Trends en ontwikkelingen 1

De zelfrijdende auto

Boyke Dalmeijer
9 min readDec 20, 2013

Carable komt snel

Nederlands bedrijf krijgt 312 miljoen voor zelfrijdende auto

8 juli 2013

De gadgets van Mobileye

Het Nederlandse bedrijf Mobileye heeft 400 miljoen dollar (312 miljoen euro) opgehaald voor onder meer de ontwikkeling van een betaalbare zelfrijdende auto.

(…) Naast diverse andere technologieën werkt Mobileye ook aan een betaalbare zelfrijdende auto. Vooral Google heeft de afgelopen tijd aandacht gekregen met een zelfrijdende auto die al in diverse Amerikaanse staten de weg op mag.

Mobileye wil de eerste auto’s in 2016 op de weg hebben en de nieuwste investering kan daarbij helpen. Voordat dit in Europa mogelijk is, moet regelgeving worden aangepast. Het CDA pleitte onlangs nog voor snelle aanpassing van de regels om ruim baan te maken voor zelfrijdende auto’s (zie onder).

Mercedes, dat geen gebruikmaakt van de technologie van Mobileye, toonde in mei al de deels zelfrijdende S-klasse die later dit jaar in de verkoop gaat.

CDA wil ruim baan voor zelfrijdende auto

21 april 2013

Petrolhead Wim van de Camp

Nederland en andere EU-landen moeten zich voorbereiden op de komst van zelfrijdende auto’s, die geheel zelfstandig door het verkeer rijden.

CDA-Europarlementariër Wim van de Camp vindt dat de EU klaar moet zijn als dergelijke voertuigen op de weg kunnen komen. Hij pleit voor snelle Europese regelgeving.

In verschillende staten van de VS mogen de wagens al rondrijden. Van de Camp wijst erop dat de ‘robotauto’ erg veilig is in het verkeer. De wagens reageren sneller dan menselijke bestuurders.

(…)

“De techniek loopt ver voor op de wetgeving. Het risico is dat slimme uitvinders straks niet verder kunnen door onzekerheid over de regels”, aldus Van de Camp. Daarnaast schept de technologie nieuwe banen in de auto-industrie, die momenteel in heel Europa stevig onder druk staat.
In de VS doet Google uitgebreid onderzoek naar zelfrijdende auto’s. Het bedrijf denkt binnen 3 tot 5 jaar technologie op de markt te kunnen brengen waarmee auto’s geen bestuurder meer nodig hebben.

Elektrisch automerk Tesla praat met Google over autopiloot

7 mei 2013

Tesla nieuwst model: De Tesla S

Google en automerk Tesla zouden in de toekomst wellicht gaan samenwerken aan zelfrijdende volledig elektrische auto’s. Tesla twijfelt echter over de hoge prijs van Google’s technologie.

(…) Hoewel zijn bedrijf met Google in gesprek is, denkt Musk toch dat Tesla zijn eigen autopiloot gaat ontwikkelen. Het bedrijf zou daar al mee bezig zijn, volgens Musk is de technologie van Google bovendien te duur.

“Het probleem is dat Google een duur systeem met sensoren gebruikt”, aldus Musk. “Een optisch systeem is beter, dan ziet software via camera’s als het ware wat er om de auto heen gebeurt door simpelweg rond te kijken.” Een toekomstige samenwerking met Google sluit Musk echter niet uit.

Betaalbare zelfrijdende auto dichterbij door nanocamera

27 november 2013

Onderzoekers zijn erin geslaagd een camera die bewegingen en objecten zeer gedetailleerd kan herkennen, flink goedkoper te maken. Betaalbare zelfrijdende auto’s komen zo een stuk dichterbij. Dat stellen wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Zij hebben een camera ontwikkeld die op een vergelijkbare manier werkt als de Kinect van Microsoft in de Xbox. De nanocamera, zoals de onderzoekers het product noemen, werkt echter veel gedetailleerder en kan bijvoorbeeld overweg met mist, regen en doorzichtige objecten.

MIT studenten (van links naar rechtst) Ayush Bhandari, Refael Whyte and Achuta Kadambi met hun nano-camera

(…)

Prijs
Dit heeft ervoor gezorgd dat de camera nog slechts een prijskaartje van 500 dollar heeft. Het vorige model dat in 2011 door MIT werd gebouwd, kostte 500.000 dollar.

De onderzoekers van MIT stellen dat de nanocamera door de prijsverlaging en nauwkeurige prestaties gebruikt kan worden in de medische sector en in zelfrijdende auto’s.

Nissan wil eerste zelfrijdende auto’s in 2020

9 november 2013

Nissans zelfrijdende concept auto

Autofabrikant Nissan wil in 2020 zijn eerste zelfrijdende auto’s op de markt brengen. Dat meldt Nissan vrijdag. De autofabrikant zal later deze maand tijdens de Tokyo Motorshow een aantal conceptauto’s onthullen. In 2020 moet de eerste technologie voor het ‘zelfstandig rijden’ aan boord zijn van meerdere auto’s. Daarna streeft Nissan er naar om “binnen twee autogeneraties” de technologie aan boord te hebben van een hele modellenreeks.

Volgens het bedrijf zelf zullen de auto’s een “realistische prijs” hebben voor de gemiddelde consument, alhoewel het nog wel een tijd zal duren voordat de technologie wijdverspreid is.

Groot-Brittannië zet in op zelfrijdende auto’s

5 december 2013

De Britse overheid heeft 10 miljoen pond (ongeveer 12 miljoen euro) uitgeloofd aan de stad of plaats die zich als ultiem testgebied ontwikkelt voor zelfrijdende auto’s, meldt The Telegraph donderdag.

In 2017 moeten er al honderd zelfrijdende auto’s al rijden in het Engelse plaatsje Milton Keynes, ten zuidoosten van Londen. Speciale sensoren moeten voorkomen dat er botsingen plaatsvinden. De tests zullen worden uitgevoerd door onderzoekers van Oxford University.

Volvo stuurt honderd zelfrijdende auto’s de weg op

2 december 2013

Concept van Volvo’s zelfrijdende auto

Volvo stuurt over drie jaar honderd zelfrijdende auto’s de openbare weg op in Zweden. Dat maakt de autofabrikant maandag bekend.

Onder de naam Drive Me start Volvo volgend jaar in samenwerking met de Zweedse overheid en het Lindholmen Science Park al met het project. Er wordt een nieuwe Volvo XC90 gemaakt waarvan in 2017 honderd modellen de weg op gaan. Deze auto kan volledig autonoom rijden en bijvoorbeeld ook inparkeren.

Over twintig jaar alle auto’s zelfrijdend

12 november 2013

Minister Melantie Schultz in een zelfrijdende auto

Binnen twintig jaar zullen alle auto’s op de Nederlandse wegen zelfrijdend zijn. Dat verwacht minister Melanie Schultz (Infrastructuur).
(…) Volgens van Aram is de zelfrijdende auto veel meer realiteit dan science fiction. “Fabrikanten stellen dat al vanaf 2020 zelfsturende auto’s op de markt kunnen komen. Gegeven de interesse in de industrie en de diverse onderzoeksprogramma’s die lopen kan dit heel snel gaan.”

Files
Van Arem stelt dat het invoeren van zelfsturend rijden gevolgen zal hebben voor de veiligheid, het comfort van de reizigers, maar ook voor de filedruk. “Als 10 procent van de automobilisten automatisch rijdt zal dit 30 procent minder files betekenen, blijkt uit studies.”

Dit kan volgens hem doordat auto’s dichter op elkaar rijden (0,3 seconde) en omdat de zelfsturende auto’s beter anticiperen. “Nu laten mensen vaak gaten vallen in een file. De doorstroming is daardoor erg inefficiënt.”

Artistimpression van een nieuw soort kruispunt zonder stoplichten, verkeersborden, haaientanden e.d. uit: Discovery Channel — Next World — Future Cars

Schultz vult aan dat de introductie van de zelfsturende gevolgen zal hebben voor de verkeersregels. “We hebben nu borden “houd afstand”. Dat hoeft dan niet meer. We zullen de komende tijd samen kijken naar de consequenties.”

Niet twitteren
Op den duur moet het volgens Van Arem mogelijk zijn voor bestuurders om het zicht helemaal van de weg te halen, zodat er tijd is voor andere dingen.

(…)

Schultz erkent dat een verplichte zelfsturende auto voor veel mensen een hobby wegneemt. Lachend: “Dan moeten we denk ik toch maar een stukje snelweg bewaren voor de oldtimers en de hardrijders.” Van Arem: “Op het circuit en op de kartbaan kan nog naar hartelust geracet worden.”

Campagne van de overheid om smartphonegebruik tijdens het rijden te ontmoedigen

Nog veel ethische kwesties rond zelfrijdende auto

15 oktober 2013

Naast de technische uitdagingen zijn er ook ethische problemen voor volledig autonome auto’s de weg op mogen. Dat stellen experts tijdens een paneldiscussie in San Jose, Californië.

(…)

Zo werd tijdens de discussie gesproken over wie er straks verantwoordelijk is voor een ongeval. Ook werd een situatie aangestipt waarin het systeem besluit dat een ongeluk onvermijdelijk is. De experts vroegen zich hard op af wat er in zo’n situatie gebeurt en hoe het systeem dan reageert.

Een blinde man in Google Car. Kijk hier het filmpje

Zelfrijdende atuo’s Google rijden beter dan echte chauffeurs

27 oktober 2013

De zelfrijdende auto’s van Google die sinds 2010 op de weg zijn, zouden inmiddels al soepeler en veiliger rijden dan professionele chauffeurs. Dat zegt Chris Urmson, hoofd van het project zelfrijdende auto’s volgens MIT Technology Review. Urmson baseert zich op de informatie die de zelfrijdende auto’s van Google constant verzamelen.

Zo kon Google zien dat een aangereden zelfrijdende auto eerst soepel tot stilstand was gekomen, en daarna door een menselijke chauffeur werd geramd. Volgens Google worden onbetrouwbare getuigen van ongelukken op die manier buitenspel gezet.

Driverless Cars Are Further Away Than You Tink

22 oktober 2013

(…)

Putting your life in the hands of a robot chauffeur offers an unnerving glimpse into how driving is about to be upended. The automobile, which has followed a path of steady but slow technological evolution for the past 130 years, is on course to change dramatically in the next few years, in ways that could have radical economic, environmental, and social impacts.

(…)

More comprehensive autonomy could reduce traffic accidents further still. The National Highway Traffic Safety Administration estimates that more than 90 percent of road crashes involve human error, a figure that has led some experts to predict that autonomous driving will reduce the number of accidents on the road by a similar percentage. Assuming the technology becomes ubiquitous and does have such an effect, the benefits to society will be huge. Almost 33,000 people die on the roads in the United States each year, at a cost of $300 billion, according to the American Automobile Association. The World Health Organization estimates that worldwide over 1.2 million people die on roads every year.

(…)

Concluderend

Autonoom rijden gaat hoe dan ook de standaard worden in toekomstige autogeneraties. Verschillende automerken wereldwijd storten zich massaal op onderzoek naar het voorbeeld van Google om voor op de concurrentie te gaan lopen. Overheden loven prijzen uit en werken mee want op de lange termijn zijn er haast geen fysieke verkeersrichtlijnen meer nodig en dat bespaart geld. Zelfrijdende auto’s zijn veiliger, zuiniger en mensen kunnen onderweg doen waar ze in hebben.

De autonome auto’s rijden al rond maar binnen 3-5 jaar zijn ze productieklaar. Naar verwachting zullen de auto’s een aardig prijskaartje hebben, maar naar mate de tijd vordert zullen ook gemiddelde inkomens een auto (eventueel gezamenlijk) kunnen aanschaffen. De wetgeving zou dan ook klaar moeten liggen, maar die macht ligt niet bij de autofabrikanten.
De tijdelijke variant, de zelfrijdende auto waar de bestuurder nog moet kunnen ingrijpen, is slechts een tijdelijk iets. De zelfrijdende auto’s zullen zich gaan bewijzen waarna de wetgeving aangepast kan worden.

Maar ik kijk verder dan deze ontwikkeling. Een zelfrijdende auto kan met de techniek on demand via bijvoorbeeld smartphone besteld worden en hoeven zodanig niet meer in de buurt geparkeerd te worden. Parkeergarages en andere parkeerplekken worden irrelevant. De auto rijdt terug naar huis of naar de volgende bestemming. Het delen van auto’s wordt een nieuwe (werkende) trend (liften en carpoolen zijn nooit groot geworden). Chauffeurs van taxi’s en vrachtwagens kunnen beter een andere baan gaan zoeken.

Lees verder

Carable — Usable for you
Trends en ontwikkelingen 1 — De zelfrijdende auto

Trends en ontwikkelingen 2 — Elektrisch rijden is de toekomst
Trends en ontwikkelingen 3 — Lego is achterhaald
Trends en ontwikkelingen 4 — Maatschappelijke veranderingen
Design Onderzoek — Gebruikers spreken voor zich
Stakeholders — Veel te behalen voor iedereen

--

--