Ytringsfrihet for alle

Det du eksponeres for på nett er alt annet enn tilfeldig. I dag er det noen få og svært store plattformgiganter som setter premissene for informasjonsflyten, og for din og min ytringsfrihet.

Steinar J. Olsen
Stormberg
3 min readAug 16, 2022

--

I 2,5 år har jeg vært med i ytringsfrihetskommisjonen, og et av områdene vi har sett mye på er nettopp makten til nettgigantene.

Faksimile, Dagsavisen.no

Mye har endret seg siden forrige gang ytringsfriheten var oppe til vurdering i 1999. Samfunnet vårt rommer et enda større mangfold, og det er ikke lenger de redaktørstyrte mediene som står for hovedvekten av informasjon.

I dag er det plattformgiganter som Facebook (Meta) og Google som styrer det offentlige rommet. Ved hjelp av algoritmer og penger spres budskap fort til et stort publikum, og på den måten blir plattformene tilretteleggere for vår tids største ytringsfrihetsproblem.

Når ytringsfriheten knebles

Hets, sjikane, desinformasjon og falske nyheter har fått stadig større plass på nettet og i sosiale medier.

Forskningsprosjektet Mihá har hatt til hensikt å finne ut hvordan det er å være ung same i Norge. Forskningen viser at tre av fire samiske ungdommer har opplevd diskriminering, blant annet på bakgrunn av etnisitet, kjønn og bosted. 95 % forteller at de opplever fordommer mot den samiske kulturen.

Dersom du er en etnisk minoritet, har en annen seksuell legning enn flertallets eller er kvinne, så er sjansen for å oppleve hets større. Det er et ytringsfrihetsproblem, fordi det fører til at viktige stemmer trekker seg bort fra debatten. Ofte i frykt for sin egen eller for familiens sikkerhet.

Toleranse og mangfold

«Jeg er dypt uenig i det du sier, men vil til min død forsvare din rett til å si det» Setningen, som tillegges Voltaire, forklarer selve kjernen i ytringsfriheten. Vi trenger meningsmangfold og vi må tåle at andre er uenige med oss. Utfordringene kommer når noens ytringer fratar andre retten til å komme med sine.

Som kommisjonsmedlem har jeg argumentert for at de multinasjonale plattformselskapene som i dag tjener penger på netthets og hatefulle ytringer, skal kunne stilles til ansvar, mens det skal fjernes lovreguleringer som blant annet gir norske myndigheter anledning til å straffe folk som bruker dagligdagse skjellsord når de ytrer seg.

Norske domstoler har de siste årene dømt og straffet innbyggere som har kalt offentlige tjenestepersoner for “tulling”, “kålorm” og “jævla idioter”. Samtidig har sosiale medieplattformer gjennom manglende moderering, lagt til rette for at ungdom, mennesker med funksjonsnedsettelser, minoriteter og andre, grovt kan hetses og mobbes uten at plattformene tar grep.

Den mangelfulle reguleringen av de globale plattformselskapene, truer de verdiene ytringsfriheten er ment å verne. Det er behov for mer regulering av plattformene, men ikke av ytringene.

Ytringsfriheten er en menneskerett. Det skal være trygt å si hva man mener og delta i den offentlige debatten, både for barn, unge og for voksne. Uavhengig av hvem man og er hvor man kommer fra.

--

--

Steinar J. Olsen
Stormberg

Steinar J. Olsen er gründeren bak turtøyprodusenten Stormberg. Han er arbeidende styreleder, trebarnsfar, aktiv samfunnsdebattant, humanist og sørlending.