Bourbon på Systembolaget: Jim Beam White Label (in Swedish)

Systembolagets (och världens, för den delen) bäst säljande bourbon

Erik Hasselgärde
Erik Hasselgärde
5 min readOct 17, 2017

--

Tidigare i artikelserien: Evan Williams Black Label, Woodford Reserve, Jack Daniel’s, Maker’s Mark

Reglerna för bourbon får inleda denna artikel i serien om bourbon på Systembolaget:

Destillatet (innan lagring) får ej överstiga 80% ren alkohol, ska bestå av en fermenterad mäsk innehållandes minst 51% majs och förvaras, ej över 62,5% ren alkohol, i nya kolade ekbehållare. Termen ‘bourbon whiskey’ får heller inte användas för produkt tillverkad utanför USA.

Vill ni läsa mer om detta så har jag skrivit en kort och en lång artikel om vad som krävs för whiskey att få kallas bourbon.

Vi har riktat ljus på Evan Williams Black Label, Woodford Reserve, Jack Daniel’s Old №7, samt Maker’s Mark. Nu har vi kommit till stjärnan som lyser starkast: Jim Beam White Label.

Jim Beam White Label

Bild: systembolaget.se

Bakgrund
The Master of Disaster, The Hispanic Causing Panic, The Beast from the Middle East! Världens bäst säljande bourbon:
Jim Beam White Label!* 😱😎

Historien om Jim Beam, eller James B. Beam Distilling Co. som det fullständiga namnet är, börjar med släkten Böhm och deras pursuit of happiness. I mitten av 1700-talet migrerar de från Tyskland till Amerika, bosätter sig i Pennsylvania och skaffar barn. En av sönerna, Johannes Jakob Böhm, växer upp och rör sig västerut till Kentucky–där han 1795 säljer sin första tunna whiskey. Vid det här laget har han Amerikaniserat sitt namn och kallar sig Jacob Beam.

Under de århundraden som följer så tar generation efter generation Beam vid där den förra lämnar ifrån, och idag är Fred Noe (f. 1957), sjunde generationen Beam, master distiller.

Varumärket Jim Beam är döpt efter James Beauregard Beam (1864–1947) som blåste liv i både varumärket och destilleriet efter den Amerikanska förbudstiden som tidigare tvingat destilleriet att stänga.

Medlemmar i släkten Beam har under all denna tid dessutom på något sätt varit kopplade till mer eller mindre varenda annan nämnvärd bourbonproducent i Kentucky–inte minst Heaven Hill, där Joseph Beam, kusin till James B. Beam, var första master distiller–och än idag är en Beam master distiller där**.

Jim Beam whiskey ägs idag av Beam Suntory, som också tillverkar Maker’s Mark. Förutom ett tjugotal olika whiskeyprodukter under egna namnet Jim Beam, så tillverkas även “The Olds”: Old Grand-Dad, Old Overholt, och Old Crow, två “light whiskeys”: Kessler och Beam’s Eight Star samt “The Small Batch Collection”: Booker’s, Baker’s, Basil Hayden’s och Knob Creek.

På etiketten
Det vi pratar om i denna artikel är Jim Beam Original, eller Jim Beam White Label som den oftast kallas. Beställer du en “Jim Beam” på krogen är det denna du får.

2016 skapades en ny design på flaskan och dess etikett, som nu ska se likadan ut var du än i världen hittar den. Flaskan fick därmed tydligare linjer, och svarta element har lagts till en design som fortfarande är vit nog att referera till som “White Label”.

Jag lärde mig en gång att måste man berätta att man är något så stämmer det troligtvis inte. Är du grym på att jonglera så jonglerar du–istället för att gå runt och tjata på alla om vilken fantastisk jonglör du är. Därför har jag en aversion mot bingon som är möjlig att spela med bourbon-etiketter, där man ofta kan pricka av ord som “quality”, “heritage”, “legacy”, “tradition”, “craftsmanship” osv. Jim Beam White Label är förvisso inte värre med detta än någon annan–men berättar ändå samma historia som alla andra.

Till deras försvar så förstår jag att det är en historia som fortfarande behöver lyftas, då det finns både högt och lågt i spritkategorin–där en potentiell kund kan välja mellan en flaska Jim Beam eller istället en godislikör som krängs av frisörer (true story).

I flaskan
Den enorma produktionen av Jim Beam White Label delas idag mellan två destillerier i Kentucky–Jim Beam Distillery och Booker Noe Plant. De avslöjar inte sin mashbill, som påstås ligga på 77% majs, 13% råg och 10% korn–i alla fall däromkring. Den lagras sedan i fyra år och buteljeras på 40%.

Viktigt att påpeka är att White Label är precis vad den ska vara: en helt okej bourbon, konkurrenskraftigt prissatt–tillverkad i enorm kvantitet, såld i enorm kvantitet. För varje gnällig förståsigpåare (yours truly) så finns det tusen personer som bara vill ha helgbränsle och en trevlig kväll. För varje Booker’s (en av Jim Beams premiumflaskor) som säljs så säljs det säkerligen hundratusentals Jim Beam White Label. Bourbon är inte samma sak för alla som dricker det–vilket jag tycker är något bra!

Amerikansk whiskey har en väldigt hög lägstanivå, och oavsett om du ska knarra i en fåtölj själv eller ut på hoolabaloo så gör du inte ett dåligt val med Jim Beam White Label. Den må sakna komplexitet och finish, och den låga alkoholhalten gör att den känns lite vattnig (hello mirror, it’s me, the förståsigpåare), men samtidigt har den tydliga toner av råvaran, den är balanserad, och den saknar mycket av den bitterhet som billig bourbon ofta har.

Att döma av Systembolagets försäljningsstatistik så köper vi svenskar mest av det som är billigt. Jämför vi lågt literpris samt hög försäljningsmängd hittar vi samma produkter. Jim Beam White Label är Systembolagets billigaste bourbon, 249kr för 700ml. Jag tänker vara hård men rimlig i min åsikt att detta är en stor del av Jim Beams framgång. För det är också Systembolagets bäst säljande bourbon***. En helt okej bourbon, marknadsförd av skickliga marknadsförare och såld av skickliga försäljare.

Och vad är problemet med det?

Länk till Jim Beam White Label på Systembolaget.se.

* Jack Daniel’s, som är det enda märket som säljer mer, är tekniskt en bourbon men väljer att istället kalla sig Tennessee whiskey.
** Idag har Heaven Hill två “co-master distillers”, Craig Beam och Denny Potter.
*** Se asterisk nr. 1☝️

En sista sak! Jag skulle verkligen uppskatta om du visar ditt stöd för denna artikel (genom att ”klappa”) så andra kan hitta den, och kommentera gärna! Följ Northern Bourbon-publikationen för att bli notifierad när nya bourbon-relaterade artiklar publiceras. Om du gillade denna artikel, överväg gärna att följa mig på Instagram samt att gilla Northern Bourbon på facebook. Tack!

/Erik

--

--

Erik Hasselgärde
Erik Hasselgärde

Passive bourbon whiskey activist. Based in Stockholm, Sweden.