Olipa siinä viikonloppua kerrakseen

Marty’s Ƀent -uutiskirje #690

Thomas Brand
Brandin kirjasto
5 min readMar 10, 2020

--

Olemme keskellä täydellistä myrskyä, kummajaiset. Markkinatapahtumat ovat sellaisessa järjestyksessä, jotka paljastavat velkaantumiseen ja rahoitustekniseen säätämiseen perustuvan kytkeytyneen rahoitusjärjestelmän haurauden. Kuten viime viikolla totesin, COVID19 näyttää olevan musta joutsen, joka on yllättänyt maailman. Leviämisen seurauksena maailmanlaajuiset toimitusketjut katkesivat ja globalisoitunut taloutemme on pysähtymässä. Toimitusketjujen seurannaisvaikutukset, jos ne toteutuvat, pitäisi iskeytyä markkinoille parin seuraavan viikon kuluessa.

Viikonlopun aikana, kun maailma tuijotti Italian karanteenitoimia ja viruksen leviämistä ympäri Yhdysvaltoja, Venäjä ilmestyi tyhjästä ja löi markkinoita toisella mustalla joutsenella, kun se kertoi OPECin öljykartellille, että he eivät aio noudattaa heidän käskyjään ja hillitä öljyntuotantoa hintojen tukemiseksi. Vaikuttaa siltä, että Saudi-Arabia ei oikein pitänyt tästä, joka leikkasi välittömästi öljynsä hintaa ja ilmoitti valtavasta öljyntuotannon lisäämisestä. Tämä aiheutti öljyn yli 30 prosentin hinnan romahduksen. WTI-raakaöljyllä käydään tällä hetkellä kauppaa 34,45 dollarissa, kun sen hinta laski väliaikaisesti eilen futuurikaupassa alle 30 dollarin. Venäjän peliliikettä pidetään hyökkäyksenä Yhdysvaltojen liuskeöljyteollisuutta vastaan, joka on kasvattanut öljyn tarjontaa globaaleilla markkinoilla.

Olemme seuranneet öljysotia tässä uutiskirjeessä jo jonkin aikaa. Vuosien ajan OPECin ulkopuoliset maat, jotka näyttävät olevan tyytymättömiä petrodollarin todellisuuteen, joka pakottaa maat ostamaan öljyä Yhdysvaltain dollareissa, ovat kertoneet haluavansa asioiden muuttuvan. Tämä on johtanut yuan- ja ruplamääräisten öljysopimusten luomiseen ja suoraan öljykauppaan Iranin, Venäjän ja Kiinan välillä. Kysymys, joka on herättänyt mielenkiintoa joidenkin ihmisten keskuudessa parin viime vuoden ajan, on “milloin näemme täydellisen siirtymän pois OPECista kohti kaksijakoisempia maailman öljymarkkinoita?”. No, näyttää siltä, että Venäjällä on vihdoin halua kääntää öljykartellin ruuvia ja kävellä pois. Tämän rohkean peliliikkeen seurausvaikutukset ovat mielenkiintoista katseltavaa tulevina kuukausina ja vuosina.

Tässä on yksi tärkeimmistä kaavioista, joka on otettava huomioon öljysotien kuumentuessa; öljytynnyrin talteenottokustannukset maittain. (Kiitos hyvälle ystävällemme Arbedoutille, joka on ollut yksi parhaimmista markomaailman lähteistä. Suosittelen sinua lukemaan koko viestiketjun.)

Kuten näette, Saudi-Arabia ja muut Lähi-idän öljyntuottajat saattavat kestää myrskyn paljon paremmin kuin toverinsa ympäri maailmaa. Venäjä tuli markkinoille ilmoittamaan, kuinka alhaisella öljyn hinnalla he voivat elää ja kuinka kauan he voivat sietää öljysotatoimia.

Jos tämä osoittautuu kostonhimoiseksi sodassa, jossa Saudi-Arabia pyrkii aiheuttamaan tuskaa niille, jotka ovat pettäneet öljykartellin, odotan öljyn hinnan laskevan Venäjän valtiovarainministeriön vetämän rajan alle. Yhdysvaltojen liuskeöljytuottajien kannalta tilanne menee mielenkiintoiseksi. Kestävätkö ne myrskyn? Tämä jää nähtäväksi. Hyvä juttu tässä on, että halpa bensa on pian täällä, kummajaiset!

Venäjän toimien seurauksena osakemarkkinat räjähtivät eilen ja tänä aamuna, kun S&P 500-futuurit enimmäisraja täyttyi eilen illalla (-5 %) ja futuurikaupankäynti keskeytettiin minuutteja ennen kaupankäynnin virallista starttia. Täydellinen makrotapahtumien myrsky on iskeytynyt osakkeisiin, mikä korostaa järjestelmämme haurautta. Tämä on erittäin tärkeä asia ymmärtää. Koronaviruksen ja Venäjän roistoilun yhdistelmä voivat olla sysäys markkinoiden laskusuhdanteelle, mutta ne eivät ole keskeinen syy ongelmaan. Edullisesta valasta riippuvaisen rahoitusjärjestelmän rakenteellinen hauraus on. Ystävämme James O’Beirne sanoi tämän paljon kaunopuheisemmin kuin Marty-setäsi.

Yrityslainat ovat lisääntyneet merkittävästi alhaisessa korkoympäristössä ja tämä on puolestaan johtanut massiiviseen osakkeiden takaisinostoaaltoon. Tämä ajatus joutuu nyt suureen testiin. Pidä silmällä vakuudellisten velkasitoumusten markkinoita. Pelkään, etteivät ne kestä stressiä. Näyttää siltä, että Yhdysvaltain keskuspankilla on samat pelot, koska Fed nosti 75 prosentilla sitä rahamäärää, jonka he ovat valmiita tarjoamaan yli yön -repo-markkinoilla. Fed lisäsi yhden päivän lainaustoimintaa 100 miljardista 150 miljardiin dollariin ja kahden viikon rahoitusta 20 miljardista 45 miljardiin dollariin.

Kaikki tuijottavat Jerome Powellia ja Yhdysvaltain keskuspankkia lähestyessämme seuraavaa avomarkkinakomitean (engl. FOMC) kokousta, joka on suunniteltu järjestettäväksi tässä kuussa 17.-18. päivinä. Kuinka paljon he aikovat leikata? Aikovatko he käynnistää QE4:n markkinoiden rauhoittamiseksi? Vain ajoitus ja markkinoiden jatkuvan laskun vakavuus kertoo. Viime viikolla 50 peruspisteen leikkaus osoittautui täysin tehottomaksi. Minusta vaikuttaa siltä, että heidän on ryhdyttävä rajuihin toimiin näiden markkinoiden rauhoittamiseksi.

Miten tämä on vaikuttanut bitcoiniin ja miten se tulee vaikuttamaan bitcoiniin jatkossa? Toistaiseksi bitcoinia on polkumyyty markkinoiden vanavedessä. Bitcoin näyttää riskialttiilta omaisuuserältä, kun sijoittajat myyvät omaisuuttaan saadakseen kipeästi muualla tarvitsemaansa käteistä. Se ei varmasti toimi kuten turvasatamana, jona sitä markkinoidaan. Tämä ei tosiaankaan ole yllättävää ottaen huomioon kuinka nuori protokolla on ja kuinka vähäinen tuntemus useimmilla sijoittajilla on bitcoinista. Omaisuuserän on ansaittava turvasataman asema, ja bitcoinin menneisyys on todennäköisesti liian lyhyt sijoittajille, jotta he voisivat pitää sitä tällä hetkellä asianmukaisena turvasatamana. Tämä tulee jonkun sellaisen suusta, joka uskoo koko sydämestään turvapaikkakertomuksen lopulta toteutuvan ja löytävän turvan satosheista perinteisen rahoitusjärjestelmän sulaessa.

“Olet hullu, Marty-setä. Oletko masokisti?”

Ehkä. Tai ehkä vain ymmärrän protokollan perusteet ja ne vain paranevat kaiken aikaa. Juuri tänä aamuna, noin kello 7:05 Itäistä standardiaikaa, bitcoin-louhinnan vaikeusaste kasvoi melkein 7 prosenttia, jotta keskimääräinen aika lohkojen välillä palautetaan takaisin 10 minuuttiin. Tämä tarkoittaa, että huomattava määrä laskentatehoa liittyi verkkoon edeltävien 2016 lohkon aikana. Tämän lisäksi Bitcoin Coresta, joka on suosituin täyden solmun toteutustapa, julkaistiin v.0.19.1, mikä osoittaa, että kehitysyhteisö on edelleen kiinnostunut Bitcoinin parantamisesta.

Ja mikä tärkeintä, kuten tätä uutiskirjettä viime viikkoina lukeneet saattava tietää, perinteinen järjestelmä ja vallanpitäjät näyttävät menettävän hallinnan. Uskon, että Fedin rahapolitiikan tehokkuutta, liittovaltion kykyä mikrojohtaa Yhdysvaltoja ja unelmaa, jonka talouslehdistö myy ihmisille, uhkaa luottamuskriisi.

On typerää heittää tällaisia ennusteita, mutta Marty-setäsi on hullu typerys. Minusta on erittäin vaikea uskoa sitä, että massat ostavat paskapuhetta tällä kertaa, jos todella olemme “Sen Suuren” edessä, josta on puhuttu vuoden 2008 reaktioiden jälkeen. Jos Fedin rahapohjan laajentaminen ja rajut koronlaskut eivät toimineet viimeisen kriisin jälkeen, miksi se toimisi tällä kertaa? Voivatko koronleikkaukset ja rahan painamisen todella ratkaista systeemiset kysymykset, jotka virus ja yhden maan päätös pitää öljyntuotantonsa vakaana ovat paljastaneet? Epäilen sitä todella. Nämä poliittiset toimet voivat korkeintaan saada aikaan väliaikaisen ratkaisun, joka pahentaa ongelmaa entisestään.

Tämän sanottuani en ole edes varma, että heidän politiikkatoimensa edes ovat niin tehokkaita. Vuosi 2008 on edelleen hyvin tuore haava, jota ihmiset eivät ole unohtaneet. Yhdistä tämä siihen tosiasiaan, että tiedon levittäminen on muuttunut huomattavasti sujuvammaksi vuoden 2008 jälkeen, ja minusta on vaikea uskoa, että ihmiset ostavat Fedin tarinat tällä kertaa. Plebit ovat koulutetumpia aiheesta kuin koskaan aikaisemmin ja käyvät keskustelua yhteisöpalveluissa. Näiden politiikkatoimien pakkosyöttäminen ihmisille näyttää tällä kertaa huomattavasti vaikeammalta tehtävältä. Lisäksi Yhdysvaltain keskuspankin arsenaali näyttää tällä hetkellä melko tyhjältä.

Tästä syystä tunnen oloni hyväksi ja saan turvaa satosheista, vaikka bitcoinin hinta romahtaisi. Uskon, että elämme yhdessä ihmiskunnan historian keskeisimmistä käännekohdista. Yksilöt ympäri maailmaa ryhtyvät kyseenalaistamaan teollisuusajan instituutioita ja käyvät kovia keskusteluja digimaailmassa siitä, millaisessa tulevaisuudessa he haluavat elää. Bitcoinista tulee digiaikakauden kulmakivi ja siirrymme siihen nopeasti. Tarvitsemme systeemisen muutoksen. Meidän on korjattava raha, jos haluamme tosiasiallisesti ratkaista nämä ongelmat, ja Bitcoin tarjoaa mielestäni parhaat mahdollisuudet saada muutos aikaiseksi digiaikakaudella.

Lyhyellä aikavälillä haluan nähdä, miten markkinat reagoivat seuraavaan väistämättömään Yhdysvaltain keskuspankin koronleikkauksiin. Jos markkinat reagoivat voimakkaasti ja samalla tavoin kuin viime viikkoiseen 50 peruspisteen leikkaukseen, luulen luottamuksen heikkenevän paljon nopeammin kuin ihmiset luulevat. Jos koronleikkaukset ja määrällinen elvytys tarjoavat jonkinlaisen hengähdystauon markkinamyllerryksessä, sitä samaa on luvassa myöhemmin.

Riippumatta siitä, mitä tapahtuu, minä kerään satosheja.

Viimeinen ajatus…

Twitter. Hitonmoinen huume.

Suomennos Marty Bentin (Twitter) uutiskirjeestä “Issue #690: What a weekend that was…”. Uutiskirje ilmestyi 9.3.2020.

Marty Bent on tunnettu amerikkalainen bitcoinaaja, jonka tuotantoa ovat muun muassa Marty’s Ƀent -uutiskirje ja Tales from the Crypt -podcast yhdessä Matt Odellin kanssa.

Kirjoituksen on suomentanut Thomas Brand (Twitter).

--

--

Thomas Brand
Brandin kirjasto

Curious observer. Interested in economics, fintech, Bitcoin, philosophy, strategy, innovation & existential risks.