Design Onderzoek

Gebruikers spreken voor zich

Boyke Dalmeijer
12 min readDec 20, 2013

Gebruikers spreken voor zich

Gedurende het ontwerptraject heb ik meerdere kleinschalige en oriënterende onderzoekjes gedaan om Carable meer inzichten te geven. Vooral heb ik gezocht naar beperkingen om ontwerpbeslissingen makkelijker te maken. Onderstaand een overzicht van de inzichten en onderzoeken die ik heb opgedaan in Rotterdam, Brussel en in Barcelona.

Brussel

Cambio

Het hebben van een auto is niet alles. Cambio maakt het mogelijk om een auto tijdelijk te huren in België. Het is wel een gedoe om een dergelijke auto te huren, maar het past in de trend van het hebben van een auto versus het gebruiken van een auto zoals beschreven in het stuk over Maatschappelijk veranderingen. Ik ken geen huur of leenauto mogelijkheden die een doorslaand succes zijn geweest en acht Cambio dit ook niet te worden (carpoolen en liften zijn tevens nooit groot geworden). Carable schaf je aan in je eentje of met meerdere mensen (gezamenlijk bezit).

Handleiding voor Cambio op straat in Brussel

Rode auto

Een grappig klein autootje kreeg mijn aandacht tijdens een wandeling door de stad. Er zijn zoveel auto’s en toch weet deze mijn aandacht te pakken. Tijdens het nemen van de foto werd ik nieuwsgierig wat voor gemiddeld model auto je zou krijgen wanneer je de omtrekken van alle modellen auto’s achter elkaar zet. Ruud vertelde mij dat er stickers met omtrekken (silhouetten) van auto’s bestaan waarmee ik het zou kunnen uitproberen. Krijg je dan een design dat niemand boeiend vindt en tegelijkertijd niemand zal vervelen? Moet ik eigenlijk wel het uiterlijke design meenemen in mijn ontwerp? Hoe bepaal ik wat mooi is? Is uiterlijk design niet heel subjectief?
Hoe bepaalt een ontwerper wat mooi is of wat men mooi zal vinden? Lastig.

Raadplegen expert Felix

Onze gast Felix uit Berlijn vond het idee van Carable het meest interessant. Hij vond het leuk en interessant om te kijken wat er allemaal met een auto eigenlijk gedaan kan worden. Daarnaast ontstond er een discussie over de ethische verantwoordelijkheden en of de auto-industrie hier eigenlijk wel op zit te wachten. Juist wanneer je het niet moet doen, zei Felix, moet je het wel doen en gewoon je middelvinger opsteken. Het riep nog wel de vraag op waar ik geen antwoord op had: Waar let men op bij het kopen van een auto? Deze vraagt blijft voor mij ontbeantwoord maar zie ik het als irrelevant voor Carable. Uiterlijk zal waarschijnlijk belangrijk zijn, maar rijeigenschappen niet meer want men rijdt immers niet meer zelf. Het verbruik zal tevens geen issue meer vormen want de auto verbruikt nagenoeg niets meer. Alleen het praktische aspect en de prijs van een auto blijven over (wat kan ik ermee en wat kost het?) en daar zal Carable uitstekend op scoren!

Feedbackmoment Brussel

Brussel samengevat

  1. De voorkeur zal waarschijnlijk liggen bij het hebben van een Carable i.p.v. 1 te huren.
  2. Het design van Carable laat ik aan de echte autodesigners over, ik geef enkel aan in welke richting ze moeten zoeken.
  3. Carable wordt een praktische auto en de auto-industrie zal het niet leuk vinden.

Barcelona

Foto dagboek

In Barcelona heb ik foto’s gemaakt van mensen die zich via verschillende voertuigen verplaatsen door de stad heen. Tevens heb ik gekeken naar wat mensen zoal doen tijdens hun reis en waarom ze dat zouden doen. Verder heb ik tevens foto’s gemaakt van grappige of innovatieve voertuigen of andere dingen om inspiratie uit te halen voor Carable.

Bestelscooter
Een duwbak scooter voor bezorgers om in de autovrije zones van Barcelona te komen. Snel, klein, flexibel, multifunctioneel voor meerdere goederen door de spanbanden. Wellicht elektrisch, maar dat is niet zeker. Waarschijnlijk concept scooter. Kunnen er ook personen vervoerd worden?

Rolstoel anno 2013
Een moderne variant van een rolstoel? Ik weet het niet, maar de aandrijving van de wielen is erg interessant. In plaats van een as die het wiel direct aandraait, draait een as een klein wiel aan dat het grote wiel aandrijft. Dit maakt voor de achterste wielen mogelijk om zonder menselijk handelen (zoals een convetionele rolstoel tegenstelde richting draaien) 360 graden te draaien.

Ferrari
Concept Ferrari dat er uit ziet als aerodynamisch hoogstandje. Minder energieverbruik, meer snelheid. Praktisch nut? Nul.

Porsche
Concept Porsche, motor bevindt zich direct naast de bestuurder wat mij vragen geeft betreft de gewichtsverdeling. Alle lijnen zijn wellicht geplaatst voor de aerodynamica. Niet bepaald een nuttige auto, maar wel tof ontworpen.

Edison X
Aerodynamische merkloze auto, lijkt op de Edison 2. Een lage luchtcoefficient leidt tot langer of harder rijden op minder brandstof.

Bus
Een futoristische bus of camper verdeelt in compartimenten.

Cabrio
Een open lucht vervoersmiddel. Erg ruim ingedeeld met een centrale controle in het midden. Zo te zien met ruimte voor 2 personen.

Taxi’s
Taxi’s zijn met het volledig toekomstige automatisch rijden irrelevant. We kunnen onze auto bestellen wanneer we willen gaan (zoals James Bond). Taxichauffeurs, vrachtwagenchauffeurs en koeriers kunnen beter een nieuwe baan proberen te vinden. Taxichauffeurs doen tevens vrij weinig in de taxi. Beetje roken en radio luisteren, meer niet. Zonde van de tijd.

Video-analyse
Kort filmpje om aan te tonen hoeveel verschillende vervoersmiddelen er wel niet zijn: Motorscooter, taxi, scooter, motor, 3- deurs auto, 5- deursauto, fiets, minivan, fiets, bestelbusje, bus, huurbusje, tankwagen. Kunnen we niet alles in 1 krijgen? Maar er was meer in Barcelona: longboard, skateboard, stepjes, segway’s, brommobielen, skates, skeelers, overdekte scooter, elektrische steps, riksja’s en een elektrische trike. Foto’s op aanvraag.

Metro
Mijn concept komt eigenlijk neer op een metro of trein, maar dan kleiner.
Een bodemplaat met de technische en mechanische onderdelen. Bovenop deze plaat een behuizing met ruimte om te zitten, staan en spullen weg te bergen. Mijn concept dient alleen niet vierkant te zijn i.v.m. aerodynamica en aantrekkelijkheid van het design.

Activiteiten in de metro
Observeren wat mensen zoal doen onderweg in het OV. Kijken op de smartphone , muziek luisteren, video kijken, whatsappen, smssen, e-mailen, internetten, lezen van een boek, wachten en naar andere mensen kijken, met elkaar praten, opletten op zakkenrollers (tas bijhouden), vasthouden aan de palen om niet om te vallen.

Design of kunst
Een vervoersmiddel gemaakt van een soort riet. Het was helaas niet te zien waar men moest zitten of waarvoor het ‘ding’ gemaakt was. Zolang het rolt, kan het vast en zeker ergens voor gebruikt worden. Auto’s hoeven niet enkel van metaal gemaakt te zijn.

3D Printer
Een 3D printer. Wellicht kunnen mijn ‘Lego’ onderdelen ook 3D geprint worden?

Zonne-auto
Auto’s zoals de Nuna 7 van de TU Delft rijden al jaren mee in wedstrijden om auto’s op zonne-energie te verbeteren. Wellicht dat zonnepanelen in mijn auto het energieprobleem en de aerodynamica vs. functionaliteit kunnen oplossen.

Hungry Castle

In Barcelona werd er door de jongens van Hungry Castle verteld dat zij hun ontwerpen heel simpel houden zodat mensen gelijk hun creatie snappen. Mensen moeten het ontwerp gelijk kunnen identificeren: ‘Good art gives you an opinion: Yes I like it, no I don’t like it. ‘Meh’ is no good’. Carable kan niet te futuristisch (anders of kunst) worden, want dat zullen mensen niet snappen.

Barcelona samengevat

Voertuigen zijn er in alle soorten en maten. Meestal georiënteerd op het vervoeren van 1 persoon plus eventuele ‘vracht’ of op het vervoeren van meerdere personen tegelijkertijd. Carable zou ook van andere materialen gemaakt kunnen worden en behalve elektrisch rijden zijn er wellicht andere mogelijkheden om Carable vooruit te helpen. Houd je design simpel zodat mensen zich ermee kunnen identificeren (KISS).

Rotterdam

Google Home Search vs. Carable

Een paar weken werden er in een college 3 van mijn concepten onderworpen aan een viertal criteria om te bepalen welk concept het beste zou zijn. Twee medestudenten (Lucas en Rosita) hebben twee van mijn concepten, Google Home Search en Carable, getest aan de vier criteria. Deze vier waren: 1 miljard mensen (is het product nuttig voor 1 miljard mensen), radicaal, internationaal (worden er meerdere culturen in acht genomen) en betekenisvol (wat betekent het voor de individuele gebruiker?). Onderstaande foto laat zien dat beide concepten meer aan de plus kant zitten wat natuurlijk prettig is.

Google Home Search is voor 1 miljard mensen bruikbaar want iedereen heeft wel een huis (zij het een tent of een villa, dus internationaal). Voor met name ontwikkelde (westerse) landen is Google Home Search nuttig. Dit concept is tevens radicaal want de privacybarrière wordt compleet doorbroken. Het is nog de vraag wat dit precies betekenisvol is aan dit concept. Zijnde dat het concept nog niet concreet is (indexeren huis is nogal vaag), kan dit nog niet beantwoord worden.

Carable is tevens voor 1 miljard mensen bruikbaar want iedereen komt wel eens in contact met een auto (zij het een Lada of een Ferrari, daarnaast zijn er meer dan een miljard auto’s in de wereld). Dit concept is radicaal want het herdefinieerd wat wij verstaan onder een auto en kan de industrie compleet op zijn kop zetten. Alleen de vraag rest nog waarom deze auto op de wereld moet komen.

Door deze simpele test ben ik tot inzien gekomen dat Carable waarschijnlijk het beste en meest haalbare concept is. Hoewel Google Home Search net zo interessant is, scoort Carable simpelweg beter.

Co-creatie sessie

Een week of 2 geleden kregen studenten de kans om een kort onderzoekje te doen met medestudenten. Ik heb deze kans genomen want ik wilde graag weten wat voor activiteiten men zoal wilde doen onderweg in de auto als men de kans had om alles te verzinnen wat ze wilden. Dit heb ik gedaan door de 4 deelnemers te laten tekeningen en hun creaties te delen.

Het onderzoek zag er als volgt uit:

Fase 1: Opwarmer 10 — 15 min.
Ik stelde de 2 vragen: Wie is er vanochtend met het OV naar school gekomen? Wat heb je zoal gedaan onderweg? Zij het met OV, auto of een ander vervoersmiddel?

De antwoorden heb ik opschreven op het whiteboard en gesplitst in activiteiten in het OV en in de auto.

Fase 2: Hobby’s 10 -15 min.
Vervolgens heb ik gevraagd of de deelnemers activiteiten die ze in hun vrije tijd ondernemen op papier wilde noteren. Hobby’s, werk, sporten, alles was prima. Daarna moesten ze hun favoriete activiteit(en) zien te plaatsen op een plaat op 4 wielen. Hoe groot of klein de plaat ook was. Zolang zij maar konden doen wat ze wilden doen. Als iedereen klaar was, presenteerden ze hun creatie aan elkaar.

Fase 3: Verkleinen 10 -15 min.
Na het presenteren vroeg ik hun om de auto en de activiteiten de verkleinen naar de volgende afmetingen: 4m hoog, 3,5m breed en 11m lang (maximale afmetingen auto, wetgeving).

Fase 4: Bedanken
Ik bedankte de deelnemers voor hun deelname.

Resultaten

Fase 1: Opwarmer

Activiteiten in het OV: — Mobiel kijken (afhankelijk van tunnels)
· Social media checken
· Communiceren via Whatsapp/sms
· Eigen muziek luisteren
· Spelletjes spelen
· Vervolg route plannen
— Krant lezen
— Slapen
— luisteren naar andermans gesprekken
— een boek lezen
— naar andere (opvallende of mooie) mensen kijken
— voorbereiden voor school of werk (afhankelijk van de tijd)

Activiteiten in de auto: — zingen — ergeren aan andere weggebruikers — auto’s spotten — toeteren naar chickies — luisteren naar de radio (eigen muziek luisteren is gedoe i.v.m. aansluiting) — broodje eten (broodje dashboard, broodjes smeren alvorens reis) — film kijken — tussenstops plannen

Opmerkingen:
Het was interessant om te zien dat er een duidelijk verschil was tussen het alleen reizen en het gezamenlijk reizen in het OV of in de auto. Alleen in de auto zal men zingen, maar in het OV niet. In de auto heb je privacy en in het OV niet. Veel activiteiten komen overigens wel overeen.

Fase 2:

Hobby’s:

· Stijldansen
· Tekenen
· Fitnessen
· Naar de bioscoop gaan
· Naar het theater gaan
· Serie kijken
· Kletsen met vrienden/vriendinnen
· Drinken met vrienden/vriendinnen
· Lezen
· Films kijken
· Bordspelletjes spelen
· Tablet spelletjes spelen
· Muziek luisteren
· Volleyballen
· Naar de stad gaan
· Online shoppen
· Muziek maken
· Werken
· Sporten
· Koken
· Languit liggen
· Uitgaan
· Alcohol drinken
· Douchen
· Dj-en
· Voetballen
· Doelloos internetten

Opmerkingen
Alle 4 de deelnemers creëerden een omgeving waarin ze meerdere activiteiten konden ondernemen. Slapen, koken, zitten en film kijken, muziek maken, internetten, eten wegstoppen, tekenen (tafel) en fitnessen bijvoorbeeld. Slechts 1 deelnemer wilde een ‘grote’ activiteit ondernemen, volleybal.

Fase 3:

De laatste fase bleek totaal overbodig want alle activiteiten passen in de opgegeven afmetingen. Daarom ben ik doorgegaan op de vraag naar de woonruimte en kreeg ik ook vragen terug.

- Waarom wilden de deelnemers een woonkamer? Zodat ik onderweg ook thuis ben en meerdere activiteiten kan doen. Ik ga niet de hele weg volleyballen!

- Hoe kan een complete woonkamer passen in een ‘auto’? Opklaptafels en stoelen! Hangmat kan je wegbergen, ping pong tafel kan je opklappen.

- Deelnemer A. Mag ik nog wel autorijden? In mijn visie niet, want haast alle ongelukken worden veroorzaakt door humanerror. We rijden ook geen koets of paard meer op de weg. Het zijn hobby’s geworden. Er zijn te veel voordelen aan automatisch rijden.

- Deelnemer B. Ik hoef niet constant te rijden, na een uur heb ik het ook wel weer gehad. Rijden is dus leuk maar tot op zekere hoogte? Ja! Het zou prettig zijn om de automatische piloot tijdens files aan te zetten!

Conclusie

Uit dit kleine onderzoek ben ik tot een belangrijk inzicht gekomen. Mensen ondernemen niet enkel 1 hobby onderweg, maar doen veel meer. Eigenlijk vertelde de deelnemers mij dat ze een camper wilden om in te slapen, koken, zitten, tv te kijken etc. Campers bestaan helaas al en zijn in allerlei soorten en maten te koop, maar nogal groot en je moet uiteraard nog altijd zelf rijden. Verder is er een verschil tussen activiteiten die je onderweg doet als iemand je brengt en als je jezelf brengt. In de auto let men meer op de omgeving (meerijden), terwijl men in de trein zich ook op schoolwerk kan storten. Ze komen immers toch bij de bestemming over een X aantal minuten. Ze weten de reistijd en kunnen hun activiteiten daarop aanpassen.

Met Carable moet ik een multifunctionele ruimte zien te creëren die het liefst aan kan voelen als thuis.

Overige opmerkingen

Een auto van 4 x 3,5 x 11 meter is erg groot en in een rechthoekige vorm niet aerodynamisch. Dit betekent dat er veel energie nodig is om het voertuig te laten rijden. Wellicht is dit geen probleem over 20 jaar met krachtige accu’s, maar toch niet bepaald duurzaam. De beschreven activiteiten zijn kleinschalig en vragen niet om een dergelijke grote ruimte om bijvoorbeeld in te staan. In design kan er dus meer gelet worden naar aerodynamica in combinatie met multifunctionaliteit. Verder kan het interieur meer gestandaardiseerd worden en het uiterlijke design naar de hand van de ontwerper gezet worden.

Lees verder

Carable — Usable for you
Trends en ontwikkelingen 1 — De zelfrijdende auto

Trends en ontwikkelingen 2 — Elektrisch rijden is de toekomst
Trends en ontwikkelingen 3 — Auto’s van de toekomst
Trends en ontwikkelingen 4 — Maatschappelijke veranderingen
Design Onderzoek — Gebruikers spreken voor zich
Stakeholders — Veel te behalen voor iedereen

--

--