ympäristöönsä.

Toisin sanoen sienet vapauttavat muuten hukattuja luonnonvaroja. Puu ei voi käyttää uudelleen omia lehtiään tai oksiaan, koska hiili/typpi/fosfori on lukittu niiltä käyttökelvottomaan muotoon. Sienet hyödyntävät ekosysteemissään ilmeneviä arbitraasimahdollisuuksia.

Bitcoin vapauttaa työntodistemekanisminsa avulla energian muodossa olevia hukkaresursseja

Ennen kuin bitcoinin tarkastelemista on syytä tarkastella erästä kiehtovaa historiallista esimerkkiä eli sitä, miten alumiinia käytettiin “hukkaan heitetyn uusiutuvan energian vientiin” Islannin kaltaisesta maasta.

Islanti tuottaa uusiutuvaa geotermistä energiaa paikoissa, jotka ovat hyvin syrjässä asutuksesta ja tehtaista. Tämä johtaa ylitarjontaan, koska kysyntää ei yksinkertaisesti ole riittävästi (energiaa ei ole kovin käytännöllistä kuljettaa hyvin pitkiä matkoja).

Kuva: Tommy Kwak / Unsplash

Islanti hyödynsi ylimääräistä energiaa tuottamalla alumiinia. Alumiininvalmistus on hyvin energiaintensiivinen prosessi. Islanti muuttaa ylimääräisen energian käytännössä kestäväksi arvon säilyttäjäksi (alumiini). Alumiinia voidaan puolestaan kuljettaa helposti pois maasta.

Bitcoin suorittaa samanlaista tehtävää. Sen sijaan, että hukkaenergiaa ei hyödynnetä lainkaan, tuottajat voivat louhia bitcoinia (tai yksinkertaisesti myydä ylitarjontansa louhijoille). Tämä mahdollistaa sen, että ylimääräinen energiantuotanto voidaan muuttaa kestäväksi arvon säilyttäjäksi. Toisen asteen vaikutus on se, että bitcoin-louhinnalla tuetaan käytännössä erilaisia hankkeita uusiutuvan energian tuottamiseksi.

Dan Held on kirjoittanut aiheesta perusteellisesti. Löydät suomennetun artikkelin alta.

Sienifakta #4: Kiviä syövät sienet ovat tärkein syy sille, että meillä on pintamaata. Pintamaan ansiosta voimme kasvattaa ravintoa. Sienet tarvitsivat yli miljardi vuotta aikaa tuottaakseen sen puoli metriä pintamaata, joka meillä on nykyään.

Sienet (ja Bitcoin) ovat ekologisia immuunijärjestelmiä

Sienet ovat sekä niiden asuttamien ekosysteemien että koko planeetan immuunijärjestelmiä.

Sienet tuottavat lääkeyhdisteitä ja suojelevat ekosysteemejään monimutkaisten symbioottisten suhteiden avulla. Sienet välittävät resursseja maan alla (sienirihmaston avulla) lajien välillä varmistaakseen koko ekosysteemin hyvinvoinnin.

Miten puut keskustelevat salaa metsässä?

Mistä puut puhuvat? Kanadan douglaskuusimetsässä näet, miten puut “puhuvat” keskenään muodostamalla verkostoja…

Karkeasti sanottuna sienet louhivat mineraaleja puiden alta ja luovuttavat niitä puille niiden fotosynteesillä tuottamia sokereita (ravintoa) vastaan. Puilla on enemmän suojaa hyökkääjiä vastaan ja tärkeitä mineraaleja, joita ne eivät muutoin saisi mistään. Oletko koskaan miettinyt, miten pieni tammi voi selviytyä metsänpohjassa, jossa sillä ei ole lainkaan auringonvaloa?

Kaikki tähän jaettuun kannustinjärjestelmään osallistuvat organismit parantavat metsän evolutiivisia selviytymismahdollisuuksia. Uskon metsien olevan eläviä superorganismeja, jotka koostuvat monista eri lajeista.

Bitcoinilla on samanlainen ekologinen rooli.

Bitcoin on internetin vastaus perinteisessä rahoitusjärjestelmässä vellovaan petollisuuteen ja korruptioon. On vain ajan kysymys, milloin todellinen disruptio käynnistyy.

Markkinat lähettävät bitcoinille signaaleja sellaisten ominaisuuksien luomiseksi, jotka täyttävät tyydyttämättömiä tarpeita tai parantavat turvallisuutta uusien uhkien ilmaantuessa.

  • Lohkotilan kysyntä kasvaa kapasiteettia suuremmaksi → Salamaverkko syntyy
  • Kiina puuttuu kryptovaluuttapörssien toimintaan → LocalBitcoins.com:in kaltaiset vertaispörssit kukoistavat
  • Venezuelan, Turkin ja Argentiinan hyperinflatoidessa valuuttansa → Bitcoin astuu kuvaan ei-valtiollisena arvon säilyttäjänä
  • Blockstream laukaisee maata kiertävälle radalle satelliitteja, jotka kykenevät lähettämään bitcoin-siirtotapahtumia katastrofaalisten tilanteiden ennakoimiseksi

Positiivinen palautesilmukka

Bitcoin hyötyy myös siitä, että käyttäjien, täyssolmujen, louhijoiden, pörssien ja kauppiaiden väliset kannustimet on sovitettu yhteen. Bitcoinin sopeutuessa paremmin ympäristöönsä, se vastaa aiempaa paremmin kasvavan käyttäjäjoukkonsa tarpeisiin, mikä puolestaan houkuttelee lisää osallistujia verkkoon. Tämä positiivinen palautesilmukka/takaisinkytkentä edistää verkon jatkuvaa kasvua.

Mesisienten, jotka ovat vallanneet kokonaisia metsiä Oregonissa, bitcoin kasvaa ja vahvistuu ajan kuluessa.

Sienifakta #5: Kirjoitin suurimman osan tästä esseestä samalla, kun nautin kognitiivista suorituskykyäni parantavia lääkinnällisiä sieniä (siiliorakasta, pakurikääpää ja kiinanloisikkaa).

2. Bitcoin on sosiaalinen olento (sieni)

Silmäys hypesykleihin, etnomykologiaan ja Satoshin kulttiin

Kuva: Richard Giblett

Ensimmäisessä osiossa tarkastelimme bitcoinin hajautettua arkkitehtuuria sienirihmaston näkökulmasta. Käsittelimme hajautettujen verkkojen arkkityyppiä, antihaurautta, työntodistetta, arbitraasia, bitcoinin roolia sen ekologiassa ja hajautuksen hyviä puolia.

Tarinamme sienikunnasta ei kuitenkaan ole vielä valmis. Seuraava vaihe sienen elinkaaressa on lisääntyminen, ja tämä kaikki tapahtuu sienen sisällä. Sienet vapauttavat pienen pieniä sienisiemeniä saavutettuaan sukukypsyyden ja näitä kutsutaan itiöiksi. Itiöt voivat levitä ympäristöön ja näin kasvattaa sienirihmastoa entisestään uusilla alueilla.

Ihmisten ja sienten välillä on pitkä suhde, vaikka sienten valtakunta on melko vieras verrattuna eläimiin. Historiallisesti sienet ovat edustaneet mysteeriä, pelkoa, mahdollisuutta, katoavaisuutta ja joillekin kulttimaista kunnioitusta.

Tässä osassa tarkastelemme bitcoinia sosiaalisen ilmiönä salaperäisen sienen (itiöemän) näkökulmasta.

Tutkitaan asiaa!

Bitcoin on sosiaalinen järjestelmä, joka on koodin vahvistamaa

Bitcoin koostuu yksittäisistä toimijoista, joista kullakin on omat näkökulmasta, haaveensa ja kykynsä. Yhdessä he muodostavat yhteisymmärryksen Bitcoin-pelin säännöistä. Koodi vain vahvistaa tämän sosiaalisen konsensuksen.

Hasun uraauurtavassa kirjoituksessa asiaa luonnehditaan seuraavalla tavalla:

Bitcoin-protokolla automatisoi yhteiskuntakerroksessa solmitun sopimuksen, kun taas yhteiskuntakerros määrittelee bitcoinin säännöt käyttäjien yksimielisyyden perusteella. Ne ovat symbioottisessa suhteessa keskenään: kumpikaan niistä ei ole riittävä ilman toista kerrosta.

Ihmiset ovat sotkuisia, tunteikkaita, ennustettavasti epärationaalisia olentoja. Bitcoin, joka koostuu ihmisten verkostosta, ei poikkea tästä.

Ihmisen psykologia, hypesyklit ja sienimenetelmä

Sienikunta on olemassa ensisijaisesti “sienirihmastomuodossaan”, jonka voi ymmärtää olevan puita ja kasveja yhdistävä maanalainen juuristo. Ihmiset eivät edes tietäisi sienirihmaston olemassaolosta, koska se pysyttelee suurimman osan elämästään kaikessa hiljaisuudessa maan alla.

Sienirihmaston kuitenkin havaitessa olosuhteiden parantumisen (lämpötila, kosteus ja niin edelleen), se lähettää sienen maan päälle. Nämä arkisesti sieniksi kutsutut ovat tosiasiassa vain sienen maanpäällisiä osia eli itiöomia, joissa sienen itiöt kehittyvät ja jonka avulla itiöt leviävät. Ne ovat sienen rihmastokasaumia, jotka toimittavat sukupuolielinten virkaa — pohjimmiltaan ne ovat fallisia itiöiden (siementen) toimitus- ja lähetysjärjestelmiä.

Eri sienillä on erilaisia itiöemiä (Kuva: Wikipediasta kootut public domain -kuvat)

Ennen kuin sienirihmastosta puhkeaa maan päälle itiöitä tuottava osa, sienet keskittävät energiaa pieneen maan alla olevaan solumassaan, jota kutsutaan “nupiksi” (engl. pinhead). Se odottaa täydellistä hetkeä. Sitten sienet pamahtavat maan pinnalle kuin tyhjästä, ja niiden koko kaksinkertaistuu joka päivä, kunnes ne ovat saavuttaneet sukukypsyyden.

Sienifakta #6: Jotkut sienet voivat tuottaa itiöemiä, joiden voima riittää rikkomaan asfaltin.

Sienen saavuttaessa täysikasvuisuuden, se kasvaa ja vapauttaa miljoonia itiöitä (sienen “siemeniä”) ennen kuin se hajoaa nopeasti takaisin maahan.

Sieni elää vain muutaman päivän ajan, ja useimmat itiöt kuolevat ennen kuin ovat edes ehtineet kehittyä, mutta pieni osa itiöistä kulkeutuu lähimaastoon ja muodostaa uusia sienipesäkkeitä. Nämä uudet pesäkkeet voivat pysytellä maan alla useiden vuosien ajan ennen kuin lisääntymiskierto käynnistyy uudelleen.

Sienifakta #7: Itiöt ovat ilmaa kevyempiä, jonka ansiosta ne voivat leijailla pitkiäkin matkoja. Teoreettisesti itiöt voisivat päätyä tuulten mukana yläilmakehään ja jopa poistua Maan kiertoradalta. Onneksi ne ovat lyhyellä biologisten ainesten listalla ehdokkaista, jotka kykenevät selviytymään avaruuden kylmältä tyhjiöltä ja säteilystä. Mitä mieltä olet panspermiasta?

Bitcoinin hypesyklit muistuttavat sienten lisääntymistä

Satunnaisen ihmisen näkökulmasta suurin osa bitcoinin elämänkierrosta on tylsää seurattavaa: kuukausien ajan mitään ei näytä tapahtuvan. Sitten olosuhteiden ollessa juuri sopivat, bitcoin räjähtää vauhtiin, kasvaa massiivisesti ja saa ihmiset innostumaan. Hinta nousee “kuuhun”, media on täynnä juttuja ja tavalliset ihmiset innostuvat asiasta.

Lähes yhtä nopeasti kuin bitcoin nousee huippuihin, sen hintakehitys hiipuu ja bitcoin kuolee tuntemattomuuteen, kun satunnaiset seuraajat kuittaavat sen villitykseksi, hypetykseksi tai epäonnistuneeksi kokeiluksi. Sieni-itiöiden tavoin useimmat uudet käyttäjät poistuvat ekosysteemistä. Pien osa muodostaa kuitenkin uusia siirtokuntia bitcoin-maahan. Näistä laskumarkkinoista selviytyneistä tulee uusia “viime käden hodlaajia”.

Ei ole yllättävää, että laskumarkkinoiden tarinankerrontaa ohjaa pintatason toiminta (hinta).

Bitcoin-epäilijät erehtyvät pitämään hypesykliä (itiöemä/sieni) kokonaiskuvana (sienirihmastoverkot)

Muistisairaat asiantuntijat julistavat ylpeästi Bitcoinin kuolleen (416. kerran). Fiat-maksimalistit juhlivat Twitterissä julkaisemalla 12 kuukauden hintakehityskaavioita.

“Sinulta puuttuu sienestä sienirihmasto!” h/t Nic Carter

Roubini juhlii järjestämällä kolmannet grillijuhlat laskumarkkinoiden kunniaksi. Bitcoinin vastustajat kokoontuvat kokkaamaan sananlaskun (bitcoin) sieniä taputellen samalla toisiaan selkeään.

Rehellisyyden nimissä on kuitenkin todettava, että bitcoin on monimutkainen. Monet “kryptoihmiset” luulevat edelleen, että bitcoin on MySpace ja Ripplecoin on “standardi”. Ei ole yllättävää, että useimmat toimittajat eivät ymmärrä, mistä on kyse. Kuvittele, että hyvää tarkoittavalla toimittajalle annetaan tehtäväksi kirjoittaa bitcoinista.

Vaikka sieni on kuollut (viimeisin hypesykli), sienirihmasto (bitcoin) kukoistaa maan pinnan alla.

Kukoistuksensa päivät nähneen sienen tavoin myös innostus bitcoinin ympärillä katoaa ja hinta romahtaa. Laskumarkkinat ravistelevat heikkoja käsiä, hederahastot menettävät rahaa, kolikkoannit eivät onnistu lanseerauksessaan tai projektit epäonnistuvat ja osa huijareista paljastuu.

Uudet ja vanhat hodlaajat painuvat maan alle ja tekevät kaikessa hiljaisuudessa bitcoinista vain aiempaa paremman: rakentavat, oppivat ja muodostavat uusia liittoumia.

Bitcoin parani merkittävästi vuosien 2018–2019 laskumarkkinan aikana

  • Salamaverkko kasvaa
  • Uudet palvelut, kuten SwanBitcoin, tekevät bitcoinin hankkimisesta helpompaa kuin koskaan aiemmin (automaattinen ostaminen)
  • SegWitin käyttöönotto kasvaa noin 50 prosenttiin parantaen siirtotapahtumien läpimenoa koko ajan
  • Jimmy Song ja Justin Moon keskittyvät uusien kehittäjäsukupolvien kasvattamiseen
  • Casa, Pierre, Nodl ja muut helpottavat täyssolmujen ylläpitoa
  • Nomics tuottaa puhtaampaa dataa kuin CMC
  • Bitcoiniin liittyviä rahoituspalveluita kehitetään kaiken aikaa (Unchained Capital, River, Blockfi)
  • Väistämättömän finansialisaation perusta muodostuu (Fidelity, Bakkt ja niin edelleen)
  • Schnorr-allekirjoitukset ovat pian tulossa (tekniset tiedot / esittelypaperi / TL;DR)
  • “Avaintodiste” (engl. Proof of Keys), jolla minimoidaan uudelleenpanttauksen riskit + ekosysteemin stressitesti + muistutetaan uusia käyttäjiä itsemääräämisoikeuden tärkeydestä
  • Blockstream mahdollistaa bitcoin-siirrot satelliitin välityksellä. Homma menee mielenkiintoiseksi, kun ne yhdistetään mesh-verkkoihin
  • Kryptovaluuttojen terveydentilaa voidaan mitata ja uusia mittareita on syntynyt, muun muassa realisoitunut markkina-arvo, taloudellinen läpimeno, taloudellinen tiheys ja MVRV
  • Louhinta ei ole enää niin keskittynyttä (hei hei, Bitmain)
  • Coinsharesin mukaan 77 prosenttia louhinnan energiankulutuksesta voidaan kattaa uusiutuvilla energialähteillä
  • Uudet kirjoittajat seisovat jättiläisten harteilla ja yrittävät kuvata bitcoinia uudella tavalla

Ajan myötä tarina kehittyvät, kun bitcoin paljastaa (itsensä?) uteliaille tarkkailijoille.

Dhruv Bansalin tuottama kehittämä kuvio UTXO-ikäjakaumasta, joka kuvaa niin sanottuja hodlaaja-aaltoja. Kuviosta voi nähdä, miten jokaisen uuden aallon jälkeen osa bitcoinin haltijoista luopuu omistuksistaan ja osa puolestaan ei näytä luopuvan omistuksistaan millään. Päivitetty kuvaaja löytyy Unchained Capitalin verkkosivuilta.
Bansalin kuvaaja vuosilta 2009–2018. Kuvioon on piirretty suuret hodlaaja-aallot. Tästä ja ylemmästä kuviosta näet, miten pieni joukko on “aitoja” hodlaajia.

Lopulta markkinat päätyvät pohjahintaan. Hodlaajat takertuvat toisiinsa kuin sotilaat taisteluhaudassa luoden vahvan perustan tulevan kasvun ylläpitämiseksi.

Hodlaajat ovat vallankumouksellisia” — Dan Held

Hodlaajien hamstratessa lisää bitcoinia, “float” (tarjonta, jolla käydään aktiivisesti kauppaa) on yhä pienempi. Käytettävissä olevan tarjonnan vähentyessä, jokainen uusi käyttäjä aiheuttaa hinnannousupaineita. Hinnan noustessa media tarttuu asiaan, uusia käyttäjiä tulee mukaan, ja ennen pitkää syntyy taas uusi hypesykli.

Mykofobia, Maria Sabina ja Satoshin kultti

Joskus ihmiset sanovat, että kryptomaailma muistuttaa “kulttia”. Tämä on sekä totta että kokonaisuudessaan myönteistä. Opitaan jotain lisää sienistä ennen kuin tarkastelemme bitcoinin uskonnollisia näkökohtia.

Nykyaikainen länsimainen maailma on kärsinyt “mykofobiasta” eli järjettömästä sienipelosta. Ihmiset pelkäävät sitä, mitä he eivät ymmärrä, ja myönnettäköön, että useimmat ihmiset pitävät sieniä “vihanneksina”.

Sienet ovat outoja. Ne edustavat elämän ja kuoleman kiertokulkua, jota ihmiset alitajuisesti pelkäävät. Oman kuolevaisuuden kohtaaminen ei ole hauskaa, parempi vain välttää sitä.

Näin ei kuitenkaan ole aina ollut. Itse asiassa ihmisillä on ollut suhde sieniin jo kauan aikaa. Ruuasta lääkkeisiin, taikauskoihin ja uskonnollisiin asioihin. Sienet voivat pelastaa henkesi, tappaa sinut, ravita sinua ja jopa muuttaa tietoisuuttasi.

Antropologiset todisteet viittaavat siihen, että ihmisillä, jotka hyödynsivät sieniä, oli evolutiivinen etu. Kun yhä useammat ihmiset ymmärtävät sieniä (ja bitcoinia), he ymmärtävät hyvin pian, miten tärkeitä ne saattavat olla.

Ihmiset, jotka lyöttäytyivät yhteen sienten kanssa, nauttivat evolutiivisesta etulyöntiasemasta

Muinaiset ihmiset turvautuivat sieniin selviytyäkseen Pohjois-Italian Alpeilla. Lähes 5300 vuotta sitten kuollut jäämies Ötzillä oli mukanaan palaset taula- ja pökkelökääpää. Taulakääpää käytettiin sytykkeenä ja pökkelökääpää puolestaan lääkinnällisiin tarkoituksiin muun muassa haavojen desinfioimiseksi ja teeksi keitettynä vatsakipuihin loistautia vastaan.

Ötzin sienet

Jo 19 000 vuotta sitten “punaiseksi naiseksi” kutsuttu erityisen korkea-arvoinen nainen söi sieniä. Tämä on osoitettu todeksi hänen hampaistaan eristetyistä itiöistä. Sitä, olivatko nämä sienet ravintoa, uskonnollisia rituaaleja varten tai jotain muuta, ei tiedetä tarkemmin.

Pohjois-Algeriasta on löydetty yksi ihmiskunnan vanhimmista luolamaalauksista, jonka arvioidaan olevan jopa yli 6000 vuotta vanha. Tässä maalauksessa kuvataan “mehiläismiestä”, jonka käsissä on sieniä ja sieniä näyttää myös kasvavan eri puolilla hänen kehoaan.

Luolamaalaus: “Mehiläismies”, jonka kehosta kasvaa sieniä joka puolelta, noin 4000 eaa.

Koillis-Siperiassa elävät korjakit kunnioittavat punakärpässientä (Amanita muscaria). Se on tunnettu punavalkoinen sieni, joka löytyy muun muassa Super Mario Bros -videopeleistä, smurffeista ja Liisan seikkailut ihmemaassa -lastenkirjasta. Korjakit rakastivat tätä (myrkyllistä) sientä niin paljon, että joivat niiden ihmisten ja porojen virtsaa, jotka olivat hiljattain syöneet punakärpässientä. Ilmeisesti virtsaa voi kierrättää tällä tavoin jopa viisi kertaa, ja tuloksena on samat halutut huumaavat vaikutukset. Miten tällainen ilmiö keksittiin, on sitten jo aivan toinen kysymys…

Kärpässieni on saattanut jopa vaikuttaa länsimaisiin jouluperinteisiin.

Nykypäivän Meksikossa vallinnut mazatec-kulttuuri kunnioitti sieniä pyhinä. Gordon Wasson keksi asian varsin hiljattain, ja kertoi asiasta kuuluisassa Life-lehdessä ilmestyneessä artikkelissaan vuonna 1955. Monet turistit ovat sittemmin vierailleet tällä alueella Meksikossa ja pyrkineet oppimaan kuuluisalta sienišamaanilta Maria Sabinalta ja hänen sukulaisiltaan.

Erilaisia Keski-Amerikan sieniartefakteja

On selvää, että sieni herätti esi-isissämme huomiota.

Bitcoin herättää samanlaista näennäisuskollista kiihkoa

Yuval Noah Hararin loistavasti kuvaamalla Homo sapiensilla on ainutlaatuinen kyky tehdä joustavasti yhteistyötä suurissa joukoissa. Tämän ansiosta voimme kollektiivisesti sopia abstrakteista käsitteistä, kuten kansakunnista, jumalista ja rahasta.

Aivan kuten ihmiset muodostivat erilaisia uskonnollisia kultteja ja yhteisöjä sienten ympärille, yksi tapa kuvata bitcoinia on uusrahallinen uskonnollinen liike.

Satoshin mysteeri loi tälle vahvan perustan, joka mahdollistaa monenlaisia uusia uskonnollisia suuntauksia.

Bitcoin syntyi, kun myyttinen hahmo (Satoshi) tuotti sen neitseellisen sikiämisen kautta. Myöhemmin Satoshi uhrasi itsensä suuremman tarkoituksen puolesta.

Satoshin kultti inspiroi joitakin fanaatikkoja omistamaan elämänsä “hyvän viestin” välittämiselle. Kaikki bitcoinin käyttäjät eivät kuulu samaan uskonnolliseen lahkoon tai suuntaukseen. Jotkut tutkijat pitävät kiinni muinaisesta uskonnollisesta tekstistä (white paper eli Satoshin kirjoittama bitcoinin esittely), kun taas toiset tulkitsevat Satoshin visiota hänen varhaisten muiden kirjoitustensa kautta.

Prioriteetteja koskevat erimielisyydet, jotka ovat ilmenneet muun muassa lohkokokoa ja laajemmin skaalausta koskevissa väittelyissä, ovat johtaneet ehdottomiin haaraumiin ja hajanaisiin “seurakuntiin”. Satoshin toiminta tuo mieleen sen, kun Martti Luther hajotti katolisen kirkon kiinnittämällä “95 teesiä” saksalaisen Wittenbergin linnankirkon oveen 31. lokakuuta 1517.

Roger Ver tunnettiin “Bitcoin Jeesuksena” jo alkuaikoina. Hän levitti hyvää sanaa lahjoittamalla satosheja fiatista kärsiville ravintoloitsijoille.

Faketoshin (Craig Wright) kaltaiset messiaaniset hahmot nousevat esiin väittäen olevansa Satoshi Nakamoto. Fundamentalistiksi leimautunut Faketoshi leimaa sakramenttinsa “Satoshin visioksi”, joka on hänen mukaansa ainoa oikea bitcoin, joka kuvattiin “Raamatussa” (Satoshin alkuperäisessä esittelytekstissä).

“Funktionaalisia yksityiskohtia ei kirjoituksessa käsitellä, mutta lähdekoodi on pian tulossa.”
Satoshi Nakamoto

Välittämättä siitä, kuinka epätäydellinen tai kuinka monta virhettä whitepaperista löytyy, Faketoshi väittää hänen haarauttamansa haarauman olevan oikea “Satoshin visio”. Vaikka Faketoshin haarauma OLISI lähimpänä Satoshin alkuperäistä visiota (mitä se ei ole), onko sillä edes merkitystä?

Vastaus on ei. Bitcoinin ydin on läheisesti sidoksissa protokollaa ympäröivään, jatkuvasti muuttuvaan sosiaaliseen konsensukseen.

Jokainen kilpaileva lahko on kilpaileva yhteiskuntasopimus

Bitcoinin yhteiskuntasopimus rakentuu muutaman yksinkertaisen säännön varaan. Nämä sovitus säännöt (Schellingin piste) vahvistetaan Bitcoin-protokollassa, joka automatisoi sosiaalisen konsensuksen.

Hasu: Bitcoinin yhteiskuntasopimuksen avaaminen

Käytetään esimerkkinä “suurta skaalauskeskustelua”. Yksi ryhmä (BCH) uskoi, että meidän pitäisi keskittyä “edullisiin maksuihin” “hajauttamisen” sijaan, kun taas toinen ryhmä (BTC) uskoi, että meidän on asettava “hajauttaminen” peruskerroksen tasolla etusijalle ja skaalattava maksut Bitcoin-lohkoketjun ulkopuolisessa kerroksessa.

Vapailla markkinoilla kilpailevana uskonnollisena lahkona BCash-jengi sai vapaasti haarauttaa itselleen oman bitcoin-koodin ja testata hypoteesinsa. Vuotta myöhemmin on selvää, että bitcoinia ympäröivä sosiaalinen konsensus ei ole samaa mieltä BCH-lahkon lähestymistavasta, koska markkinat eivät juurikaan arvosta BCH:tä tai mitään muutakaan haaraumaa.

Bitcoinin vastustajat saattavat nyt todeta, että “bitcoin-koodin haaraumat paisuttavat tarjontaa”.

Tämä on sama asia kuin sanoisi, että Zimbabwen painaessa lisää rahaa, se aiheuttaa Yhdysvaltain dollarin arvon romahduksen. [h/t Murad]

Epäonnistuneen BCash-haarauman (tai haaraumien) tapauksessa kilpailevat lahkot kopioivat koodin (bitcoin-protokollan), mutta eivät onnistuneet motivoimaan ihmisiä puolelleen (sosiaalis-yhteiskunnallinen kerros), mikä johti sellaisen omaisuuserän syntyyn, jonka arvo on suhteellisen vähäinen. Hyvä esimerkki siitä, että bitcoinia eivät voi pahantahtoiset toimijat muuttaa haluamakseen, koska sosiaalisen kerroksen muuttaminen edeltää verkon konsensuksen muuttamista.

Toisin sanoen bitcoin korvaa sosiaaliset ja yhteiskunnalliset oletukset matemaattisilla oletuksilla. Sukellamme syvällisemmin näihin kysymyksiin tämän esseesarjan neljännessä osassa, kun tarkastelemme sosiaalista skaalautuvuutta.

Onko uskonnollinen hurmos ja fanaattisuus merkki tulevasta menestyksestä?

Olemme todistamassa uuden niukan hyödykkeen muuttumista rahaksi (rahallistumista) reaaliajassa). Kukaan elossa oleva ihminen ei ole koskaan todistanut mitään vastaavaa.

Tämän onnistumiseksi planeetan kollektiivisen tietoisuuden on muututtava. Ihmisten vakuuttaminen siitä, että raha ei ole vihreää paperia eikä sen luomiseksi tarvita hallitusta, vie aikaa.

Uuden maailmanlaajuisen varantovaluutan luomiseen tarvittavien väistämättömien vastoinkäymisten voittaminen saattaa edellyttää “uskonnollista kiihkoa ja hurmosta”. Kun jokainen uusi opetuslapsi kääntyy Satoshin kulttiin, hyperbitcoinisaation mahdollisuudet kasvavat.

Tästä huolimatta bitcoinin ylipolitisointiin liittyy riskejä. [h/t Hasu]

Jotkut yhteisön ryhmittymät kuvaavat bitcoinia itävaltalaiseen taloustieteeseen vihkiytyneiden kerhona, jonka jäsenet syövät vain sellaisten eläinten lihaa, jonka he ovat itse ampuneet yhdellä lukemattomista aseistaan. Tässä ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta tämä ei ole mikään edellytys sille, että joku on tai jostakusta tulee bitcoinaaja. Näiden sotkeminen toisiinsa karkottaa uudet potentiaaliset kultitstit ja hyperbitcoinisaatio ei tapahdu aikataulussa.

Muista nyt vakuuttaa kaikki ystäväsi ja perheenjäsenesi lukemaan Uusi testamentti (Saifedean Ammousin Bitcoin-standardi) vähintään kahdesti ennen kuin lähdet taas uudelle riskiretkelle murskataksesi kaiken pelon, epävarmuuden ja epäilyksen.

Hyvillä kulteilla on kannustimet evankelioida

Raha on perimmäinen verkostovaikutus — sen arvo määräytyy sen mukaan, kuinka monen ihmisen kanssa voit olla vuorovaikutuksessa.

Bitcoin ei ainoastaan uskonnollisessa mielessä kaappaa käyttäjänsä mielikuvitusta. Bitcoinaajalla on myös taloudelliset kannustimet rekrytoida uusia jäseniä seurakuntaan. Jokaisen uuden bitcoinia ostavan käyttäjän myötä bitcoinin arvo todennäköisesti nousee, mikä hyödyttää aiempia bitcoinaajia. Nyt sitten tälle uudelle käyttäjälle syntyy kannustimet käännyttää ystävänsä. Jotka sitten käännyttävät omat ystävänsä. Ja kierre jatkuu.

Kun hinta nousee, myös kannustimet koko verkon turvallisuuden parantamiseen lisääntyvät, kuten rahapolitiikan johdonmukaisuutta säätelevän vaikeusasteen säätö -mekanismi osoittaa — tämä on yksi Satoshin nerokkaimmista oivalluksista.

Hinta nousee → Louhinnasta tulee kannattavampaa → Useammat louhijat lisäävät laskentatehoa verkolle → Parempi turvallisuus tekee bitcoinista arvokkaamman → Hinta nouse → …

Sienirihmasto leviää

Laskumarkkinoiden synkkyydessä on syytä katsoa maan alle. On olemassa lukemattomia kehityssuuntia (joista osa on mainittu edellä), joiden vuoksi voit olla optimistinen.

Mitä bitcoin on? Digitaalista kultaa vai digitaalinen limasieni?

Bitcoin-sienirihmasto leviää kaikessa hiljaisuudessa maan alla.

Bitcoin syö päivä päivältä enemmän fiat-rahaa, ja siitä tulee entistä vankempi, hajautetumpi ja lindymäisempi.

Pimein yökin loppuu ja aurinko nousee.

3. Bitcoin on makroepävarmuuden vastalääke (sienilääketiede)

Olemme kaikki kuulleet Bitcoin-tulevaisuuden uskomattomista mahdollisuuksista. Kannatan ehdottomasti kestävää rahaa ja sosiaalista skaalautuvuutta.

Tämä draama kestää kuitenkin vuosikymmeniä. Entä jos Bitcoin ei selvitä tarpeeksi kauan, jotta se voi toteuttaa koko potentiaalinsa?

Onneksi Satoshi otti opiksi monista epäonnistuneista yrityksistä toteuttaa yksityinen raha. Bitcoinin geneettinen koodi suunniteltiin niin, että se on mahdollisimman kestävä.

Tässä osiossa tutkimme suotuisaa makroympäristöä ja Bitcoinin selviytymiskykyä sienimäisestä näkökulmasta.

Tutkitaan asiaa lisää!

Hunajamehiläiset, varroapunkit ja sienilääketiede

Paul Stamets on amerikkalainen sienitutkija ja sienialan yrittäjä. [Lähde]

Vuonna 1997 utelias sienitieteilijä Paul Stamets havaitsi hunajamehiläisissä ainutlaatuisen käyttäytymismallin. Mehiläiset näyttivät nauttivan sieni-itiöitä sisältävää vettä. “Hmm… onpa mielenkiintoista”, Paul ajatteli mielessään.

Viisitoista myöhemmin Paul yhdisteli pisteet toisiinsa. Hunajamehiläiset kuolivat ennennäkemättömän nopeasti mittavien mehiläiskuolemien tuloksena. Näitä massakuolemia kutsutaan mehiläisyhdyskuntien romahdushäiriöksi (engl. colony collapse disorder, CCD). Mehiläiset kuolivat osittain varroapunkkien vuoksi, jotka levittävät tappavia viruksia, kuten siivensurkastajavirusta ja siinaijärvivirus.

Nykyaikaisessa maataloudessa käytetyt kemikaalit myrkyttivät mehiläiset, joten niiden immuunijärjestelmä oli liian heikko torjumaan varroapunkkeja. Mehiläiset levittivät punkkeja myös lähialueen muihin mehiläisiin, minkä tuloksena mehiläiskannat ovat laskeneet 70 prosenttia vuodesta 2005 lähtien.

Kuka välittää mehiläisistä?

Mehiläiset ovat peruslaji, jotka pölyttävät lukemattomia kasveja, jotka tuottavat hedelmiä ja siemeniä. Mehiläisten katoamisen jatkovaikutukset ovat valtavat, ja ilmenevät lopulta muun muassa työttömyytenä, ekosysteemien tuhoutumisena ja elintarviketurvallisuuden heikkenemisenä.

Lähikaupan heviosasto mehiläisillä ja ilman. [Lähde]

Sienitutkija Paul teki vuonna 2021 valtavan oivalluksen: sienten tiedetään tukevan immuunijärjestelmää — ja mehiläisten on täytynyt jotenkin vaistomaisesti tietää juoda sienivettä. Paul testasi hypoteesinsa ja osoitti pian sen jälkeen, että käyttämällä yksinkertaista virustorjunnan “sienilääkettä” voidaan vähentää varroapunkkien levittämiä ikäviä virustauteja ja mehiläisten joukkokuolemia jopa 80 prosentilla.

Nykyaikainen rahajärjestelmämme on varroapunkki.

Nykyiseen keskuspankkijärjestelmään perustuva rahajärjestelmämme on aivan yhtä ärsyttävä ja inhottava kuin varroapunkki. Se hyökkää raha- ja rahoitusjärjestelmäämme vastaan.

  • Varroapunkkeja on äärimmäisen vaikea tappaa: fiat-valuuttajärjestelmät elävät väkivaltamonopolin turvin.
  • Ne levittävät viruksia kaikkeen, jonka kanssa ne ovat tekemisissä: markinavääristymät, rosvokapitalismi, sääntelykaappaukset…
  • Kielteiset vaikutukset kautta linjan: pääomien väärät allokoinnit, virheinvestoinnit, korkea aikapreferenssi, rajoittaa ihmisten tuottavuutta, lisää katastrofaalista tuhoriskiä.

Bitcoin on viruslääke (sienilääke), joka “pelastaa mehiläiset”.

Bitcoin (sienilääke) estää tuhoisan taloudellisen hegemoniamme (varroapunkki) leviämisen, minkä myötä syntyy uusi aikakausi inhimillisessä elämässä (mehiläisten pelastamisella on toissijaisia vaikutuksia, kuten ruokaturvan ja huoltovarmuuden vahvistaminen)

Matkalla kohti suurta tuntematonta

Olemme siirtymässä epävarmuuden aikakauteen. Ihmiskunta ei ole koskaan aiemmin nähnyt vastaavaa. Fiat-rahakokeilu on horjuvalla pohjalla ja yhteiskuntajärjestelmämme ovat hajoamassa.

Maailmanlaajuisesti velan määrä suhteessa bruttokansantuotteeseen on ennennäkemättömällä tasolla. Yhdysvaltain keskuspankki, Euroopan keskuspankki, Japanin keskuspankki ja Englannin keskuspankki näyttävät nyt omistavan jopa “viidenneksen hallitustensa kokonaisvelasta”. Keskuspankeilla ei ole enää liikkumatilaa.

Viimeisenä keinoja Euroopan keskuspankit ovat kokeilleet negatiivisia korkoja. Aiommeko todella antaa hegemoniselle pankkijärjestelmälle mahdollisuuden periä tallettajilta MAKSUJA siitä, että he tallentavat digitaalista fiat-valuuttaa heidän turvattomiin panopticon-pankkeihinsa?

Entä Kiina?

Kiinan kiinteistömarkkinat ovat epävakaat ja korjausliike tulee aikanaan. Pääomavalvonta ja juoksu tuottojen perässä muutoin viilenevässä taloudessa ovat saaneet Kiinan kiinteistömarkkinat ylikuumenemaan. Mitä tapahtuu, kun markkinat korjaavat tilanteen ja kaikki haluavat paeta? Parempi varautua. Tarvitset ₿-suunnitelman.

Entä Yhdysvallat?

Yhdysvalloilla on tällä hetkellä yli 22 biljoonaa dollaria velkaa [vuonna 2021 jo melkein 30 biljoonaa], mutta Yhdysvallat ei laiminlyö velvoitteitaan. Yhdysvaltain keskuspankin entinen pääjohtaja Alan Greenspan on sanonut, että “Yhdysvallat voi maksaa minkä tahansa velan, koska voimme aina painaa rahaa [maksaaksemme velkamme]. Velkojen laiminlyönnin todennäköisyys on nolla”.

Valaisevassa artikkelissaan Ben Hunt selittää, miten keinotekoisesti alas painetut korot (kevyt rahapolitiikka) johtaa tuottavuuden laskuun ja rahoitusmarkkinoiden zombifikaatioon. Tämä sama kuvio ennakoi vuosien 2008–09 finanssikriisiä. Hunt kirjoittaa artikkelissaan:

Syy siihen, miksi yritykset eivät investoi aggressiivisemmin tuotantolaitoksiin, laitteisiin, koneisiin ja teknologiaan, on se, että meillä on maailmanhistorian mukautuvin rahapolitiikka ja että yritysten on helppoa lainata rahaa kuin koskaan aiemmin. Miksi ihmeessä yritysjohto ottaisi riskin — ja se on ehdottomasti riski — investoida todellisen kasvun aikaansaamiseksi, kun sillä on niin paljon kevyen rahapolitiikan tuloksena rahaa, että se voi ylittää tulosennusteet riskittömällä osakkeiden takaisinosto-ohjelmalla? Miksi ihmeessä johto ottaisi riskin — ja se on ehdottomasti riski — investoida GAAP-tulokseen, kun sillä on niin paljon kevyen rahapolitiikan tuottamaa rahaa, että se voi ylittää pro forma -narratiiviohjeistuksensa yksinkertaisesti ostamalla tuottamatonta liikevaihtoa? Miksi ihmeessä yritykset ottaisivat lainkaan riskejä, kun Yhdysvaltain keskuspankki on poistanut kaikki negatiiviset seuraukset, joita varman päälle pelaamisesta aiheutuu?

Lue myös Benin klassikkokirjoitus vuodelta 2017.

Yhteiskunnalliset rakenteet ovat heikot

Maat ympäri maailmaa pyrkivät tuhoamaan fyysisen käteisrahan. Käteinen on yksityisyyden suojan peruslähtökohta, ja käteinen on edellytys avoimen yhteiskunnan suojelemiseksi. Ilman fyysistä käteistä (tai bitcoinia) kansalaiset ovat taloudellisen valvontakoneiston armoilla. Tämä on todellakin kalteva pinta.

Ei kannata myöskään unohtaa Kiinan sosiaalisten luottamuspisteiden järjestelmää. Pian Kiinan valvontateknologiaa löytyy kaikkialta maailmasta.

Nuoret eivät luota hallituksiensa lupauksiin tai rahoitustoimialaan. Jopa 40 prosentilla amerikkalaisista ei ole säästöjä yllättävien 400 dollarin menojen kattamiseksi. Ei ihme, että mahdollinen demokraattien presidenttiehdokas Andrew Yang oli aikanaan suosittu nuorten keskuudessa ja kampanjoi universaalin perustulon puolesta.

Epävarma tulevaisuus on täydellinen kasvualusta ääriliikkeille. Demokraattinen sosialismi, moderni rahateoria (MMT), negatiivisten korkojen rahapolitiikka (NIRP), käteisen vastainen sota, laajalle levinnyt kulutusmania ja kasvava opiskelijoiden velkaantuminen Yhdysvalloissa ovat vain raiteiltaan ajautuneen järjestelmän oireita.

Perinteiset instituutiomme eivät yksinkertaisesti ole varustautuneet toimimaan informaatioajan monimutkaisuudessa

Nykyiset yritykset korjata poliittis-taloudellista koneistoa sisältäpäin ovat epäironisesti “sotakoneen hukkalämmön” (h/t Vinay Gupta) aikaansaamia räpellyksiä. Tarvitsemme systeemistä muutosta. Jotain aivan erilaista.

Entä jos kestävä rahajärjestelmä (Bitcoin) on vastalääke hulluudelle?

Toivon, että tulevaisuudessa tarkastelisimme nykyistä “fiat-pankkikokeiluamme” vastenmielisyydellä. Miten olemme voineet elää niin kauan tällaisen muinaisen järjestelmän vallassa?

Siinä missä sienet muuttavat kuolleen ja kuolevan orgaanisen aineksen uudeksi elämäksi, Bitcoin muuttaa rappeutuneen pankkijärjestelmämme kestäväksi rahoitusjärjestelmäksi, jonka varassa uusi kasvu voi alkaa.

Kryptovaluuttojen suuri suodatin

Voiko bitcoin selviytyä tarpeeksi kauan täyden potentiaalinsa saavuttamiseksi?

Kyberpunkkarit, anarkistit ja voluntaristit ovat yrittäneet luoda yksityistä, ei-valtiollista rahaa jo hyvin pitkään. Itse asiassa nykyaikaiset yritykset juontavat juurensa yli 30 vuoden takaa: chaumilainen Ecash, E-gold ja b-money olivat varhaisia yrityksiä

Vaikka yksityinen raha ennen Bitcoinia menestyi kohtalaisesti, lopulta hallitukset ja/tai liike-elämä onnistui pysäyttämään niistä jok’ikisen.

Suuri suodatinteoria

Teoria suuresta suodattimesta kehitettiin sen jälkeen, kun tutkijat huomasivat, ettei älyllistä elämää löydy mistään maailmankaikkeudesta. Missä kaikki ovat?

Teoria ennustaa seuraavaa: elämän evoluutioprosessissa on joitakin esteitä, joiden voittaminen on äärimmäisen epätodennäköistä, ellei jopa mahdotonta. Tämä este on “suuri suodatin”.

Mitä jos esimerkiksi aina kun kehittynyt sivilisaatio onnistui luomaan ydinaseet, se vain sattui tuhoamaan itsensä? Tässä skenaariossa voisi olla tilastollisesti epätodennäköistä selvitä hengissä pitkään ydinaseiden keksimisen jälkeen.

Lähde: The Fermi Paradox (Tim Urban)

Kryptovaluuttojen tapauksessa suuri suodatin on selviytyminen kansallisvaltiotason hyökkäyksistä.

Bitcoin on ainoa rahalaji, jolla on mahdollisuus selvitä suuresta suodattimesta. Tästä lisää alla.

Miksi kansallisvaltio tai vakiintunut yritys haluaisi hyökätä kilpailullista rahamuotoa vastaan?

Lyhyesti sanottuna: se, jolla on kultaa, määrää säännöt.

Kaksi tärkeintä etua rahan tarjonnan hallinnassa ovat mahdollisuudet muutella rahan määrää (piilovero) ja Cantillon-ilmiö.

Cantillon-ilmiö (Cantillon-vaikutukset) kuvaa rahan tarjonnan epätasaista jakautumista. Keskuspankin tuottaessa uutta rahaa, ne, jotka ovat lähimpänä uutta rahaa (pankit ja suuryritykset) hyötyvät heti ensimmäisten joukossa uudesta “halvasta rahasta”. Kun muu väestö saa tämän uuden rahan haltuunsa, hintainflaatio on jo käynnissä.

Cantillonin vaikutukset johtavat varallisuuden uudelleenjakoon varattomilta varakkaille.

Valtio tekee kaikkensa monopoliasemansa suojelemiseksi.

Rauhan aikana mikä tahansa kilpaileva kryptovaluutta voi menestyä, kuten E-gold menestyi 1990-luvulla. Valtaapitävät ryhtyvät kuitenkin tilanteen eskaloituessa toimiin etujensa suojelemiseksi. Historia on täynnä esimerkkejä juuri tästä.

Vuosina 2006–2008 Yhdysvaltain hallitus laajensi (Patriot Act -lain mukaisesti) “rahanlähetysluvan” määritelmän koskemaan myös E-goldia. Huippuhetkinään E-gold käsitteli vuositasolla jopa kahden miljardin dollarin arvosta ostoksia. Valitettavasti hallitus käytti hyväkseen E-goldin keskitettyä perusluonnetta, mursi ovet ja sulki koko homman.

Tarinan opetus? Hallitukset eivät pidä kilpailusta.

Itse asiassa kalifornialainen kongressiedustaja Brad Sherman vaati hiljattain Bitcoinin täydellistä kieltämistä. Hän on yllättävän tietoinen asiasta. Hän ymmärtää Bitcoinin todellisen tehtävän: uuden maailmanlaajuisen perusrahakerroksen luominen, jota maailman supervalta de jour ei voi käyttää aseenaan.

Uuden strategian aika: Ole pysäyttämätön

Vuonna 1984 kuuluisa itävaltalainen taloustieteilijä ja yhteiskuntafilosofi F. A. Hayek loi tietämättään perustan Bitcoinin evoluutiostrategialle: ole pysäyttämätön.

“En usko, että meillä tulee koskaan olemaan enää hyvää rahaa ennen kuin otamme sen valtion käsistä. Emme voi ottaa sitä väkivaltaisesti pois valtion käsistä. Voimme vain jotenkin ovelasti kiertoteitse ottaa käyttöön jotain, jota he eivät voi pysäyttää.”

— F. A. Hayek

Hayek ennusti Bitcoinin nousun noin 25 vuotta ennen Bitcoinin syntyä.

Satoshi oli hyvin todennäköisesti lukenut Hayekinsa ja ymmärsi “kryptovaluuttojen suuren suodattimen”

Vuonna 2009 Satoshi Nakamoto julkaisi toteutuksen Hayekin “pysäyttämättömästä rahasta”. Ensimmäisestä päivästä alkaen Bitcoin oli suunniteltu selviytymään “suuresta suodattimesta”.

“Monet ihmiset hylkäävät sähköisen valuutan automaattisesti menetettynä tapauksena, koska kaikki yritykset ovat epäonnistuneet 1990-luvulta lähtien. Toivon, että on selvää, että vain näiden järjestelmien keskitetysti hallittu luonne johti niiden tuhoon. Mielestäni tämä on ensimmäinen kerta, kun kokeilemme hajautettua, luottamukseen perustumatonta järjestelmää.”
Satoshi Nakamoto, 15.2.2009

Bitcoinin koko potentiaalin toteuttamiseksi sen on oltava niin vastaansanomaton, etteivät edes kansallisvaltiotason toimijat kykene menestyksekkäästi tappamaan Bitcoinia. Tämä tarkoittaa sitä, että minkään osapuolen ei pitäisi saada milloinkaan järjestelmää täysin hallintaansa.

Miten tämä rinnastuu sienikuntaan? Planeettamme kestävin laji

Muinaisia siluuri- ja devonikaudella noin 420–387 miljoonaa vuotta sitten eläneitä prototaksiitteja

Sienet ovat yli 1,3 miljardin vuoden evoluutioprosessin aikana oppineet täydellisesti säilymään hengissä. Toisin kuin kasvit, sienet eivät ole riippuvaisia auringonvalosta, vaan ne löytävät ja luovat itse oman ravintonsa. Sienillä ei keskitettyä vikaantumispistettä, minkä ansiosta ne eivät ole helposti tuhottavissa. Kun sieniä riittävästi tökitään, ne varastavat geneettistä koodia ekologisilta naapureiltaan horisontaalisen geeninsiirron avulla.

Sen jälkeen, kun monimutkainen elämä sai alkunsa planeetallamme, olemme kokeneet ainakin viisi suurta massasukupuuttoa, joiden aikana 75–96 prosenttia kaikesta elämästä maapallolla tuhoutui.

Jokaisen massiivisen tapahtumisen aikana sienet onnistuivat perimään maapallon niiden antihauraan luonteen ansiosta. Pyrkiessään selviytymään “suuresta suodattimesta” Bitcoin käytännössä jäljittelee toimivia evoluutiostrategioita, ja nämä ovat nähtävissä myös sienikunnassa.

Voiko Bitcoin selviytyä “suuresta suodattimesta”?

Miten bitcoinin voisi tappaa? Sammutetaanko internet? Tehdäänkö sen käytöstä laitonta? Verotetaanko se kuoliaaksi?

Kaikki kryptovaluutat, jotka eivät voi (mahdollisuuksiensa mukaan) selviytyä kansallisvaltiotason vihamielisiltä hyökkäyksiltä, ovat turhia. Se vain viivyttää niiden väistämätöntä tuhoa.

Satoshi suunnitteli Bitcoinin superorganismin selviytymään “suuresta suodattimesta” ja vastustamaan kaikkinaista vilpillisyyttä. Tämä ylevä tavoite käynnisti evoluutiopolun, joka erottaa Bitcoinin kaikista muista kryptovaluutoista ja “lohkoketjuprojekteista”.

Tarkoittaako tämä, että Bitcoin varmasti selviytyy suuresta suodattimesta?

Ei välttämättä. Sitä on mahdotonta tietää ennen kuin se joutuu kansallisvaltiotason toimijan (tai toimijoiden) koordinoiman hyökkäyksen kohteeksi. Bitcoin on kuitenkin ainoa olemassa oleva kryptovaluutta, joka voi selviytyä siitä. Tarkastellaan seuraavaksi joitakin positiivisia trendejä Bitcoinin selviytymismahdollisuuksia silmällä pitäen.

  • Bitcoin on sääntelemätön. Ei ole yhtä ihmistä, ryhmää tai yksikköä johtamassa verkkoa. Koodi kuuluu sananvapauden piiriin. Kaikki maat ovat erilaisia ja niillä on erilaiset oikeudelliset kehykset.
  • Peliteoria suojaa Bitcoinia globaalisti koordinoidulta hyökkäykseltä. Kansallisvaltiot kilpailevat keskenään. Suurvallat tuskin tekevät yhteistyötä tällä tasolla. Jos Yhdysvallat kieltää bitcoinin, Kiinalla on kannustin ottaa se käyttöön. Kansakunnat, jotka eivät hyödy nykyisestä dollarihegemoniasta, on kannustimet ottaa bitcoin käyttöön.
  • Bitcoinin työntodiste suojaa tilikirjaa “energiakilvellä”. Bitcoinin ankkuroituminen todelliseen taloudelliseen arvoon (energian muodossa) tarkoittaa, että ainoa tapa muuttaa tilikirjaa on “tehdä kaikki yö uudelleen” eli käyttää sama määrä rahaa sähkön muodossa. h/t Dan (Dan Held)
  • Bitcoin herättää kannattajissaan uskonnollista kiihkoa. Ideologisesti motivoituneet “kovan linjan kannattajat” ovat Bitcoinin immuunijärjestelmä. Selviytyminen lohkokokosodista (NTA/S2X) osoittaa tämän. Bitcoinaajat “antavat suojatulta”, kunnes Bitcoin on vapaa. (h/t Bitcoin Sign Guy)
  • Bitcoin voi reitittää ISP-sensuurin ympäri. Bitcoinilla on kasvava verkosto vaihtoehtoja valtavirran internetille, vrt. mesh-verkot, HAM-radiot ja satelliitit. Ehkä jopa reitittää siirtotapahtumia sienirihmaston kautta (teoreettisesti mahdollista).
  • Bitcoin on idea, ideat ovat ikuisia. Bitcoin leviää kuin mielen virus (meemi). Vaikka sen nykymuoto jotenkin onnistuttaisiin “tappamaan”, idea elää ikuisesti”. “Tämä Snow Cash -juttu — onko se virus, huume vai uskonto?” Juanita kohauttaa olkapäitään. “Mitä eroa niillä on?” h/t Neal Stephenson
  • Bitcoinin yksityisyyden suojaa koskevat parannukset vähentävät verotettavuutta. CoinJoinit ja muut yksityisyysteknologiat minimoivat hallitusten mahdollisuudet hyökätä Bitcoinia vastaan saalistavan verolainsäädännön avulla. Kiitos @wasabiwallet ja @SamouraiWallet!
  • Bitcoin minimoi mahdollisuuden huijata. Bitcoin ei perustu luottamukseen. Ajattele “ei voida muuttaa” sen sijaan, että luotat siihen, että järjestelmää “ei muuteta”. Bitcoin tunnistaa johtajat, virallisen hallinnon ja vallan keskittymisen hyökkäysvektoreiksi, jotka voivat olla sen kannalta vahingollisia.
  • Kansallisvaltiot aliarvioivat Bitcoinin. Tämä ostaa aikaa Bitcoinille vahvistua ja tekee siitä aina vain vaikeammin tapettavan. Hegemoninen pankkijärjestelmä kaivaa omaa hautaansa lapiolla, joka on valmisteltu täysin puhtaasta ylimielisyydestä. Kunpa meillä olisi vain ₿ackup-suunnitelma.

Toistaiseksi emme ole nähneet yhtään vakavaa valtiotason hyökkäystä Bitcoinia vastaan. Jos Bitcoin kuitenkin jatkaa arvon nielemistä, on olemassa kannustimet hyökätä sitä vastaan. Tulevaisuudessa kutsumme tätä nykyistä ajanjaksoa Bitcoinin elämässä “suureksi rauhaksi”.

Vaihtoehtoinen peliteoria: Mesimäyrä asuu täällä

Bitcoinin tarvitsee vain vakuuttaa muutama suurvalta siitä, että sen käyttöönotosta saatavat hyödyt ovat suuremmat kuin sitä vastaan hyökkäämisestä aiheutuvat riskit.

Mesimäyrä ei ole kovin kookas, mutta sillä on rohkeutta hyökätä isompien kimppuun puolustautuakseen. Ne ruiskuttavat perärauhasista haisevaa ainetta vihollistensa päälle (mainehaitta) ja mesimäyrällä on paksu nahka (sosiaalinen konsensus, joka on vahvistettu koodilla).

Tämä peliteoria muistuttaa tilannetta, jossa talosi edessä on kyltti, jossa lukee “tässä talossa on sähköinen turvajärjestelmä” tai “tässä talossa asuu vihainen vahtikoira”. Ei ole väliä, onko sinulla oikeasti turvajärjestelmää tai koiraa, koska pelkkä uhka on pelote mahdollisille hyökkääjille.

Bitcoinilla on etupihalla kyltti, jossa lukee “Varo mesimäyrää”. Tämä kyltti muistuttaa kansallisvaltioita siitä, että niillä ei ole keinoja tappaa Bitcoinia — tai ainakaan keinoja tappaa sitä kovin helposti.

Jos kansallisvaltiot yrittävät tuhota rahakilpailijansa, ne tuovat esiin oikeastaan sen, miksi Bitcoinia ylipäätään tarvitaan. Ja silti, mitä kauemmin ne odottavat, sitä vahvemmaksi Bitcoin käy.

“Lohkoketjuteollisuus” on hämäystä

Ensinnäkin on tärkeää ymmärtää, että erilaiset lohkoketjutoimijat, stablecoinaajat, polettituottajat, arvopaperien poletisoijat ja yritystason lohkoketjutoimijat EIVÄT kilpaile Bitcoinin kanssa. Ne ovat taksonomisella tasolla erkaantuneet Bitcoinista ja yrittävät palvella aivan erillistä markkinarakoa.

Bitcoin on monien lohkoketju- ja kryptovillityshankkeiden yhteinen esi-isä, mutta samaan aikaan on nähtävissä sekä konvergenttia (samanlaisia ominaisuuksia, mutta ei yhteistä kantamuotoa) että divergenttiä (erilaisia ominaisuuksia, mutta yhteinen kantamuoto) evoluutiota. Bitcoin on kuitenkin älyllisesti ajautunut hyvin kauas erilleen muista viritelmistä. Voi ehkä puhua jopa siitä, että Bitcoin on kaikkien kantamuoto, ja myöhemmin muut evolutiiviset viritelmät ovat peruuttamattomasti irtautuneet kantamuodostaan niin, että Bitcoin kykenee yhteisen geneettisen perimän ansiosta kuitenkin “imemään” parhaat vaikutteet kaikista yrittäjämäisistä tekeleistä.

Yleisesti ottaen “lohkoketjut” ovat huuhaata ja hämäystä, joka saa yritykset ja hallitukset ajattelemaan asiat väärin päin. Se toimii (hyvänä) häiriötekijänä ja tarjoaa vastentahtoisesti suojatulta Bitcoinille.

Tarkoittaako tämä sitä, että meidän pitäisi karttaa blockchainereita? Ei. He vain erehtyvät sekoittamaan lohkoketjuhypen (itiöemä, “näkyvä sieni”) Bitcoiniin (sienirihmasto).

Meidän pitäisi ensin pyrkiä valistamaan heitä, koska useimmat ihmiset eivät ole syntyneet bitcoinaajina tai bitcoinaajiksi. Tästä huolimatta tarkoitukselliset huijarit on syytä karkottaa.

Miten “lohkoketjuala” tukee ja auttaa Bitcoinia…

Lohkoketju-uskovaiset sitovat hallitusten erinäisiä resursseja, kouluttavat tulevia kehittäjiä, hämmentävät vakiintuneita yrityksiä ja tuudittavat pankkiirit uneen.

JP Morganin kaltaiset pankit kouluttavat satoja lohkoketjukehittäjiä. Lopulta he löytävät Bitcoinin ja hyvästelevät tylsät pankkikolikot ja liittyvät sen sijaan rauhanomaiseen vallankumoukseen. JP Morgan rahoittaa oman tuhonsa? Kuinka runollista.

Zuckerberg tunkee pian “kryptolompakon” jokaisen Naamakirjan käyttäjän taskuun. Sen sijaan, että ZuckBuck kilpailisi Bitcoinin kanssa, se saattaa itse asiassa kilpailla Yhdysvaltain dollaria vastaan. Oli miten oli, se saa ihmiset mukavasti käyttämään mobiililaitteillaan ei-valtiollista rahaa WeChatin ja Alipayn tapaan. ZuckBuckien ensimmäinen laajalle levinnyt sensuuri osoittaa hienosti, miksi Bitcoinia ylipäätään tarvitaan.

Lohkoketju-uskovaiset ja huijarit väittävät Bitcoinin olevan vanhaa teknologiaa, eikä se voi mitenkään skaalautua. Se on Beanie Babies ja MySpace. He maalailevat Bitcoinin hyväksi jutuksi, mutta käyttötavoiltaan rajoittuneeksi sieneksi, joka “toi meille lohkoketjun”.

Samaan aikaan kun lohkoketjun zeitgeist jahtaa omaa häntäänsä, Bitcoin kasvaa hiljalleen maan alla, sulautuu vanhan rahajärjestelmän “juuriin”, rekrytoi vapaaehtoisia, tartuttaa uteliaat mielet tiedonjanolla kiinanloisikan tavoin ja kerää voimiaan kohdatakseen “suuren suodattimen” asettaman kehityshaasteen.

Jos olemme onnekkaita, lohkoketjuilijat hämäävät globaaleja suurvaltoja juuri niin kauan, että Bitcoinista tulee “liian suuri romahtamaan”.

4. Bitcoin on ihmisen kehityksen mahdollistaja

Bitcoinin tarkasteleminen luonnonvalinnan, evoluution ja symbioosin näkökulmasta

Kuva: FritsAhlefeldt.com

Tämä on tarina siitä, miten symbioottiset suhteet voivat muuttaa historian kulkua ikuisesti.

Aivan kuten sienet ja kasvit muodostavat symbioottisen suhteen vallatakseen kuivia maa-alueita, ihmiset voivat olla symbioottisessa suhteessa Bitcoiniin parantaakseen yksilöllistä elämänlaatua ja edistääkseen ihmislajin kehitystä.

Tässä osiossa tarkastelemme Bitcoinia ihmisen kehityksen mahdollistajana geologisissa aikajaksojen, evoluution ja symbioosin näkökulmasta.

Symbioosin eli yhteiselon määritelmä: Läheisessä fyysisessä yhteydessä eläminen, josta syntyy hyötyä molemmille (mutualismi) tai haittaa toiselle (parasitismi eli loisinta). Esimerkiksi vuokkokala ja merivuokko.

Vuokkokalapariskunta merivuokon suojissa. [Lähde]

Elämän käynnistyminen Terra Incognitalla

Noin viisisataa miljoonaa vuotta sitten kaikki biologinen elämä perustui valtameriin. Tuntemamme kuiva maa oli steriiliä tuliperäistä joutomaata, jossa ei ollut elämää. Kasvit ja sienet solmivat kohtalokkaan kumppanuuden, joka muutti historian kulkua peruuttamattomalla tavalla.

Tämä symbioottinen kumppanuus synnytti evoluutiovoimien paineen, joka johti kaiken maanpäällisen elämän, myös homo sapiensin, syntyyn.

Siirrytään nyt heti nykypäivään, jossa ihmiset järjestäytyvät verkkopohjaisten teknologioiden, kuten Internetin ja Bitcoinin, ympärille, jotka ovat muinaisten sienirihmastonomaisten arkkityyppien reinkarnaatioita, josta myös me saimme alkumme.

Hengitä syvään. Elämä on hämmästyttävää kaikissa sen kummallisissa muodoissaan.

Okei, miten me päädyimme tänne?

Ensin nopea biologian oppitunti. Eliöt luokitellaan joko autotrofisiin tai heterotrofisiin.

Autotrofiset eliöt valmistavat ravintonsa itse. Esimerkiksi kasvit muuttavat auringonvalon ja hiilidioksidin ravinnoksi fotosynteesin avulla.

Heterotrofiset eliöt joutuvat etsimään ravintonsa ympäristöstä. Esimerkiksi leijonat syövät gaselleja ja sienet tuottavat entsyymejä sulattaakseen ympäristöään ulkoisesti.

Uudisasukkaiden tavoin uutta aluetta asuttavat eliöt ovat aina olleet haavoittuvimmillaan aivan alkuvaiheessa. Jotta sienet kykenisivät valloittamaan kuivan maan (terra), niiden oli varmistuttava luotettavasta ravinnonlähteestä.

Sienet käytännössä kesyttivät fotosynteesikoneet (levät), jotta ne saisivat käyttöönsä itsensä ylläpitävän ravinnonlähteen. Nämä levät ovat tavallaan pienenpieniä aurinkopaneeleja, jotka kiinnittyvät sieniverkostoihin, mikä mahdollisti neitseellisen kuivan maan asuttamisen.

Pian sen jälkeen, kun sienet olivat saapuneet maan päälle, ne ryhtyivät sulattamaan tulivuorista peräisin olevaa kivimateriaalia. Tämä vapautti lopulta arvokkaita ravinteita, jotka sitten vaihdettiin muiden läheisten sienten, levien, bakteerien ja vastaavien kanssa. Yhdessä nämä varhaisvaiheen siirtolaiset tarjosivat mahdollisuudet “kehittyneemmän” elämän synnylle kuivalla maalla. Mitä tekemistä tällä on Bitcoinin kanssa?

Miten Satoshi sai synnytettyä alkukantaisen Bitcoinin?

Satoshin oli muodostettava symbioottinen kumppanuus, jotta hänen luomansa eliö kykenisi valloittamaan Internetin (terra incognita) uudella rahamuodolla.

Hänen onnistui löytää täydellinen kumppanuus ja Satoshi teki useita viisaita päätöksiä, jotka maksimoivat Bitcoinin selviytymismahdollisuudet verkon alkuvaiheessa.

Miten Satoshi “liittoutui alkuvaiheessa levän kanssa” Bitcoinin levittämiseksi Internetissä?

  • Korkea varhainen liikkeeseenlaskusuhde palkitsi suhteettomalla tavalla varhaisia käyttöönottajia (varhainen liikkeeseenlaskusuhde saattoi olla liian aggressiivinen)
  • Bitcoin sai alkunsa Cryptography-postituslistalla (jos joku saattoi pohdiskella jotain Bitcoinin kaltaista ilmiötä, niin ne olivat juuri tuolla postituslistalla hengailevat kyberpunkkareita)
  • Lanseerauksen ajoittaminen vuoden 2008–09 finanssikriisin aikoihin (oliko tämä sokeaa tuuria?)
  • Satoshin viesti alkulohkossa “Chancellor on the second brink of bailout” (kutsuhuuto ideologisesti innostuville kannattajia)
Tästä se kaikki alkoi.

Mutualismi vai parasitismi: Tutkimus kyberpunkkarien ja Satoshin symbioosista

Oliko levä osallisena sienikumppanuudessa (mutualismi)? Vai käyttivätkö sienet hyväkseen levien kykyä tuottaa ravintoa levien kustannuksella (parasitismi)?

Näyttää siltä, että kyse saattoi olla mutualismista. Levät tulivat ehkä alussa siepatuiksi, mutta vastineeksi fotosynteesistään ne saivat sienirihmaston tarjoaman turvajärjestelmän ja mahdollisuuden päästä uuteen asuinpaikkaan.

Ovatko kyberpunkkarit osallisia ja hyötyivätkö he kumppanuudesta Satoshin kanssa (mutualismi)? Vai käyttikö Satoshi kyberpunkkareita hyväkseen, koska tarvitsi alkuvaiheen jakelustrategian uudelle rahahyödykkeelle (parasitismi)?

“Se on hyvin houkutteleva libertaarista näkökulmasta, jos kykenemme selittämään sen kunnolla. Olen kuitenkin parempi koodaamaan kuin asettelemaan sanojani.”

— Satoshi Nakamoto

Useimmat kyberpunkkarit hylkäsivät Bitcoinin aluksi, mutta muutamat valitut (erityisesti Hal Finney) hyppäsivät mukaan. Ottaen huomioon, että he olisivat ensimmäisiä, jotka saivat tietää Bitcoinista, heillä oli mahdollisuus hankkia Bitcoinille ominaiset rahayksiköt vastineeksi louhinnan marginaalisista sähkökustannuksista (käytännössä hinta oli lähellä nollaa). Jälkikäteen ajateltuna Bitcoinin hankkiminen ensimmäisten vuosien aikana olisi nyt mittaamattoman arvokasta — ja ensimmäisten vuosien bitcoinaajat olisivat jo nyt äärimmäisen vauraita.

“Mahdollisuus tuottaa kolikoita tänään muutaman sentin arvosta laskenta-aikaa voi olla hyvä veto, voittosuhde on lähellä 100 miljoonaa vastaan yksi!”
— Hal Finney

(Taloudellinen) evoluutio luonnollisen valinnan kautta

Charles Darwinin suuhun on laitettu kaikenlaisia lausuntoja. Tämä on ehkä paras hänen “epälausunnoistaan”.

Kun maan päällä olevan elämän alkutekijät olivat lähteneet liikkeelle, sieni-kasvi-liittouma alkoi toivottaa uudet markkinaosapuolet (eliöt) tervetulleiksi ekosysteemiin.

Sienet ovat vuorovaikutuksessa maailman kanssa kemian välityksellä. Ne erittävät entsyymejä sulattaakseen ympäristöään ulkoisesti. Vulkaaninen kivi oli kaupungin ainut ravintola. Nämä varhaiset sienet vapauttivat molekyyliresursseja metabolisoimalla vulkaanista kiveä, jonka päällä ne elivät ja toimivat.

Tämä mahdollisti alkeellisista sienistä, kasveista ja bakteereista koostuvan prototalouden synnyn. Ne kävivät kauppaa hiileen perustuvien elämänmuotojen tarvitsemien olennaisten molekyylien (hiili, typpi, happi ja vastaavat) avulla.

Sienet tekivät kivistä periaatteessa vaihdettavissa olevia poletteja. Näillä biologisilla poleteilla käytiin sitten kauppaa kaiken lähistöllä sijainneen elämän yhdistävien “sienirihmastokiskojen” avulla. Sienet sekä loivat markkinat että helpottivat kaupankäyntiä eri eliölajien välillä, mikä johti biologisen monimuotoisuuden räjähdysmäiseen kasvuun kuivalla maalla.

Terra ottaa ensimmäisen henkäyksensä

Ennen kuin kasvit asuttivat kuivan maan, maapallon ilmakehä ei ollut kovin vieraanvarainen. Kasvit hengittävät hiilidioksidia (CO2) ja vapauttavat muun muassa ihmisten hengittämää happea (O2). Tämä johti lopulta happirikkaan ilmakehän muodostumiseen — ja näin Maa-planeetta otti ensimmäisen henkäyksensä.

Tavallaan sienet vapauttivat vapaat markkinat uusilla markkinoilla, mikä johti elämän ja sen monimuotoisuuden uskomattomaan kasvuun. Tarkastellaan, miten tämä rinnastuu Bitcoiniin.

Bitcoin mahdollistaa uuden taloudellisen paradigman

Aivan kuten uudet organismit syntyvät (lajiutumisen kautta) asettautuakseen uusiin ekologisiin lokeroihin kuivalla maalla, Bitcoin kehittyy DNA:nsa (koodinsa) ansiosta tuottamaan uusia fenotyyppejä (uusia ominaisuuksia), joiden avulla se voi hyödyntää uusia markkinarakoja.

Toisin sanoen Bitcoin mahdollistaa uutta taloudellista toimeliaisuutta, joka ei ollut aiemmin edes mahdollista. Tämä kasvattaa taloudellisen kakun kokoa ja tuottaa siten vaurautta koko yhteiskunnalle.

Bitcoinin uutuusarvon osatekijät:

  • Ensimmäinen ja ainoa absoluuttisen (digitaalisen) niukkuuden ilmentymä (vaikea liioitella)
  • Maailmanlaajuinen, lähes välitön ja epäpoliittinen selvitys- ja tilitysjärjestelmä
  • Puolueeton raha, jota erityisryhmittymät ja muut osapuolet eivät kykene helposti kaappaamaan omien tarkoitusperiensä ajamiseen
  • Perusfinanssipalveluiden demokratisaatio
  • Valtiosta riippumaton arvon säilyttäjä, joka on erittäin helposti saatavilla ja markkinoille pääsyn esteet ovat hyvin vähäiset

Bitcoin ja sienirihmasto parantavat kaupankäyntiä

Sienirihmastoverkot toimivat resurssien kuljetuskerroksena ja viestintäverkkona, joka yhdistää biosfäärin eliölajeja. Näin eliöt voivat käydä kauppaa resursseilla ja jopa tiedolla yli lajirajojen. Lisääntyvä kaupankäynti johtaa lisääntyvään erikoistumiseen (työnjako), mikä edelleen kasvattaa ekosysteemin biologista monimuotoisuutta (vaurautta ja joustavuutta).

Tällä hetkellä hallituksemme tuottavat ja tukevat talousmonopoleja, jotka estävät valtaosaa ihmisistä käymästä kauppaa maailmanlaajuisesti.

Ajattele kaikkea tuottamatonta inhimillistä pääomaa, joka on sitoutunut ja jäänyt erilleen muusta maailmasta muun muassa Iranissa, Venezuelassa ja Argentiinassa. Ilman yhteistä talouskieltä (Bitcoin) ihmisten osallistumisaste maailmankauppaan jää vähäiseksi.

Bitcoinin yleistyminen vapauttaa inhimillisen tuottavuuden, mikä lisää innovointia, erikoistumista ja kaupankäyntiä. Näemme jo nyt joitakin perustavanlaatuisia esimerkkejä, kuten esimerkiksi Venezuelassa asuvat ja toimivat freelancerit, jotka käyttävät Bitcoinia niin sanottuna siltavaluuttana päästäkseen käsiin Yhdysvaltain dollareihin. Bitcoinin ansiosta nämä ihmiset voivat välttää hallituksensa epäoikeudenmukaisen ja diktatuurisen pääoma- ja rahamarkkinavalvonnan.

Voimme ekstrapoloida “Bitcoinin käyttö siltavaluuttana” laajemmaksi tulevaisuudenkuvaksi, jossa kaikki puhuvat samaa talouskieltä. Globaalit osaamismarkkinat johtavat siihen, että tavaroita ja palveluja tuotetaan aina vain enemmän ja edullisemmin. Puhumattakaan siitä, että lisääntyvä kaupankäynti kehitysmaiden kanssa auttaa ihmisiä pääsemään pois köyhyydestä.

Bitcoin mahdollistaa talouden evoluution luonnollisen valinnan kautta

Darwinistinen evoluutio luonnonvalinnan kautta on biologinen moottori, joka palkitsee menestyksekkäitä toimijoita ja eliminoi epäonnistuneet toimijat. Leijonan syödessä antiloopin, antilooppi kuolee, eikä kukaan anna antiloopille pelastuspakettia. Luonnolla on oma nahka pelissä. Tämä takaisinkytkentä on ratkaisevan tärkeä osa luonnon kiertokulkua. Yksilöt ovat hauraita, jotta järjestelmä olisi antihauras.

Markkinoihin perustuva talous on moottori, joka etsii pääomille tehokkaampia käyttökohteita palkitsemalla menestyksellisiä yrityksiä ja rankaisemalla epäonnistujia. Nykyinen “kapitalismimme” muistuttaa kuitenkin ennemmin rosvo- tai kaverikapitalismia. Tai kuten Travis Kling sanoi: “rikkaiden sosialismia”.

Sen sijaan, että antaisimme yritysten epäonnistua, ne saavat pelastuspaketin. Tämä johtaa kannustimien hajoamiseen, jotka luovat moraalikatoa, joka tekee koko järjestelmästä aiempaa hauraamman. Puhumattakaan siitä, että se vahingoittaa suhteettomilla tavoilla palkansaajia. Kruunalla minä voitan, klaavalla sinä häviät.

Kestävä rahajärjestelmä (kuten Bitcoin) tehostaa ja parantaa tätä talouden moottoria kiristämällä palautemekanismia, joka palkitsee arvonluonnista ja rankaisee epäonnisia. Bitcoin-maailmassa pelastuspaketit eivät oikeastaan ole edes mahdollisia, koska rahaa ei voi painaa lisää ja rahapohja on kireääkin kireämpi. Bitcoin varmistaa, että yksittäiset ihmiset ja yksilöt ovat hauraita, jotta talousjärjestelmä pysyy antihauraana.

Toisin sanoen Bitcoin kasvattaa taloudellista “omaa nahkaa pelissä”, mikä parantaa luonnonvalinnan kautta tapahtuvaan taloudelliseen kehitykseen johtavaa palautesilmukkaa — eli takaisinkytkentä vahvistuu. Taloudellinen darwinismi on voittaja.

Tanrekkien kesyttäminen

Tanrekit: kaikkien eläväien nisäkkäiden esi-isä

Sienten ja kasvien kanssa solmitun symbioottisen suhteen ja luonnonvalinnan kautta tapahtuvan evoluution ansiosta vaaleansininen pistemäinen pallomme muuttui karusta kalliosta Eedenin puutarhaksi. Todellinen ihme.

Siirrytään nyt liitukauden loppupäähän, joka oli noin 65 miljoonaa vuotta sitten. Planeettaa hallitsivat dinoraukset maalla, vedessä ja ilmassa. Nisäkkäillä ei juurikaan ollut merkitystä. Kertoja: Mutta tilanne muuttuisi pian…

Jättimäinen asteroidi törmäsi nykyiseen Meksikoon ja tappoi dinosaurukset ja käytännössä suurimman osan maapallon elämästä. Törmäys aiheutti lyhytaikaisen pintalämpötilapiikin, josta seurasi pitkäaikainen kylmeneminen, koska tuhkapöly esti auringonsäteiden päätymisen maapallon pinnalle.

Vaikka suurin osa eliöistä kuoli tämän mullistuksen myötä, jotkut lajit menestyivät kaaoksen aikana. Tarinamme kannalta merkittävimpiä ovat sienikunta (tietysti) ja pieni nisäkäs, joka muistutti päästäistä. Niitä kutsutaan tankrekeiksi (yllättävää).

Ilman auringonvaloa suurin osa kasveista kuoli nopeasti. Sienet kuitenkin kukoistivat näinä aikoina, koska ne eivät ole riippuvaisia auringonvalosta (koska ne etsivät ruokansa omatoimisesti). Sienet hajottivat iloisesti kaikki äskettäin kuolleet organismit.

Entä tanrekit?

Useimmat alkujärkytyksestä selvinneet eläimet kuolivat lämpötilan laskiessa ja ravinnon käydessä vähiin sienipatogeeneihin tai vain nälkään maailmanlaajuisen ravintoketjun tuhoutumisen myötä. Tanrekit olivat toista maata.

Tanrekit ovat vaatimattomia maan alla eläviä nisäkkäitä. Niiden elämä maan alla oli rauhallista, koska ne olivat suojassa maanpinnan vihamielisiltä olosuhteilta. Niiden suosikkiruokaa (hyönteiset ja vesikasvit) oli edelleen saatavilla.

Tanrekit kykenevät horrostamaan jopa yhdeksän kuukautta kerrallaan. Tämä suojaa niitä lyhytaikaiselta epävakaudelta ja antaa niille mahdollisuudet elää kilpailijoitaan kauemmin. Paras hyökkäys on hyvä puolustus.

Bitcoin muistuttaa minua tanrekeista, koska molemmat elävät maan alla ja kukoistavat epävakaudessa. Tanrekin tavoin Bitcoinin on yksinkertaisesti kestettävä kilpailijoitaan kauemmin.

“Jos seisot tarpeeksi kauan joen rannalla, vihollisesi ruumiit ajelehtivat ohitsesi”

— Sunzi

Kiittäkäämme tanrekkejä!

Kävi ilmi, että tanrekit ovat kaikkien elävien istukkanisäkkäiden yhteinen esi-isä. Toisin sanoen ainoa syy sille, miksi sinä ja minä olemme olemassa, on se, että pienet tanrekit selvisivät hengissä dinosaurusten joukkokuolemasta 65 miljoonaa vuotta sitten maailman kohdanneesta tuhosta.

Sienirihmaston hartioilla seisten

Vaikka nisäkkäiden alkuvaiheet olivatkin hitaat, olemme viimeisten miljoonien vuosien aikana päässeet vasta vauhtiin. Eräs suurehko apina, homo sapiens, saavutti maailmanlaajuisen valta-aseman suhteellisen lyhyessä ajassa.

Nykyiset todisteet viittaavat siihen, että ihminen on ollut olemassa vasta noin puoli miljoonaa vuotta, mikä tekee meistä suhteellisen nuoren lajin. Vertailun vuoksi mainittakoon, että nykyiset norsut ovat olleet olemassa noin viisi miljoonaa vuotta.

Sieniesi-esiemme tavoin ihmiset ovat onnistuneet eri vaiheissa muodostamaan symbioottisia suhteita ympäristönsä kanssa. Itse asiassa olemme elämämme velkaa verkottuneille organismeille, joita kutsumme sieniksi.

Ihmiset asettuvat aloilleen

Yksi erityisen tärkeä sieni on Saccharomyces cerevisiae. Se on kotelosieniin lukeutuva yksisoluinen sienilaji. Kyse on leivin-/oluthiivasta.

Maatalous sai alkunsa noin 11 500 vuotta sitten (vaikka se saattaa olla paljon vanhempaa). Mielenkiintoista on, että ensimmäiset viljat, joita ihmiset viljelivät, olivat myös parhaiten oluen valmistukseen sopivia viljoja. Tämä herättää kysymyksen: asetuimmeko aloillemme ruuan/kestävyyden vai oluen valmistuksen vuoksi?

Käymisteitse valmistetut juomat (olut, viini ja muut) olivat turvallinen tapa nesteyttää kroppaa, koska muutoin vedessä oli kaikenlaisia taudinaiheuttajia, jotka olivat vaarallisia muinaisille ihmisille.

Vaikka emme tienneet asiasta tuolloin, ihmiset muodostivat symbioottisia suhteita sienten kanssa turvallisten ja terveellisten juomavaihtoehtojen tuottamiseksi.

Useimmat nykyihmiset eivät tiedä, että olemme yhä nykyäänkin riippuvaisia sieniliittolaisistamme. Ilman sieniä olut, viini, suklaa, leipä ja monet lääkkeet, kuten penisilliini, olisivat jääneet kehittämättä.

Muinaiset ihmiset tekivät yhteistyötä sienten kanssa. Nyt nykyihmisillä on samanlainen mahdollisuus tehdä yhteistyötä Bitcoinin kanssa…

Symbioosi Bitcoinin kanssa

Olemme todenneet, miten sekä sienten että Bitcoinin symbioottinen kumppanuus muiden organismien kanssa synnyttää elämää ja muodostaa antihauraita ekosysteemeitä. Tutkitaan nyt hieman sitä, miten ihmiset voivat tehdä yhteistyötä Bitcoinin kanssa yksilöiden parantamiseksi ja lajimme edistämiseksi.

“Ihmiskunnan todellinen ongelma on tässä: meillä on paleoliittisiä tunteita, keskiaikaisia instituutioita ja jumalallista teknologiaa.”
— E. O. Wilson, 2009

Raha on yhteiskunnan tärkein koordinaatiomekanismi, ja nykyinen fiat-järjestelmä heittää lajimme jyrkänteeltä rotkoon. Sen sijaan, että kiistelisimme poliittisista kysymyksistä, on aika puuttua yhteiskunnallisen pahoinvoinnin perimmäiseen syyhyn. Rahan vapauttamisen aika on täällä.

Fiat-rahaa on esiintynyt ajoittain historian aikana, mutta se on poikkeus, ei sääntö. Suurimman osan historiastaan ihmiset ovat koordinoineet rahan vapailla markkinoilla. Pääasiassa rahaksi ovat valikoituneet kulta ja nopea. Nyt on korkea aika herätä fiat-rahakoomasta.

Bitcoin on ihmiskunnan laajennettu fenotyyppi

Richard Dawkinsin The Extended Fenotype on evoluutio- ja kulttuurievolution merkkipaalu. Dawkinsin mukaan fenotyyppi ei ole rajoittunut vain biologisiin prosesseihin, vaan se laajenee myös (itsekkäiden) geenien miehittämien koneiden (esim. ihmisten) ulkopuolelle.

Laajennetut fenotyypit (ilmiasut) ovat käyttäytymismalleja, jotka laajentavat organismin luonnollisia kykyjä. Bitcoin on ihmiskunnan laajennettu fenotyyppi. Bitcoin vähentää globaalin yhteiskunnan arvon välittämiseen liittyvän luottamuksen määrää, mikä mahdollistaa aiempaa kehittyneemmän yhteistyön.

Tämä tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden muodostaa uudenlaisen yhteiskunnan, joka perustuu rahan ja valtion erottamiseen eli “luonnolliseen rahaan”. Valtava voitto ihmiskunnalle. Meidän velvollisuutemme on keksiä symbioottinen tapa elää tämän uuden voiman kanssa.

Hengittele syvään, koska olemme onnekkaita, että olemme elossa tällaisen käännekohdan aikana.

Kaikki alkaa niistä yksilöistä, jotka elävät symbioosissa Bitcoinin kanssa

Bitcoin oli viime vuosikymmenen parhaiten tuottanut omaisuuserä. Sen varhain käyttöönottaneet voivat olla nyt käsittämättömän varakkaita. Taloudellisen hyödyn lisäksi yksilöt voivat hyötyä bitcoinista monilla muilla eri tavoilla. Mielenkiintoista on, että bitcoiniin upotetut arvot näyttävät tarttuvan myös sen kannattajiin.

Deflatorisena omaisuuseränä Bitcoin opettaa meitä siirtämään kulusta tulevaisuuteen, jotta voisimme huomenna hyötyä siitä aiempaa enemmän (matala aikapreferenssi).

Epävarmuuden täyttämässä maailmassa Bitcoin tarjoaa jotain, jonka suhteen voi olla optimistinen. Sen sijaan, että muuttaisimme järjestelmää sisältäpäin, voimme suunnata energiamme rinnakkaisen järjestelmän kehittämiseen ja suunnitteluun.

Bitcoin pakottaa meidän ottamaan henkilökohtaisen vastuun varallisuudestamme, mikä on sekä siunaus että kirous. Maailmassa, joka ei arvosta henkilökohtaista vastuuta, Bitcoin on herätys.

Kumppanuus Bitcoinin kanssa on hyväksi yksilölle, mutta onko se hyväksi ihmiskunnalle?

Kryptografiassa on pohjimmiltaan kyse puolustautumisesta

Bitcoin on suurin julkisen avaimen kryptografiaan perustuva toteutus. Mitään vastaavaa ei ole koskaan nähty. Maailma, jossa nojataan vahvaan kryptografiaan, siirtää valtatasapainoa puolustautumisen suuntaan. Puolustautuminen tyranniaa, hulluja hallituksia ja valvontakapitalismia vastaan on enemmän kuin suositeltavaa.

Kryptografian avulla voimme puolustaa luonnollisia oikeuksiamme. Bitcoin suojaa sananvapautta ja varmistaa, että voimme “äänestää rahallamme”. Sananvapaus on avoimen yhteiskunnan perusta. Symbioosi Bitcoinin kanssa turvaa tulevien sukupolvien vapaudet. Asia, jonka puolesta kannattaa taistella.

Bitcoin hajottaa fiat-infrastruktuurin

Voimme hyödyntää sieniä muun muassa öljyvuotojen torjuntaan, eroosion pysäyttämiseen, luonnollisten torjunta-aineiden kehittämiseen ja jopa Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden aiheuttaman ydinjätteen hajottamiseen. Samalla tavalla Bitcoinia voidaan käyttää ränsistyneen fiat-infrastruktuurin puhdistamiseen.

Sienifakta #8: Sienet ovat jo ratkaisseet monet ongelmistamme, mutta me tuskin edes ymmärrämme niitä. Mykoremediaatio eli sienten käyttö ympäristönhoidossa tai aineiden muuntamisessa toisiksi on lupaava uusi toimiala, jossa sienitieteen asiantuntemusta hyödynnetään ympäristömme parantamisessa. Kyse on “soveltavasta mykologiasta”.

Elämme ennennäkemättömän rahapoliittisen alkemian aikaa. Bitcoin kiinteän tarjonnan omaavana rahahyödykkeenä toimii vastavoimana rajoittamattomalle rahan painamisvimmalle. Lyhyellä tähtäimellä ihmiset käyttävät Bitcoinia välttääkseen kontrolleja ja valvontaa muun muassa siirtääkseen varallisuutensa pois hyperinflaation kourista tai suojautuakseen muutoin paikallisen valuuttansa riskeiltä. Pitkällä tähtäimellä Bitcoin voi pakottaa keskuspankit konservatiiviselle linjalle — ja tämä saattaa käynnistyä kehitysmaista.

Maailman rikkaimmassa maassa (Yhdysvalloissa) keskivertoihmiset tekevät töitä 40 vuotta pääsemättä koskaan seuraavalle portaalle. Perinteinen järjestelmä on suunniteltu siirtämään varallisuutta alhaalta ylöspäin, erityisesti jokaisen finanssikriisin aikana. Koska aika on rahaa, tämä varallisuuden pakkosiirtojärjestelmä on järjestelmällistä ihmisten ajan varastamista. Tämän pitäisi radikalisoida sinut.

Aina kun ostat bitcoinia, myyt dollareita, euroja tai jotain muuta fiat-valuuttaa. On aika liittyä rauhanomaiseen vallankumoukseen. Vallataan UTXO:t!

Bitcoinin viivyttämisen vaihtoehtoiskustannukset

Ajattele kaikkea sitä jätettä, jonka fiat-järjestelmä tuottaa. Pankkien pelastuspaketteja, loputtomia sotia ja pääoman virhesijoituksia. Bitcoin vähentää tätä huomattavasti (ellei se jopa poista sitä). Kova, ehdoton raha on ratkaisu ongelmaan.

Jokainen vuosi, jonka kulutamme ilman bitcoinia, aiheuttaa kasvavia vaihtoehtoiskustannuksia. Sen sijaan, että tuhoaisimme tarpeettomasti varallisuutta, miten voisimme sijoittaa arvokasta pääomaa järkeviin asioihin?

“Me halusimme entäviä autoja, mutta saimme vain 140 merkkiä.”

— Peter Thiel

Entä Marsin miehittäminen? Tai vähentämällä sivilisaation “tuhoajiin”, kuten ydinsotiin tai pandemioihin, liittyviä riskejä? Entä Dysonin kehät? Asteroidien louhinta? Tai tartuntatautien ja lapsikuolleisuuden painaminen mahdollisimman alas?

Meidän on syytä ottaa Bitcoin-renessanssi ilolla vastaan.

Bitcoinissa on riskinsä

Sen sijaan, että pitäydyttäisiin läpinäkymättömässä rahoitusjärjestelmässä, joka on suunniteltu rikastuttamaan harvoja muiden kustannuksella, on omaksuttava avoimempi rahoitusjärjestelmä. Järjestelmä, jossa riskit ovat kaikkien nähtävillä sen sijaan, että ne olisi haudattu byrokratian ja petoksen alle.

Fiat-raha on epäorgaaninen järjestelmä, joka muistuttaa monokulttuurista teollista ravinnontuotantoa. Se on suunniteltu keskitetysti, altis kaikenlaisille häiriöille, kestämätön ja hauras. Fiat-raha lupaa lyhytaikaisen hintavakauden, mutta altistaa meidät kaikki valtaville myöhemmin ilmeneville järjestelmätason uhille. Toisin sanoen emme ota huomioon “isoja riskejä”, kuten pankkijärjestelmän räjähtämistä sirpaleiksi tai maailmanlaajuisia pandemioita. Molemmat esimerkit johtavat varallisuuden siirtämiseen, joka kasvattaa varallisuuseroja entisestään.

Bitcoin on puolestaan orgaaninen järjestelmä, joka muistuttaa hyvin vanhaa sademetsää. Kova kilpailu, asteittainen kasvu, kestävä ja antihauras. Bitcoin tuo mukanaan lyhytaikaisen hintavaihtelun järjestelmän pitkäaikaisen vakauden turvaamiseksi.

Bitcoin tekee antihauraan rahajärjestelmän mahdolliseksi — ja tämä on valtava voitto ihmiskunnalle

Bitcoin edistää energiariippumattomuutta

Bitcoin kuluttaa kyltymättömästi edullista energiaa. Bitcoin-louhijat etsivät ympäri maailman edullista energiaa ja toimivat kaiken energian viime käden ostajana. Tämä kannustaa innovoimaan kaikenlaisen edullisen energiantuotannon, kuten maakaasun ja vesivoiman, parissa.

Bitcoinin laskentateho on kasvanut tasaisesti, vaikka hinta ei ole pysynyt mukana tahdissa. Bitcoin-louhijoilla on luonnostaan bitcoinin suhteen long-näkemys. Mitä louhijat tietävät, mitä sinä et tiedä? Sen sijaan, että painamme päämme hiekkaan, on aika hyväksyä todellisuus.

Bitcoinin laskentateho jatkaa kasvuaan [Lähde]

Oletetaan, että bitcoinin rahallistumisprosessi jatkuu. Lopulta Bitcoin-louhinta saavuttaa suuren tietoisuuden ja siitä tulee turvallisuuspoliittinen kysymys. Ne maat, jotka tuottavat itse energiansa (ja louhivat Bitcoinia), nauttivat geopoliittisesta etulyöntiasemasta niihin maihin verrattuna, jotka ovat riippuvaisia energian tuonnista.

Sienifakta #9: Fossiiliset polttoaineet (hiilivedyt) kantavat sisällään muinaista aurinkoenergiaa, jonka kasvit ovat alun perin onnistuneet vangitsemaan itseensä fotosynteesin avulla. Mielenkiintoista on, että maapallon koko hiilivaranto syntyi “hiilikaudella”, joka päättyi noin 300 miljoonaa vuotta sitten sienten oppiessa sulattamaan ligniiniä. Ligniini on polymeeri, jonka vuoksi kasveilla on niille ominainen jäykkä rakenne ja ligniinin olemassaolo oli edellytys hiilen muodostumiselle. Hiili on yksinkertaisesti kasvimateriaalia, jonka alkukantaiset sienet onnistuivat “suolattamaan puoliksi”. Nykyajan sienet sulattavat ligniinin, jonka vuoksi uutta hiiltä ei juurikaan synny.

Tämä luo valtioille kannustimet varmistaa paikallisten energialähteiden saatavuus — olipa kyse fossiilisista polttoaineista, ydinenergiasta, uusiutuvista energialähteistä tai muista. Pitkällä tähtäimellä maailma, jossa energiantuotanto on paikallisempaa, on kestävämpi maailma. Bitcoin on sienen tavoin näkymätön kalvo, joka parantaa ekosysteemien terveyttä.

Ihmiskunta yhdistyy puolueettoman rahan kanssa

Nykyinen geopoliittinen peli palkitsee niitä, jotka kykenevät vaikuttamaan rahan tuotantoon. Tämä tarkoittaa, että valtiot ovat hyvin vahvoja ja voimakkaita, raha politisoituu ja erilaiset eturyhmät kilpailevat keskenään päästäkseen valtion suosioon.

“Antakaa minulle oikeus hallita kansakunnan rahaa — ja minä en välitä siitä, kuka säätää lait.”
— Mayer Amschel Rothschild

Sen sijaan Bitcoin on neutraalia, puolueetonta rahaa. Se on järjestelmä, joka on suunniteltu estämään erityisryhmiä kaappaamasta rahaa itselleen. Tämä luo reilumman maailman.

Miksi yksikään hallitus luopuisi painokoneen hallinnasta?

Dollarin jälkeisessä järjestelmässä kansallisvaltiot eivät pääse sopimukseen uudesta varantovaluutasta. Loogisesti jokainen valtio haluaa maksaa velkansa mieluummin omassa valuutassaan. Näemme jo nyt halkeamia dollarin hegemoniassa esimerkiksi Kiinan, Venäjän ja Iranin tapauksessa. Bitcoin ratkaisee ongelman.

Bitcoin on täysin tarkistettavissa, sen tarjonnalla on ehdottoman pitävä raja ja se tarjoaa nopean selvitys- ja tilityskeinon. Se on täydellisen neutraali raha epäluottamuksesta kärsivien kansallisvaltioiden käyttöön velkojen hoitamiseksi. Tässä valossa bitcoin on vihollisten rahaa.

On aika päivittää ihmiskunta muodostamalla symbioosi Bitcoinin kanssa.

Johtopäätösten aika

Elämän tarina maapallolla voidaan tiivistää seuraavasti: ne menestyvät, jotka kykenevät muodostamaan symbioottisia suhteita verkkopohjaisten organismien (erityisesti sienten) kanssa.

Nöyrinä apinoina velvollisuutemme on muodostaa symbioottinen suhde Bitcoinin kanssa. Meidän on pyrittävä ymmärtämään tätä ilmiötä, jotta voimme vielä kasvattaa sitä tässä vaiheessa.

Aivan kuten kuivalle maalle siirtyneet sienet olivat maan päällä tapahtuvan biologisen evoluution mahdollistaja, Bitcoin on ihmisen evoluution mahdollistaja.

Voimme joko ottaa Bitcoin vastaan tai kärsiä dinosaurusten kohtalon.

Kiitos,
Brandon

P.S. Kuka on laivan ruorissa?

Sienet tekivät monimutkaisesta elämästä mahdollista maapalolla. Lopulta syntyi myös ihminen. Nyt ihmiset ovat luomassa Internetiä (ja Bitcoinia), jotka molemmat ilmentävät sitä samaa sienirihmastomaista arkkityyppiä, josta olemme saaneet alkumme.

En tietoisesti valinnut sienirihmastoa tarkastelunäkökulmakseni. Eläimet kuitenkin haarautuivat taksonomisesti sienistä miljoonia vuosia sitten. Ihmiset tekivät täyden ympyrän ja oppilaasta tuli opettaja.

Oliko tämä väistämätöntä?

Sienirihmastojen arkkityyppi näyttää olevan osa lajiamme. Ajan myötä verkostopohjaisia rakenteita syntyy jatkuvasti, olipa kyse sitten sisään rakentuneesta viisaudesta tai puhtaasta sattumasta. Nämä sienirihmastomaiset verkosto- ja verkkoteknologiat näyttävät säilyvän, kun ne on kerran keksitty, koska ne ovat luonteeltaan antihauraita.

Monet väittävät “meidän löytäneen Bitcoinin”. Suhtaudun tähän ajatukseen myötämielisesti, mutta on oikeampaa sanoa, että löysimme Bitcoinin uudelleen. Sienirihmaston arkkityyppi on biologinen emergentti ominaisuus, mikä tarkoittaa, että Bitcoin oli väistämätön.

Kiitokset

  • Kiitos Dan Heldille, Gigille, Robert Breedlovelle, Rob Foxille, Danielle Diamondille, Dan Liebeskindille, Justin Evidonille ja Nic Carterille, jotka esittivät hyvää palautetta kirjoittamisen aikana.
  • Kiitos mykologiselle yhteisölle siitä, että se innoitti minua tutkimaan sieniä tarkemmin (bitcoin-yhteisö toivottaa teidät tervetulleeksi).

Tämä on suomennos Brandon Quittemin (Twitter) pitkästä esseesarjasta “Bitcoin is The Mycelium of Money”. Kirjoitus ilmestyi Mediumissa useassa osassa vuosien 2018–2020 kuluessa.

Quittem on yrittäjä, kirjoittaja ja luennoitsija. Hän on keskittynyt teknologian ja biologian liittyviin kysymyksiin. Hän on tuottelias kirjoittaja, jonka kirjoituksia on luettu ja jaettu runsaasti. Nykyisin hän toimii Swan Bitcoinin asiakkuuksista ja myynnistä vastaavana johtajana.

Kirjoituksen on suomentanut Thomas Brand (Twitter).

Thomas Brand
Brandin kirjasto

Curious observer. Interested in economics, fintech, Bitcoin, philosophy, strategy, innovation & existential risks.