Journalistiken har aldrig varit viktigare — här är Mittmedias ambitioner och möjligheter

Carl-Johan Bergman
mittmedia
Published in
14 min readDec 28, 2018

I en tid när journalistiken kanske aldrig varit viktigare, i en tid av fake news, misstro mot etablerade medier och hat och hot mot journalister, då förtjänas det att påminna om, ja, lyfta fram, det vi gör och varför vi gör det.

Varje dag, dygnet runt, året om.

2018 är på väg mot sitt slut. För journalistiken har året varit intensivt. I Sverige kanske mest präglat av valrörelsen, valdagen och valets efterspel som ännu pågår. Bevakningen har varit stark och med många avväganden för att dels avslöja nyheter, dels bredda perspektivet — det som är grunden för journalistiken. Och #metoo-journalistiken fick konsekvenser; det är exceptionellt att Nobelpriset i litteratur ställdes in.

Internationellt minns vi Cambridge Analytica-skandalen och hur den amerikanske presidenten Donald Trump portade CNN-journalisten Jim Acosta från Vita huset.

2018 skapade stora frågor, men gav också många svar — tack vare journalistiken. I och med mediernas ökade transparens om exempelvis sina arbetsmetoder och i takt med läsarnas och tittarnas (användarnas!) intresse för journalistiken, både hur den kommer till och hur den framställs, har kvaliteten nog aldrig varit så hög som nu.

Men journalistiken utmanas, som sagt, även eftersom annonsintäkterna minskar, något som vi ofta härleder till amerikanska tech-jättar, men som Mittmedias företagsmarknadschef Staffan Lönner också beskrivit så här: “Det är inte huvudsakligen Googles och Facebooks fel att Mittmedia tappar sina kunder. Kundtappen beror på hur vi själva väljer att organisera säljarbete och bearbeta marknader och kunder”.

När läsaraffären blir allt viktigare för oss ställer det också fler, kanske till och med nya, krav på journalistiken, på våra redaktioner, att förändra det journalistiska innehållet.

Uppdraget, att granska, avslöja och fördjupa, att verka för öppna och levande lokalsamhällen, är detsamma, men för oss krävs också att i långt större utsträckning än vi trodde för bara ett år sedan producera vår unika, lokala originaljournalistik annorlunda. Därför startade Mittmedia i höstas Innehållsinitiativet, en kombination av teknik och kunskap, och vars mål är att göra lokaljournalistiken i en digital värld än mer angelägen. Samtidigt har vi tillsatt innehållsstrateger som i nära samarbete med redaktionerna runt om i Mittmedia-land använder dataanalys för att säkerställa att vi lyfter vårt innehåll. Likaså har en gemensam virtuell nyhetsdesk, med deskredaktörer (som inte är den gamla tidens webbredaktörer utan också exempelvis tv-producenter i livenyhetslägen) och liveredaktörer (fokuserade på breaking news), skapats för att säkerställa snabbhet och rätt distribution ut mot våra betalande kunder.

Under hösten implementerades ett flertal olika verktyg eller satsningar, som syftar till att lyfta Mittmedias unika lokaljournalistik. Allt hör ihop och är tänkt att användas som en helhet.

I dag har Mittmedia omkring 150 000 kunder som tar del av vårt digitala innehåll, och före jul kunde vi se hur vi tio veckor i rad behållit fler digitala kunder än vi tappat — antichurn-arbetet har gett utdelning tack vare många åtgärder och mångas insatser, såväl i redaktionen som hos vår utvecklingsavdelning; hos såväl vår privatmarknadsavdelning som hos företagsmarknadsdelen. Allt hänger ihop, allas insatser är värdefulla i en värld som snurrar allt snabbare och där användarnas vanor och konsumtionsmönster ständigt förändras.

Nästa år blir fortsatt intensivt, det är det enda vi kan vara säkra på.

Det och att våra journalister, våra redaktioner, som alltid med nyfikenhet och mod fortsätter att granska och berätta om det som vi som lokalmedieföretag ofta är ensamma om att bevaka och rapportera — alldeles oavsett publiceringskanal.

Varför? Ta del av vad Mittmedias chefredaktörer och chefer för de gemensamma redaktionerna berättar nedan, så tror jag att du också blir övertygad.

Om såväl våra ambitioner som möjligheter — över en tredjedel av Sveriges yta.

120 års publicistisk erfarenhet och 28 dagstidningar, gratistidningar, sajter, appar och digitala plattformar — det är lokalmediekoncernen Mittmeda.
Foto: Mikael Hellsten

Helena Nyman, chefredaktör och ansvarig utgivare DT

Vad är du mest nöjd med 2018?

“Nazisterna tågade på gatorna, nazisterna stod i valstugorna, men DT fokuserade på de goda krafterna när förintelseöverlevande Hédi Fried kom till Ludvika två gånger för att manifestera för medmänsklighet. Där var vi den samlande kraften och tog ett viktigt samhällsansvar — just det som en tidning ska göra.

Och vi minns alla de omfattande skogsbränderna. Det var till oss dalfolket gick först för att få den snabba nyhetsuppdateringen.”

Vad ser du fram emot 2019?

“Inför 2019 fortsätter vi vara den viktiga och snabba nyhetsförmedlaren. Aldrig tidigare har vårt lokala uppdrag varit tydligare. Vår närvaro i Dalarna gör skillnad.”

Foto: Mats Olsson

Karin Näslund, chefredaktör och ansvarig utgivare Sundsvalls Tidning, Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda

Vad är du mest nöjd med 2018?

Vi har utvecklat vårt innehåll, inte minst vår breaking-journalistik. Vi är först när det händer, och har den bredaste och djupaste rapporteringen. Från året minns vi den snörika vintern och den strålande sommaren — och alla nyhetshändelser i spåren av detta. Vi har rapporterat från otaliga trafikolyckor, flera tragiska med dödlig utgång — och här fyller journalistiken en viktig funktion. Vi har rapporterat om tak som har rasat in, skogar som har brunnit och politiska förslag som påverkar människors liv.

Valspurten innehöll både politiska utspel och innehållsrika debatter — och inte minst lokala, initierade frågor från våra läsare till politikerna, tack vare bland annat Mittmedias egenutvecklade valtjänst #kandulova.”

Vad ser du fram emot 2019?

“Att vi tillsammans i redaktionen fortsätter att utveckla vårt innehåll — för det vi gör är unikt. Och därmed också så otroligt viktigt.”

Carina Sigurdsson Löpp, ansvarig utgivare Länstidningen i Södertälje

Vad är du mest nöjd med 2018?

“Under våren gjorde reportrarna Karolina Önnebro och Torbjörn Granström en omfattande granskning av Södertäljes byggherrar. Det resulterade i en kartläggning av byggbranschen i Södertälje och gav en enorm respons hos läsarna.

Lagom till semestern fick reporterteamet Nellie Pilsetnek och Mathias Jonsson också den unika möjligheten att följa ALS-sjuka Marianne Eldebrinks sista tid efter hennes beslut att avsluta sitt liv på en klinik i Schweiz. Det gav en artikelserie som gick rakt in i hjärtat. Reporterteamet samarbetade också nära med Mittmedias nyhetsdesk som bistod med paketeringshjälp på sajterna. Det är vid sådana här tillfällen som samarbetet över titlar och organisationer som Mittmedia är som starkast, med gemensamma krafter skapas viktiga och berörande artikelserier. Tillsammans är vi starka.

Vad ser du fram emot 2019?

“Redan nu finns planer på lika intressanta artikelserier inför nästa år men vi lovar att fortsätta bjuda på god, snabb och bred lokaljournalistik från Södertälje och Nykvarns kommuner dygnet runt, året om.”

Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare VLT, Norrtelje Tidning, Bärgslagsbladet/Arboga Tidning, Sala Allehanda, Nynäshamns Posten, Fagersta-Posten och lt.se

Vad är du mest nöjd med 2018?

“Jag är stolt över att vi lyckats med det som var målet, det vill säga att bli snabbare med nyheter och att gå mer på djupet.

Där var desken en förutsättningen. Den säkerställer vår nyhetsuppdatering 24/7 samtidigt som våra reportergrupper kan fokusera på den mer djupgående journalistiken.

Jag är också stolt över den nya formen av sportjournalistik som bland annat resulterat i #roadtosuperettan och #insideVIK.

Sammantaget har vi tagit journalistiken till en ny nivå. Vi är betydligt snabbare i vår nyhetsrapportering och den viktiga granskande journalistiken har fortsatt att ge oss en unik position.”

Vad ser du fram emot 2019?

“Att fortsätta det arbete som vi är inne i — och stärka det ytterligare.”

Jacob Hilding, chefredaktör och ansvarig utgivare Arbetarbladet

Vad är du mest nöjd med 2018?

“Jag är nöjd med att vi vågar satsa på granskande lokal journalistik som gör skillnad — och att den blir läst. Från Arbetarbladets sida har vi bland annat gjort granskningar om betydande demokratiskt underskott i styret av Tierps kommun, granskat brister inom akutpsykvården och avslöjat hur tveksamt bandyklubben SAIK hanterat sina pengar.

En lärdom från 2018 är hur stort intresset är för det vi gör i nyhetslägen. Det kan låta självklart, men snabbhet är efterfrågat nästan oavsett ämne. Det ser vi tydligt på vår trafik, och är något vi måste jobba vidare med. Vi måste vara flexibla och kunna ställa om ännu snabbare än vi gör idag.

Vad ser du fram emot 2019?

“Inför 2019 ser jag fram emot ett fortsatt fokus på innehåll, där vi testar oss fram, drar lärdomar och vågar välja bort gamla sanningar som inte längre visar sig stämma. Det händer massor i vår bransch just nu — men vi måste hela tiden hålla innehållet högst. Det gäller att kunna hålla flera bollar i luften i samtidigt. Tur att just det är väldig roligt!”

Foto: Jan Olby

Anders Ingvarsson, chefredaktör och ansvarig utgivare Gefle Dagblad och Hälsingetidningar

Vad är du mest nöjd med 2018?

“Vår journalistik gör verkligen skillnad i samhället, oavsett om vi granskar Nya Kastets skola i Gävle eller om vi avslöjar tidigare NMR-personer som tar sig in i kristdemokraterna.

Hela vår lokala journalistiska satsning kring valet har gjort skillnad, med allt från direktsända debatter från våra kommuner med väljarnas hjärtefrågor i fokus till klassisk granskning av politikers handel och vandel.

Att vi dessutom via Bandypuls granskar våra elitklubbar samtidigt som vi livebevakar och sänder deras matcher känns riktigt stort.

Vad ser du fram emot 2019?

“Förhoppningsvis är det allt ovanstående som betalar sig i formen av att allt fler i Gävleborg nu vill betala för vår digitala journalistik!”

Daniel Hansson, redaktionschef och ansvarig utgivare Länstidningen Östersund

Vad är du mest nöjd med 2018?

“2018 har varit en osedvanligt händelseintensivt år i Jämtlands län. Där de stora väderskiftningarna har präglat året med stora snömängder som lett till vårfloder som senare övergått i torka med skogsbränder som följd. Det är stora händelser som i stort sett varenda länsbo berörts av och där har vi varit med och berättat om de drabbade, och i övrigt involverade, under hela året.”

Vad ser du fram emot 2019?

“2019 hoppas jag blir ett år då vi får möjligheten att fördjupa oss i de problem som våra läsare verkligen känner igen sig i och på det viset känner att Länstidningen är en redaktion som tar Jämtlands länsbor på allvar.”

Missförhållanden på ett vårdboende avslöjades av Nerikes Allehanda. Det fick direkt konsekvenser. Foto: Robban Andersson

Anders Nilsson, chefredaktör och ansvarig utgivare Nerikes Allehanda

Vad är du mest nöjd med 2018?

“Jag är mest nöjd med vår digitala utveckling. 2018 har varit ett fantastiskt år där vi ökat antalet fullbetalande Pluskunder med nära 100 procent och dessutom haft en total positiv kundutveckling sedan juli månad. Under juli-november har antalet kunder på våra olika paket ökat med nära 1 000 prenumeranter.

Jag är också nöjd med att vi fortsätter göra skillnad. I september avslöjade NA missförhållanden på ett äldreboende. Äldre bodde i mögelstank, det kröp myror på väggarna och taken var ruttna. Personalen åt allergimedicin för att kunna jobba. När VD:n för fastigheten läste artikeln bestämde han direkt att hela äldreboendet skulle totalrenoveras. Lokal journalistik som gör skillnad direkt.

Vad ser du fram emot 2019?

“Fler avslöjanden och granskningar i samhället som gör skillnad. Att vi är det media som inte bara är först med nyheten. Vi vinner också nyhetsmatchen genom att ge mest efter att nyheten breakat med livesändningar, uppföljningar och snabba summeringar över vad som har hänt. Jag ser fram emot en fortsatt snabb ökning av den digitala läsaraffären.”

Hans Lindeberg, chefredaktör och ansvarig utgivare Östersunds-Posten

Vad är du mest nöjd med 2018?

“Hur vi har varit nyhetsledande i bland annat ett rikskänt åtal kring en idrottsprofil och att det som nu där rullas upp har kopplingar till den markaffär som vi avslöjade redan 2014. Helt enkelt hur vi publicistiskt hållit ihop det hela.

För det andra bränderna och livebevakningen därifrån. Hur vi utifrån den kunde synliggöra vad Plus står för.

För det tredje valturnén och hela den lokalpolitiska satsningen.

Vad ser du fram emot 2019?

“Det blir till att börja med kul med två lokala världsmästerskap, alpint i Åre och skidskytte i Östersund, och hur vi ska vara nyhetsledande i bevakningen där.”

Peter Carlsson, ansvarig utgivare Dala-Demokraten

Vad är du mest nöjd med 2018?

“2018 kan beskrivas som snörik, het och intensiv.

Alla ingredienser infann sig under året som gått så det kan summeras och kokas ner till ett saftigt och nyhetsrikt år.

Meterdjup snö och den hetaste sommaren på 260 år. 1 maj i Ludvika och bränder som satte alla möjliga organisationer på prov, inte minst vår egen.

Jag tycker att bevakningen av bränderna i somras var exemplarisk. Väl och bra bevakat och bra publicerat på sajt och i print.

Likaså bevakningen av 1 maj i Ludvika. Bra balans trots att nazistiska NMR tog mycket av utrymmet, vilket är nästintill oundvikligt.”

Vad ser du fram emot 2019?

“För DD:s räkning 2019 ser jag framför en ökad och bättre bevakning i Borlänge, ett kärnområde för oss.

DD ska placera människan i centrum. Hitta de goda och intressanta berättelser och öden som finns bland dalfolket. De finns där men det gäller att hitta dem. Vi har gjort och ska fortsätta med det.”

Konceptet Inside, ett journalistiskt löfte till kunderna, är ett av sportredaktionens grepp 2018.

Henning Johannesson, sportchef

Vad är du mest nöjd med 2018?

“Hösten 2018 gjorde vi den största satsningen någonsin kring vår bevakning av elithockeyn (våra SHL-lag och hockeyallsvenska lag). Under vinjetten Inside har vi satt fokuserade mål för all vår hockeybevakning. Devisen ‘minst en grej om dagen om ditt favoritlag’ har både betytt en tydlighet mot användarna — och en tydlighet internt. Inför säsongen satte vi höga siffermässiga målsättningar, där vi tog fjolårsresultatet för inloggad läsning för varje lag och sedan höjde det med mellan 20 och 40 procent lag för lag. Det har vi sedan följt upp månad för månad, och nästan hela tiden legat betydligt över de nya tuffare målen. Till det ska läggas vår fokuserade bevakning på SDHL med egen krönikör (Erik Sandberg). En succé internt — men också (och viktigast) en succé för våra hockeyanvändare.”

Vad ser du fram emot 2019?

“2019 kan bli året när den svenska lokala sportjournalistiken på riktigt allvar börjar samarbeta över gränserna. Vi hade redan under 2018 ett långtgående samarbete med flera andra koncerner kring vår sportbevakning. Där hoppas jag att vi under kommande året tar steg i samarbetet som kändes omöjliga om vi backar bandet några år. Allt för att kunna leverera ett innehåll till användarna som de älskar — och är beredda att betala för digitalt.”

Hur tas litteraturkritiken emot? Jotack, bra!

Cecilia Ekebjär, kulturchef

Vad är du mest nöjd med 2018?

“Vi startade 2018 med att lyfta in all kulturjournalistik i Plussatsningen. Det medförde ett nytt, mer datadrivet arbetssätt där vi noga följde våra publiceringar och lärde oss att se läsarnas mönster och behov. Vi lokaliserade kulturens fem fokusområden och prioriterade vårt arbete utifrån dem. Det här har fått en effekt i en ökad inloggad läsning på samtliga sajter. Det förändrade arbetssättet, där vi ständigt för en dialog inom kulturgruppen, har också gjort att vi lär av varandra och bättre utnyttjar vårt material genom att paketera om och sprida det till flera — helt enkelt skapa ett nytt erbjudande av och med kulturjournalistik.

Vad ser du fram emot 2019?

“Under flera år har vi menat att litteraturkritiken är, hårt sagt, död digitalt, men med målmedvetet arbete, framför allt kring paketeringen och distributionen av den kvalificerade kritiken, har den börjat ‘flyga’ — på riktigt. Jag ser fram emot fler sådana upptäckter, stödda på data.”

Anders Rönmark, opinionschef

Vad är du mest nöjd med 2018?

“Jag är stolt över all den kvalificerade opinionsjournalistik vi producerade inför, under och efter valet, där tonvikten låg på det lokala och regionala. Visst, vi har skrivit en hel del om talmansrundor, regeringsbildningar och sonderingspersoner, men det är på det lokala och regionala planet som vi gör och har gjort allra störst avtryck.”

Vad ser du fram emot 2019?

Att vi till slut får en regering… Jag hoppas dock att det ska gå att ordna utan ett extra val. Det räcker med den Europaparlamentsvalrörelse vi har under senvåren, där vi ska visa hur något av det mest komplexa i svensk politik — det som ibland slarvigt kallas ‘EU-frågor’ — påverkar våra läsare i vardagen.”

I slutet av 2018 gick startskottet för Mittmedias gemensamma virtuella desk. Den leds av deskchefen Karin Wallström, till vänster, och de biträdande deskcheferna Lisa Hall, Catharina Grufman och Pierre Boqvist.

Karin Wallström, deskchef

Vad är du mest nöjd med 2018?

“Vi tog ett unikt steg sommaren 2018 och skapade två virtuella deskar i Mittmedia med uppdrag att jobba med snabba nyheter och uppföljningar, utveckla vår presentation på sajt och i app och vässa vår närvaro i sociala medier. Det innebar också att vi nu för första gången på allvar dagligen började att arbeta tillsammans med kollegor över hela MM, lära av varandras best practice och kraftsamla när nyhetsläget brände till.

Med facit i hand vet vi att det blev den nyhetstätaste sommaren på länge i och med de dramatiska sommarbränderna och hjälpinsatser över alla gränser.

Vi lärde oss mycket om att jobba virtuellt — att utöva vårt journalistiska hantverk på distans tillsammans via våra plattformar och chattar.

I slutet av året tog vi så steget fullt ut till att jobba tillsammans i MM med en stor gemensam desk — för att fortsätta utvecklingen tillsammans. De första veckorna har överträffat alla mina förväntningar.”

Vad ser du fram emot 2019?

“Den gemensamma deskens uppdrag är att presentera de lokala nyheterna på bästa sätt för våra användare och med experter på den nya desken kommer vi att bli ännu vassare. Den nya desken har redan börjat utveckla breaking news, exempelvis att deskredaktörer ofta arbetsleder ett skarpt nyhetsläge. Jag ser också väldigt mycket fram emot personaliseringen som vår utvecklingsavdelning DMU nyligen sjösatt för att du som användare ska hitta lokala nyheter som är viktiga för dig.”

Mittmedias två tv-nav (i Falun och Sundsvall) har fram till nu producerat närmare 3 000 livesändningar under 2018. Tillsammans med lokala reportrar tar Mittmedia användarna med till “där det händer” — och det när det händer. Foto: Jonatan Svedgård

Evelina Davidsson, tv-chef

Vad är du mest nöjd med 2018?

“Under 2018 har vi återigen visat att det är möjligt att göra hyperlokal livesänd tv där det händer, när det händer. I skrivande stund närmar vi oss 3000 livesändningar via Mittmedias live-tv-nav, därtill kan vi lägga ett ytterligare ett antal live som gått utan live-tv-navets assistans. Ungefär 700 livesändningar under året har varit livesända sportevent av olika slag — en viktig del av vår plussatsning under 2018. Det ger oss ett snitt på 60 live i veckan, vilket är långt mycket mer hyperlokal live-tv än någon annan aktör i Sverige åstadkommit under året.”

Vad ser du fram emot 2019?

“Inför det kommande året slipar vi på rutiner, teknik och arbetssätt för att klara av att vara ännu närmare och snabbare när det väl händer.”

Daniel Bertils, affärsutvecklingschef print

Vad är du mest nöjd med 2018?

“Vi har gått igenom totalekonomin för bilagor och gratistidningar i hela koncernen — inte bara sett på intäkter minus tryck och distribution. Det har gett effekter i form av nytt innehållsfokus, frekvensnedgångar och i vissa fall avveckling.

Redigeringsnavet är en stabil och väl fungerande organisation. Trots det enorma sidflödet är de ständigt öppna för att hantera förändring och plötsliga problem.

Övergången till dagdistribution i Örnsköldsvik gav de resultat som vi förväntat oss. Vår modell fungerar.”

Vad ser du fram emot 2019?

“Det här året ska ge oss en tydligare och rakare organisation för hela printkedjan i företaget. Nya arbetsmetoder ska göra oss flexiblare i vardagen och ännu snabbare att agera inför små och stora förändringar av produkter och volymer. Vi får bättre möjligheter att uppfylla vårt huvuduppdrag — att göra bästa möjliga printprodukter.”

***

Carl-Johan Bergman är redaktionell chef i Mittmedia.
Du når honom på carl-johan.bergman@mittmedia.se

--

--

Carl-Johan Bergman
mittmedia

Redaktionell chef, Mittmedia * Director of editorial operation, MittMedia