Sobre els seminaris d’investigació

Preguntes freqüents en relació als seminaris #FemRecerca

Julio Meneses
Seminaris #FemRecerca
4 min readDec 23, 2016

--

Quin és l’objectiu dels seminaris?

L’objectiu és construir un espai de trobada entre investigadors en diferents etapes de la seva trajectòria acadèmica i professional per compartir les seves experiències, avenços, dubtes i dificultats. Particularment, el focus dels seminaris és la promoció de l’intercanvi al voltant de les decisions clau que els investigadors han de prendre en relació a la metodologia dels seus estudis. D’aquesta manera, els seminaris es proposen com una oportunitat per debatre, intercanviar experiències i adoptar bones pràctiques en relació a la qualitat de la investigació desenvolupada en el marc de la Universitat.

Qui pot participar en els seminaris?

La participació en aquests seminaris és gratuïta i oberta als estudiants de doctorat, als investigadors, als professors i al personal de gestió que treballa amb dades. Excepcionalment, poden participar estudiants de programes de grau o postgrau que estiguin desenvolupant un treball final d’investigació.

Quin és el format, la periodicitat i l’estructura dels seminaris?

Els seminaris són presencials, tenen una periodicitat mensual i s’estructuren al voltant de la discussió de dos projectes d’investigació.

Els projectes d’investigació són presentats pels assistents que adopten el rol de ponents amb una intervenció inicial d’uns 15 minuts. En la seva exposició, els ponents proporcionen als assistents tot el context necessari per entendre els objectius de la seva investigació, la situació en què es troba i els aspectes relacionats amb el disseny, la conducció o l’anàlisi de les dades obtingudes.

A continuació, els organitzadors dels seminaris moderen un torn de discussió obert a tots els assistents on els ponents disposen de l’oportunitat de discutir en detall les seves decisions, els dubtes i les dificultats a que s’enfronten i obtenir algunes recomanacions o orientacions per continuar desenvolupant les seves investigacions.

Amb un esperit constructiu, l’èxit d’aquests seminaris depèn de la seva capacitat per promoure la participació dels assistents en una dinàmica respectuosa que posi en valor la seva expertesa com a investigadors, de col·laboració honesta amb la resta de participants i amb un compromís profund amb el rigor de l’activitat científica a la Universitat.

On es fan els seminaris?

Els seminaris es desenvolupen en una sala de la seu del 22@ de la UOC, a la Rambla del Poblenou 156, 08018 de Barcelona. Cada convocatòria d’un nou seminari inclou informació exacta sobre la sala, el dia i l’hora en què estigui previst portar-lo a terme.

Què en puc treure de la meva participació en els seminaris?

La motivació per participar en aquests seminaris pot ser doble. D’una banda, els participants que vulguin compartir l’estat d’un projecte d’investigació, en fase de disseny o d’execució, tenen la possibilitat d’adoptar el rol de ponents.

Com a ponents, els investigadors disposen d’un espai per compartir les seves decisions metodològiques i, particularment, sotmetre a debat i rebre orientacions sobre els aspectes que tenen a veure amb el disseny general de la seva investigació, la construcció dels seus instruments, la selecció dels seus participants, els procediments necessaris per portar a terme el seu treball de camp, l’estratègia analítica més adequada per obtenir les seves evidències o els productes que poden servir per difondre els resultats de la seva investigació.

D’altra banda, com a assistents, els participants tenen la possibilitat de conèixer la investigació que es desenvolupa a la UOC, trobar punts en comú i possibles aliances en relació a la seva pròpia investigació, posar la seva expertesa al servei dels reptes a què s’enfronten els seus col·legues i contribuir de manera activa al debat sobre la millora de la qualitat de la investigació portada a terme a la Universitat.

Què he de fer per participar en els seminaris?

Com a assistent, la única cosa que cal fer és consultar la programació i fer la inscripció al proper seminari. La inscripció és necessària per raons logístiques ja que l’espai de què disposem té un aforament limitat. Els assistents que vulguin adoptar el rol de ponents han de consultar les indicacions per fer la seva sol·licitud.

Qui organitza aquests seminaris d’investigació?

Els seminaris #FemRecerca són una iniciativa del professor Julio Meneses en col·laboració amb en David Masip, na Marga Franco i na Isabel Carol de l’Escola de Doctorat i amb el suport del Vicerectorat de Planificació Estratègica i Recerca de la Universitat Oberta de Catalunya. Julio Meneses és expert en metodologia de la investigació i actualment és professor dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació i investigador del grup GenTIC de l’Internet Interdisciplinary Institute de la UOC. Els seminaris només són possibles gràcies a la dedicació i la paciència de na Isabel Carol, qui es cuida que tot funcioni com un rellotge i que a cada seminari ho tinguem tot a punt.

Com puc estar al cas dels propers seminaris o posar-me en contacte amb vosaltres?

Tota la informació sobre el desenvolupament dels seminaris d’investigació es gestiona i es posa a disposició dels interessats a la publicació Seminaris #FemRecerca de la plataforma Medium. Creant un compte gratuït en aquesta plataforma, és possible subscriure’s per rebre totes les novetats i consultar els projectes d’investigació que s’han presentat o presentaran els ponents en cada sessió. A més, un calendari compartit mitjançant Google Calendar amb les dates clau dels seminaris es pot trobar aquí.

--

--

Julio Meneses
Seminaris #FemRecerca

Professor de metodologia de la investigació als Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació i investigador de l’IN3 de la UOC