Helsepraten:

–Trysil godt forberedt på å ta imot skituristene

Kommuneoverlege Hanna Rydløv i Trysil er stolt over smittevernarbeidet som er gjort i kommunen foran årets skisesong.

Jofrid Egeland
Helseaktuelt

--

Kommuneoverlege Hanna Rydløv i Trysil sier kommunen har bygd opp en robust struktur for å håndtere smitte.(Foto: Trysil kommune)

Navn: Hanna Rydløv
Stilling: Kommuneoverlege i Trysil
Sivilstatus: Gift, tre barn
Alder: 40
Aktuell: Har jobbet aktivt med smittevern foran skisesongen som nå er i gang i Trysil.

Smittepresset har vært relativt lavt i en av landets største hyttekommuner, Trysil. Siden mars har drøyt 50 personer i kommunen testet positivt for korona. Testaktiviteten i kommunen er høy og testkapasiteten god, ifølge kommuneoverlege Hanna Rydløv. Nå står en ny vintersesong for døren og tusenvis av turister er ventet til bygda.

Er dere godt forberedt foran skisesongen når det gjelder smittevern?

– Ja, det er vi. Kommunen har jobbet systematisk over tid for å ha god kontroll på smittesituasjonen når skisesongen starter. Også reiselivsbedriftene og skianlegget i Trysil har gjort en solid jobb foran vinteren. De er blitt veldig godt drillet når det gjelder smittevern og tar dette på største alvor, sier kommunelege Rydløv.

Hvordan har dere forberedt dere?

– Jeg har samarbeidet tett med reiselivet og politisk ledelse under pandemien og vi har fått et veldig fint fellesskap. Jeg er stolt av smittevernarbeidet som er gjort de siste månedene i kommunen.

Trysil kommune og reiselivsbedriftene har jobbet tett sammen om smittevern foran årets skisesong. Her er Hanna Rydløv sammen med driftssjef Jan Linstad i Skistar. (Foto: Ola Matsson)

“Vi må være realistiske på at det vil kunne komme smitte”

– Alpinanleggenes Landsforening (ALF) har laget en felles bransjestandard for de store alpinanleggene i Norge. Foreningen er veldig opptatt av at folk skal føle at det er sikkert å oppholde seg på skianleggene, sier Rydløv.

Selv har hun vært tilgjengelig som rådgiver for reiselivsbedriftene og holdt en rekke foredrag om smittevern for næringen. Hun har også vært jevnlig til stede på en rekke digitale fellesmøter som reiselivsbedriftene i Trysil har holdt. For smittevernet omfatter ikke bare skitrekkene, men også butikker, restauranter, svømmeanlegg og mye annet.

– Vi har hatt en nyttig og god dialog hele veien, sier hun.

– Frykter du at koronasyke hyttefolk vil overbelaste helsetjenesten i kommunen?

– Nei, for vi er i en helt annen situasjon nå enn da pandemien traff oss i mars. Vi har mye mer kunnskap og forståelse for situasjonen og har bygd opp en robust struktur for å håndtere smitte. Helsetjenesten vår vil ha god kapasitet i kortere perioder, men vi klarer ikke en Oslo-befolkning, så folk må reise hjem hvis de blir syke, sier kommunelegen.

– Vi må jo være realistiske på at det vil kunne komme smitte. Men målet med tiltakene vi har innført er at vi ikke skal komme i en situasjon hvor vi får et utbrudd. Men får vi smitte, skal den identifiseres og isoleres og håndteres godt av teamene vi har bygd opp.

“Vi er i en helt annen situasjon nå enn da pandemien traff oss i mars”

– Så du vil ikke råde folk til å holde seg borte fra skianleggene under pandemien?

– Nei, det vil jeg ikke. En utendørsaktivitet med avstand er relativt smittesikkert og er sånn sett en fornuftig aktivitet å drive med i disse tider, sier kommunelegen.

Hanna Rydløv sier skikjøring er en fornuftig aktivitet å drive med under koronaen. (Foto: Trysil kommune)

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Nå kan du få siste utgave av Helseaktuelt rett i innboksen

👇

Klikk her for å melde deg på nyhetsbrevet

--

--