Startup İsim Hikayeleri #3

Enis Erdem Yurdatapan
Startup Grind İstanbul
3 min readJan 10, 2019

Startup İsim Hikayeleri adını verdiğimiz ve girişimcilerin şirket isimlerini nasıl belirlediklerini araştırdığımız yazı serimizin 3.sü ile sizlerleyiz. İlk yazımızda 212, Onedio, 4129 Grey, Commencis, Mobile Action, Armut ve Gram Games’i ve 2. yazımızda Peak Games, Evtiko, HADİ, Poltio, GmPly, Bluedot ve Procube’un isim bulma hikayesini incelemiştik. 3. bölümde ise SocialEyes, Restearn, KreatifBiri, Printlee, Gengoo, Fikir Bahçıvanı ve Redsec girişimlerinin hikayelerini paylaşıyoruz. Bir sonraki yazılarımızda, girişiminizin isim hikayesi yer alsın istiyorsanız formumuzu doldurmanız yeterli :)

Şimdi gelin “Startup İsim Hikayeleri #3” de birbirinden başarılı 7 girişimi daha yakından tanıyalım. (NOT: Girişimlere tıklayarak web sitelerini ziyaret edebilir, girişimcilere tıklayarak LinkedIn üzerinden iletişime geçebilirsiniz.)

SocialEyes: Kullanıcıların yakın çevrelerindeki kişilerle aktivitelerini paylaşarak sosyalleşebildiği bir uygulama. SocialEyes ismi İngilizce sosyalleşmeyi anlatan Socialize ve telefondan aktivite yapmak isteyen kişileri görmeyi simgeleyen Eyes kelimelerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuş.

İletişim: Can Kağıtçıbaşı

Restearn: Restearn, self-servis restoranlarda kasaya yerleştirilen tablet sayesinde müşterilere puan kazandıran; restoran sahiplerine ise istatistiki raporlarla takip ederek sadık müşteriler kazandıran bir uygulamadır. Kurucu ortaklar, girişimlerinin ismini mekan sahiplerinin dinlenerek kazanabilecekleri anlamını taşıyan Rest-Earn kelimelerini birleştirerek belirlemişler.

İletişim: Mertcan Gül

KreatifBiri: KreatifBiri, gençlerin yaratıcılığını arttırmak amacıyla faydalı yazılı ve sesli içerikler üreten bir platformdur. Kurucu ortaklardan Odin Enes Özlen, kendisine kişisel bir blog açmak istemiş ve enesozlen.com gibi bir şey yerine daha ilgi çekici bir isim düşünmeye başlamış. Girişimini kurduğu sıralarda, Edelkrone firmasının “Başka Bir Şey” adlı YouTube Kanalı’nın ismini çok beğeniyormuş. Oradan yola çıkarak …biri’li bir isim seçmeye karar verip domain araştırmaya başlamış. Bilgi verici, üretken ve dolayısıyla yaratıcılığı arttıracak içerikler üretmek istediği için kreatif kelimesini kullanmaya karar vermiş. Bir diğer seçme nedeni ise Abdullah Kığılı’ nın bir röportajında söylediği “Herkes dükkanın önünde durup ismi okumaya çalışıp sonra içeri giriyordu.” cümlesinden etkilenmesiymiş. KreatifBiri ile Kiğılı’nın yarattığı gizemin bir benzerini yapmaya çalışmış :)

İletişim: Odin Enes Özlen

Printlee: Printlee, kullanıcıların istedikleri saatte ve istedikleri yerden çıktı almak için siparişlerini verebileceği ve ister kargoyla kapılarında isterlerse de hazır olduğunda dükkana gidip ürünlerini teslim alabilecekleri bir platform. Girişimin kurucusu Taha Karslı, ilk başta ismi Infoo olarak belirlemiş fakat sonrasında yaptıkları işi tam anlatmadığı düşüncesiyle yeni bir isim aramaya başlamış. İnsanların print’leyebileceği bir platform yapmak istiyoruz; ismimiz ne olabilir ki diye düşünürken plaza Türkçe’ sinden esinlenerek İngilizce’ de de kulağa hoş gelen Printlee ismini bulmuş.

İletişim: Taha Karslı

Gengoo: Gengoo, Youtube veya Netflix üzerinden dizi/film izlerken altyazı eklentisi sayesinde bilmediğiniz kelimeleri sözlüğünüze ekleyip daha sonra bu kelimeleri çeşitli dil geliştirme oyunlarında kullanabileceğiniz bir platform. Bir ekip arkadaşları Japonca101 dersini almaya başlamış ve dil anlamına gelen “gengoo” yu önermiş. Hem kulağa hoş gelmesi ve iki heceli olması hem de gözü çağrıştıran iki tane o’ya sahip olması nedeniyle girişimin ismini Gengoo koymuşlar.

İletişim: Umut Acerbaştimur

Fikir Bahçıvanı: Girişim, teknoloj ve bilim dünyasındaki gelişmelerle ilgili içeriklerin olduğu bir platform. Fikir Bahçıvanının kurucusu Burak Salbaşı ilk başta girişimin ismini bulmakta çok zorlanmış. Daha sonra izlediği bir videoda fikirler için tohum denildiğini görmüş. Eğer fikir bir tohumsa; bunu geliştiren ve büyüten kişi bahçıvandır diye düşünmüş fakat hemen aklına yatmamış bu isim. Daha sonra bir gün balkonda otururken gözüne çiçekler çarpmış. Çiçeklerin gelişimini projelerin gelişimi ile özdeşleştirdiği için tam olarak ikna olmuş ve girişiminin ismini Fikir Bahçıvanı olarak belirlemiş.

İletişim: Burak Salbaşı

Redsec: Akıllı telefon kullanırken yaşanan kazaların önüne geçen ve ayrıca görme engelliler için de baston gibi görev yapabilen çok işlevli bir ürün. Kurucular bir haber programında cep telefonlarından kaynaklanan kazalarda birçok kişinin öldüğünü görmüş. Daha sonra yaptıkları araştırmalarda cep telefonu güvenliği ile ilgili açıklar olduğunu fark etmişler ve bu alanda bir proje geliştirmek istemişler. Girişimlerinin ismini de kırmızının uyarıcı bir renk olduğunu düşünerek, kırmızı güvenlik anlamına gelen Redsec olarak belirlemişler.

İletişim: Gökhan Kurt

Umarım okurken keyif almışsınızdır. Bir sonraki yazılarımızda girişiminizin isim bulma hikayesini paylaşmamızı istiyorsanız formumuzu doldurabilirsiniz.

Yeni bir “Startup İsim Hikayeleri” yazısında görüşmek üzere …

Girişimcilikle ilgili çok daha fazla içerik için Startup Grind’ı sosyal medyada takip edebilirsiniz:

Instagram Twitter LinkedIn

Enis Erdem Yurdatapan

Startup Grind — Topluluk Yöneticisi

--

--