Kuvalähde: Robynne Hu / Unsplash

Mikä ihmeen kirjasto?

Bitcoin, politiikka ja taloustiede

Thomas Brand
Brandin kirjasto
Published in
8 min readNov 10, 2019

--

Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, se hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa.

Vanhassa monien lapsuudessaan kuulemassa lastenlaulussa ihmetellään maailman ihmeellisyyksiä lapsen silmin.

Bitcoin on kummallinen. Se on äärimmäisen kummallinen. En todennäköisesti ole koskaan ennen eläessäni kohdannut niin hämmästyttävää ja kummallista asiaa kuin Bitcoin. Bitcoin on hämmästyttänyt minut kerta toisensa jälkeen.

Bitcoinin kaunis kummallisuus ei ole teknologiassa, vaan siinä, miten Bitcoinissa yhdistyvät niin kauniisti teknologia, filosofia ja taloustiede. Hämmästelen näitä asioita joka päivä.

Bitcoin on antihauras sosiotekninen järjestelmä, joka tekee sen rikkomisen äärimmäisen vaikeaksi. Toisaalta Bitcoinin antihauraus aiheuttaa vaikeuksia niille, jotka yrittävät ymmärtää, mistä on oikeastaan kyse. Bitcoinin kaninkolo, kuten Gigi on nyt suomentamissani 21 oppitunnissaan osuvasti osoittanut, on erittäin syvä — todennäköisesti äärimmäisen syvä.

Kuvalähde: The Art of Manliness

Bitcoin ei hämmästytä vain kaikessa teknologisessa ihmeellisyydessään tai siinä, että Bitcoinista on aina löydettävissä jokin aivan uusi näkökohta, joka yllättää. Toisille kyse voi olla siitä yksinkertaisesta havainnosta, että Bitcoin ei ole kuollut — eikä tule oikeastaan kuolemaan ennen kuin havaitsemamme maailmankaikkeus tuhoutuu.

Luulin olevani fiksu kaveri. Luulin tietäväni asioista jotain. Luulin, että en elä itsepetoksessa. Luulin vielä muutama vuosi sitten ymmärtäväni mistä Bitcoinissa on kyse, mutta vuoden 2017 suuren kryptovaluuttanousuhuuman jälkeen minun on ollut pakko arvioida uudelleen perususkomuksiani siinä, mitä tulee niin Bitcoiniin kuin lukemattomiin sitä läheltä liippaaviin aiheisiin.

Huomasin, että Bitcoinin eräs kaikkein hämmentävimmistä piirteistä on s se ,kuinka vähän me edelleen siitä tosiasiassa tiedämme. Tiedämme kyllä varsin hyvin sen, miten Bitcoinin taustalle kätkeytyvä teknologia toimii, mutta koska Bitcoinissa ei ole kyse teknologiassa, teknologinen asiantuntijuus ei riitä kovin pitkälle. Toisaalta tunnemme myös varsin hyvin sen ajatusmaailman ja ajatteluperinteen, josta Bitcoinin luoja Satoshi Nakamoto ponnisti. Tiedämme myös sen, miten Bitcoinin

Bitcoinia on vaikea ymmärtää.

Olen viimeisen vuoden aikana pyrkinyt laajentamaan omaa ymmärrystäni lukemalla mahdollisimman paljon Bitcoinista, keskustelemalla itseäni fiksumpien ihmisten kanssa ja ennen kaikkea ajattelemalla asiaa mahdollisimman hitaasti. Monet ihmiset näyttävät ajattelevan, että Bitcoin on verkko, bitcoin on digitaalinen omaisuuserä eli kryptovaluutta ja Bitcoin-ohjelmistolla voidaan liittyä Bitcoin-verkon jäseneksi. Näissä määritelmissä ei ole mitään muuta vikaa kuin että niistä kaikissa jää jokin olennainen asia huomioimatta.

Ihmisten käyttää ylipäänsä olevan erittäin vaikea ymmärtää sitä, mistä Bitcoinissa on loppujen lopuksi kyse. Osa kertoo siitä, kuinka Bitcoin on lohkoketju, bitcoin on digitaalista kultaa ja Bitcoin-verkon louhijat tekevät varmistustyötä. Vertauskuvat ovat joissakin tilanteissa toki hyödyllisiä, mutta ne tekevät joskus asian syvällisemmän ymmärtämisen aiempaa vaikeammaksi. Ihmiset ankkuroituvat tiettyihin mielikuviin ja nojaavat niihin jopa senkin jälkeen, kun vertauskuva ei enää olekaan yhtä hyvä kuin se oli eilen.

Bitcoinin perusasioiden ymmärtäminen edellyttää valtavia määriä nöyryyttä. Valtio-opista, filosofiasta, taloustieteestä, tietojenkäsittelytieteestä, ohjelmistotekniikasta, peliteoriasta, psykologiasta, fysiikasta, informaatioteoriasta kryptografiasta, historiasta, rahoitusteoriasta, matematiikasta ja ohjelmoinnista on hyötyä Bitcoinin ymmärtämiseksi.

Sinun on syytä muodostaa jonkinlainen arkijärkinen perusymmärrys näistä ja monista muista aiheista. Ilman perusteita Bitcoinia ei voi lähestyä samaan aikaan riittävän abstraktisti, mutta samalla konkreettisesti. Perusteiden sisäistäminen on tärkeää, jotta ymmärrät mahdollisimman hyvin sen, miten ja miksi erilaiset Bitcoiniin liittyvät asiat yhdistyvät niin kauniisti toinen toisiinsa.

Bitcoinista, lohkoketjusta ja kryptotaloudesta on viimeisen muutaman vuoden aikana ilmestynyt satoja kirjoja, satoja podcasteja, tuhansia artikkeleita ja miljoonia yksittäisiä pikaviestejä ja kommentteja. Kaikkea ei yksittäinen ihminen kykene koskaan lukemaan ja arvioimaan, jonka vuoksi olen jo aikoja sitten päättänyt, että en yritä syventyä liiaksi sellaisiin asioihin, joiden opiskeluun minulta kuluisi tuhottomasti aikaa. Bitcoin on kuitenkin pakottanut minut tutustumaan aiempaa paremmin muun muassa tietojenkäsittelytieteeseen, informaatioteoriaan ja kulttuurintutkimukseen.

Meemit ovat olennainen osa Bitcoinin ympärille muodostuneita alakulttuureita.

Olen kuluneiden kuukausien aikana omistanut muutamia tunteja lähes joka ilta sille, että luen jotain mielenkiintoisena pitämääni Bitcoinista ja sitä läheltä liippaavista aiheista. Jos kirjoitus on mielestäni riittävän hyvä, käännän sen omaksi ja muiden iloksi. En ole ammattikääntäjä, joten teen parhaani raakakäännöksien sujuvoittamiseksi luetuttamalla niitä myös ystävilläni ja tuttavillani. Valitettavasti valitettavan harva lähipiiristäni on yhtä kiinnostunut Bitcoinista kuin minä, joten joskus sitten vain tuuttaan jutun ulos ja katson josko se herättää keskustelua.

Olen vuosien varrella kirjoittanut todella paljon muun muassa finanssialan murroksesta, digitaalisen varainhoidon kehityksestä ja yhteiskunnallisista teemoista. Nyt olen kuitenkin päätynyt ainakin hetkellisesti omistamaan valtaosan vapaa-aikani vapaa-ajasta sille, että käännän Bitcoin-aiheista lukemistoa suomalaisille lukijoille. Suomalaiset osaavat vallan hyvin englantia, joten en tee käännöksiä vakuuttaakseni jotakuta siitä, kuinka vallankumouksellinen Bitcoin kaikkinensa on, vaan käännän kirjoituksia pääsääntöisesti itselleni ja niille, jotka haluavat lukea juttuja suomeksi.

Tavoitteeni ei ole vakuuttaa sinua siitä, että Bitcoin good, fiat systems bad. Bitcoin on yksinkertaisesti vain sellainen ilmiö, joka näyttää saavan ainakin jotkut ihmiset kiinnostumaan muun muassa raha- ja pankkiteoriasta, rahan historiasta, korosta, inflaatiosta, aikapreferenssistä, taloustieteestä ja sen aatehistoriasta, raha- ja talousjärjestelmistä ja lukemattomista muista aiheista. Toivon, että sinä innostut bitcoinista (ja Bitcoinista) käännöksiä lukiessani; aivan samalla tavoin kuin itse olen innostunut,

En yritä selittää sitä, mistä Bitcoinissa on loppujen lopuksi kyse, koska loppujen lopuksi jokaiselle muodostuu omien oletuksiensa, ajatustensa ja maailmankuvallisen painolastinsa perusteella omanlaisensa käsitys Bitcoin-oliosta. Eräiden mukaan se on rahamainen olio, toisten mukaan se on tulppaanimainen kupla ja kolmansien mukaan se on vallankumouksellinen eksponentiaalinen ja mahdollistava perusta uudelle maailmalle.

Bitcoin on khimaira. (Kuvalähde: Wiktionary)

Elämässä on vain tietty määrä aikaa ja käytössä oleva aika on subjektiivisesti arvostettua. Liiketaloustieteen guru Peter F. Drucker totesi ajasta osuvasti kirjassaan Tehokas johtaja:

Tehokkaat ihmiset tietävät, että aika rajoittaa tekemistä. Niukin voimavara määrää kaiken toiminnan rajat. Saavutuksissa niukin voimavara on aika. Aika on myös voimavarana ainutlaatuinen. Sitä ei voi saada tai antaa vuokralle tai hankkia muulla tavoin lisää. Ajan tarjonnassa ei ole mitään joustoa. Sitä ei saa lisää, olipa kysyntä miten suuri tahansa. Sille ei ole hintaa eikä rajahyötykäyrää. Aika on lisäksi täysin katoavaa eikä sitä voi varastoida. Eilinen on iäksi mennyttä eikä palaa koskaan. Aikaa on siksi aina erittäin vähän tarjolla. Aika ei ole korvattavissa. Voimme tietyissä rajoissa korvata yhden resurssin toisella, esimerkiksi alumiinin kuparilla ja työvoiman pääomalla. Voimme käyttää enemmän tietoa tai enemmän lihasvoimaa. Aikaa ei kuitenkaan korvaa mikään. Kaikki vaatii aikansa. Tämä on yleispätevä sääntö. Kaikki työ tapahtuu ajassa ja vie aikaa. Silti useimmat ihmiset pitävät tätä ainutlaatuista, korvaamatonta ja välttämätöntä voimavaraa itsestään selvänä.

Satoshi Nakamoto kirjoitti bitcointalk-keskustelufoorumilla heinäkuussa 2010 vastauksena Daniel Larimerille:

Jos et usko minua tai et ymmärrä sitä, minulla ei ole aikaa yrittää vakuuttaa sinua, anteeksi.

Larimer vastasi Satoshille hieman myöhemmin:

Uskon sinuun täysin ja tulin samaan lopputulokseen kuin sinä.

Minunkaan tavoitteeni ei ole sinänsä vakuuttaa sinua. Ensisijainen tavoitteeni on jakaa sellaisia käännöksiä ja kirjoituksia, jotka muodostavat yhdessä jatkuvasti laajenevan suomenkielisen kirjallisuusvalikoiman kanssa tavan ymmärtää Bitcoinia mahdollisimman laajasti ja kattavasti.

Tulen lisäämään Brandin kirjastoon tulevaisuudessa myös Bitcoinia jostain näkökulmasta läheltä liippaavia kirjoituksia, mutta pääasiassa julkaisen vain Bitcoinia, taloustiedettä, filosofiaa ja yhteiskunnallisia asioita koskevia juttuja.

Osa kirjoituksista on omiani, mutta pyrin keskittymään puhtaasti kääntämiseen; suomalaista Bitcoin-aiheista syvällistä ja minua kiinnostavaa keskustelua on yksinkertaisesti aivan liian vähän. Suomenkielinen yleisö on toki suhteellisen rajallinen, mutta olen saavuttanut itselleni asettamistani tavoitteista yhden, jos joku Bitcoiniin vähemmän tutustunut löytää käännöksistä itseään kiinnostavia uusia näkökulmia ja ajatuksia.

Kuvalähde: Alex Wolfe / Unsplash

Olen päätynyt siihen lopputulokseen, että Bitcoinista jo kiinnostuneiden moraalisena velvollisuutena on ”julistaa” Bitcoinin ilosanomaa. Bitcoin saattaa epäonnistua siinä missä mihtralaisuus hävisi kristinuskolle tai assurismi katosi maailmanhistoriasta. Bitcoinissa on kieltämättä monia kvasiuskonnollisia piirteitä, jotka tekevät siitä omalla tavallaan hyvin mielenkiintoisen sosiaalisen ilmiön. Kaikkia Bitcoinista innostuneita ei välttämättä kiinnosta Bitcoinin ilosanoman “julistaminen”, joten he voivat keskittyä omassa elämässään siihen, minkä näkevät kulloinkin arvokkaana.

Näen tärkeänä sen, että ihmisillä olisi riittävän paljon ymmärrystä, jotta he voisivat selittää Bitcoinin perusperiaatteet 5-vuotiaalle lapselle, 80-vuotiaalle isovanhemmalleen tai kaikesta kaiken tietävälle tuttavalleen. Jokaisessa tapauksessa löytyy sellainen keskustelun taso, jossa Bitcoin voi saada ihmiset ajattelemaan enemmän ja paremmin.

Kuvalähde: Jasmin Sessler / Unsplash

Bitcoinin taustalla on toki myös lohkojen ketju eli lohkoketju, mutta kuten Udi Wertheimer on todennut, niin lohkoketjulla ei ole väliä. Lohkoketju on sivutuote, ei tavoite. Lohkoketju ei kuitenkaan ole hyödytöntä jätettä, vaan se on mitä todennäköisemmin uudelleenkäytettäväksi soveltuvaa kompostia.

Bitcoin, ei lohkoketju

Tavoitteeni on laajentaa kirjastoa tasaisin väliajoin. Samalla pyrin osallistumaan sellaisiin laajempiin käännösprojekteihin, joissa lähinnä puhtaasti Bitcoin-aiheista kirjallisuutta halutaan saattaa suomalaisen yleisön saataville. Olen itse kääntänyt tai ollut mukana kääntämässä seuraavia teoksia:

Kaikkea ei tietenkään ole tarkoitus — saatikka mielekästä — kääntää suomeksi, jonka vuoksi pyrin kahlaamaan läpi myös hyvin vanhoja kyberpunk- ja kryptoanarkistisia kirjoituksia Bitcoinin ja desentralisaatioajattelun aatehistoriallisten virtausten valottamiseksi. Samalla haluan myös omalta osaltani aikoinaan Petri Kajanderin aloittamaa kulttuurityötä itävaltalaishenkisten kirjoitusten suomentamiseksi.

Voit aina kommentoida juttujani vapaasti, antaa parannusehdotuksia tai ehdottaa uusia kiinnostavia käännöksiä. Laita minulle Twitterissä yksityisviestiä, tägää minut julkiseen viestiin tai laita sähköpostia osoitteella thomasbrand@gmx.com.

Viimeiseksi, muttei suinkaan vähäisimpänä, nostan esille neljä tärkeää kirjoituksiin liittyvää asiaa:

  1. Brandin kirjasto sisältää sekä käännöksiä että vähäisissä määrin myös omia tekstejäni. Kirjoitukset edustavat lähtökohtaisesti vain niiden kirjoittajien omia mielipiteitä, eivätkä välttämättä kirjoittajiin liitoksissa (tai sidoksissa) olevien organisaatioiden näkemyksiä. Kirjoitusten sisältämät luvut ja esimerkit voivat olla virheellisiä, joten niitä ei pidä lähestyä kiveen hakattuna totuutena. Käännös ei myöskään tarkoita sitä, että olisin itsekään välttämättä samaa mieltä kirjoittajasta.
  2. Kaikki kirjoituksissa oleva tieto on puhdaasti opetuksellista lisältöä. En koskaan anna sijoitussuosituksia. Älä osta koskaan mitään sellaista, mitä et ymmärrä. Ihminen ei koskaan voi varmuudella sanoa sitä, että mihin jonkinlainen toiminta tai toimimatta jättäytyminen johtaa, jonka vuoksi kaikenlaisia käärmeöljykauppiaita on syytä välttää kuin ruttoa. “Pitäisikö minun ostaa x:ää?”, missä x on mitä tahansa, on väärä kysymys. “Ymmärränkö mistä x:ssä on kysymys?” on oikea(mpi) kysymys.
  3. Osassa kirjoituksista käytetään kuvainnollista kieltä, joka voi antaa ymmärtää x:n olevan “hyvissä/huonoissa hinnoissa”, “ali-/yliarvostettu” jne. Nämäkään eivät ole sijoitussuosituksia tai kehotuksia ostaa/hankkia mitään.
  4. Kirjoituksissa voi olla myös mainittuna erilaisia Bitcoin-ekosysteemissä toimivia palveluntarjoajia aina kryptopörsseistä maksujenkäsittelijöihin. Nämä ovat puhtaasti esimerkkejä ja voivat auttaa havainnollistamaan ekosysteemin kehitystä vuosien varrella.

Toivon, että Brandin kirjastosta on sinulle iloa ja hyötyä tuleviksi vuoksiksi. Muista myös jakaa juttuja ystävillesi, tuttavillesi tai vaikkapa kollegoillesi.

Terveisin,
Thomas Brand
Kirjastonhoitaja

Muista seurata minua Twitterissä, laita Brandin kirjasto seurantaan Mediumissa ja heitä minulle niin halutessasi muutama satoshi tippin.men kautta kirjaston kehittämiseksi.

--

--

Thomas Brand
Brandin kirjasto

Curious observer. Interested in economics, fintech, Bitcoin, philosophy, strategy, innovation & existential risks.