Technici in sneltreinvaart opleiden, zo doe je dat!

Hans Wanningen
sambyhan
Published in
3 min readSep 13, 2019
Blije gezichten: de studenten van het Operational Network Program

Bij de opening van het HAN-studiejaar spoorde CEO Ingrid Thijssen van Alliander het Nederlandse beroepsonderwijs, de HAN incluis, aan om met stoom en kokend water een “leger aan techneuten” op te leiden. Alleen al omdat anders de nationale duurzaamheidsagenda direct de prullenbak in kan. Hoe het wél kan en móet? Bijvoorbeeld via het Operational Network Program.

Het ONP is, zo lezen we op de site van netwerkbeheerder Alliander: “een bijzondere samenwerking tussen Alliander, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en Quadraam [Gelderse Onderwijsgroep; red.]. Het is een combinatie van een praktische vakopleiding (Technische bedrijfsschool), een Associate Degree Elektrotechniek/Energietechniek bij de HAN en werken in de praktijk bij Alliander.”

Leren én praktiseren
Daar is geen woord Spaans bij. De week van de deelnemende studenten is telkens keurig verdeeld tussen les krijgen en lessen in praktijk brengen. Op maandagen en dinsdagen doen ze werkervaring op bij Alliander. Op woensdagen zijn ze druk in de weer op de Technische Bedrijfsschool in het gebouw van Alliander in Duiven. Hier leren ze alles over de beroepsgerichte basis. Van het maken van moffen (verbindingen) en schakelen in de Alliander-netten tot gedegen materiaalkennis. De donderdagen zijn steevast gereserveerd voor studeren aan de HAN. Op de vrijdagen, tot slot, krijgen ze huiswerkbegeleiding en werken ze aan hun persoonlijke ontwikkeling door middel van onder andere intervisie.

Al deze jonge technici in de dop werken meteen vanaf dag één bij het netwerkbedrijf

Direct aan de bak
Vorig jaar is de eerste groep gestart. De jongens — geen meiden nog — worden toegerust voor een technische job op hbo-niveau en hebben aan het eind van hun tweede jaar een erkend diploma (een Associate Degree) in de elektrotechniek op zak. In augustus 2019 is de tweede groep gestart die het Operational Network Program volgt. Al deze jonge technici in de dop werken meteen vanaf dag één bij het netwerkbedrijf. Gelet op de immense tekorten aan technici in de hele sector, hoeft het geen betoog dat Alliander ze met open armen heeft binnengehaald.

Leren in de praktijk

Maximale meerwaarde
Iedereen wordt er zo wijzer van: onderwijs, werkveld, de studenten met baangarantie en de Nederlandse samenleving als geheel. Jan Oosting, HAN-programmalijnmanager human capital bij Centre of Expertise SEECE, over de meerwaarde van het ONP-traject: “Op deze manier creëren we 1+1=3 of misschien wel 4 of 5. Alliander krijgt jonge mensen in dienst; praktische havisten hoeven niet nog vier jaar in de schoolbanken; de uitval is laag; deze jongens bouwen geen studieschuld op en tot slot: deze jonge technici worden state-of-the-art opgeleid om mee te werken aan de energietransitie. Wat wil je nog meer?”

Niet alleen bij de HAN geloven ze erin. Volgens Ingrid Thijssen zijn dit exact de initiatieven die landelijk navolging verdienen, en wel in rap tempo en op grote schaal! Lees het interview met haar op SAM.

Bronnen: Alliander, SEECE

--

--