“Päivystävät dosentit”, kuva: Helsingin yliopisto / Veikko Somerpuro

Dosentti ei päivystä vaan nostaa itse tärkeitä aiheita esiin

Yli 150 Helsingin yliopiston asiantuntijaa on nostanut osaamistaan esiin Kukan kautta. Ehdotamme “päivystävät dosentit” -termin päivittämistä muotoon “osallistuvat asiantuntijat”.

Mari Vaara
Kukablogi
Published in
2 min readAug 8, 2017

--

Helsingin yliopisto on ollut mukana Kukan kehittämisessä jo ensimmäisestä pilotista lähtien. Pilottiin valittiin keväällä 2016 kymmenen tutkijaa, jotka kirjoittivat Kukaan omaa osaamistaan kuvaavan profiilitekstin ja testasivat toimittajille suunnattuja näkökulmaheittoja. Tulokset olivat kannustavia: tutkijat kokivat aktiivisen osallistumisen mielekkääksi ja toimittajat kiinnostuivat tutkijoiden heitoista ja profiileista.

Dosentti, tutkijatohtori, professori, väitöskirjatutkija

Tällä hetkellä Kukassa on mukana noin 230 Helsingin yliopiston asiantuntijaa, joista 150 on kuvannut osaamistaan ja asiantuntemustaan toimittajille omaan profiiliinsa.

“Kuka on oiva apu tutkijoiden viestintään. Tutkijat voivat itse lähettää Kukan kautta juttuvinkkejä toimituksiin ja muutenkin saattaa asiantuntemustaan ja näkemyksiään toimittajien tietoon. Siinä ei tarvita välikäsiä”, kertoo Helsingin yliopiston viestintäpäällikkö Hannamaija Helander.

Mukana on professoreita, väitöskirjatutkijoita, dosentteja, tutkijatohtoreita ja yliopiston lehtoreita. Vaikka proffalle on helppo soittaa koska hän on usein medialle jo entuudestaan tuttu, toimittajat ovat haastatelleet Kukan myötä mielellään sekä professoreita että väitöskirjatutkijoita.

Olennaisempaa vaikuttaa olevan se, että asiantuntija tuo osaamistaan ensin jollain tavalla esiin: esimerkiksi Kukan heiton kautta. Tämän jälkeen toimittajan on helppo ottaa tutkijaan yhteyttä.

Yli sata heittoa, noin kolme mediajuttua joka kuukausi

Helsingin yliopiston tutkijat ovat tehneet yli sata heittoa. Asiantuntijoiden heitot ovat myös kiinnostaneet toimittajia: keskimäärin ainoastaan Helsingin yliopiston heitoista on syntynyt kolme mediajuttua joka kuukausi.

”Toimittajat voivat saada heitoista juttuideoita, joita ei toimituskokouksissa tule välttämättä ilmi. Kuka on arvokas kanava toimittajien ja tutkijoiden välille”, pohti Helsingin yliopiston tutkija Antti Ronkainen Kukan blogissa.

Osalle asiantuntijoista heitot ovat olleet mielekkäämpi tapa tuoda tietoa ja näkökulmia esiin kuin esimerkiksi Twitterissä huutelu.

Toimittajat ovat kiitelleet Helsingin yliopiston asiantuntijoiden heittoja ajankohtaisuudesta — jos tärkeään aiheeseen saa asiantuntijalta valmiin näkökulman, ei “päivystävälle dosentille” edes tarvitse soittaa.

--

--

Mari Vaara
Kukablogi

Totally absorbed in shaping words and clay, inspired by doubt and detail. Currently designing kuka.io.