Junior DOK Designers: lezen is besmettelijk

Deel 2: Deze week werkten we voor de tweede keer samen met de Junior DOK Designers aan de plannen voor DOK.

Astrid Poot
Familie van Fonk
4 min readJun 13, 2017

--

En weer was het een vrolijke puinhoop! In deze tweede sessie dachten we na over de relaties tussen boeken.

Netwerk?

In de eerste sessie hadden we ontdekt dat een boek altijd volgt op een boek. Kinderen lezen series, boeken die op elkaar lijken, of boeken die ze van anderen aangeraden krijgen. Een boek is dus altijd deel van een lange reeks. Er wordt weinig gesprongen. Vraag was dan ook: hoe maken we connecties tussen boeken die wat minder voor de hand liggen? Hoe verbreden we de reeks?

Aanwijzing was dat een boek altijd meer kenmerken heeft. Dagboek van een muts gaat over vriendschap, maar ook over blunders en onzekerheid. Een boek heeft dus meer ‘aftakkingen’ naar andere boeken!

Met de thema’s die de vorige keer bedacht zijn, maakten we een netwerk. Hoofdthema’s hebben een eigen plek, boeken verbinden. Zo zagen we dat voor ons:

In DOK gingen we dat in het heel groot uitwerken. Na sluitingstijd, met de hele bieb voor ons alleen. Supergaaf!

Iedereen trok vijf boeken uit de kast en legde ze in het netwerk. Er was een indrukwekkende dikke lijn van boeken tussen pech en humor. En een grote stapel rondom avontuur.

Voor 80 % van de boeken werkte het heel erg goed. Maar de laatste 20% kregen we niet goed geplaatst. Harry Potter past bijvoorbeeld bij spanning, avontuur, vriendschap, magie, school, sport (zwerkbal!), en iedereen vindt iets anders het belangrijkste! Mmmm.

Tips

Het netwerk moest dus anders. We wisten uit huiswerk dat de designers hadden gemaakt, dat boeken wel goed aan boeken te linken zijn. Met één of meer kenmerken. Maar dat weet je pas als je een boek kent! Oplossing: elkaar boeken aanraden. Makkelijk: achterin een boek komt een vel papier, waar kinderen een recensie schrijven en daarbij drie tips voor boeken die je dan ook leuk vindt. Een supergoed idee wat de designers betreft.

Hoofdthema’s

Oplossing voor het netwerk was dat we een boek altijd een hoofdthema geven, en de andere thema’s als sub daarbij. Zodat we wel altijd meer dan één kenmerk geven.

En dan hebben we een totaalpakket:

  • De ruimte is verdeeld in hoofdthema’s met boeken erbij.
  • Op ieder boek staan ook subthema’s en relaties met andere hoofdthema’s.
  • En in de boeken staan recensies en aanbevelingen.

Orde en netwerk in één!

Emojis!?

En kunnen emoji’s daar nog een rol in spelen? Met veel energie en lawaai plakten de designers vellen stickers weg. Leuk? Ja. Maar ook duidelijk? Mhoaw… Daar denken ze nog even over na.

Nu gaat DOK aan de slag. En in de laatste sessie gaan we de bedachte opstelling testen met een grote groep kinderen. Spannend wel, vinden de designers. Maar sowieso leuk.

Wij zien de nieuwe bieb al een beetje gloren aan de horizon. Dank aan de designers en met dank aan de pizza.

Mocht je nieuwsgierig zijn naar de andere 2 design sessies die wij hebben gedaan met de kinderen, lees hier over sessie 1 en sessie 3.

Familie van Fonk heeft deze design sessies voor de kinderen gefaciliteerd. Wij maken producten voor kinderen, familie en het onderwijs. Nieuwsgierig? Kom eens met ons praten of bekijk onze andere projecten.

--

--