Vi spiser mer grønnsaker, men for mye mettet fett

Jofrid Egeland
Helseaktuelt
Published in
3 min readDec 17, 2020
Vi spiser mindre frukt og bær, men stadig mer grønnsaker, viser ny rapport. (Foto: Sharon Pittaway/Unsplash)

Vi spiser stadig mer grønnsaker, men mindre frukt og bær. Forbruket vårt av sukker ligger stabilt ganske lavt, mens mettet fett ligger vesentlig høyere enn anbefalt. Og fremdeles spiser vi for lite fisk, viser nye tall.

De siste ti årene har forbruket av grønnsaker økt, mens forbruket av frukt og bær har gått ned. Denne trenden ble forsterket fra 2018 til 2019, viser Helsedirektoratets årlige statusrapport Utviklingen i norsk kosthold 2020.

Gledelig sukkernyhet

En gledelig utvikling er at sukkerforbruket vårt har gått ned med 25 prosent fra 2009–2019, men akkurat i fjor endret det seg ikke. Det tilsatte sukkeret i kosten vår ligger fremdeles noe høyere enn anbefalt, viser rapporten.

– En ytterligere nedgang i forbruket av tilsatt sukker hadde vært fordelaktig, sier divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet.

– Men det er svært gledelig at vi har blitt liggende på et nivå som er så nær anbefalingen på under 10 energiprosent. Så får vi jobbe litt mer, blant annet med matbransjen, om hvordan vi kan komme oss helt over på riktig side, sier hun.

Linda Granlund i Helsedirektoratet vil jobbe mer med matbransjen for å få ned forbruket vårt av tilsatt sukker i maten. (Foto: Helsedirektoratet/Finn Oluf Nyquist)

For lite fisk

Vi spiser fremdeles for lite fisk. Forbruket vårt av fisk og sjømat er nå lavere enn i 2015, men har forandret seg lite det siste året. Samtidig har vi spist mindre kjøtt de senere årene, men i 2019 gikk det totale kjøttforbruket noe opp.

– Vi spiser for lite fisk, og nasjonale kostholdsundersøkelser viser at barn, unge og voksne spiser mindre fisk og fiskeprodukter enn kjøtt og kjøttprodukter. Denne trenden bør snus, sier Granlund.

For mye mettet fett

Forbruket vårt av mettet fett ligger vesentlig høyrere enn anbefalt. De viktigste kildene til mettet fett er melk og meieriprodukter og kjøtt og kjøttprodukter.

– Høyt inntak av mettet fett er en betydelig risikofaktor for hjerte- og karsykdommer. De fleste vil ha godt av å spise mindre av det mettede fettet og mer av det umettede som blant annet fins i fisk og sjømat, planteoljer og nøtter, sier divisjonsdirektør Linda Granlund.

Helsedirektoratet anbefaler at vi har et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter, fisk og sjømat, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.

Vi spiser for lite fisk, viser den nye kostholdsundersøkelsen. (Foto: Jakub Kapusnak/Unsplash)

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Nå kan du få siste utgave av Helseaktuelt rett i innboksen

👇

Klikk her for å melde deg på nyhetsbrevet

--

--