Startup İsim Hikayeleri #2

Enis Erdem Yurdatapan
Startup Grind İstanbul
3 min readDec 20, 2018

Startup İsim Hikayeleri adını verdiğimiz ve girişimcilerin şirket isimlerini nasıl belirlediklerini araştırdığımız yazı serimizin ilkinde 212, Onedio, 4129 Grey, Commencis, Mobile Action, Armut ve Gram Games’in isim bulma hikayelerini size aktarmıştık. 2. yazımızda ise ünlü girişimlerin yanı sıra takipçilerimizden gelen hikayeleri de sizlerle paylaşıyoruz. Bir sonraki yazılarımızda girişiminizin isim bulma hikayesini paylaşmamızı istiyorsanız formumuzu doldurabilirsiniz.

Şimdi gelin “Startup İsim Hikayeleri #2” de birbirinden başarılı 7 girişimi daha yakından tanıyalım.

Peak Games: Türkiye’den çıkmış en büyük dijital oyun şirketlerinden biri olan Peak Games’in kurucuları, oyun sektöründe global olarak zirveye çıkmayı amaçladığı için şirket ismini, İngilizce “zirve” anlamına gelen Peak Games olarak belirlemişler. (Referans)

Evtiko: Türkiye’de ev alıp satmak oldukça zor bir süreç. Evtiko ile bu süreci çok kolaylaştırarak kısa bir süre içinde evinizi nakit para karşılığı satabiliyorsunuz. Şirket ismindeki “tiko” da nakit ve hızlı anlamına gelecek şekilde seçilmiş. (Referans)

HADİ Bilgi Yarışması: Türkiye’nin ilk canlı, sunuculu ve para ödüllü bilgi yarışması olan HADİ’nin ekibi birbirlerini zorlayan, kişisel olarak daha fazlasını isteyen ve karşıdakinden de bunu bekleyen bir yapıdaymış. Birlikte çalışırken de sürekli, hadi hadi diye birbirlerini motive etmeye çalıştıkları ve “hadi” kelimesi baskı ve heyecan verici olduğu için yarışmanın ismini HADİ yapmaya karar vermişler. (Referans)

Poltio: Kullanıcıların eşit ve özgür bir ortamda soru sorup cevap verdiği bir sosyal platform olan Poltio, aynı zamanda tüm içerik yaratıcılara her platformda kullanılabilir test/quiz ve ​anket gibi etkileşim yaratan içerikler oluşturma imkanı sağlıyor. Poltio ismini bulma hikayeleri ise oldukça güzel.

Uluslarası arenada bir isim ararken, tasarımcıları logonun geleceği yere bir soru işareti koymuş. Bu soru işaretinin yaptıkları işle ne kadar özdeşleştiğini fark etmişler ve logoda bir şekilde yer vermek istemişler. Bu doğrultuda bir isim arayışındayken Latince bir fikir sunmak, yargıda bulunmak, oy vermek anlamına gelen “sentio” kelimesini öğrenmişler. Bunu İngilizce oy vermek anlamına gelen poll ile birleştirerek “anket yoluyla fikir sunmak” diye özetlenebilen Poltio ismini bulmuşlar. Bu ismi seçmelerinin bir diğer nedeni de iki “o” nun uğuruna inanmalarıymış: Google, Facebook, Microsoft gibi… Umarım teknoloji devlerinin seviyesine çıkabilirler :)

GmPly: Kurumsal şirketler için yeni nesil interaktif bir video e-öğrenme platformu GmPly’in isim belirleme hikayesi krizleri fırsatlara çevirebilme konusunda oldukça ilham veriyor.

Kurucu ortaklar Gökçen Karan ve Kalde Ernart 2016–2017 arası oldukça zor bir ticari dönem geçiriyorlarmış. İsviçre’de bir ajansı batırmış ve sonrasında Hollanda’da başka bir ajans üzerinden değişik dijital işler yapmaya başlamışlar. Bu vesile ile daha önce bilgisayar oyunları konusunda kullanmak için aldıkları bazı domainler varmış. Tam bu sırada artık belli bir konuya odaklanmaya karar vermişler ve ellerindeki ürünlerden interaktif video üzerinde ilerlemeye başlamışlar. Bu aşamada İTÜ Çekirdek’e yaptıkları başvuruda bir proje ve domain adı yazmaları gerekiyormuş. O sıra yeni bir domain alacak paraları olmamasından ve yapacakları iş oyunlaştırma ve interaktif video ile ilgili olmasından dolayı ellerinde daha önce bulunan GMPLY.COM domain adını proje adı olarak seçmişler. Sonrasında da yaptıkları iş ile bu isim çok özdeşleşmiş ve bununla devam etmişler.

Bluedot: Bluedot, enerji transferinin akıllı, güvenilir ve ekonomik olabileceği fikrine dayanan bir girişimdir. Enerji değişiminde, araç sahiplerinin ve şarj üniteleri sahiplerinin deneyimlerini geliştirerek gelecek nesiller için daha temiz ve daha sağlıklı bir gezegen yaratmayı amaçlıyor. İsimlerindeki blue, enerjinin içinde bulunan elektronun mavisini ve İngilizce’de nokta anlamına gelen dot ise enerji noktası olma düşüncelerini anlatıyor.

Procube: İlk aşamada Türkiye pazarını ve daha sonra global pazarı hedefleyen Procube sensörlerden anlık veri toplayıp analiz ederek acil durumlarda ihtiyacın karşılanmasını sağlayan bir girişim. Verilerin toplandığı ve muhtemel tüm cevapların bu yapıda hazırda işlenerek tutulduğu veri yapısı olan CUBE dizayn etmekten yola çıkarak firma ismini Procube olarak belirlemişler. Protracer 8128 Plus+ ürünlerinin ismini ise ilgili yönetmelik numarası ve izlemek anlamında olan Trace kelimesini kullanarak oluşturmuşlar.

Umarım okurken keyif almışsınızdır. Bir sonraki yazılarımızda girişiminizin isim bulma hikayesini paylaşmamızı istiyorsanız formumuzu doldurabilirsiniz.

Yeni bir “Startup İsim Hikayeleri” yazısında görüşmek üzere …

Girişimcilikle ilgili çok daha fazla içerik için Startup Grind’ı sosyal medyada takip edebilirsiniz:

Instagram Twitter LinkedIn

Enis Erdem Yurdatapan

Startup Grind - Topluluk Yöneticİsi

--

--