FeverBee Topluluk Yönetimi Stratejisi 4: Topluluk Taktiklerinin Belirlenmesi
Topluluk amaçları, hedefleri ve stratejileri belirlendi; artık sıra topluluk stratejisinin ‘yere basan’ bileşeni olan taktiklerde. Topluluğunuzun vitesini yükseltmeye hazır mısınız?
Topluluk yönetimi strateji serimizin dördüncü yazısından herkese merhaba! Bu seriyi takip ediyorsanız, İngiltere merkezli bir topluluk yönetimi danışmanlığı olan FeverBee’nin topluluk yönetimi stratejisi kaynaklarını sizler için derlediğimizi ve bundan önceki yazılarımızda bu yaklaşımın önceki adımları olan topluluk amaçlarının, topluluk hedeflerinin ve topluluk stratejilerinin belirlenmesi konularını ele aldığımızı hatırlayacaksınız.
Bu yazıları okumadıysanız devam etmeden önce okumanızı hararetle tavsiye ediyoruz; okuduysanız ve topluluk amaçlarınız, hedefleriniz ve stratejileriniz hazırsa topluluk taktiklerine geçebiliriz demektir.
Bir Strateji Bileşeni Olarak ‘Topluluk Taktikleri’ Nelerdir?
Hatırlarsınız, önceki yazılarımızda topluluk amacı topluluğa sponsor olan veya topluluğun bir parçası olduğu organizasyona doğrudan değer üretecek bir amaç, topluluk hedeflerinin topluluk üyelerinin organizasyonunuzun topluluk amaçları doğrultusunda edineceği değerleri size sağlarken yapacaklarını öngördüğünüz, yapmalarını istediğiniz davranışlar ve topluluk stratejilerinin hedef kitleniz olan topluluk üyelerinin bu davranışları sergilemesi için hissetmesi gereken duygular olduğunu yazmıştık.
FeverBee, topluluk taktiklerini (community tactics) topluluk üyelerinin topluluk stratejileri olarak belirlenen duyguları hissetmesi için kurgulanan spesifik aksiyonlar olarak tanımlıyor.
Topluluk taktiklerini bir topluluk üyesi olarak bire bir tecrübe ettiğimiz veya topluluk yöneticisi olarak kurguladığımız etkinliklerdeki veya topluluk platformlarındaki yaklaşımlar, yönlendirmeler veya inisiyatifler olarak da tanımlamak mümkün. Topluluklara en fazla katkıda bulunan üyelere ödüller verilmesi veya bu üyelerin özel etkinliklere davet edilmesi, topluluğa içerik üreterek katkıda bulunan üyelere doğrudan mesaj gönderilerek teşekkür edilmesi, toplulukta yapılması istenen ve istenmeyen hareketler için rehberler hazırlanması gibi aksiyonları topluluk taktikleri olarak nitelendirebiliriz.
Topluluk Taktikleri Nasıl Seçilir?
Topluluk taktiklerinin en heyecan verici özelliği, bir topluluk yönetimi strateji planının en ‘yere basan’ parçası olarak toplulukları doğrudan ve en hızlı etkileyen aksiyonlar olmalarıdır. Ancak, sonsuz çeşitlilikte ve farklılıkta olan bu taktikler arasından topluluğunuz için doğru olanları seçmek son derece önemlidir; yoksa bu taktikler, topluluk amaçlarınıza hizmet etmeyecek ve sınırlı olan para ve insan kaynağınızı boşa harcamanıza neden olacaktır.
Doğru taktikleri seçmek için kullanılabilecek en önemli kriter, seçilecek taktiklerin topluluk üyelerinin topluluk stratejisi olarak belirlenen duyguları hissedecek şekilde seçilmiş ve uygulanıyor olmasıdır. Bu duyguları uyandırmayacak olan taktikler tercih edilmemelidir.
Peki, herhangi bir taktiğin topluluk stratejisi olarak belirtilen duyguları uyandırıp uyandırmayacağını nasıl anlayabiliriz? FeverBee, bize doğru taktikleri belirlememiz için kullanabileceğimiz üç temel yöntem sunuyor:
- Bu duyguyu size daha önce ne hissettirmişti? Seçilebilecek taktikleri belirlemenin en kolay yollarından biri, geçmişte bu duyguyu size neyin hissettirdiğini belirlemektir. Burada topluluk yöneticisi kimliğinizi bir kenara bırakarak bir birey ve belki de başka topluluklarda bir üye olarak kendinize sorun: hissettirmeye çalıştığınız duyguyu daha önce size ne hissettirmişti?
- Bu duyguyu yönettiğiniz topluluğa daha önce ne hissettirmişti? Aynı soruyu hitap ettiğiniz kitleye, yönettiğiniz veya yöneteceğiniz topluluğun üyelerine sormanız size önemli ipuçları sağlayabilir. Bunu yapmanın en kolay yollarından birisi, bu soruları topluluk üyeleri ile yapacağınız konuşmalarda veya mülakatlarda sormaktır. Burada mümkün mertebe duygunun tetiklenme anını bulmak önemlidir.
- Bu duygu diğer topluluklarda nasıl oluştu? İlk iki yöntem kadar etkili olmasa da, üzerinde durulan duygunun diğer topluluklarda hangi taktikler aracılığıyla uyandırıldığını incelemek yararlı olabilir. Burada taktiğin getirdiği sonuç veya başarıdan ziyade tetiklediği duygusal tepkiyi aramalısınız; bu tepkiyi çoğunlukla uygulanan taktiğe gelen yorumlarda fark edebilirsiniz.
Sürecin bu noktasında yukarıdaki yöntemleri uygulayarak taktik oluşturmaya çalıştığınız duyguların oluştuğu durumları listeleyin — bu esnada henüz taktikleri oluşturmaya çalışmayın. Örneğin, topluluğa yeni katılan üyelerin kendilerini tanıtmalarını ve soru sormalarını yüreklendiren, kendine güven (confidence) duygusunu artıracak taktikleri belirlemek istiyorsunuz. Yukarıdaki yöntemleri uygulayarak bu duygunun oluştuğu durumları şu şekilde belirlediğinizi farz edelim:
- Yeni üyelerin katıldıkları toplulukta tanıdıkları insanlar olması
- Toplulukta yapılması teşvik edilen ve yapılmaması gereken hareketler konusunda açık ve net kuralların bulunması
- Topluluğun sıcak ve arkadaşça bir ortam sunması
- Bir kişinin yeni katılan üyeyi topluluğa tanıtması ve diğer üyelerle tanıştırması
Bu örnekte taktikler, toplulukta bu kendine güven duygusunun oluştuğu bu durumların ortaya çıkmasını teşvik edecek şekilde kurgulanmalıdır. Bu doğrultuda bu örnek için aşağıdaki taktikleri seçebilir ve kullanabiliriz:
- Yeni üyelerin katıldıkları toplulukta tanıdıkları insanlar olması: Yeni üyenin sosyal medya aracılığıyla bağlı olduğu ve tanıyor olabileceği topluluk üyelerini listeleyip kendisine göstermek
- Toplulukta yapılması teşvik edilen ve yapılmaması gereken hareketler konusunda açık ve net kuralların bulunması: Yeni üyenin yardım almak amacıyla başvurabileceği bir rehber hazırlamak ve burada toplulukta nelerin paylaşılıp paylaşılmayacağını açıkça belirtmek
- Topluluğun sıcak ve arkadaşça bir ortam sunması: Yeni gelen üyenin en temel ve basit soruları sorsa bile olumsuz bir tepki ile karşılaşmamasını sağlayacak bir yönetim göstermek, yeni üyenin soracağı ilk sorulara olumlu ve sıcak bir cevap verilmesini sağlamak
- Bir kişinin yeni katılan üyeyi topluluğa tanıtması ve diğer üyelerle tanıştırması: Topluluğun içinde topluluğa yeni katılacak üyelere bir soruları olup olmadığını soracak ve bu yeni üyeleri karşılayıp topluluğa takdim edecek, diğer üyelerle tanıştıracak gönüllüler istihdam etmek
Bu süreci tüm topluluk amaçlarınız, hedefleriniz ve stratejileriniz için tekrarlayarak topluluk amacınıza uygun olan tüm topluluk taktiklerini bulabilir ve listeleyebilirsiniz.
Taktikler Nasıl Önceliklendirilir?
Ancak, çoğu zaman bir kuruluş veya organizasyonun tüm topluluk taktiklerini uygulayabilecek imkanı bulunmaz; taktiklerin icra öncesinde önceliklendirilmesi gerekir. FeverBee, önceliklendirme için yalın bir formül sunuyor:
Öncelik (Priority) = Taktiğin Erişimi (Reach) x Etkinin Derinliği (Impact Depth) x Impact Length (Etkinin Uzunluğu)
Bu kavramların ne olduğunu açıklayalım:
Erişim (Reach): Taktiğin erişebildiği hedef kitle yüzdesidir. Örneğin, bire bir görüşmelerin erişimi çok düşükken tüm üyelere gönderilen bir e-postanın erişimi ok yüksektir. Ayrıca, bu erişimin tüm üyeler değil de topluluğa yeni katılanlar veya mevcut üyeler gibi farklı hedeflenen kitlelerin erişim yüzdesi olduğu unutulmamalıdır. Bir taktiği icra etmenin önemli püf noktalarından bir tanesi de en fazla üyeye nasıl erişilebileceğini anlamaktır.
Derinlik (Depth): Taktiğin her üye üzerindeki etkisinin ölçümüdür; taktiğin eriştiği kişinin davranışını ne kadar etkilediğinin göstergesidir. Bire bir bir görüşmenin erişimi düşük olabilir, ancak derinliği herkese gönderilen bir e-postaya nazaran çok daha yüksektir.
Uzunluk (Length): Taktiğin hedef kitleyi ne kadar uzun bir süre etkilediğinin göstergesidir. Örneğin, bir webinar iyi bir erişime ve derinliğe sahipken topluluk üzerinde uzun süren bir etkiye sahip olmayabilir. Uzunluk, taktiğin insanlara erişmeye ve onları etkilemeye devam ettiği sürenin veya değişmiş olan davranışın gösterilme süresinin bir göstergesidir.
Taktikler, bu göstergelerin çarpanları doğrultusunda değerlendirilmeli ve önceliklendirilmelidir. Öncelik, uzun bir süre boyunca derin bir düzeyde en yüksek üye yüzdesini etkileyen taktiklere verilmelidir. Taktikleri bu şekilde sıralamak için örneğin bir puanlama sistemi (yüksek için 3, orta için 2, düşük için 1) kullanabilirsiniz.
Topluluk üyelerinin kendine güvenini artırmak için oluşturduğumuz topluluk taktiklerini de bu doğrultuda şu şekilde önceliklendirebiliriz:
- Yeni gelen üyelerin sorabileceği muhtemel soruların bir listesini çıkartmak ve bunu topluluk oryantasyonu sürecine eklemek — Erişim (Yüksek), Derinlik (Orta), Uzunluk (Yüksek) Toplam Puan: 8
- Bir konuda nasıl yardım isteneceği konusunda bir rehber oluşturmak ve toplulukta hangi konuların konuşulup hangilerinin konuşulmayacağını listelemek — Erişim (Orta), Derinlik (Orta), Uzunluk (Yüksek) Toplam Puan: 7
- En temel ve basit soruların bile olumsuz bir tepki ile karşılanmamasını ve yeni üyenin soracağı ilk sorulara olumlu ve sıcak bir cevap verilmesini sağlamak — Erişim (Yüksek), Derinlik (Düşük), Uzunluk (Yüksek) Toplam Puan: 7
- Topluluğun içinde topluluğa yeni katılacak üyelere bir soruları olup olmadığını soracak ve bu yeni üyeleri karşılayıp topluluğa takdim edecek, diğer üyelerle tanıştıracak gönüllüler istihdam etmek — Erişim (Yüksek), Derinlik (Orta), Uzunluk (Düşük) Toplam Puan: 6
- Yeni üyenin sosyal medya aracılığıyla bağlı olduğu ve tanıyor olabileceği topluluk üyelerini listeleyip kendisine göstermek — Erişim (Orta), Derinlik (Düşük), Uzunluk (Orta) Toplam Puan: 5
Taktik Kaynakları ve Taktik Güncelleme
Son olarak, amacınız stratejinize uyan taktiklerin hepsini uygulamak yerine elinizdeki kaynakların kısıtlarına göre en etkin şekilde icra edebileceğiniz taktikleri seçmek olmalıdır. En doğru yaklaşım, kaynaklarınızı çok sayıda taktiğe yetiştirmeye çalışmak yerine yaptığınız sıralamada en yüksek puanı alan ve kaynaklarınızın sorunsuzca karşılayabileceği az sayıda taktiğe odaklamak olacaktır.
Buna ek olarak, yapmayı seçtiğiniz taktikleri sürekli olarak güncelleyerek imkanlar dahilinde olabilecek en iyi şekilde icra etmek taktiğin etkisini en üst seviyeye getirebilir. Örneğin, topluluğunuzun en aktif üyeleri ile sadece mülakat yapmak yerine bu üyeleri özel bir etkinliğe davet etmek veya bu mülakatlardan hazırlanacak profesyonel bir videoyu çeşitli ortamlarda yayınlamak, bu taktiklerden alacağınız duygusal tepkiyi ve dolayısıyla topluluk üyelerinizin topluluk hedeflerinize ve amaçlarınıza olan katkısını artıracaktır.
Topluluk taktikleri ile ilgili bu yazımızı beğenmiş olduğunuzu umarız. Bu serinin bir sonraki yazısı, bu taktiklerin bir zaman çizelgesine yayıldığı Topluluk Aksiyon (Hareket) Planı üzerine olacak. O zamana kadar CMX Connect İstanbul’u sosyal medya kanallarımızdan takip etmeyi unutmayın, ve toplulukla kalın!
CMX Connect İstanbul ekibinden İlker Akansel
🎉 Youtube / Instagram / Linkedin / Twitter/ Etkinlikler