Tsundoku: Kitap Biriktirmenin Büyüsü

Tugberk Karan - TR
Türkçe Yayın
Published in
5 min readSep 13, 2023

Kitap okumak, insanın hayatını zenginleştiren, bilgilendiren ve eğlendiren bir aktivitedir. Kitap okumak, insanın zihinsel ve duygusal gelişimine katkı sağlar, hayal gücünü geliştirir, yaratıcılığını artırır ve kendini ifade etmesine olanak tanır. İnsanın kendini tanımasına, yeni şeyler öğrenmesine ve farklı bakış açılarına açık olmasına yardımcı olur.

Kamu spotu bölümünü atladığımıza göre girişimizi de yapabiliriz. Kitaplar, bilgi hazineleri ve maceraların kapılarıdır, bunu kabul ediyoruz. Birçoğumuz, yeni kitaplar satın alarak veya hediye olarak alarak bu hazineleri biriktirmeye başlarız. Ancak zamanla, bu kitaplar bir köşede tozlanmaya başlar ve okunmayı bekler. Bekler ve bekler. Tabi bu sırada yeni kitaplar çarpar gözümüze. Karıştırırız hoşumuza gider ve almaya devam ederiz. İşte burada “Tsundoku” devreye girer. Tsundoku, yani okumayı düşündüğümüz kitapları biriktirme alışkanlığı. Peki, Tsundoku nedir ve bu alışkanlığı nasıl yönetebiliriz?

Kitaplığım — Photo by Tugberk Karan

Tsundoku Nedir?

Tsundoku (ずんどく), Japonca kökenli bir kelimedir ve “kitapları alıp istiflemek” anlamına gelir . Tsundoku hastalığı olan kişiler okumak için kitap satın alıp, aldığı kitapları okumaz ve daha sonra evde yerlerde, raflarda ve çeşitli mobilyalarda depolar . Kitaplıklarının dolu olmasını, yeni alınmış kitap kokusuna bayılan, başkalarına ödünç kitap vermekten hoşlanan ve kitap fuarlarına gitmeyi seven kişilerdir bunlar. Yoksa belirtiler size de tanıdık gelmeye başladı mı?

Tsundoku hastalığı olan kişilerin mutlaka okunması gereken kitap listesinde yer alan kitapların çoğuna sahiptir. Bu kişiler ayrıca tablet veya diğer elektronik ortamlarda kitap okumayı pek sevmezler. Tsundoku hastalığı olan kişilerin çaresi ise kendilerini dizginlemesi ile alakalıdır. Bu arada Tsundoku, sadece kitaplarla sınırlı olmayabilir; aynı zamanda dergiler, gazeteler ve diğer okuma malzemeleriyle de ilişkilendirilebilir.

Photo by Noémi Macavei-Katócz on Unsplash

Peki gelelim bu konuda biz ne yapabiliriz kısmına. Diyelim ki kendimize Tsundoku teşhisi koyduk ve gerçekten de evimizde, kitaplığımızda zamanında aldığımız, biriktirdiğimiz ama okumadığımız bir sürü kitap var. Kitap okumak için ayırdığımız zaman, kitap almak için ayırdığımız zamandan daha az ve artık eminiz bu dertten muzdarip olduğumuza.

Başa çıkmak için yapabileceklerimiz;

  1. Okuma Planı Oluşturun
  • Biriktirdiğiniz kitapları okumak için etkili bir okuma planı oluşturmanız önemlidir. Bu plan, hangi kitapları ne zaman okuyacağınıza dair bir yol haritası sunar. Unutmayın planlı olursanız o işi yapabilmeniz de daha kolay hale gelir.
  • İlk adım, biriktirdiğiniz kitapları bir liste haline getirmektir. Ardından, bu kitapları öncelik sırasına koymak için kendi ilgi alanlarınıza ve okuma hedeflerinize dayalı bir sıralama yapabilirsiniz. Örneğin, klasikleri okuma hedefiniz varsa, bu kitapları öncelikli olarak listenize eklemek isteyebilirsiniz.
Photo by Jazmin Quaynor on Unsplash

2. Okuma Zamanı Ayırın

  • Kitapları okumak için zaman ayırmak, biriktirdiğiniz kitapları okuma fırsatını yaratmanın temelidir. İşiniz, hobileriniz, kişisel bakımınız, sevdikleriniz için nasıl zaman ayırıyorsanız okumak için de günün, haftanın belli bir zamanını ayırmalısınız. Günlük veya haftalık bir okuma zamanı belirlemek, kitapları okuma alışkanlığınızı güçlendirebilir. Bu zamanı başka aktivitelerinizle çakışmadan ve kesintisiz bir şekilde kullanmaya çalışın. Özellikle sabahları veya akşamları sessiz bir köşede okuma zamanınızı geçirmek, kitaplarınıza daha fazla odaklanmanıza yardımcı olabilir. Sabah güne daha verimli başlamanıza yardımcı olurken, akşam ise günü daha zinde ve sakin bitirmenizi sağlayabilir.
Photo by Lukas Blazek on Unsplash

3. Kitapları Görünür Tutun

  • Buraya kadar yazdıklarım kağıt üzerinde güzel ama önemli olan planı eyleme dökmektir. Biriktirdiğiniz kitapları görünür bir yerde tutmak, onları hatırlamanızı sağlar ve okuma isteğinizi artırabilir. Kitapları güzel bir kitaplığa yerleştirmek veya oturma odanızın masasına yerleştirmek, kitaplarınızı sık sık göz önünde bulundurmanıza yardımcı olur. Görünürde bulunan kitaplar, okuma isteğinizi canlı tutar. Ayrıca bu göz önünde olma durumu belki de bir sonraki kitabınızı seçerken size ilham verir.
Photo by Link Hoang on Unsplash

4. Başkalarıyla Paylaşın

  • Kitapları okuma deneyimini başkalarıyla paylaşmak, motivasyonunuzu artırabilir. Kitap kulüplerine katılmak veya arkadaşlarınızla okuma hedefleri belirlemek, kitapları tartışma ve paylaşma fırsatı sunar. Başkalarıyla okuma deneyimlerinizi paylaşmak, kitapları daha derinlemesine anlama ve farklı bakış açıları kazanma şansınızı artırabilir. Bu konuda benim de aralarında bulunduğum DYF Kitap Kulübü’nü öneririm. Mete Yurtsever’in kurmuş olduğu kulüp, her ayın son çarşamba akşamı toplanıyor ve o ay için seçilen kitabı tartışıyor. Buradan da böyle bir topluluğa öncülük ettiği için Mete Bey’e tekrar teşekkür ederim.
Photo by Emmanuel Phaeton on Unsplash

5. Dengeyi Bulun

  • Tsundoku alışkanlığı ile başa çıkmak, yeni kitaplar almadan önce biriktirdiklerinizi okuma alışkanlığı kazanmayı içerir. Her yeni kitap satın aldığınızda veya hediye aldığınızda, biriktirdiğiniz kitapları okuma listesine eklemeye özen gösterin. Böylece, yeni kitaplarla mevcut biriktirdikleriniz arasında bir denge sağlayabilirsiniz. Unutmayın ki kitap biriktirmek güzel bir şeydir, ancak bunları okuma fırsatını da değerlendirmek önemlidir. Kullanılmayan bir bilgi nasıl bir anlam ifade etmiyor, bir değer yaratmıyorsa; okunmayan her kitap da bir anlam ifade etmez.
Photo by Дмитрий Хрусталев-Григорьев on Unsplash

Toparlayacak olursak; Tsundoku, kitapların büyülü dünyasına olan sevgimizin bir ifadesidir, ancak bu biriktirme alışkanlığını yönetmek ve kitapları gerçekten okuma fırsatı yaratmak önemlidir. Kitap biriktirmenin tadını çıkarabilirsiniz, ancak biriktirdiğiniz kitapları zaman içinde keşfetmek, öğrenmek ve paylaşmak gerçek bir okuma deneyiminin anahtarıdır. Kitap alın, hediye edin, biriktirin, okuyun, paylaşın. Anlam kazanın kazandırın, değer yaratın. Kendinize de çok çok iyi bakın.

Diğer yazılarıma göz atmak isterseniz;

Kişisel ya da kurumsal alanlardaki yayınlarınızda içerik üreticiliği iş birlikleriniz için, LinkedIn üzerinden bağlantı kurmak isterseniz buradan profilime ulaşabilirsiniz.

Yazarken, araştırırken bir kahve de ben ısmarlamak istiyorum bu arkadaşa derseniz ve Patreon üzerinden destek olmak isterseniz buradan destekte bulunabilirsiniz. Şimdiden desteğiniz için çok teşekkür ederim 😊

--

--