Utvecklingsåret 2018: Stark ökning av digitala kunder och intäkter

Robin G
mittmedia
Published in
8 min readDec 18, 2018

--

Dags att stanna upp några minuter och reflektera över vad vi har åstadkommit. 2018 har varit ett händelserikt år.

Mittmedia har ökat intäkterna kraftigt från både digitala läsare och digitala annonsörer. Trots att vi numera lägger allt vårt journalistiska innehåll bakom betalvägg har vi inte behövt hamna i ett läge där vi måste sänka ambitionerna för våra digitala annonsintäkter. Läsaraffären är snarare drivkraften bakom vår annonsaffär.

Vi ser också att det journalistiska innehållet har hamnat i fokus. Innehållsinitativet — förändrat innehåll, med fokus på vårt grunduppdrag att avslöja, granska och berätta om de lokalsamhällen vi är satta att verka i, har varit prio ett för reportrar, redaktörer, nyhetschefer och chefredaktörer.

Vi har tagit stora kliv genom att lansera personalisering av våra sajter och appar.

Vi har vunnit priser för vår digitala utveckling. Hos INMA Global Media Awards i juni vann Mittmedia fyra priser (flest av alla företag!).

Robin Govik, Magnus Engström, Li L’Estrade, Markus Sandin och Henning Johannesson kom hem med fyra priser för från INMA Global Media Awards.

Så vi har all anledning att känna oss stolta.

Många som tänker på digital utveckling tänker nog på kod — programmering. Men för mina kollegor och mig handlar det om att bygga värde. Om det sen krävs kod för att skriva mjukvara är det bara ett verktyg.

Mittmedias produktägare berättar här om några insatser som gjorde skillnad för våra användare och vår affär under 2018.

Ökad relevans genom personalisering

Mittmedia har personaliserat sajter och appar. Under oktober och november sjösattes det egenbyggda systemet, Personalization Service, för att ge varje inloggad användare ett innehållsurval baserat på individuella parametrar. Vad som bedöms som relevant baseras på:

  • Vad vi vet att just denna inloggade läsare har läst tidigare. Till exempel vad man redan har läst.
  • Vad andra läsare läser. Detta är också ett sätt för oss att utföra vårt uppdrag att vara en länk mellan människor i det lokala samhället, genom att se till att man inte missar stora lokal nyheter.
  • Vad som är senaste nytt. Detta för att allt nytt innehåll ska få en exponering.
  • Vad vi vet om läsarens geografiska position. Idag går vi då på den postadress som vi har registrerad på den inloggade användaren.
Redaktionen hanterar de tre översta nyheterna på Mittmedias sajter manuellt, resten av innehållet flödas in automatiserat baserat på vår personaliseringsalgoritm.

Så fick vi full kontroll över vårt eget data

Under året har mycket arbete lagts på att skapa en bra datastruktur som representerar Mittmedias digitala ekosystem i sin helhet. Utifrån denna struktur har vi möjliggjort dataaccess och modeller för en rad interna och externa tjänster. Bland annat drivs all segmentering av användargrupper och allt algoritmstyrt innehållsurval oberoende av titel, kanal eller produkt på modeller byggda direkt i den egna plattformen. Även koncernens interna KPI-rapporter, analysverktyg och dashboards utgår från detta data.

Flödesbaserade sajter

Efter ett test på VLT.se där läsarna sagt sitt (‘ge oss ett mjukare flöde!’) gjorde vi slag i saken och byggde om sajternas startsidor. Effektmålet var en lugnare användarupplevelse som skulle få fler att ha ro att läsa mer. Samtidigt byggde vi bort ett gäng manuella moment för att skapa puffar. Paketeringen styrs nu istället på artikelns metadata, så att exempelvis alla texter som vår lagfartsrobot skriver hamnar i en artikelsamling.

Möjlighet att personalisera erbjudandet

Under slutet av våren uppdaterade vi vår betallösning från Klarna. Med det fick vi förbättrade möjligheter att testa nya sorters erbjudanden på olika produkter och paket för att optimera vår affär utifrån kundernas preferenser. Tidigare har vi haft 1 kr första månaden för alla användare. Nu kan vi ge fler och mer personaliserade erbjudanden.

Bättre interaktion med användarna

För att tipsa sajtanvändarna om genvägar och nya features skapade vi ett nytt inslag, som vi kallar för highlights. Det går även utmärkt att använda när vi vill utvärdera specifika delar av produkten, som en paketering eller menyingång.

Med en läsarenkät insprängd i funktionen vi utvärderar blir feedbacken mer konkret och träffsäker än när vi tar in det via breda enkäter som vår Net Promotor Score fyra gånger om året.

Testa, testa, testa…

Små och stora tester har varit ett stående inslag under 2018:

  • Klassisk print i ny tappning. Vi paketerade våra klassiska privatannonser som redaktionella artiklar för att lyfta fram jubilarer och födelsedagsbarn. Lärdom: Många interna moment för att få till en bra användarupplevlese, men ett innehåll med potential.
  • Artiklar under artiklar. Vi mätte artikelkonsumtionen på den testgrupp som slapp gå via puffar för att fortsätta läsa nästa artikel när de nått slutet på den första. Lärdom: Bra effekt! Lär skalas upp i en produkt nära dig snart.
  • Native på samma villkor som redaktionellt. Vi testade att låta nativeannonser publiceras i det redaktionella systemet Aracua och med kunna synas både i mest-läst- och senaste-nytt-snurror på sajterna. Lärdom: Annonserna behöver vässas för att lyckas ta upp kampen med artiklarna, men gör de det får de stort genomslag.

Hemliga tester gav oss insikter för personaliseringen

Våren inleddes med tester av personaliseringen där vi bytte ut de redaktörade ettorna i app och gav användarna ett personaliserat flöde baserat på deras intressen. Testerna föll väl ut och gav mycket insikter för att fortsätta skruva på personaliseringsalgoritmen och vår dataanalys.

Ökade möjligheter att bestämma själv

Något vi tidigt identifierat i våra användarundersökningar är att användarna inte endast vill förlita sig på en personaliserad upplevelse utan även ha möjlighet att se vårt innehåll i ett kronologiskt flöde eller skuret på andra sätt som till exempel Mest läst. Därför byggde vi om navigering i våra appar där man enkelt kan navigera mellan ettan, senaste nytt och mest läst.

Ny design av apparna — tydligare avgränsningar

För att skapa mer dynamik och stödja utvisning av mer metadata i våra flöden formades apparna om designmässigt med en “kortdesign” med större bilder i våra huvudflöden.

Smartare utvisning av annonser

En hel del utveckling har lagts på vår annonslösning i app där förbättrad logik för att presentera mer träffsäkra annonser och för att i snitt få bättre betalt för de annonser som visas (budgivning från våra annonsörer sker nu bakgrunden som innebär både snabbare annonsvisning och mer pengar in).

Ut med det gamla – in med det nya

Under året har vi tagit fram och lanserat en ny metadatamodell för ämnen som beskriver artiklar. Syftet är att öka vår kvalitet på data och genom det skapa förutsättningar för att kunna växla upp både innehållsutveckling och produktutveckling.

Nya kategorier gör att vi kan skapa bättre produkter och få bättre insikter av innehållet.

Visualisera och förstå

För att öka transparensen och förståelsen kring data har vi lanserat ett nytt verktyg för rapportering och visualisering. Första etappen var personlig feedback till reportrar där vi med egen data bygger modeller som IO Technologies hjälper oss att visualisera.

Ett enkelt gränssnitt för att förstå hur innehållet konsumeras av de betalande användarna.

Aracua är Mittmedias verktyg för produktion och planering av innehåll.

Lansering av “Planera”

Med Planera får reportar och redaktörer ett helt integrerat arbetsflöde där man planerar och publicerar sina artiklar. Redaktörerna får god överblick av innehållet som produceras, är på väg att produceras eller publiceras.

I planeringsverktyget som Mittmedia utvecklat är det enkelt att få överblick på det journalistiska innehållet.

Ny metadatamodell

Anpassningar till vår nya metadatamodell har gjorts i Aracua, med målet att kunna beskriva innehållet mer detaljrikt än tidigare. Ett jobb som kommer fortsätta även nästa år med fokus på att höja kvaliteten ytterligare på datat som sätts.

Anpassningar för gemensam desk

Med en gemensam desk kommer nya krav på överblick när man som redaktör behöver ha koll på 4–5 sajter samtidigt. Vi har gjort justeringar i Planera för att bättre passa deras behov, något som också kommer fortsätta framöver.

Extern aktör började använda Soldr och Aracua

24 Journalistik började under året att använda Soldr och Aracua för datalagring och innehållsproduktion.

Reacher är Mittmedias system för att sälja målgruppsstyrda annonser.

Analys av kundens marknadsföringsbehov

Säljare kan nu tillsammans med kund göra en behovsanalys, där bland annat kundens verksamhet, målgrupper och marknadsföringsmål anges. Hittills har det gjorts en behovsanalys på cirka 1 700 kunder i MittMedia.

Vi hjälper kunden välja bästa kanalen

Utifrån Behovsanalysen, syftet med den unika kampanjen, målgruppens beteende och budget, skapas en rekommendation på i vilken utsträckning och hur stor del av budget som bör läggas på respektive rekommenderad kanal.

Första externa kunden i Reacher

Implementation av Reacher till den första externa kunden har varit en viktig milstolpe som tagit väldigt mycket tid. Det tvingade oss framför allt att ändra hela arkitekturen i backend från monolith till microservices, vilket gör att vi nu enkelt kan addera nya organisationer i framtiden.

Reacher och Netsuite = bästa flödet

Att implementera ett affärssystem är kanske inte det roligaste arbetet. Men förmodligen ett av de viktigaste. Nu lirar Reacher med MittMedias nya affärssystem Netsuite.

Snabbare sajt och gladare annonsörer

Ändrat våra lokala annonser till att hämtas på våra servrar istället för i läsarens webbläsare. Har gett oss både snabbare laddtider på annonserna samt minskade kostnader mot annonsleverantörer.

Ökad kvalitet på annonsvisningar

Vi har jobbat fokuserat på att förbättra synbarheten, viewability, på display-annonser genom att ta bort ett par dåliga placeringar samt ändrat lite i hur vi hämtar och visar ut annonser. På mobilsajt har vi ökat viewability från cirka 45 procent till 60 procent under året.

Bästa mixen mellan redaktionella puffar och annonser

Genom att bygga en mer flexibel lösning för hur vi publicerar både display-annonser och native-annonser kan vi skapa olika upplevelser vid olika tilllfxällen. Istället för att ha fasta placeringar kan vi enkelst ställa in hur många annonser vi ska ha jämfört med artiklar. Till exempel 1 annons på 5 artiklar eller 1 annons på 4 artiklar.

Ständig optimering ger stor effekt

  • Adderat fler ytor och fler leverantörer på native. Dels för att öka intäkt men också för att minska beroende mot enstaka leverantörer
  • Adderat fler budgivare i header bidding. Bland annat en mediebyrå som köper direkt av oss istället för att gå via andra system och säljbolag.

Robin Govik är digitalchef på MittMedia. Du når honom på robin.govik@mittmedia.se

--

--